Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 71 – S04E11 – Be All My Sins Remember'd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
152 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 71 – S04E11 – Be All My Sins Remember'd (185 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (84 głosów [53.85%])

Procent z głosów: 53.85%

2. 9.5 (35 głosów [22.44%])

Procent z głosów: 22.44%

3. 9 (23 głosów [14.74%])

Procent z głosów: 14.74%

4. 8.5 (8 głosów [5.13%])

Procent z głosów: 5.13%

5. 8 (1 głosów [0.64%])

Procent z głosów: 0.64%

6. 7.5 (1 głosów [0.64%])

7. 7 (1 głosów [0.64%])

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (2 głosów [1.28%])

Procent z głosów: 1.28%

21. 0 (1 głosów [0.64%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 wenus525

wenus525

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 06.01.2008 - |16:11|

A co rozumiesz pod pojęciem "średnie efekty"? Bo szczerze nie widziałem nic co by popierało twoją wypowiedz.

a czy widziałeś żeby kiedyś, by płomień znikał powoli tzn stawał się pół przeźroczysty aż do niemal całkowitej przeźroczystści .... bo ja czegoś takiego poporstu nie widziałem.
  • 0

#42 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 06.01.2008 - |16:29|

Wydawało mi się tylko, że podczas bitwy Dedal i Apollo nie strzelały z dział Asgardu, tylko z broni konwencjonalnej, ale nie jestem pewien do końca.

Na początku strzelali z railgunów, gdyż broń Asgard nie była jeszcze naładowana a okręty replikatorów miały wyłączone osłony.

I jedna sprawa, pamiętam jak uszkodzony statek pradawnych wypuścił w jednym strzale mase dron i rozwalił HIVE w drobny mak, miejać 30 statków w jakim czasie rozwalą 7 hive + innych?

Może Asuranie są nie do końca tak zaawansowani jak Pradawni? To, że ich statki odpalały pojedyncze drony zamiast chmar może być powodowane tym że:
a) rzeczywiście zignorowali zagrożenie,
b ) mieli niewiele dron (nie wiadomo, jak duże jest ich tempo produkcji, być może Pradawni produkowali je wolniej niż wymagały tego potrzeby i dlatego przegrali wojnę, skoro mieli także eksperymentalne działa - patrz "Trinity"),
c) drony Asuran są trudniejsze w kierowaniu od dron Pradawnych,
d) maszyny słabiej kontrolują drony niż istoty organiczne z genem ATA.
Takie odpowiedzi mi przychodzą do głowy.

Szkoda tylko, że ciągle nie wiadomo nic odnośnie sytuacji w Drodze Mlecznej - pokonali już Ori?

Spoiler

Użytkownik Beliskner edytował ten post 06.01.2008 - |18:29|

• 0

#43 Cynthia_83

Cynthia_83

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.01.2008 - |17:17|

moim skromnym zdaniem odcinek inny niz pozostale sezonu 4.

naprawde zmiana na +
a faza z "pułkownikiem" ubawila mnie po calosci...

czekam na wiecej takich odc. :)

pozdrawiam :)
  • 0

#44 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.01.2008 - |17:28|

a czy widziałeś żeby kiedyś, by płomień znikał powoli tzn stawał się pół przeźroczysty aż do niemal całkowitej przeźroczystści .... bo ja czegoś takiego poporstu nie widziałem.

Nie zapominaj że ogień w przestrzeni kosmicznej spala tylko tlen jaki wydobył się ze statku. Podczas spalania zaczyna ubywać tlenu gdyż w kosmosie nie występuje powietrze, a płomień miejscami przygasa bo jest go coraz mniej powietrza które i tak jest rozrzedzone. I można zauważyć złudzenie optyczne które wygląda jak pół przezroczyste płomienie zwłaszcza jeśli jako widz jesteś oddalony od tego płomienia kawał drogi co potęguje to złudzenie.
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#45 cobis

cobis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoInowrocław

Napisano 06.01.2008 - |22:58|

Szarpnę się - 9,5.
Odcinek bardzo dobry jakich w atlantisie mało (połowa to powtórki z SG-1 z realiami przerobionymi na SGA i sporo zapychaczy).
Dobry motyw z pułkownikami.
Rozmowy W Skoczku (Musieli Cię postrzelic kilka razy, bali się Ciebie, przyjmij to jako komplement)
Ale moment myślałem że Sheppard jest w sojuszu z Travelers'ami (On związany na krześle a ona mu zadaje pytania)
W zasadzie nie ma się do czego przyczepic :angry: (wciąż jestem przekonany że SG-1 lepsze, chociaż jak dalej będą jechali z odcinkami na takim poziomie jak ten to kto wie??)
  • 0
Dołączona grafika
`````````` /((
````````` /``\\
```````` /````))
````````>>-------->
`````````\````))
``````````\``//
```````````\((

#46 wenus525

wenus525

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 07.01.2008 - |17:24|

Nie zapominaj że ogień w przestrzeni kosmicznej spala tylko tlen jaki wydobył się ze statku. Podczas spalania zaczyna ubywać tlenu gdyż w kosmosie nie występuje powietrze, a płomień miejscami przygasa bo jest go coraz mniej powietrza które i tak jest rozrzedzone. I można zauważyć złudzenie optyczne które wygląda jak pół przezroczyste płomienie zwłaszcza jeśli jako widz jesteś oddalony od tego płomienia kawał drogi co potęguje to złudzenie.

ale to była ekplozja... tlen się pali dośc gwałtownie.. niee... dlatego pare skund i skąd się miał wziąść tlen?? dlatego powinine całkowicie zgasnąć
  • 0

#47 Boracz

Boracz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 07.01.2008 - |20:53|

Ja nigdzie nie zaobserwowałem żeby Rodney "rozgryzł" kod replikatorów. A wręcz przeciwnie starał sie bardzo długo i nic z tego nie wyszło. Nikt nie wie w jaki sposób pradawni pisali programy. Może sie okazać ze cały kod replikatorów jest napisany blokami - wymazujemy cały blok ( który wg instrukcji odpowiada za to lub za to ) i juz replikator nie moze sie uczyć/chodzić/mówić. To tak jak by wam jakiś programista napisał wam skomplikowany program, opisał co znaczy kazda linijka i jaki ma wpływ na resztę programu. Manipulować takim programem było by łatwo ale "rozgryść" go to juz co innego.
  • 0

#48 PlaMa

PlaMa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 07.01.2008 - |23:38|

W sumie jednak to denerwuje.

Na planecie masa ZPMów, na orbice od ch***ry statków a oni nic. Jeden beam i mamy 10 zpm, jeden beam i już team przejmuje 2 statki replikatorów.

Tak samo wrajty :). Najpierw to wychodzą ze skóry żeby zdobyć hipernapęd (któryś z tych odcinków o VR) a teraz nie interesują się kopalnią technologii... ech...

Szkoda mi było tej FREN. Jak poszła do innych rep i powiedziałą ładnie hello... normalnie chciałem żeby przeżyła. Była sweet :)
  • 0

#49 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.01.2008 - |23:54|

ale to była ekplozja... tlen się pali dośc gwałtownie.. niee... dlatego pare skund i skąd się miał wziąść tlen?? dlatego powinine całkowicie zgasnąć

No jak to z kąd? ze statku, na pokładzie znajduje się masa stężonego powietrza, pozatym płomień z wybuchu nie zgaśnie ci od tak, jak za sprawą pstryknięcia palcami, czy jak za sprawą zdmuchnięcia płomienia ze świeczki, nawet w podstawówce na lekcjach fizyki i chemi były robione doświadczenia przez nauczycielke jak ogień powoli gasł w pojemniku gdy się dusił.

Szkoda mi było tej FREN. Jak poszła do innych rep i powiedziałą ładnie hello... normalnie chciałem żeby przeżyła. Była sweet :)

Ojjj tu sie zgodze :D nie ma co klasa kobita była :D aż się zachciało mieć taką w domu :] i ten jej uśmiech :)

Użytkownik komar edytował ten post 07.01.2008 - |23:57|

• 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#50 newchief

newchief

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08.01.2008 - |08:34|

Do wszystkich krytyków : to jest serial SCI-FI wiec to czy małpy potrafia programować nie jest ważne, albo to czy i jak wybucha C4 ludzie, to jest fikcja!
  • 0

#51 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 08.01.2008 - |12:37|

Do wszystkich krytyków : to jest serial SCI-FI wiec to czy małpy potrafia programować nie jest ważne, albo to czy i jak wybucha C4 ludzie, to jest fikcja!

Pod warunkiem że tej fikcji trzeba się konsekwentnie trzymać!
  • 0

#52 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 08.01.2008 - |17:51|

Właśnie po seansie :)

Odcinek najlepszy jaki do tej pory widziałem w Atlantis. Jest to jeden z najlepszych odcinków całej serii Stargate. Jeśli kolejne będą tak świetne - będzie to oznaczało, że Atlantis dopiero sie rozkręca.

Walka zjednoczonej floty przeciwko Repli była rewelacyjna mimo iż pokazywali tylko urywkami a nie jako spójna całość. Do tego jeszcze Elizabeth Wier jako kapitan :) Pomysłaowość McKaya i Fran - bomba :lol:

Porównując SGA-4x11 "Be All My Sins Rememberd" vs. SG-10x01."Flesh and Blood" wynik jest oczywisty 10 - 3.
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#53 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 08.01.2008 - |20:47|

Tak poza tym, to zaciekawił mnie pewien fragment, po wymazaniu planety Asuran z mapy:

SHEPPARD: If only that easy in real life.

McKAY: Mmm. Area 51's working on it.

Takich fragmentów nie daje się bezcelowo. Czyżby jakaś ziemska Gwiazda Śmierci ;)
  • 0

#54 hans_69

hans_69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 08.01.2008 - |22:24|

9,5 bo może sie trafić jeszcze lepszy odcinek.
Scena z colonelami wymiata, przypomniał mi sie film Spies Like Us i tekst "Doctor, doctor, doctor, ............ and doctor".
Oglądałem w oryginale bez tłumaczenia więc pewnie nie wszystko zrozumiałem ale wydaje mi sie, że wszystkie ZPM szlag trafił podczas kondensacji klocków.
Zresztą gdyby zdobyli pare w pełni naładowanych ZPM to by sie zrobiło troche nudno.
Weir zaskoczyła mnie troche .......... ona ma plan ...........
"Replicators were created by the man ....
They rebelled ..........
They evolved ..........
And, they have a PLAN ............"
Coś mi to przypomina .............

Użytkownik hans_69 edytował ten post 08.01.2008 - |22:25|

• 0

#55 frozzen

frozzen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 08.01.2008 - |23:04|

Dalem 9,5 :) Odcinek świetny. Bardzo podobała mi się stanowcza postawa Sheparda gdy dowiedział się o ciąży Teyli. Oczywiście "colonels" :D Świetne również były wypowiedzi Ellisa do Rodneya - i tutaj akurat uważam że Carter się nie popisała, bo to ona powinna zmobilizować Rodneya do pracy a nie pozwalać mu na gadanie głupot byle tylko nie przyznać się do faktu, że nic się nie osiągneło. Tak więc IMO Ellis postąpił właściwie (chyba nikt z nas nie chciałby być wezwany na briefing na którym jakiś jajogłowy, obojętnie jakby nie był genialny, bedzie nam mydlił oczy i udawał że coś zrobił, marnując tylko nasz czas ;) ). Rewelacyjne sceny z widokiem na flotę oraz wybuch planety, w ogóle efekty niezłe, aczkolwiek nie powalające (było pare bugów o czym później). Nie ma to jak żartujący Wraith :D I oczywiście piękna pani replikator ;) Swoją drogą nie zdziwiłbym się jakby Rodney wytworzył jeszcze raz tą repli, w końcu by miał kogoś z kim mógłby pogadać (mimo wszystko Zelenka nie jest chyba jednak w jego guście :D ).

Co mi się nie podobało? :/
- IQ replikatorów - gdzie podziała się chłodna i okrutna kalkulacja Oberotha??!! Gdzie drony, gdzie jakakolwiek odpowiedź na atak, nie spodziewali się go? przeciez mają czujniki, mogli wykryć flote z dużym wyprzedzeniem. I nie mogli nie docenić przeciwnika po tym jak błyskawicznie zaczęli tracić swoje warshipy. Tak więc nie ma tutaj żadnej spójności :/ Gdyby każdy z tych stateczków wystrzelił drony to z naszej floty nic by nie zostało :P Przypomnijcie sobie jak drony rozwalały flotę Anubisa ;)

- Niektóre efekty specjalne były troche niedopracowane, mam tutaj na myśli szczególnie wygląd promieni którymi strzelały nasze statki (taki promień jak tam zaprezentowany można w odpowiednim programie zrobić w przeciągu kilkunastu sekund, tak więc niespecjalnie się z tym wysilili). Kolejny błąd - repli blob jak zastygł w bezruchu - IMO wyglądało to bardzo nienaturalnie (pomijam fakt że replikatory naturalne nie są ;)). Generalnie spodziewałbym się jakiejś większej inercji tak wielkiej masy metalu.
Co do ognia? Nie przesadzajmy - czy ktoś kiedykolwiek widział ogień w próżni? I to najlepiej w kosmosie, a nie w sztucznych warunkach? Ja nie widziałem i przyznam że nawet ciężko rozważyć wszystkie czynniki wpływające na jego wygląd przy braku powietrza (spalanie tylko w istniejącym tlenie, potem chłodzenie - przebiega zupełnie inaczej niż w atmosferze, rozprężanie gazów itp).

- I ostatnia rzecz - wkurza mnie cholernie jak widzę Sheparda oraz Carter zajmujących stanowiska na Dedalu i Odysei.. do licha, przecież oni na pewno nie mają większej praktyki na takich stanowiskach i większego doświadczenia niż normalni członkowie załogi. Powinni stać gdzieś obok i być obserwatorami :/

Zdaję sobie że wspomniane mankamenty są dość małe przy ogromnej różnicy w poziomie tego odcinka a początkowych odcinków obecnego sezonu, tak więc tylko -0,5 pkt :)

Pozdrawiam
  • 0

#56 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 09.01.2008 - |00:12|

Na planecie masa ZPMów, na orbice od ch***ry statków a oni nic. Jeden beam i mamy 10 zpm,

Plan był inny, człek jest skupiony na jednym zadaniu wokół panuje chaos, a ty chcesz by przy okazji bawili sie naprędce w drobnego złodziejaszka.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#57 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.01.2008 - |00:32|

Plan był inny, człek jest skupiony na jednym zadaniu wokół panuje chaos, a ty chcesz by przy okazji bawili sie naprędce w drobnego złodziejaszka.

Zdaje się, że plan opracowali chyba ze tygodnie... to można by i jakieś plany B,C,D, E porobić?

#58 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 09.01.2008 - |01:30|

Coś czuje że był tylko plan A, priorytetem bylo zniszczenie repków. Plan B powstał gdy Plan A nie całkiem wypalił.
Albo rybkin albo akwarium, za duzo ZPM i byśmy za szybko wampirki wybili, i co by było? Ori w galaktyce pegaza :P
Pradawni, asgard to ciemniaki oni tworzą technologie ale tylko ludzie potrafią to efektywnie wykorzystac :P
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#59 ilidian

ilidian

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 09.01.2008 - |10:06|

Odcinek to czysta akcja, bardzo Mi się podobał. Nie było zbednego przedłużania i lania wody, konkrety i to się liczy!
Rodney jak zwykle stanął na wysokości zadania!!
No i koniec mnie rozwalil Dr Weir :)
Ogólnie 9,5 jeden z lepszych odcinków Atlantis oby tak dalej.
  • 0

#60 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.01.2008 - |17:36|

Na start: To chyba jeden z przykładów dla których opłaca sie czekać do premier na Sky One HD :D.
Teraz to ja nie mówię że SGA wygrywa z BSG na efekty. SGA stanowczo wygrywa.
Wspomniany mocny dowcip z pułkownikami... :D Bardzo dobre

A i Replikatory mają na statkach osłony. Widać to w 35:57.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 09.01.2008 - |18:53|

Log65: Happy camper

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych