Damages
Napisano 26.09.2011 - |19:56|
Napisano 26.09.2011 - |20:15|
Napisano 30.10.2011 - |17:43|
Ktoś tam chyba za dużo naoglądał się Bauera i wymyślił, że fajnie będzie połączyć serial prawniczy z 24. Wyszło tak sobie. A mieli takie pole do popisu!
Już nawet nie chodzi o dekoracje jak z teatru udające Afganistan (dla mnie nie problem / za to podobały mi się sceny pokazujące prawdziwy przebieg akcji), ale o brak napięcia.
Mocniejsze wrażenie robił wątek Toma w poprzednim sezonie, na czele z wiadomą sceną. Podobny motyw: konkretny, zwykły człowiek kontra organizacja, która zniszczyła mu życie (plus zamieszane osoby), ale wypadło bardziej wiarygodnie. I to pomimo migawek z przyszłości, które pokazywały co się stanie. Nie wiem, może to kwestia przyzwyczajenia do postaci?
Tym razem dostaliśmy firmę z prywatną armią w Afganistanie, której szef właśnie stara się o przedłużenie wielkiego kontraktu. Występuje w telewizji, ludzie urządzają protesty przed jego domem, a jednocześnie swobodnie spotyka się gdzie chce i z kim chce. Do tego zaciera ślady po super ważnej misji przy pomocy faceta od czarnej roboty, prawnika i zwykłego żołnierza - jedynych wtajemniczonych. Serio? I jeszcze ta cała religijność, wiara w Amerykę i misję - przesadzili.
Chris - udana postać, sympatyczna, aktor wypadł wiarygodnie, a scenarzyści pokazali "wszystko co trzeba". Zepsuli to, że od razu było wiadomo, że go wrabiają. Potem CIA - ale szok...
Z drugiej strony Patty - niby było jej dużo, ale głównie rodzinnej, nie zawodowej. Problemy z wnuczką, szukanie syna - do zniesienia ze względu na końcówkę. Patty była bez pazura i całkiem w tle względem głównego wątku. Gdzie Patty manipulatorka? Zmieniło się to dopiero jakoś w drugiej połowie sezonu po świetnej akcji z firmą od lekarstw. Pod koniec była już sobą.
Ellen - ona cały czas jest taka sama. Może w s01 była jeszcze naiwna itd., ale potem już bez zmian. Piąty sezon też będzie się opierał o ten dziwny układ? Było już zlecenie morderstwa i śledztwo FBI, a te dwie ciągle balansują na granicy wrogowie / przyjaciele. Jak jest wahnięcie w jedną stronę, to potem w drugą żeby przypadkiem czegoś radykalnie nie zmienić i żeby była furtka do kolejnego sezonu...
Jeśli chodzi o postacie, zdecydowanie najlepsi byli nowi. Dylan Baker jako Jerry Boorman był świetny i jak dla mnie ratował sezon (oprócz wątku dzieciaka... ale to wina scenarzystów). Drugą taką postacią był Judd Hirsch jako Bill Herndon. Powinnam się pewnie pozachwycać Goodmanem - Ericksonem, ale jako postać był przerysowany i mam wrażenie, że już go widziałam w tego typu roli.
I w sumie byłoby ok, gdyby nie jedna rzecz. Zupełnie niewiarygodny główny wątek. Głównie przez skoncentrowanie całej sprawy wokół zaledwie kilku osób. Guzik wiem o prawdziwym wojsku, najemnikach i wywiadzie, ale ta akcja z dzieciakiem to jakiś cyrk. Nie kupuję tego.
Drugim wielkim minusem była postać AC (ten "kolega" Chrisa z High Star).
Ale i tak serial jest lepszy niż cała masa obecnie produkowanych przeciętniaków. Tylko życzyłabym sobie bardziej skomplikowanej fabuły na zakończenie w s05.
edit: Zapomniałam napisać, że podobają mi się tradycyjne rozmowy Patty i Ellen gdzieś nad wodą pod koniec sezonów.
Użytkownik Kiara edytował ten post 30.10.2011 - |17:48|
Napisano 30.10.2011 - |18:01|
Napisano 31.10.2011 - |11:48|
Śledząc dyskusję Kiary z cliffhangerem postanowiłem sprawdzić serial i obejrzałem sobie wczoraj 3 odcinki.
Powiem tak, pilot wkręca bardzo, ciekawa intryga oraz postacie, zwłaszcza Patty Hewes (w tej roli świetna Glenn Close). W kolejnych odcinkach tempo nieznacznie spada, sporo jest gadania, ale ogląda się mimo wszystko z zainteresowaniem.
Intryga zazębia się coraz bardziej, niezłe machinacje Patty, do tego problemy w życiu prywatnym, no i morderstwo. Do tego kilka naprawdę nieoczekiwanych zwrotów akcji i jest nieźle.
Zastanawiam się też ile będzie w stanie znieść Ellen bo Patty wystawia ją na naprawdę wielkie poświęcenia. Chociaż te "testy" póki co nasza młoda pani prawnik zdaje śpiewająco. Niejedna osoba dałaby sobie spokój, ale laska jest wytrwała.
Oglądam dalej i też póki co polecam, chociaż więcej jak już obejrzę cały 1 sezon.
Użytkownik delta1908 edytował ten post 31.10.2011 - |11:49|
Napisano 28.11.2011 - |14:43|
Po bardzo dobrym pilocie serial trochę zwalnia, dużo jest gadania, gierek między prawnikami, trochę wątków obyczajowych czy rodzinnych, ale tak od 6-7 odcinka akcja zaczyna się zazębiać i leci do przodu w niezłym tempie i co najważniejsze serial wciąga klimatem i akcją, a co za tym idzie ogląda się go z dużym zainteresowaniem.
Trochę drażnią te przeskoki czasowe i dodatkowo wprowadzają sporo zamętu, zwłaszcza im bliżej końca. Mam nadzieję, że dadzą sobie z nimi spokój w kolejnych sezonach.
Każda z postaci skrywa jakieś swoje tajemnice i nie jest tak do końca jednoznaczna. I jak to mawia House, każdy tutaj kłamie albo co najmniej mija się z prawdą.
A finał sezonu masakra, zaskoczka jest na prawdę niezła i daje duże możliwości na kolejny sezon. No i czegoś takiego się po Patty nie spodziewałem. Kolejny sezon czas zacząć bez odkładania na później.
Napisano 28.11.2011 - |14:57|
Napisano 28.11.2011 - |15:03|
Generalnie, momentami trochę się gubiłem co kiedy się dzieje zwłaszcza w dwóch ostatnich odcinkach kiedy akcja prawie się już pokrywała z tymi przeskokami.
Napisano 06.07.2012 - |23:34|
a tak mi się jakoś w końcu zebrało na obejrzenie s4 bo widziałem zdjęcia z premiery s5W sumie, gdyby ktoś się zastanawiał czy oglądać czwarty sezon to powiedziałbym, że nie. Wszelkie zaskoczenia były przewidywalne dla mnie, ogólnie scenariusz siadł strasznie i serial dostał nieźle obcięty budżet dzięki czemu nie wygląda tak fajnie jak poprzednie, serial się wypalił, piąty sezon będzie ostatnim.
10 odcinków poszło szybko, acz zgadzam się, że było wszystko bardzo przewidywalnie, po 8 odcinku można było być pewnym praktycznie co się stanie w następnej akcji, a w finale absolutnie nic mnie nie zaskoczyło (no może poza tym że AC i ten drugi okazali się tacy milusi
ogólnie to i tak o niebo lepszy serial niż te nijakie papki z abc/fox, mam nadzieję, że w 5/ostatniej serii coś się konkretnego wydarzy i panie bohaterki nie skończą jak zawsze z fochem ale pogodzone
Napisano 01.08.2012 - |11:25|
Znane twarze się przewijają, a główna sprawa to afera WikiLeaks no i mamy starcie Ellen vs Patty.
Napisano 01.08.2012 - |12:14|
Napisano 01.08.2012 - |13:43|
Nie widać tych cięć budżetowych jak w poprzednim jak i wątki wydają się dużo ciekawsze. Napiszę tak po kilku kolejnych odcinkach jak się sprawa rozwija.
Napisano 02.08.2012 - |22:16|
Będę wdzięczny jak coś napiszesz po paru odcinkach 5 sezonu.
Napisano 03.08.2012 - |00:01|
Motyw z sędzią genialny! Nie spodziewałem się, że tak to się potoczy.
Użytkownik mgR_Lobo edytował ten post 03.08.2012 - |00:06|
Napisano 03.08.2012 - |19:24|
Napisano 03.08.2012 - |19:41|
Generalnie akcja leci powoli, widać, że nie mają materiału na cały sezon, ale ogląda się dobrze.
Napisano 16.09.2012 - |14:32|
Napisano 26.09.2012 - |21:35|
Napisano 26.09.2012 - |22:15|
Napisano 28.09.2012 - |02:07|
A ja dziękuję za ostrzeżenie i oszczędzenie mi straconych godzin przed telewizorem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »