Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kod Leonardo Da Vinci Dana Browna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#41 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.01.2006 - |21:21|

Maria Magdalena i Graal to żadna sensacja. Tego typu hipotezy są stawiane od lat. Tak samo jak ta, że Godfrey ("Królestwo Niebieskie") wcale nie przyjechał do Francji po syna, tylko by ukryć Arkę Przymierza.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#42 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.02.2006 - |16:47|

Książka ciekawa, lubię literaturę opisująca teorie spiskowe. Widać, że Brown ma doskonały warsztat i zna się na temacie. Dobrze poprowadzony wątek tajemnicy. Przechodzenie od zagadki do zagadki trzyma w napięciu... A teraz moje baty; absolutnie nie podobały mi się główne postaci, stasznie okrojone, nudne, bez życia. Bohater "Kodu..." bez ikry, jak stary pryk ;P Przez to ksiązka duuuużo straciła! Moim zdaniem Brown wyprztykał swoje zdolności na przedstawienie problematyki Świętego Grala, a zapomiał, że o odbiorze dzieła decyduja także jego ludzcy bohaterowie.
A co do filmu: wybór aktorów IMO fatalny :/ Hanksa jakoś przeboleję, ale nie egzaltowaną Tatou....
  • 0

#43 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 14.03.2006 - |14:14|

Warto tę książkę przeczytać jak i inne ksiązki Dana Browna: Cyfrowa Twierdza, Anioły i demony, zwodniczy punkt.
  • 0

#44 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 14.03.2006 - |14:16|

Niemogę się już doczekać "Kodu Leonarda daVinci 2: Klucz Salomona" ....
  • 0

Dołączona grafika

#45 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 15.03.2006 - |12:46|

A ja nie mogę się doczekać filmu Kod Leonarda da Vinci. :)
  • 0

#46 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.03.2006 - |13:37|

A ja nie mogę się doczekać filmu Kod Leonarda da Vinci. :)

zgadzam sie bo ja tez juz tylko czekam :)
przyznam sie szczerze ze po przeczytaniu ksiazki myslalem ze to wszystko jest prawdziwe co tam bylo napisane :)
  • 0

#47 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 24.03.2006 - |21:11|

A wogóle to ciekawe czy powstaną inne filmy na podstawie książek Dana Browna. Ja bym chętnie obejrzał film Anioły i demony. :)
  • 0

#48 DOCI

DOCI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 24.03.2006 - |21:26|

ciekawa książka podobała mi się i nawet ją jyszbko przeczytałem co się zdziwiłym. Nie podobało mi się to że jak już czytałem Anioły i Demony po Cyfrowej Twierdzy i Kodzie... to że Brown stosuje podobny schemat hiistorii zmieniając wydarzenia sytuacje a zakończenie już po tych dwóch częściach było do przewidzenie...
Czy ktoś uważa tak jak ja???
  • 0

#49 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.03.2006 - |10:30|

Nie czytałam książki, ale słyszałam, że to perfidny plagiat i nawet toczy się sprawa przeciwko Brownowi.

Użytkownik Wraith edytował ten post 25.03.2006 - |18:21|

• 0

#50 Skaara

Skaara

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów

Napisano 11.04.2006 - |21:39|

Z tego co ostatnio czytałem w necie to Brown wygrał proces o plagiat.A co do książki to uważam,że jest genialna.Praktycznie od początku do końca trzyma w napięciu.
  • 0

#51 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.04.2006 - |21:41|

Który proces? Było ich 2. I coś mi się raczej zdaje, że poszli na ugodę, bo słyszałem, że teraz w USA "Kod Leonarda Da Vinci" sprzedawany jest tylko w parze z "Święty Graal Święta krew".

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 11.04.2006 - |21:42|

• 0

#52 Skaara

Skaara

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów

Napisano 11.04.2006 - |21:49|

Możliwe,że masz rację.Nie śledziłem tej sprawy tak dokładnie.Ostatnio tylko wyczytałem coś o zakończeniu procesu.Nie wiedziałem o drugim procesie.
  • 0

#53 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 14.04.2006 - |00:13|

Czy ktoś wie kiedy pojawi się druga część Kodu Leonarda da Vinci???
  • 0

#54 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 14.04.2006 - |10:53|

A to nie zakończono tej książki???? Wydawało mi się, że wszystko już zostało powiedziane - tzn. napisane.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#55 Astra

Astra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów
  • MiastoEłk

Napisano 14.04.2006 - |14:49|

Ja z niecierpliwością czekam na film.
  • 0

#56 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 01.05.2006 - |19:37|

książka przeciętna, zawierająca sporo błędów historycznych, ale przeczytać można. A swoją drogą kościuł jest jej przciwny, ale jego ciągłe protesty robią jej tylko większą reklame, po co robić taki chałas? jjak ktoś niewie to jest taka podpowiedż jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze

Użytkownik Avarhis edytował ten post 01.05.2006 - |19:43|

• 0

#57 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.05.2006 - |00:30|

książka przeciętna, zawierająca sporo błędów historycznych, ale przeczytać można. A swoją drogą kościuł jest jej przciwny, ale jego ciągłe protesty robią jej tylko większą reklame, po co robić taki chałas? jjak ktoś niewie to jest taka podpowiedż jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze

nie dosc ze piszesz z polskimi literami to jeszcze z bledami :P

ksiazka zawiera sporo bledow historycznych ?
czy my mowimy o tej samej ksiazce?
przeciez brown trabil o tym na lewo i prawo (nie tylko on zreszta), ze ta ksiazka jest oparta na teoriach i domyslach (glownie autora) i nie wszystko co jest napisane w tej ksiazce to prawda :)
to jest powiesc czesciowo fikcyjna :)
  • 0

#58 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 02.05.2006 - |11:58|

jak to ujoles jest to powiesci czesciowo fikcyjana, spoko ale chdzi mi o bledy ze np Gottfryd z Bouillon nigdy niebył krolem jerozolimy, w ksiozce był tak samo historia templariuszy jest bardzo zmodyfikowana przez brawna tak jak kilka innych rzeczy, ale to niezmienia faktu ze ksiozka jest wporzodku

a za bledy przepraszam :(

Użytkownik Avarhis edytował ten post 28.05.2006 - |09:35|

• 0

#59 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.05.2006 - |13:21|

Blaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! To nie są teorie Browna i nie ważne co powiedział sąd. Proszę wiecej nie przypisywać mu jakichkolwiek pomysłów, bo nie są jego.
  • 0

#60 Ciri

Ciri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 21.05.2006 - |09:08|

bylam wczoraj na Kodzie i po projekcji filmu stwierdzilam ze ksiazka podobala mi sie o wiele wiele bardziej od niego
oczywiscie rezyserzy pozmieniali czesc rzeczy, tego nie ma, tamto dopisali, no ale kolezanka ktora film widziala bez przeczytania ksiazki mowi ze film sie jej podobal
no ale ogolnie mowiac nic specjalnego, nie podobaly mi sie glownie zmiany, ale podobno to rzecz normalna i film nigdy nie odwzrouje ksiazki tak dokladnie jak czytelnik tego sie spodziewa;) ( chociaz ja z Wladcy Pierscieni bylam bardzo zadowolona, mimo ze tez cos tam pozapominali dodac;) )
mam nadzieje ze posta nie bylo o filmie;)
i zakladam sonde co wam sie bardziej podobalo
  • 0
"If you don't make it...can I have your stereo?"

O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."

John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami? :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych