Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 007 - S01E06 - Cold Lazarus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (104 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (13 głosów [13.13%])

Procent z głosów: 13.13%

2. 9.5 (7 głosów [7.07%])

Procent z głosów: 7.07%

3. 9 (14 głosów [14.14%])

Procent z głosów: 14.14%

4. 8.5 (8 głosów [8.08%])

Procent z głosów: 8.08%

5. 8 (12 głosów [12.12%])

Procent z głosów: 12.12%

6. 7.5 (8 głosów [8.08%])

7. 7 (9 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

8. 6.5 (7 głosów [7.07%])

Procent z głosów: 7.07%

9. 6 (6 głosów [6.06%])

Procent z głosów: 6.06%

10. 5.5 (2 głosów [2.02%])

Procent z głosów: 2.02%

11. 5 (8 głosów [8.08%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [2.02%])

14. 3.5 (2 głosów [2.02%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 03.07.2006 - |21:07|

Jak dla mnie był to naprawdę świetny odcinek. Bez wahania daję 10. Lubię takie odcinki w których można się trochę wzruszyć i ten do takich należy.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#42 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.08.2006 - |12:56|

Nigdy bym nie pomyślał, że te kryształy są jakąś żywą materią. Nareszcie widzimy więcej, kiedy to syn Jacka się zastrzelił jego bronią. Przy końcu sceny w szpitalu dały klimat temu odcinkowi i przezto wydawał się lepszy od innych. Obowiązkowo wystawiłem ocenę, w tym przypadku 7/10
  • 0

Dołączona grafika

#43 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |09:43|

Mam nadzieje, że kryształy nie zostały doszczętnie zniszczone i że ten wątek zostanie w przyszłości rozwinięty. Nowe rasy i cywilizacje to coś co w tym serialu lubie najbardziej :slina:
  • 0

#44 Mordolub

Mordolub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 17.09.2006 - |12:13|

Odcinek bardzo fajny ze względu na tą rasę żyjących kryształów. Bardzo ciekawy pomysł. Widać jak to Goa'uldowie rozwalają co im tylko choć odrobinę przeszkadza.

Co do historii Jacka - było już w filmie Stargate, tutaj trochę to bardziej rozwinęli. Biedny Teal'c się pewnie obawiał, że trafił do jakiegoś chorego świata. Już chciał ze staffem iść na powierzchnię po tym co zobaczył w telewizji. No i chciał by mu Jack wreszcie pokazał Tauri.

Moja ocena: 7/10
  • 0

#45 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.11.2006 - |19:42|

podoba mi sie inna forma zycia, nie oparta na bialkach.
i poznajemy lepiej Jacka. Wiadomo, ze stracil syna, ale tutaj jest tez wytlumaczone, dlaczego rozszedla sie z zona, dlaczego odcial sie od reszty swiata.
Historia wzruszajaca, aczkolwiek nie ckliwa - no moze oprocz tej koncowej sceny z Charlie'm.
Dla mnie odcinek na 9/10
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#46 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 09.02.2007 - |10:21|

chciałam napisać, że to pierwszy odcinek sg-1, jaki w życiu obejrzałam - przypadkiem, przerzucając kanały, trafiłam na tvn i zobaczyłam urocze niebieskie kryształy i sympatycznego pana w mundurze ;D.
a później oglądałam co tydzień.

echh, kiedy to było
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#47 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.03.2007 - |17:30|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Jak dla mnie tylko 6,5. Zbijcie mnie, ale stanowiska nie zmienię.

Kryształy - owszem, ciekawy pomysł, by wreszcie pokazać niehumanoidalną istotę inteligentną (choć to bardziej energia, ale każdy przecież wie, co mam na myśli :) ). Ale kolorki na tej planecie...! Uu... Aż oczy zmrużyłam. Tandetne i zbyt cukierkowate. Nie podobają mi się w ogóle.

Dość interesująco wpleciony miniwątek o Goa'uldach niszczących wszystko, co im może zagrozić. Teal'c przekonał się, jaka jest nasza planeta :lol: . Pech, że trafił akurat na jakieś zamieszki, giełdy, protesty i koncert muzyki metalowej :) . Do tego jego wyuczona regułka o Chicago... W tym odcinku na plus jedynie humorystyczne sceny Teal'ca i miny Daniela i Sam, kiedy nasz Jaffa pyta się ich, czy uzyskali pozwolenie na strzelanie ze staffa w pomieszczeniu wrót :D .

Dobrze, że przybliżona została nam tu postać Jacka O'Neilla (niech mi nikt nie pisze: O'Neala!). Poznaliśmy jego żonę (ta moda sprzed 10 lat xD), okoliczności śmierci syna (ciekawostka: w filmie na imię miał Taylor, w serialu zmienili na Charlie) i jego "pustkę w sercu". Zobaczyliśmy go jako człowieka, nie jako wojownika zasłaniającego się swoim poczuciem humoru. I dobrze.

Ale dlaczego to musiało być tak ckliwe? Nie lubię scen, które mają wzruszać, bo mnie one nie wzruszają. Na filmie rozpłakałam się może 2, 3 razy w życiu, przy czym raz z powodu SG-1, kiedy COŚ (nie powiem co, żeby nie spoilerować) stało się z napromieniowanym Danielem w bodajże przedostatnim odcinku 5 sezonu :( ). Trochę zbyt naciągane wydało mi się dążenie kryształu do złagodzenia bólu Jacka po stracie syna. Wątpię, żeby obcą rasę tak to interesowało, ale mogę się mylić.

Kryształ zmienił się w Charliego i chciał pożegnać się z Jackiem i Sarą w imieniu ich syna. Gdybym straciła dziecko i ból po jego stracie tak by mnie przytłaczał, nie chciałabym, by znów mi się ukazał i znów odszedł. Chyba wtedy bym się zabiła z rozpaczy. Po co rozdrapywać stare rany? I tak ból i pustka pozostanie, spotengowana do tego ponownym pojawieniem się oblicza syna...

6,5 to ocena całkiem średnia. Nie kiepska, nie dobra - średnia. To jeden z przedstawicieli całkiem średnich epizodów Stargate: SG-1. Niech nikt na mnie nie krzyczy, bo to moje osobiste zdanie. I już :) .

Ale i tak kocham Stargate :* .

Użytkownik Darth Paula edytował ten post 09.04.2007 - |19:50|

• 0

#48 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.05.2007 - |19:04|

Dobry odcinek. 9! Możemy w tym odciku zobaczyć co tak naprawde czuje O'Neill, jakim ciosem była dla niego strata syna. Odcinek na wysokim poziomie.
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#49 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.01.2008 - |15:34|

Po dobrym pomysle i znakomitym poczatku wszystko poszolo gleboko w dol a z do samego konca. Ogladajac czulem sie jakbym sie topil w szkalnce przeslodzonej cherbaty.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#50 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 02.02.2008 - |02:38|

nie lubię takich sentymentów, dlatego ten odcinek oceniam niżej niż poprzednie :(
faktem jednak jest że twórcy chcieli nam tu zasygnalizować jakieś przesłanie o stracie i cierpieniu i za to plus

Użytkownik Sharak edytował ten post 02.02.2008 - |11:49|

• 0
Bursztyn & Perła

#51 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.04.2008 - |00:34|

Odcinek w poziomie poprzedniego. Niby ciekawe bo o postaci o;neala ale znow nic zwiazanego z glownym watkiem, Mam nadzieje ze dalej bedzie lepiej :P.
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#52 superius

superius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 24.04.2008 - |10:26|

Odcinek w poziomie poprzedniego. Niby ciekawe bo o postaci o;neala ale znow nic zwiazanego z glownym watkiem, Mam nadzieje ze dalej bedzie lepiej :P.

No 1x07 w miarę ciekaw jest no i potem już 1x09 to dopiero odcinoo <_<
  • 0

#53 rotten

rotten

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 24.07.2008 - |16:30|

Zastanawiam sie dlaczego Sara stała jeszcze w szpitalu kiedy Jack wracal z 'krysztalowym' Charlie, skoro szpital byl juz ewakuowany.
  • 0

#54 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 19.09.2008 - |13:48|

Dla mnie ciekawy odcinek, choc moze troche zbyt smetny :mellow: Napewno plus za nowa rase, ktora nie ma postaci ludzkiej jak wiekszosc :P

Moja ocena 8/10
  • 0

#55 Emce

Emce

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 16.12.2008 - |21:01|

Pierwsza *wpadka* twórców serialu. O ile Emancipation uznałem za typowego przeciętniaka, jakich w serialu ciągnącym się przez 10 lat musi być trochę, o tyle ten odcinek już się nie łapię pod tą kategorię odcinków. I choćbym chiał, i choć oglądałem go 3 razy za każdym razem czułem, że to nie to. Sam pomysł przedstawienia obcych jako niebieskich krzyształów na siarkowej(?) planecie wydał mi się aż nadto orginalny. Jako, iż jednak jest to odcinek serialu który lubię, zawyżę mu ocenę, 5/10 ode mnie.
  • 0

#56 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 16.12.2008 - |21:06|

No to lubisz go czy to nie to. Nie można jednocześnie czegoś nie lubić i lubić. Osobiście uważam że odcinek jest całkiem niezły. Jego głównym celem było chyba jednak wtargnięcie w prywatne życie O'Neilla.
  • 0
don't try

#57 pinks

pinks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 27.12.2008 - |12:48|

nie znoszę amerykańskiego psychologizowania, jedyna rzecz dla której warto obejrzeć ten odcinek to Tealc mówiący po obejrzeniu wiadomości w tv "Widziałem wasz świat, ta broń będzie mi potrzebna" - pośmiałam się szczerze :D :D
  • 0

#58 baalbdg

baalbdg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoTauri

Napisano 17.01.2009 - |00:59|

Szczerze mówiąc nie mam koncepcji jaką ocenę dać temu odcinkowi. Pewne jest, że jest odmienny od poprzednich i patrzy na problem, życia poza Ziemią w inny sposób. Może nie koniecznie podobają mi się istoty rozumne, przedstawione jako kryształy, no ale są gusta i guściki, jak to się mówi. Gdy go pierwszy raz oglądałem raczej mi się nie podobał, za drugim razem było już lepiej. W końcu zdecyduje się chyba na 7.5...
  • 0

#59 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.02.2009 - |01:10|

Trudno określić poziom tego odcinka.
Z jednej strony nic nie wnosi do głównego wątku,
ale z drugiej daje do myślenia, zwłaszcza z powodu ciekawej kreacji O'Neila.
Niemniej nie przepadam za dramatami w serialach sci-fi, więc tylko 6.
  • 0

#60 blazej1992

blazej1992

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoTauri

Napisano 15.02.2009 - |21:37|

Odcinek hmmm ciekawy wnosi dużo do postaci O'Neilla :)
Ale nic nie wnosi do fabuły tylko wiedzę o kolejnej planecie zniszczonej przez Goauld :)
Hehe co tu więcej mówić chyba nic :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych