Tekst z promo 4 sezonu ze strony głównej:
Myśleli, że spotkali zło (błysk na Innych)
Myśleli, że odnaleźli sekret (błysk na stacje DHARMA)
Myśleli, że wygrali (błysk na scenę z plaży z finału 3 sezonu)
Ale myśleli niewłaściwie (błysk na załadowaną broń)
Obrona wyspy, to nie koniec
No i z tym się zgadzam
Tylko, że odniosłam wrażenie, iż Rozbitkowie są jedynie pionkami i kartą przetargową w walce dwóch stron o wyspę. Możliwe, że maja też ogromnego pecha i trafili w sam środek wojny.
Przez poprzednie sezony, oprócz "naukowej" Dharmy, były przecież wyraźne sygnały, że tutaj będzie też chodziło o mistykę... I zjawiska, których nauka nie potrafi [przynajmniej na razie] opisać: jasnowidz Claire, Isaac z Uluru, Babcia Jubilerka, Jacob. A z punktu widzenia ekipy Bena, te zjawiska to "Zło"

, bo oni są przecież "tymi Dobrymi"

Pierwsze odcinki - moim zdaniem - prawdopodobnie będą odpowiadać temu, co jest w tym "promo", będziemy mieć wrażenie, że na wyspie rozpętało się prawdziwe piekło [że Ben mówił prawdę - ci na frachtowcu są "Źli"]. Ale potem - kto wie? Były przecież plotki, że będzie "good game changer" w pierwszych odcinkach
I nie bądźmy tacy pewni tego, czym się zajmowali Othersi, bo choć słowa "klon" mamy rzekomo w serialu nie usłyszeć, to podwyższona płodność [5x więcej plemników u mężczyzn] oraz orchidee i króliki pachną mi bardzo brzydko - próbą "hodowli" ulepszonej rasy ludzkiej [patrz: lista Jacoba - niczym pewien niewysoki brunet z charakterystyczna grzywką i wąsikiem], być może przy pomocy innych metod rozmnażania.
Gdy twórcy zaczną wyjaśniać "tajemnice wyspy" i tego nie spaprają, tylko dobrze poprowadzą wątki, to można się nawet spodziewać, że co odcinek powinniśmy zbierać szczękę z podłogi.
Ekhm, w końcu mamy sezon
4 - a to przecież od tej liczby zaczyna się kod...

Mój tytuł na pierwszy odcinek? "A New Beginning"...

PS - Fisher, z pierwszego sezonu zostały jeszcze szepty i Francuzka.
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 30.08.2007 - |07:01|