Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smallville

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#521 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.02.2009 - |23:14|

No w sumie to się zgodzę. Przemiana powinna nastąpić dużo wcześniej. Tylko nie wiem co by mogło ją teraz uwarunkować.
....
Oglądałem Loisy i Clarki ;) dla mnie to była raczej komediowa satyra na Supermana. Najbardziej rozbijał mnie tam Lex. Aktor zupełnie nie pasował do tej roli ;)

Tylko cud ;)) tak bardziej poważnie to przydał by się mały reset w serialu - uciąć większość wątków - wysłać Klakiera do fortecy na 2-3 lata nich się podszkoli - a po jego powrocie dużooo by się zmieniło - odstawić historie Doomsday'a na później - zamknąć go FZ na jakiś czas uśmiercia paru głównych bohaterów - zlikwidować wszechobecny kryptonit jakiś sposobem, więcej fabuły niż super mocy i .. tu kończą się moje pomysły - w sumie powinni jeszcze zlikwidować 99% dziwaków i tych dobrych i tych złych i może by coś z tego wyszło.

Żeby serial się zmienił to Klakier musi "dorosnąć" - a jak Klakier dorośnie to serial SV zmieni się w S

Już pisałem o tym wcześniej że teraz oglądamy historie o Supermenie bez Supermena.

Lois&Clark - idiotyczna scena z Lexm (pomijając fakt że faktycznie aktor totalnie nie psował do roli - tak samo jak Jimi) jak ma założone okulary VR i udaje że jest subkiem z logo lex na piersi zamiast S. - po tym odcinku wymiękłem.

Użytkownik rexus edytował ten post 11.02.2009 - |23:18|

• 0

#522 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.02.2009 - |23:30|

Wydaje mi się że teraz na ten zabieg jest już za późno. Jakiś czas temu minęli punkt optymalnego momentu na przemianę i teraz nie wiedzą co zrobić.

:D pamiętam tą scenkę z L&C :D dobiła mnie do reszty. Ale swoją drogą w SV była podobna. Jak byli czymś zainfekowani i wyciągało na wierzch wszystkie lęki czy pragnienia nie pamiętam dokładnie. Lex widział siebie jako prezydenta niszczącego świat wojną jądrową ;)
  • 0
don't try

#523 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.02.2009 - |00:43|

Momentami Pszczolka Maja jest dojrzalsza i mniej infantylna od SV.

I tak to jest z Smallville - albo się go lubi albo nie - podobnie z SG - czasami jak oglądałem SG to wołałem o pomstę do nieba co z tym serialem się stało ale przywiązanie do niego było silniejsze i oglądałem mimo że niektóre odcinki były głupie, idiotyczne i jeszcze kilaka gorszych określeń by się znalazło.

Z Smallville jest tka samo - tyle że mi nie przeszkadza ta cukierkowatość i dziecinada serialowa - bo w końcu to opowieść o młodym supermenie i tak do tego podchodzę.

To sa dwa rózne seriale i nie ma sensu ich porownywac.
Oczywiscie SG tez ma swoje "wtopy", ale napewno nie jest dziecinny, porusza wiele powaznych problemow.

A co do SV to chodzi mi o to, ze bohaterowie zupelnie nie dorosli!
Caly czas zachowuja sie jak 12 letnie dzieci, mimo ze maja prawie 30chę na karku.

Komiks komiksem, ale bez przesady. Od doroslych bohaterow wymagam troche madrzejszych zachowan i dialogow.
Wczesniej to tak nie razilo, bo wszyscy byli mlodzi, zreszta bylo inaczej - kolorowo, rodzinnie, sympatycznie.
Teraz Clark i Chloe (oboje w "sile wieku"), ktorzy zachowuja sie jak dzieci z college'u.

W serialu brakuje tez czarnego charakteru, przeciwnika!
To Lex, a wlasciwie obaj Luthorowie napedzali ten serial. Ich kłótnie i intrygi byly zawsze na wysokim poziomie!
Po ich bezsensownym odejsciu Clarki wlasciwie nie wiadomo co ma dalej robic, z kim walczyc.
Panna "No mercy" to jakas żenada, Doomsday wiadomo - czeka na final sezonu...
A przez ten czas czekaja nas same odcinki "zapychacze" o pierdołach, bo w tym sezonie brak głownego wątku!

Użytkownik DanielP edytował ten post 12.02.2009 - |00:50|

• 0

#524 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 12.02.2009 - |01:04|

o ile się nie mylę to subkiem został po studiach

Subek? Zawsze sądzilem, że to historia Supka, Supera, Supermana :P

Tematu studiów w Smallville to w ogole jakas komedia. Nie dość, ze w serialu Clark studiów nie skonczyl (a udal się na jakies?), to jeszcze bez wyksztalcenia dostal pracę w najlepszym dzienniku w Metropolis ;) Zeby to byl jakis ewenement, ale Chloe przeciez też się załapała ;)
Widac mała wioska Smallville rodzi prawdziwe talenty... Może od razu po szkole podstawowej powinni się tam zatrudnić. Te lata w liceum to bylo marnowanie talentu :)

Co do ostatniego odcinka serialu, muszę powiedzieć, ze samo rozstanie Lany i Clarka (ostatnie minuty odcinka) było pokazane we wlasciwy sposob. W koncu zrobiono to tak jak nalezy i nie mam do tego zadnych zastrzezen (poza jednym: dlaczego tak POZNO). Natomiast sam fakt uczynienia z Lany "SuperLany" poprzez pokrycie jej superskórą, woła o pomste do nieba. Ten wątek to wymysl jakiegos szalenca... Od razu po zalozeniu przez Lanę "kostiumu" powinno się okazac, ze jego siła polegala na pochlanianiu kryptonitu, co mialo stanowić ochronę przed eSem (takie bylo w koncu zalozenie Lexa); nie powinien on dawac zadnych wyjątkowych sił.
Scenarzysci po raz kolejny udowodnili, że nie każdemu czlowiekowi dane jest mieć więcej niż ćwierć mózgu. Z pożegnalnego wystąpienia Lany uczyniono kolejny pokaz dziwaków. Gdy Lana zajęła się "wchłanianiem" bomby, to jednoczesnie smialem się z glupoty scenarzystów (sposob ukazania wchlaniania kryptonitu i fruwająca Lana to jeden z najglupszych efektow specjalnych w Smallville) i jednoczesnie nie dowierzałem temu co widzę. Z jednej strony mamy więc potworny infantylizm i prymitywizm twórczy, a z drugiej - tragiczne rozstanie, pokazane w całkiem zjadliwy i wzruszający sposob. Taki mix daje jednak kiepską wynikową; na skutek takiego a nie innego pokazania wydarzen poprzedzających, rozstanie Lany i Clarka wypada... mało naturalnie, malo wiarygodne i... niesmacznie. Ot taki dysonans, gdy dopada nas najzwyklejszy kicz, a z drugiej strony jestesmy swiadkami jednego z najważniejszych momentow podczas 8 lat trwania serialu.

Pomysł na rozstanie był świetny, ale droga do tego rozstania leży na całej linii...
I po tym wszystkim rodzi się pytanie: co teraz? Że niby Lana ruszyła w świat z supermocami?
Niech no podsumuję: mamy potężnego Supermana, ktory przez 8 lat trwania serialu nie wyksztalcil sobie charakteru, ktory nawet nie potrafi latać i ma problem z podjeciem najprostszej decyzji, a z drugiej strony mamy zwyklego czlowieka - Lanę Lang, ktora ot tak, w przeciagu jednego dnia stała się superczłowiekiem i odkryla swoje powolanie. Ciekawa ewolucja...

Aż mnie mierzi na myśl o 9 sezonie i tym, co znowu zaserwują nam ci wybitni scenarzyści.

Użytkownik Aslan1984 edytował ten post 12.02.2009 - |01:08|

• 0

#525 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 12.02.2009 - |18:02|

Komiks komiksem, ale bez przesady. Od doroslych bohaterow wymagam troche madrzejszych zachowan i dialogow.

Moment moment - do kiedy to wiek aktorów determinuje wiek postaci jakie grają ?? - przecież tu nie mamy Klakiera który ma 30 lat tylko 18-19 to serial o młodzieńczych latach Subaka wiec niech zachowują się jak dzieci a nie jak dorośli. Komiks ma tu tyle do rzeczy że przywołują historie z dorosłego życia Supermana kiedy był już ukształtowanym bohaterem a nie dzieciakiem i walczył z godnymi siebie a czasem potężniejszymi przeciwnikami trzymając się swoich żelaznych zasad - a wtedy był już legendą.

Co do idiotyzmów serialowych to gdzie ich nie ma ?? wszędzie są - gdybym miał na to zwracać uwagę to nie wiem czy byłby jakiś serial który bym oglądał, każdy serial żyje własnym światem w którym te czy inne rzeczy są możliwe, i realizowane w taki a nie inny sposób.

W serialu brakuje tez czarnego charakteru, przeciwnika!

Tak tu się zgodzę ale mnie bardziej brakuje Lionela niż Lexa
  • 0

#526 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.02.2009 - |18:06|

18-19 to trochę przesadzone. Jeden sezon równa się jeden rok było o tym wspominane. Więc w najlepszym przypadku ma koło 26 lat.

Ja akurat za Lexem nie tęsknie. Jakoś mnie nie przekonywał mimo wszystko.
  • 0
don't try

#527 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.02.2009 - |19:09|

18-19 to trochę przesadzone. Jeden sezon równa się jeden rok było o tym wspominane. Więc w najlepszym przypadku ma koło 26 lat.

Dokładnie, w serialu Clarky jest niewiele młodszy niż w rzeczywistości.
A kobiety to nawet w tym samym wieku.
  • 0

#528 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 12.02.2009 - |19:58|

1 sezon 1 rok to się zgodzę ale z tym wiekiem 26 lat ?? - chyba w 5 serii klakier miał iść po na studia - miał dostać stype za dobrą grę w drużynie fudblowej

Edukacje w stanach zaczynamy w wieku 6 lat

1 - 6 lat - podstawówka - Primary School
2 - 2 lata - ? - Middle School
3 - 4 lata - liceum - High School

Liceum kończymy w wieku 18-19 lat - co było bodajże w 5 sezonie

+ 3 lata niecałe za 3 sezony to mamy 21-22 lata

Wiec te 26 to to jest lekka przesada.

Użytkownik rexus edytował ten post 12.02.2009 - |19:59|

• 0

#529 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.02.2009 - |21:03|

Z tym jego wiekiem trochę strzelałem ;) nie chciało mi się liczyć.

Ale jak już liczymy jakby miał 21 lat to by wychodziło że na początku miał 13. Nie pamiętam dokładnie ale wydawało mi się że jednak był starszy.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 12.02.2009 - |21:04|

• 0
don't try

#530 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 12.02.2009 - |21:10|

Kurczaczos - ale się uwzięliśmy na ten wiek Kalkiera - Toma ;)))))))) . Wiadomo wszem i wobec że starsi aktorzy odgrywają role młodszych bohaterów dlatego nie porównujmy ich wiekowo .
  • 0

#531 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.02.2009 - |21:17|

Fakt trochę się czepiliśmy ;) ale mogliby określić ile ma lat. Z jednej strony mogliby to trochę uzależnić od wieku aktora.
  • 0
don't try

#532 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 12.02.2009 - |22:39|

Fakt trochę się czepiliśmy ;) ale mogliby określić ile ma lat. Z jednej strony mogliby to trochę uzależnić od wieku aktora.

W sumie racja - chodź z drugiej strony ciężko znaleźć młodego aktora który by dobrze ogrywał swoją role - a do Smallville trzeba było ich kilkunastu - wiadomo dzieciakom bije woda sodowa do głowy i taki serial by długo z nimi nie pociągnął.

Fabulrnie Smallvile to serial dla młodszej widowni, dlatego jest taki infantylny.

Mimo wszystko to na chwile obecną najlepsze co można oglądać o Supermenie - nawet ostatnie komiksy nie powalają - chodź serial animowany jest na poziomie szkoda tylko ze się już skończył.

Jeszcze wrócę do Super Lany, wcześniej to umknęło mojej uwadze ale cie Toyman i "brudna" bomba zostały znowu zapożyczone z komiksu - tylko przekręcone w niewłaściwy sposób.
  • 0

#533 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 13.02.2009 - |00:42|

rexus, o tojmanie wspomniałem wczesniej.

A w kwestii serialu o młodszej widowni to akurat głupota. (nie twoja ale producentów)
O ile na starcie taki był to tylko [beeep] mógł stwierdzic że widownia nie starzeje sie z serialem.
A widownia starzejąca sie z serialem to widownia pewna, która łatwo nie odpuści ogladania.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#534 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 13.02.2009 - |01:10|

A ja nie rozumiem skąd się wzial ten Wasz problem z wiekiem Clarka.
Oczywiscie spędził nieco czasu w kosmosie w kapsule, ale przeciez po wyladowaniu na Ziemi ktos musial stwierdzic jego poziom rozwoju i okreslic wiek, tak zeby rozpoczal edukacje w odpowiednim momencie. Tak więc latwo kalkulując:
szkole srednią skonczyl chlopina wraz zakonczeniem 4 sezonu - musial miec wtedy 18/19 lat. Był to rok 2004.
18/19+5=23/24 lata

A tak ponadto - poza tematem studiów - przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, o ktorej nasi wybitni scenarzyści zapomnieli:
w czwartym sezonie wprowadzono psa Krypto... w obecnym sezonie zdaje się, że nie pokazano go ni razu. Wyparował, żyje w dziczy, czy moze Clark oddal go do schroniska? :P

Użytkownik Aslan1984 edytował ten post 13.02.2009 - |15:42|

• 0

#535 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 13.02.2009 - |05:51|

YYY, ja tu sie nastawilem zeby sobie obejrzec a tu sie dowiaduje ze 15 odcinek 6 marca dopiero... ten serial ma niski poziom i nie moze sobie pozwalac na przerwy... takze dziekuje postoje... papa smallville.. jak dokreca do konca moze powroce. Takim oto prostym zabiegiem jak przerwa, stracili kolejnego "ogladacza" bo fanem nie jestem

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 13.02.2009 - |05:54|

• 0

#536 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 14.02.2009 - |13:15|

A ja nie rozumiem skąd się wzial ten Wasz problem z wiekiem Clarka.

Problem sie wzial stad, ze oczekujemy, aby ta postac sie rozwijala intelektualnie.
A ona stoi w miejscu na poziomie 14 lat.
O czym swiadczy niedojrzalosc emocjonalna, infanlylne dialogi i glupiutkie zachowanie.
  • 0

#537 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 14.02.2009 - |14:43|

W sumie racja - chodź z drugiej strony ciężko znaleźć młodego aktora który by dobrze ogrywał swoją role - a do Smallville trzeba było ich kilkunastu - wiadomo dzieciakom bije woda sodowa do głowy i taki serial by długo z nimi nie pociągnął.

Tu nie chodzi nawet o szukanie innego aktora tylko ciągnięcie wątku tak żeby Clarki zachowywał się adekwatnie do wieku aktora odgrywającego główną rolę. Nie żeby komuś tu ubliżał ale w serialach często jest tak że aktor grający dłużej jakąś postać sam podpowiada producentom jakie zmiany widziałby w swojej postaci a niejednokrotnie sam tworzy jej charakter i scenarzyści piszą pod niego. Jak widać jednak na załączonych obrazkach w Smallville brak inwencji twórczej.

No i jak napisał LunatiK powinni wziąść pod uwagę że jednak widzowie też dorastają. Jak ktoś zaczął to oglądać za nastolatka dorastał a SV stało w miejscu. W końcu zrobil się dorosły a Clarky dalej zachowuje się tak jak osiem lat temu.
  • 0
don't try

#538 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 22.02.2009 - |05:19|

Najbardziej drażniący w braku dorosłości Clarka jest jego ubiór :) . To jest naprawdę przegięcie.

Ogólnie to musi być ostatni sezon bo naprawdę dalej w obecnej formule nie da się tego ciągnąć.

Zauważyliście, że choćby Lana wydaje się sporo doroślejsza? Poza tym jakby straciło sporo na urodzie czy tylko mi się tak wydaje???
  • 0

#539 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 23.02.2009 - |12:43|

Ogólnie to musi być ostatni sezon bo naprawdę dalej w obecnej formule nie da się tego ciągnąć.

Pobożne życie. 9 sezon będzie na bank.

Zauważyliście, że choćby Lana wydaje się sporo doroślejsza? Poza tym jakby straciło sporo na urodzie czy tylko mi się tak wydaje???

No 8 lat robi swoje... Wg mnie raczej zyskała na urodzie niż straciła...
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#540 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 25.02.2009 - |02:46|

No i stalo się.
Alternatywna historia Clarka Kenta, w ktorej zapomniało mu się, ze mial zostac Supermanem, trwać będzie nadal.
Smallville dostalo 9 sezon.
Przerażające...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych