Skocz do zawartości

Zdjęcie

Enterprise - Sezon 1 i 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#41 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 12.12.2013 - |21:32|

Obejrzałem kolejne 4 odcinki, razem 8. Nadal nie pojawił się główny wątek. Odcinki są typowo proceduralowe - co odcinek inna historia i w zasadzie, który bym losowo nie włączył nie miałoby to znaczenia dla fabuły, czy cały Enterprise jest kręcony w tym stylu bez głównego wątku ?
  • 0

#42 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 12.12.2013 - |23:28|

Obejrzałem kolejne 4 odcinki, razem 8. Nadal nie pojawił się główny wątek. Odcinki są typowo proceduralowe - co odcinek inna historia i w zasadzie, który bym losowo nie włączył nie miałoby to znaczenia dla fabuły, czy cały Enterprise jest kręcony w tym stylu bez głównego wątku ?

Będzie się przewijał i powracał wątek zimnej wojny temporalnej, ale najbardziej spójny jest chyba sezon trzeci, w którym skupiają się na tropieniu i próbach pokonania Xindi.

Użytkownik cooky edytował ten post 15.12.2013 - |15:39|

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#43 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 14.12.2013 - |16:40|

Zmieniam styl oglądania - teraz będę wybierał odcinki czytając opisy bo tak to nie dam rady. Pojedyncze przewidywalne, niczym się nie wyróżniające i banalne historie nie są czymś czego szukam. Bohaterzy też stoją w miejscu i są przekolorowani wręcz karykaturalni. Drobnych zmian typu wstawka paru sekundowa że Dipal wzieła ciastko to nawet nie liczę.
Wyczytałem w różnych miejscach (więc można uznać za pewnik) że sezon 1 i 2 jest o niczym z wyjątkami i dopiero od 3 sezonu zaczyna się serial. Także resztę 1 i cały 2 to będzie oglądanie wybiórcze, a od 3 znów zacznę oglądać po kolei.'

Skończyłem pierwszy sezon.
Pominąłem odcinki: 16,18,19,20,21,22,24

Najlepszy odcinek to imho 13, pt Dear Doctor. Ciekawy temat przedstawiony z ciekawego punktu widzenia. Nie spodziewałem się takiego odcinka po Enterprise.
Najmniej podobał mi się 10 - to ten na którym usunąłem z tym frachtowcem.

Z 2 sezonu obejrzałem pierwsze 4 i dużo wyższy poziom niż pierwszy sezon. 2x01 dobre dokończenie wątku, 2x02 świetna historia (można by było z tego osobny serial zrobić) 2x03 również ciekawie, 2x04 jeszcze lepiej. Teraz będę oglądał 2x05 a potem chyba przeskok na 2x09.

Edit2
ależ dużo stracił w moich oczach odcinek Dedalus Variations 5x04 albo 07 z SGA, żywcem Borgi ściągnięte.. Podoba mi się ten temat, szkoda że w Enterprise z tego co się zorientowałem był tylko raz poruszony, dobrze że akurat widziałem ten film (First Contact) bo 2x23 to tak jakby jego kontynuacja, a właśnie obejrzenie tego filmu skłoniło mnie do obejrzenia serialu, a do obejrzeniu filmu skłonił mnie film na yt, gdzie było bodaj top 10 alien races in movies, czy coś w tym stylu i było Borg i mi to strasznie się spodobało i był wycinek z filmu First Contact.

Jestem już w 3 sezonie..
Ale nie wiem czy mi się nowa forma serialu spodoba, bo 1 odcinek 3 sezonu to szczerze tak średnio. Niby tajemniczy Xindi from the future, a tu przy jakimś stole siedzi mrówka, ryba i inne stworzenia... i debatują co zrobić z ludzkim statkiem, c'mon seriously..? Spodziewałem się jakiegoś poważnego i mocnego wroga z nutką tajemnicy, a tu ryba i mrówka.. <facepalm>

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 19.12.2013 - |00:35|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych