Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?
Napisano 12.01.2010 - |13:59|
Zadajesz następne pytanko.
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 12.01.2010 - |23:06|
Napisano 29.01.2010 - |15:18|
Winchell Chung
Napisano 29.01.2010 - |15:59|
No dobrze. Wszyscy znają (i może też kochają) serial Battlestar Galactica. Zanim obejrzeliśmy sobie w nim Tricie Helfer, poprzednie wcielenie tegoż serialu powstało gdzieś w latach 70-tych. Ale już wcześniej, w latach 60-tych, na serio rozważano budowę prawdziwego battlestara (choć ta nazwa przylgnęła do projektu później). Kto i w jakim celu to planował i dlaczego mu się nie udało? Jak ten battlestar się nazywał-chodzi o nazwę właściwą. (przy czym chodzi mi o jedną z wersji finalnych projektu, zaś wytłumaczenia są dwa i każde zaakceptuję)
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 29.01.2010 - |16:10|
Winchell Chung
Napisano 29.01.2010 - |19:54|
pomysłodawcą i twórcą jest Glen A. Larson
nazwa to: "Arka Adama" (Adam's Ark)
niepowodzenie: brak zainteresowania tworami tej tematyki
cel: Autor próbował pokazać jaki interesujący może być kosmos, nie tylko skały i bezludne planety!
Użytkownik Oron edytował ten post 29.01.2010 - |19:54|
Napisano 30.01.2010 - |01:10|
Nie.
Ale może zaznaczę to wyraźnie: jaki PRAWDZIWY battlestar miał powstać, jak się nazywał i dlaczego się nie udał. Dodam, że projekt powstał zanim ktokolwiek myślał nawet o Star Treku.
Winchell Chung
Napisano 13.02.2010 - |11:42|
Więc rozwiązuje zagadkę:
Chodziło o sowiecką stację kosmiczną, zaproponowaną i zaprojektowaną przez Korolowa w 1962-63 roku. W 1965 zbudowano makietę 1:1 tej stacji, ważącą 75 ton-więc tyle ile miał ważyć oryginał. Stacja miała zostać wyniesiona na orbitę przez rakietę N1. Jej wyposażenie bojowe to głowice atomowe do bombardowania orbitalnego. Nazwa oficjalna: OS-1. Ale dostała przezwisko "battlestar Khrushchev", i była częścią wysiłków Korolowa by przekoanć-zwłaszcza wojsko-do programu kosmicznego i dania mu wolnej ręki w wyścigu kosmicznym.
Stacja nigdy nie została zbudowana, raz że Chrzuszczow został odsunięty od władzy w 1964, a dwa że potrzebna rakieta-N1-nigdy nie działała i lubiła sobie wybuchać przed startem. Jak widać ZSRR nie przejmowało się podpisanym traktatem o zakazie umieszczania broni w przestrzeni kosmicznej.
Kto chce, niech zadaje następne pytanie.
Winchell Chung
Napisano 14.02.2010 - |14:50|
Kto chce, niech zadaje następne pytanie.
To może ja pozwolę sobie na zadanie pytania, astrolog czy fizyk zemnie niestety kiepski, ale za to na filozofii (lubimy wciskać nos gdzie się da)
Na moim kierunku omawiano koncepcje powstania życia na ziemi, jedną z takich koncepcji jest teoria która głosi o "zasiewaniu" życia na rożnych planetach 1)Jak nazywa się ta koncepcja 2)Kto jest jej autorem a kto kontynuatorem 3)Dlaczego nie cieszy się obecnie duża popularnością [myślę ze to pytanie jest błahe]
ps:przepraszam jeśli moje pytanie jest zbyt blachę jeśli tak usunąć mojego psota a ja będę śledził ten dział jako widz nadal (szkoda ze tylko od wczoraj a forum znam już bardzo długo) jak już wspomniałem mam słaba wiedzę a filozofia przyrody tylko "liznęła" o powstanie wszechświata i prawa nim rządzące
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda
Napisano 14.02.2010 - |15:05|
Jest niepopularna , bo się uznają ją paranaukę tak samo wiarygodną jak ufologie czy ezoterykę .
Napisano 14.02.2010 - |17:54|
Winchell Chung
Napisano 14.02.2010 - |21:55|
A trochę ułatwię zanegujemy dwa pierwsze pytania i przejdźmy do ostatniego:
Tak chodziło o Panspermię pierwszy raz pojawiło się to pojecie u greckiego filozofa Anaksagorasa, a samą teorie stworzył S.A. Arrhenius`a ( w moich notatkach nie rozwinąłem skróty a imion nie pamiętam).
Dlaczego Panspermia nie jest obecnie popularna? Obi w zasadzie odpowiedział ale można tą odpowiedź uściślić
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda
Napisano 14.02.2010 - |23:22|
Oh hell, I did it again.
Jeśli to satysfakcjonująca odpowiedź, to oddaję Obiemu następne pytanie. Jeśli nie-to też oddaję
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 14.02.2010 - |23:24|
Winchell Chung
Napisano 15.02.2010 - |00:31|
O jestem bardziej jak usatysfakcjonowany,dokładnie nawet jeśli by jakimś cudem gdzieś te mikroby doleciały, do planety to małe prawdopodobieństwo że trafią na sprzyjające warunki do rozwoju, do tego jest wiele miejsc (co było już wspominanie gdzieś wcześniej)które bardzo dobrze radzą sobie z "sterylizacją" kosmosu. A ponadto nawet jeśli by się powiodło nie wyjaśnia to jak powstało życie na tej planecie skąd te sporki wyleciały, a zatem czekam na kolejne pytanieOh hell, I did it again.
Jeśli to satysfakcjonująca odpowiedź, to oddaję Obiemu następne pytanie. Jeśli nie-to też oddaję
Napisano 15.02.2010 - |01:11|
Jest więcej niż więcej miejsc-cały kosmos jest takim miejscem. Patrząc na rozbłyski gamma to można powiedzieć, że życie jest zjawiskiem może i częstym, ale krótkotrwałym w skali wszechświata.jest wiele miejsc (co było już wspominanie gdzieś wcześniej)które bardzo dobrze radzą sobie z "sterylizacją" kosmosu. A ponadto nawet jeśli by się powiodło nie wyjaśnia to jak powstało życie na tej planecie skąd te sporki wyleciały, a zatem czekam na kolejne pytanie
Ale co do tych sporów to się nie zgodzę-jeśli panspermia byłaby poprawna i pominąć jej problemy z prawdopodobieństwem, to wtedy odpowiedź jest prosta-wystarczy siła statystyki. Jeśli raz jakieś zdarzenie się pojawiło, to dzięki panspermii na stałe zakłóciłoby model. Taki atraktor w teorii chaosu powiedziałbym. Tak więc prawdopodobieństwo pojawienia się życia wynosiłoby powiedzmy 1 do pierdyliona, ale ponieważ cały zbiór to pierdylion do pierdyliona, więc byłoby całkiem prawdopodobne, że gdzieś się znajdzie. A jak już by się pojawiło, to jedna iskierka by starczyła, by utrzymać zjawisko. Jedyny wymagany determinant: życie może zaistnieć samo na drodze procesów naturalnych (apropos: teoria "zupy" została ostatnio obalona, ale pewnie będzie jeszcze broniona przez pewien czas, mimo że problemy z nią były zauważane już od dawna)
Winchell Chung
Napisano 15.02.2010 - |18:23|
heh no ok rozumiem, takie mały "cud"a nawet cała seria "Cudów" była by tu potrzebna No tak a więc obalono moja teorie "zupy", muszę poszperać na ten temat nie wiedziałem dzieki za informacjęJest więcej niż więcej miejsc-cały kosmos jest takim miejscem. Patrząc na rozbłyski gamma to można powiedzieć, że życie jest zjawiskiem może i częstym, ale krótkotrwałym w skali wszechświata.
Ale co do tych sporów to się nie zgodzę-jeśli panspermia byłaby poprawna i pominąć jej problemy z prawdopodobieństwem, to wtedy odpowiedź jest prosta-wystarczy siła statystyki. Jeśli raz jakieś zdarzenie się pojawiło, to dzięki panspermii na stałe zakłóciłoby model. Taki atraktor w teorii chaosu powiedziałbym. Tak więc prawdopodobieństwo pojawienia się życia wynosiłoby powiedzmy 1 do pierdyliona, ale ponieważ cały zbiór to pierdylion do pierdyliona, więc byłoby całkiem prawdopodobne, że gdzieś się znajdzie. A jak już by się pojawiło, to jedna iskierka by starczyła, by utrzymać zjawisko. Jedyny wymagany determinant: życie może zaistnieć samo na drodze procesów naturalnych (apropos: teoria "zupy" została ostatnio obalona, ale pewnie będzie jeszcze broniona przez pewien czas, mimo że problemy z nią były zauważane już od dawna)
A zatem niech Obi zadaje następne pytanie
Napisano 15.02.2010 - |19:31|
Winchell Chung
Napisano 21.03.2010 - |03:55|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych