Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 010 - S01E09 - Thor's Hammer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (103 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (19 głosów [19.59%])

Procent z głosów: 19.59%

2. 9.5 (21 głosów [21.65%])

Procent z głosów: 21.65%

3. 9 (26 głosów [26.80%])

Procent z głosów: 26.80%

4. 8.5 (10 głosów [10.31%])

Procent z głosów: 10.31%

5. 8 (11 głosów [11.34%])

Procent z głosów: 11.34%

6. 7.5 (3 głosów [3.09%])

Procent z głosów: 3.09%

7. 7 (5 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [1.03%])

Procent z głosów: 1.03%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [1.03%])

Procent z głosów: 1.03%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |09:53|

Pierwsza wzmianka o Asgard i Unasach plus "wikingowie", dla mnie bomba :commando:
  • 0

#42 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.11.2006 - |19:54|

swietny odcinek. 9.5/10
z Unasa zrobili strasnego potwora :) ciekawe jest to, jak sposob przedstawiania tej rasy zmienia sie w kloejnych odcinkach. :)
No i Asgard po raz pierwszy :) tez bardzo fajnie przedstawiony. W sumie asgardczycy nie ingeruja w zycie na Cimmerii, jest ona planeta chroniona, to wszystko. Nie bawia sie w bogow w taki sposob, jak goauldowie. nawet nie pokazuja swojego prawdziwego wygladu - wiec gdyby jakis asgardczyk zagadal kiedys do Cimmeryjczyka - jestem twoim bogiem, pomoz mi - chyba nie moglby liczyc na posluszenstwo... :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#43 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 08.02.2007 - |10:50|

jak dotąd, 2 ciekawy odcinek w serialu, wreszcie mamy informacje o innej zaawansowanej rasie walczącej z Goau'ldami, może nie czeka nas anihilacja. Wreszcie coś zaczyna się dziać i możemy mieć nadzieję, że podróże przez wrota przyniosą jakieś efekty w postaci technologi, duży plus za Unas, ale niestety odcinek nie trzyma napięcia i nie unika "stargatowej" tandety - 7/10
  • 0

#44 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.04.2007 - |18:52|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Na początek dwa wyjaśnienia:

(...) Tym razem mamy nawiązanie do normandzkiej (?) kultury. (...)

Nie normandzkiej :) . Nordyckiej.

(...) Troche dziwią mnie modły i uważania Thora za boga, skoro wiadomo, że bogowie to wężyki w czyiś ciałach, no ale niech i tak będzie. (...)

Od kiedy to bogowie to tylko "wężyki"? Jest wiele innych ras bardziej zaawansowanych technologicznie od ludzi, którzy ogłaszają się bogami, nie są to tylko Goa'uldowie. Poza tym Thor nie zniewala ludzi, jest bogiem-opiekunem i wcale nie oczekuje modłów i czczenia - on tylko chroni Cimmerian.

A teraz przejdę już do oceny odcinka. Daję 10 z czystym sumieniem, mimo drobnych niedoskonałości (które z resztą ma każdy odcinek).

Dlaczego? Wybaczcie, ale mam ogromną słabość do mitologii nordyckiej, wikingów i wszystkich bogów i boginek Walhalli i Asgardu. Po prostu kocham Norwegię, a więc także jej mitologię i dawne wierzenia! Za niesamowity klimat, nawiązania do moich zainteresowań, wspaniałą muzykę, piękne stroje i dobrą fabułę nie mogłam nie dać 10. Więc ją dałam :) .

Młot Thora zaawansowaną technicznie bronią? Ha, zwłaszcza jak razem z Lokim rozwalili nim łeb olbrzymowi Thrymowi :D . A tak na serio - cieszą mnie te nawiązania i utożsamianie nordyckich bogów z dobrymi, opiekującymi się ludzkością obcymi. W końcu mitologia nie kończy się na Olimpie i Zeusie, jak niestety myśli większość osób niezainteresowanych tym tematem... :/

Dobrze, że wreszcie spotykamy się z Asgardem, choć tu Thora widzimy jeszcze jako boga podobnego do wikingów, a nie w jego prawdziwej postaci, która może okazać się sporym zaskoczeniem dla tych, którzy utożsamiają sobie go z kawałem silnego chłopa :lol: . Ale spoilerować nie będę. Poczekacie, oglądniecie, zobaczycie... Druga wprowadzona rasa - Unas, tutaj właściwie odnosi się tylko do jednego osobnika, Pierwszego nosiciela Goa'uldów, ale, jak się później okaże, nie jest to tylko jeden stwór, lecz osobna gałąź ewolucji (tylko od czego Unasi wyewoluowali? Aż strach pomyśleć :) ).

Nowa zabawka, tym razem Asgardu, nie Goa'uldów, tylko na Goa'uldy :D . Świetna rzecz, widać, że Asgard jest bardzo zaawansowany technologicznie i ma ogromną wiedzę. Dowiadujemy się, że jest szansa uwolnienia nosiciela od wężyka, co cieszy Daniela i Jacka. Niestety, jak zwykle ważniejsze jest dobro jednostki niż dobro ogółu, więc niszczymy ten arcywynalazek Asgardczyków na rzecz Teal'ca. Owszem, też bym tak zrobiła dla mojego przyjaciela, ale trochę szkoda Młota. Mógłby się przydać... Ale oczywiście SNP-WBZGU, czyli scenariusz nie pomyłka - wszystko było z góry ustalone. Tak miało być - SG-1 odnajdzie inny sposób na Goa'uldów i innych wrogów, bez Młota. :)

Pojawiła nam się tu jeszcze jedna rzecz, o której przedtem nie było mowy, a na którą, co dziwne, nikt nie zwrócił uwagi - Kendra, jako były nosiciel, mogła dalej używać rzeczy, które obsługiwać mogły Goa'uldy i do tego było to urządzenie lecznicze (!), a nie to uszkadzające mózg. Nie mówię tego, bo nie wiem (skończyłam oba seriale!), tylko dlatego, by ci, którzy oglądają SG-1 po raz pierwszy, zwrócili na to uwagę.

No, to tyle. Hilsen... :)

Użytkownik Darth Paula edytował ten post 09.04.2007 - |19:57|

• 0

#45 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.01.2008 - |15:57|

Bardzo dobry odcinek. Dalsze poszeżenie mitologii i garśc nowych informacjo i historii Gould.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#46 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 02.02.2008 - |15:24|

W końcu mitologia nie kończy się na Olimpie i Zeusie, jak niestety myśli większość osób niezainteresowanych tym tematem... :/

słuszna uwaga

Co do odcinka, to twórcy przeplatają nam słabsze z lepszymi, a ten należał do tych lepszych, jest bardzo dobry ;) Mam nadzieję że już niedługa nasi skontaktują się z Asgardczykami, bo zaciekawiła mnie ta rasa. Jedyne co mi się nie podobało, to to że Daniel tak szybko strzelił do przejścia młota, nie było tam widać prawie żadnej dramaturgii, żadnych wyborów i konfliktu, a chyba w zamierzeniu tak mieliśmy to odebrać
  • 0
Bursztyn & Perła

#47 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 06.10.2008 - |10:29|

Bardzo dobry odcinek jak dla mnie na 9/10 :lol:

Wikingowie, pojawia się Asgard no i klimat odcinka bardzo fajny. Mam nadzieje, ze poziom będzie się utrzymywał.
  • 0

#48 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 06.10.2008 - |14:13|

Mam nadzieje, ze poziom będzie się utrzymywał.

Poziom będzie zdecydowanie i porażająco rósł w górę! :lol: :lol: :lol:
To był dla mnie w swoim czasie jeden z najlepszych odcineczków w serialu.
Zdecydowanie Asgard rządzi!! :lol: :lol: :lol:
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#49 Emce

Emce

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 16.12.2008 - |21:20|

Ciężko jest mi ocenić ten odcinek. Nie będę wypisywał tutaj plusów i minusów, gdyż nie miałbym za bardzo czego w nich umieszczać. Niby jest on przeciętny, jednak wybija się ponad tymi zapychaczami paroma ciekawymi pomysłami i rozpoczynaniem wielu wątków ciągnących się przez cały serial. Jednak czegoś tu zabrakło, coś było nie tak. 7/10, czyli bardzo solidna robota, ale zabrakło polotu. Jak dla mnie ta ocena to wyżyna na którą może wspiąć się średniak. Ale średniak średniak, nie średniak zapychacz : ).
  • 0

#50 baalbdg

baalbdg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoTauri

Napisano 17.01.2009 - |01:24|

Jeden z moich ulubionych odcinków całego serialu. Ciekawa fabuła, dobry pomysł na rasę dobrych Bogów. No i oczywiście Unas, bardzo dobry pomysł na prymitywniejszą rasę nosicieli.

(kawał chłopa z tego Thora, no nie? wink.gif

No musiałem zamieścić ten cytat, poprostu musiałem.

Ocena 9.5
  • 0

#51 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.02.2009 - |01:24|

Odcinek faktycznie spójny, jeśli chodzi o fabułę.
Niemniej nie znoszę tych całych Unasów, a jak zobaczyłem,
że w 4-tym sezonie Daniel się z jednym zaprzyjaźnił,
to aż mi się nóż w kieszeni otworzył.
Mimo to daję 9.
  • 0

#52 blazej1992

blazej1992

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoTauri

Napisano 18.02.2009 - |21:08|

Fajny odcinek - nowa tajemnicza rasa która jest wrogiem Goauld :)
Dowiadujemy się czegoś nowego o Goauldach mianowicie że zawierają pakty :)
Hehe krótko mówiąc boją się Asgardu :)
Hehe.
  • 0

#53 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 19.02.2009 - |13:34|

Kogoś się muszą bać, jak nie nas to chociaż Asgardów.
Super odcinek
:rolleyes:
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#54 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 22.02.2009 - |13:00|

Kapitalny odcinek. Spotkanie z Asgardem, a także, to co lubie małą akcyjkę SG-1 w konfrontacji z Unas :-) odcinek oceniam na 9/10
  • 1

#55 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 16.06.2009 - |14:28|

8/10

Ciekawe jak młot radził sobie jak Goa’uld przylatywali z nieba.
Nie chce mi się wierzyć, ze Młot można była tak łatwo popsuć od zewnątrz, ale to jeden z nielicznych minusów serialu.
Poznajemy historię rozwoju Gao’uldów, którzy porzucili silniejszych nosicieli na rzecz zapewne łatwiej kontrolowalnych i naprawialnych ludzi.

Jeden z pierwszych odcinków, gdzie pokazują, że Jack i Tealc się szanują i lubią.
Dla mnie był to świetny duet przez 8 sezonów, który znakomicie się uzupełniał i stworzył klimat całego serialu.
Takiego zestawienia zabrakło np. w SGA, który oglądało mi się dużo gorzej niż SG-1, chociaż najpierw obejrzałem SGA zanim walnąłem 10 sezonów SG-1.
I uważam, ze SG-1 było dużo lepsze na wielu frontach, a w szczególności dzięki dopasowaniu się Andersona i Judge, gdzie w SGA pomimo wsadzenia Ronona jako odpowiednik Tealca wiele nie uzyskano, chociaż trochę pomogło.
  • 0

#56 jurkow

jurkow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoLublin

Napisano 07.11.2009 - |01:09|

Jeden z kluczowych i tak naprawde najlepszych odcinków SG-1 <_< Pojawia się wzmianka o Asgardach + w ogóle odcinek jest zanurzony w nordyckiej mitologii :P + świetna muzyka nadająca klimat odcinkowi ;) + cała prezentacja planety z jej budowlami i mieszkańcami.
10/10 B)
  • 0

#57 Mary777

Mary777

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoKanie

Napisano 28.05.2011 - |18:11|

Mnie też bardzo podobał się ten odcinek, tylko przy pisaniu jego adaptacji miałam jeden problem. Czy ktoś może powiedzieć mi, dlaczego przy przechodzeniu na Cimmerię SG-1 wypadło z wrót, zamiast normalnie przez nie przejść, tak jak zawsze? Czy to ma jakieś uzasadnienie? Bo ja nie rozumiem...
  • 0
Maria Kłeczek „Shol'va” – pierwsza polska książka o „Gwiezdnych wrotach”

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych