Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Pacific (2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

#41 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 16.03.2010 - |13:57|

...
Przyznać się kto miał już w głowie obraz, kiedy kilku żołnierzy zgarnia w chełm od razu jak się klapa otworzyła?
...

Mam dosyć dobrze "obcykaną" wojnę na Pacyfiku (historycznie), wiedziałem że "nic" nie będzie ale czekałem na kulkę :rolleyes:
No to zabawa się zaczyna - desant na Guadalcanal to njagrzej wykonana operacja w historii US ARMY, po prostu koszmar (chyba tych faktów trochę zabrakło w serialu) - gdyby wyspa była broniona byłaby to rzeź amerykanów.
Zobaczymy jak będzie dalej, przed nami: Tarawa, Peleliu, Iwo Jima i Okinawa.
  • 0

#42 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 16.03.2010 - |14:15|

Twórcy planowali na początku, że pokażą jeszcze Bitwę o Midway, nawet powstał scenariusz, ale jak obliczyli ile ich to wyniesie, to odpuścili :D. Puściliby HBO z torbami.
  • 0

#43 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 16.03.2010 - |21:17|

Właściwie ciężko dodać coś nowego, bo tak jak napisał Rand - jeśli ktoś nie ma alergii na filmy wojenne to musi Pacyfik obejrzeć. Szykuje się chyba arcydzieło tak jak BoB. :)
  • 0

#44 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 16.03.2010 - |21:59|

Właśnie, właśnie! się zastanawiałem co z Midway i już mam odp. :D
W porównaniu do pilota BoB troszeczkę nuda, ale to penie dlatego że najpierw czytałem książkę a dopiero potem obejrzałem "Kompanię" :)
  • 0
Сделано в СССР

#45 shifty_powers

shifty_powers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 17.03.2010 - |13:20|

Podejrzewam, że gdyby chcieli pokazać Midway na tym samym poziomie technicznym co inne sceny batalistyczne i z konkretnym rozmachem, to ten jeden odcinek kosztowałby tyle co cała reszta razem wzięta ;) Ale mimo wszystko szkoda... Ze Sztandaru chwały najbardziej zapadły mi w pamięć właśnie ujęcia z perspektywy pilotów, bo robiły spore wrażenie. Może jak Pacyfik zarobi sporo kasy to HBO wyprodukuje za to serial o oddziale pilotów :)
  • 0
For he today that sheds his blood with me shall be my brother...

#46 igut214

igut214

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.03.2010 - |19:33|

Oglądnęłam w poniedziałek jeden odcinek i muszę przyznać, że wszystko zapowiada się świetnie.
  • 0
"Tęsknię za lasem, uświadomił sobie Leiard. Tęsknię za życiem w spokoju. Za sercem i umysłem, których nie drąży zamęt. Za bezpieczeństwem" -- ("Kapłanka w bieli" - str. 363).

#47 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.03.2010 - |00:23|

Bardzo dobre klimatyczne wprowadzenie w tą super produkcję.
Strona techniczna BAJKA :D
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#48 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 18.03.2010 - |15:43|

Zgadzam się z @Rand, że na razie mało charakterystyczne postaci. Ale może tak miało być, mieliśmy oglądać dramat wszystkich żołnierzy a nie grupki głównych bohaterów :D.
W każdym razie bardzo dobrze się oglądało, chociaż momentami było nadzwyczaj spokojnie. Ale te nieco ponad 50 minut minęło w mgnieniu oka.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#49 shifty_powers

shifty_powers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 19.03.2010 - |15:44|

Ciężko pokochać bohaterów po spędzeniu z nimi 50 minut ;) zwłaszcza kiedy jest ich tak wielu. Sądzę, że można się spodziewać, że wszystko się ładnie rozwinie, w końcu mają na to jeszcze 9 odcinków.
A teraz coś z zupełnie innej beczki ;)
HBO dało wywiad z Wołoszańskim na stronie Pacyfiku: http://pacyfik.hbo.pl/qa.html
Co sądzicie o tym, co mówi?
Ja nie do końca zgadzam się z odpowiedzią na ostatnie pytanie. Moim zdaniem u nas problem z realizacją tego rodzaju filmu tkwi właśnie w podchodzeniu do tematu ze zbytnią nabożnością. Amerykanie potrafią uczcić swoich bohaterów, jednocześnie trzymając się realizmu i nie robiąc z nich nadludzi.
A na głównej stronie dali filmiki z jego narracją. Przypominają się czasy, kiedy oglądało się Sensacje XX wieku... ;) Przy okazji, nie wiedziałem, że na Pacyfiku byli jacyś Polacy. Lubię, jak Wołoszański sypie takimi ciekawostkami :)
  • 0

#50 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 19.03.2010 - |22:20|

Twórcy planowali na początku, że pokażą jeszcze Bitwę o Midway, nawet powstał scenariusz, ale jak obliczyli ile ich to wyniesie, to odpuścili . Puściliby HBO z torbami.

Osobiscie to bym chcial zobaczyc serial w klimatach BoB ale o marynarzach/lotnikach na pacyfiku. Wydaje mi sie ze byloby to bardziej efektowne niz BoB i prawdopodobnie Pacifik.

Z pierwszego odcinka najbardziej mi sie podobala bitwa morska i wybuch Astorii (bo to chyba ona byla?), swietnie zrobili ta scene, szczegolnie jak wybuch oswietla sasiednie okrety i jak fala uderzeniowa oddala sie od wybuchajacego okretu.

Co do bohaterow to narazie poznalismy losy 1 pułku marines ( http://en.wikipedia....Marine_Regiment ), pod koniec odcinka przybyl 7 pułk marines ( http://en.wikipedia....Marine_Regiment ), ktory prawdopodobnie zobaczymy w kolejnym odcinku (i poznamy ich bohaterow). Sa to 2 z 4 pulkow wchodzacych w sklad 1 dywizji Marines.

Jesli informacje o Tarawie i Iwo Jimie, ktore podal Mdeem sa prawidlowe to poznamy jeszcze kilku bohaterow jako ze w walkach o te wyspy nie brala udzial 1 dywizja (Tarawa - 2, Iwo Jima - 4, 5 i 3).

Przy okazji, nie wiedziałem, że na Pacyfiku byli jacyś Polacy.

Z tego co pamietam (a nie pamietam szczegolow) to na Pacyfiku w czasie II Wojny Swiatowej bohatersko zginal polak sluzacy na okrecie amerykanskim i na jego czesc nazwano nowy okret amerykanski. To byl jedyny okret ktory nosil polsko brzmiaca nazwe.

Ps. Jedna mnie rzecz bardzo denerwowala - mapa wiszaca na scianie podczas przemowienia pulkownika:

1. Niemcy nigdy nie zajeli islandii. 

2. Zima 1941 roku, kiedy bylo to przemowienie, Niemcy nie przeszli jeszcze Donu.

3. Zima 1941 roku Etiopia juz dawno byla w rekach Anglikow.

Użytkownik Modes edytował ten post 19.03.2010 - |22:24|

• 0

#51 shifty_powers

shifty_powers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 22.03.2010 - |14:38|

Co do tej Islandii, to w wielu miejscach w sieci zauważyłem, że wywołało to niemałe poruszenie. Skłania mnie to do zastanowienia się, czy to rzeczywiście błąd twórców, czy wprost przeciwnie. Być może dokładnie taką mapę pokazano wtedy na tym spotkaniu? Choć wątpię, żeby Amerykanie mieli tak błędne informacje dotyczące wojny w Europie.
Swoją drogą, przy tak skomplikowanej produkcji nie sposób uniknąć błędów. W końcu nie myli się ten, co nic nie robi ;) Ciekawe co by powiedziało HBO na pomysł, żeby zebrać sugestie dotyczące błędów i pomyłek od fanów i przed wydaniem serialu na DVD i BluRay poprawić te, które by się dało?
  • 0

#52 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 22.03.2010 - |21:23|

Ja jestem fanem WWII ale tej w Europie, nigdy USA vs. Japan mnie nie podniecalo, wiec serial wg. mnie gorszy od BoB, ale nie tylko pod tym wzgledem. W BoB mielismy gonorrhoea, malarkey, bull, shifty, winters i reszte..i to praktycznie wszystkich znalem juz z pilota...a tutaj po dwoch odcinkach nie mam pojecia kto jest kim i w ogole nie moge 'poczuc' tych postaci tak jak w BoB...

Natomiast jezeli chodzi o wizulanie to bardzo dobrze, tak samo jak BoB.
  • 0

#53 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.03.2010 - |23:56|

1x02

Jak można było się spodziewać akcja się rozwija coraz bardziej, w tym wypadku masakra Japończyków.
Bardzo dobrze że pokazali całą otoczkę bitwy czyli głód, malarię i braki w zaopatrzeniu.
Szary widz myśli że na wojnie ludzie giną podczas bitew a wszystko działa jak w zegarku. np 1/4 czołgów ZSRR była nieustannie zepsuta itp
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#54 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.03.2010 - |10:21|

Guadalcanal to jednak - nikomu nic nie umniejszając - plaża i wczasy w porównaniu do tego co działo się później podczas zdobywania kolejnych wysp.
Średni czas życia podoficerów i oficerów marines w kampani na Pacyfiku wyliczono na chyba 17 min. - to znaczy, że byli tacy którzy po desancie żyli 30 sek. oraz tacy co żyli przez 0,5 godz.. O załatwianiu potrzeb fizjologicznych na stojąco można było pomarzyć - leżało się we własnym g....e.
Polecam lekturę: "Ze starą wiarą na Peleliu i Okinawie" - Eugene B. Sledge. Szeregowy żołnież opisał swoje przeżycia bez "cukierkowych" i intelektualnych rozważań - sama prawda.
  • 0

#55 shifty_powers

shifty_powers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 24.03.2010 - |11:30|

Po drugim odcinku jestem coraz bardziej pozytywnie nastawiony do tego serialu. Mam nadzieję, że utrzyma się taka tendencja zwyżkowa. Nocna bitwa pokazana świetnie, tak samo bombardowanie obozu. No i w końcu można się przywiązać do bohaterów, gdyż pokazani są dokładniej. Czuję, że przy 10. odcinku będę odczuwał smutek, że to już koniec, tak jak przy Kompanii Braci.
  • 0

#56 Nevres

Nevres

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 24.03.2010 - |12:17|

Drugi odcinek wprowadza do serialu trochę klimatu. Nadal nie kojarzę zbyt dobrze większości bohaterów, choć kilku poznaję po twarzach. Chociaż pewien kolega, któremu poleciłem Pacyfik zasugerował, że to, że postacie głównych bohaterów nie są aż tak wyraziste może być zabiegiem celowym. Może twórcy chcą pokazać, że na wojnie może zginąć każdy... W każdym razie po kilku następnych odcinkach zobaczymy, czy był to zabieg celowy, czy też nie.
Bardzo podoba mi się klimat, który można zauważyć w drugim odcinku np. żołnierskie menu. Podoba mi się też, że twórcy próbują pokazać trochę życia żołnierskiego. Z drugiej strony mamy walki miedzy Amerykanami a Japończykami. Ponarzekałbym jedynie na to, że do tej pory większe starcia w serialu toczono tylko w nocy. Chciałbym też zobaczyć większe walki w dzień.
Ogólnie pozostaje na razie czekać na rozwój wypadków. Przy czym jest coraz lepiej.
  • 0

#57 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 24.03.2010 - |15:02|

Drugi odcinek zdecydowanie lepszy od pierwszego i ten klimat w nocy.
  • 0

#58 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 25.03.2010 - |15:26|

Jeśli w pierwszym odcinku można było narzekać że było trochę za spokojnie, to teraz się to zmieniło o 180 stopni. Podobały mi się te długie sceny walki i to jak przez długi czas z głośników wydobywały się dźwięki strzałów.
Naprawdę dobry klimat był w tym odcinku.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#59 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 25.03.2010 - |18:46|

Jeśli w pierwszym odcinku można było narzekać że było trochę za spokojnie, to teraz się to zmieniło o 180 stopni. Podobały mi się te długie sceny walki i to jak przez długi czas z głośników wydobywały się dźwięki strzałów.
Naprawdę dobry klimat był w tym odcinku.

Drugi odcinek zdecydowanie bardziej klimatyczny. Widać różnicę między historią wojny na Pacyfiku, a tą z walk w Europie. Dwa różne seriale The Pacific i BoB. Nie ma co ich ze sobą porównywać i zestawiać. Z pewnością intencją producentów było właśnie to, aby ta nowa produkcja znacznie się różniła od koncepcji realizacyjnej w BoB. Dzięki temu serial The Pacific jest na językach wszystkich widzów, zwłaszcza tych, którzy są fanami BoB. Zaciekawiła mnie postać starszego szeregowca Roberta Leckie-go. Dla wkręcających się w ten serial, w tym przypadku dla mnie jego osoba daje jednoznacznie do zrozumienia, że na podstawie m.in. jego wspomnień powstał ów miniserial. Cieszy również fakt, że emisja serialu jest równolegle tą z USA, że nie ma np. półrocznego opóźnienia, lub dłuższego.
  • 0

#60 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 27.03.2010 - |19:43|

Panowie (i panie?), pytanie mam odnośnie pojawienia się słowa "holocaust" we wspomnieniach pisanych przez... ee no właśnie :D nie pamiętam jak się nazywa ta postać :) Czy nie za wcześnie się ono pojawiło? Mamy 1942 rok a tutaj już takie porównanie do zagłady Żydów... Rozumiem że to słowo oznacza składanie ofiary (doszczętnie spalonej? zasięgnąłem języka w Google) ale tutaj wyraźnie chodzi o Żydów. W 42 mało co było o tym wiadomo. Mogę się mylić - jeśli tak to poprawcie mnie :)

Druga sprawa to czapka świętego mikołaja, przed wojną były równie popularne jak teraz?

Również nie jestem fanem wojny na Pacyfiku, Europa jest dla mnie ciekawsza. Coś za dużo amerykańskiego patosu wylewa się z ekranu, szczególnie z ostatnich scen... W BoB tego nie mieliśmy. Nie podoba mi się właśnie to - reszta ok :D

Użytkownik Fisher edytował ten post 27.03.2010 - |19:46|

• 0
Сделано в СССР

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych