Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mechanika wrót

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
586 odpowiedzi w tym temacie

#561 boberek

boberek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 03.12.2009 - |13:17|

A mnie interesuje co by się stało jakby wejść w otwarty tunel ale tak od drugiej strony wrót, nie od tej gdzie zawsze wchodzą i wychodzą. Poza tym patrząc od tyłu to horyzont zdarzeń wydaje się być półprzeźroczysty, co nie? Ciekawe dlaczego?
  • 0

#562 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 20.02.2010 - |12:11|

Wejście w horyzont zdarzeń z drugiej strony powoduje twoją śmierć. Po prostu obiekt, który wejdzie w horyzont ulega zniszczeniu. Wrota działają jednostronnie. Mnie natomiast zastanawia po co te statki lecące przed destiny rozkładają te wrota bez DHD, chyba tylko żeby ludzie na destiny mogli z planet surowce czerpać? Bo przecież tubylcy nie będą mogli tych wrót używać. No chyba że teraz mnie naszło że może destiny rozkłada DHD tuż przed skokiem w nadświetlną xD.
  • 0

#563 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 20.02.2010 - |13:22|

Od początku było mówione, że wrota które oglądamy w SGU mają mniejszy zasięg niż te z SG-1 i Atlantis. Destiny wybiera adres jak wejdzie w zasięg planety. DHD przy wrotach na nic by się nie zdało z tego prostego powodu, że wrota są rozsiane z reguły poza własnym zasięgiem. Jak można było zobaczyć w Air part 3 w zasięgu Destiny były tylko dwie lub trzy planety z wrotami w zasięgu.
  • 0
don't try

#564 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 20.02.2010 - |17:31|

No to po co wogóle budowali te wrota? Jak dla mnie to nie ma sensu ale dobra.
  • 0

#565 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 20.02.2010 - |19:05|

Gdyż to była wczesna wersja wrót. Version 1.0 - nie od razu wymyślono i zbudowano wrota w postaci takiej jakie znamy w Drodze Mlecznej.
  • 0

#566 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 20.02.2010 - |20:33|

wiem, ale po co budować takie wrota skoro mogą komunikować się tylko w małym obszarze? Lepiej było zbudować statki wojenne czy lepiej poznać technologie wrót niż wydawać surowce na budowę bezsensownych wrót. Zamiast nich destiny mógłby podlatywać do planet a ludzie dostawali by się na nie za pomocą promów.
  • 0

#567 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 21.02.2010 - |19:57|

Idąc twoim tokiem myślenia, można by było powiedzieć "po co budować telefony stacjonarne i przesyłać sygnały dźwiękowe drutami miedzianymi na słupach, kiedy można poczekać na rozwój technologii i od razu przejść na bezprzewodowe telefony komórkowe" :) Chwytasz różnicę?
  • 0

#568 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 21.02.2010 - |20:27|

No niby rozumiem, ale telefony stacjonarne jednak miały jakiś sens można było zadzwonić do znajomego. A te wrota łączą się tylko z destiny albo z kilkoma innymi planetami. Ej to po co właściwie tyle symboli starczyło by 10 kombinacji :P

Użytkownik bobek28 edytował ten post 21.02.2010 - |20:27|

• 0

#569 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.02.2010 - |14:42|

Ale na początku telefony też nie były w każdym domu i nie do każdego można było zadzwonić. Wygodnym też bym tego nie nazwał. Pamiętam jeszcze jak żeby do kogoś zadzwonić najpierw trzeba było połączyć się z centralą. Wynalazki są używane w pełni na poziomie na jaki ich używanie pozwala. Podobnie było z tymi wrotami. Nie miały może zbyt dużych możliwości ale na tamte czasy dla Pradawnych były z pewnością czymś fascynującym i wykorzystywali w pełni ich potencjał.
  • 0
don't try

#570 Oron

Oron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 22.02.2010 - |22:05|

zacznę od tego że wrota w milkyWay są starsze niż te spotykane w SGU co sugeruje wypowiedz z SG1 a co za tym idze one tez powinny nie posiadać DHD. A skoro w zasięgu Przeznaczenia były 2 czy 3 planety z wrotami to one same względem siebie też powinny (choć nie musiały) być. przyjmijmy że w odcinku Air akurat nie były ale nie uśmiecha mi się idea że nigdy nie są w zasięgu względem samych siebie.

a moje pytanie to: jak wygladają <nie w graficznym znaczeniu> symbole wrót w SGU. w SG1 i SGA są to konstelacje gwiazd ale w podróżach między galaktycznych to raczej nie zda egzaminu! oraz jak wygląda ich graficzna wersja <obrazek>
  • 0

#571 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 23.02.2010 - |15:27|

Wrota w Milkway są nowsze od tych z SGU zostały zbudowane po odlocie destiny a przed odlotem do Pegaza. Czemu w podróżach międzygalaktycznych wydaje mi się że tamte wrota mają znacznie mniejszy zasięg niż galaktyka, te w SG1 i SGA miały zasięg galaktyki i nie było tam czegoś takiego "jesteśmy w zasięgu 4 wrót" tam można było się połączyć z dowolnymi wrotami w galaktyce. A co do symbol to nie wydaje mi się żeby miały one coś wspólnego z konstelacjami.
http://www.samanthah...nystargate2.png

Użytkownik SGTokar edytował ten post 01.06.2010 - |11:08|

• 0

#572 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 23.02.2010 - |15:46|

@Orlon mógłbyś zacytować tą wypowiedź z SG-1. Zdarza się, że wrota są w swoim własnym zasięgu. Zdarzyło się, że przechodzili na inną planetę będąc na tej pustynnej.

Sugerowałbym, że wrota z SGU są jednak najstarsze ze względu na sam statek na którym się znajdują. Jak można było zauważyć urządzenia stworzone przez pradawnych są dosyć trwałe a Destiny dosyć że ma nieco archaiczny wygląd to na dodatek zużycie widać gołym okiem.
  • 0
don't try

#573 Prometheus

Prometheus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów
  • MiastoSkawina/Kraków

Napisano 17.05.2010 - |16:58|

Też mnie ten temat zainteresował.
Wybierając adres z DHD NA Ziemie .
Na Panelu stukam pierwszy symbol
A na ziemi jest zewnętrzna aktywacja I zablokowała się klamra nr.1
To jest nie możliwe według mnie. Adresów jest bardzo dużo zaczynający się na pierwszy Symbol ''Auriga'' to DHD czyta nam w Myślach ??? :blink:

Załączone pliki

Użytkownik Prometheus edytował ten post 17.05.2010 - |17:07|

• 0
Just hope it is what protects us from utter despair of life ... is still in all of us. ;)

#574 black_spider

black_spider

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 17.05.2010 - |18:11|

Była już o tym mowa, poszukaj gdzieś na forum.
  • 0

#575 xenix

xenix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03.10.2010 - |11:13|

Wydaje mi się, że na wrotach z SGU nie widnieją konstelacje gwiazd ze względu na eee... przeznaczenie Przeznaczena. Miało ono latać między galaktykami, a w każdej gwiazdozbiory wyglądają inaczej, więc nie było by to praktyczne :) Chociaż z 2 strony można by przyjąć, że wszystkie symbole oznaczają gwiazdozbiory widziane z Ziemi, bo wydaje mi się, że tak właśnie było w galaktyce Pegaza.
  • 0

#576 Sopranoss

Sopranoss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 03.10.2010 - |13:01|

Wrota w SGU są najstarszym znanym nam modelem. Nie mają DHD, bo po co pradawni mieli udostępniać wrota dla innych cywilizacji, skoro nie mieszkali w tamtych galaktykach? Mieli swoje "gameboye" na statku i to im wystarczało, aby używać wrót. W pegazie i u nas pradawni przez pewien czas mieszkali, więc wygodniej było rozstawić DHD. A te symbole na wrotach w SGU to nie są konstelacje. A, tak, wrota w SGA i SG1 mają zasięg całej galaktyki, a jak wiemy, więcej niż galaktyki. Wrota w SGU to najstarszy model, więc jako prostsza wersja mają ograniczony zasięg.
  • 0
Uznałem,że ten podpis, który tutaj gościł obniżał poziom każdej mojej wypowiedzi, więc teraz jest ten.

#577 kolek

kolek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 02.03.2013 - |17:46|

Wrota w SGU same z siebie nie maja ograniczeń odległości
przykładem na to jest odcinek w którym płk. David Telford
wraca na Ziemie. Ograniczeniem może być tu źródło zasilania którym
najprawdopodobniej są te małe przenośne tablety.

Powstaje pytanie czemu z Destiny nie można się łączyć z
wrotami całej galaktyki. To zapewne zabezpieczenie takie jak zegar postojowy
nastawiony na 12h.

• 0

#578 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.03.2013 - |18:11|

Kiedyś, gdzieś na Stargate wiki było napisane że ograniczenie odległości wynika z braku odpowiedniego źródła zasilania, swoją drogą nie bardzo pamiętam ale w serialu chyba też o tym mówili, dlatego nie można się łączyć z wrotami znajdującymi się na drugim końcu galaktyki więc to raczej nie kwestia zabezpieczeń tylko po prostu ograniczeń w dostawie mocy.

EDIT

Swoja drogą dobrym przykładem jest most z SGA. Tamte wrota mogą się łączyć ze wszystkimi w galaktyce ale jak budowali most to z krawędzi galaktyki do stacji przesiadkowej porozstawiali wrota tak żeby znajdowały się w zasięgu i skakali do kolejnych aż docierali do celu.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 02.03.2013 - |18:17|

• 0
don't try

#579 kolek

kolek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 02.03.2013 - |20:05|

Wątek odpowiedniego zasilania wrót na Destiny był poruszany tylko i wyłącznie w kontekście powrotu na Ziemie.

To dosyć dziwne żeby tak potężny statek który może przelatywać przez słońce nie dysponował taką mocą jak standardowe DHD (albo wiele innych zastępczych urządzeń jak np. kilka akumulatorów samochodowych chyba odcinek 2x21 1969) aby swobodnie umożliwiać skoki wewnątrz galaktyczne.

Czy był gdzieś poruszony temat czemu w naszej galaktyce wrota mają 39 symboli a DHD 38?

• 0

#580 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.03.2013 - |21:13|

Czy był gdzieś poruszony temat czemu w naszej galaktyce wrota mają 39 symboli a DHD 38?

Tak był, 39 to symbol "domowy" unikalny dla danych wrót. DHD są uniwersalne.

Swoja drogą dobrym przykładem jest most z SGA. Tamte wrota mogą się łączyć ze wszystkimi w galaktyce ale jak budowali most to z krawędzi galaktyki do stacji przesiadkowej porozstawiali wrota tak żeby znajdowały się w zasięgu i skakali do kolejnych aż docierali do celu.

Autorom chodziło o pokazanie skali wielkości galaktyki i odległości między galaktykami.

Wrota mają ograniczony zasięg, zależny od źródła zasilania, oraz konstrukcji. Do komunikacji między galaktycznej potrzebny jest "jakiś kryształ". W Pegazie miały go tylko jedne wrota, te na Atlantis.

Biorąc pod uwagę, że wrota budowane przez Destiny powstają na bazie surowców zdobytych po drodze, nie moją zdaje się naquadah, wiec ich moc przerobowa jest znacznie mniejsza niż tych z Mlecznej.

To zapewne zabezpieczenie takie jak zegar postojowy
nastawiony na 12h.

Zegar nie jest żadnym zabezpieczeniem, jest częścią programu, można go zmieniać. Destiny ma za zadanie zbierać informacje, a może je zbierać tylko będąc "nieruchomą".

Użytkownik Toudi edytował ten post 02.03.2013 - |21:14|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych