Jericho
Napisano 08.04.2007 - |18:55|
ale kolejna uwaga - jak na razie to wszyscy omijaja łukiem jericho jak by nie wiedzieli ze istnieje
poza Rawenwoodem (sory jak sie pomyliłem w pisowni) nikt nie zawitał do jericho...
uciekinierzy którzy zmierzali na południe przeszli koło jericho...
zadna banda rabujaca nie odwiedziła jericho ani farm w okolicy...
a przeciez w jericho jest kopalnia soli i jak wiemy z odcinka gdy byli na tym targu czy osrodku dla uchodzców mozna było sie dowiedziec ze sól ma bardzo duza wartosc i napewno jakas banda pokusiła by sie zeby zdobyc kopalnie...
Napisano 08.04.2007 - |21:35|
Widać że przemoc coraz bardziej triumfuje. Rogerowi udało się wymusić pozostanie uchodźców w mieście.
Dale zaczyna się organizować Bardzo podoba mi się ewolucja jaką przeszła ta postać. Z wymoczka do bandziora. A taki miły był z niego chłopiec
Od jakiegoś czasu okolice patrolują Rangersi Jake'a.napewno jakas banda pokusiła by sie zeby zdobyc kopalnie...
A to już przerabialiśmy w paru odcinkach.np nie wierze ze udałoby sie zaprowadzic porzadek w tak duzym miescie... według mnie zapanował by chaos, rabunki, napady itd...
Według mnie 17 odcinek był bardzo udany 8/10
Napisano 09.04.2007 - |00:06|
a teraz taka mysl mi przyszła ze pewnie serial nie skonczy sie na 1 serii??
cos juz wiadomo na temat 2 sezonu??
Napisano 11.04.2007 - |21:28|
Bardzo dobry odcinek, takie Jericho to mi się podoba :clap:
PLUSY:
+ fajnie pokazany dylemat burmistrza. Aż mu współczułem, gdyż faktycznie sprawa dość ciężka do rozgryzienia. Jak ktoś z was popracoał w samorządacjh to wie, jak trudno jest pogodzić interesy różnych środowisk, zapewnić wszystkim mieszkańcom to, czego potrzebują i to bez straty dla innych.
+ no i tak jak myślałem, obrotna parka Dale-Skylar sobie dobrze radzi. Cieszy mnie to, bo obaj dość w życiu się nacierpieli, a tak teraz jakoś im się wiedzie. Good luck!
+ bardzo dobra akcja z Hawkinsem Facet nadal grzebie i grzebie, aby dowiedzieć się więcej o tym całym spisku. Teraz wiadomo, że mocodawcą był jakiś łysy starszy pan. Powolutku razem z Hawkinsem sami dowiemy się oc ochodzilo tak naprawdę. Czekam na dalsze odcinki
+ nie ma to jak używanie satelitów do celów prywatnych Chyba każdy by chciał mieć dostęp do takiech technologii na życzenie.
+ plusik za końcową muzyczkę, fajnie sie komponowała z dość niemiłą sytuacja w której to Roger został wygnany z miasta.
MINUSY:
- propozycja pani Green to byla chyba tylko taka taktyczna zagrywka, gdyż na dłuższą metę te 100 osób i tak mocno ograniczy jedzenia w mieście. Dano im mieszkania, OK rozumiem, kilkanaście rodzin podzieli się jedzeniem, no niech będzie, ale więcej niż pare tygodni to oni tak niewytrzymają. Lepiej niech przyzwyczajają się do smaku korzonek czy liści.
- czas leci, ale nie widać jakoś specjalnie żadnych zmian w samym mieście. Nadal nie rozwiązano pewnych spraw dotyczącyh energii, żywności, picia, bezpieczeństwa itd. To już będzie pare miesięcy jak są odcięci od świata, a jak widać większość myśli, że to tylko tak chwilowo (choćby to, że przez tak długi czas ileś tam domów stało pustych przez ten czas. A w tych domach przecież jest pełno rzeczy któreby można było sprzedać w tych całuch punktach handlowych w zamian za jedzenie, no ale jakoś nikt nie wpadł na to). Na ich miejscu bym się przyzwyczajaj do nowej sytuacji Jericho, czyli pełnej autonomii.
A spada?? Podaj proszę dane, bo mi się wydawało, że Jericho ma w miarę stałą widownię ok. 15 mln widzów.Hehe pewnie sie dobiara do tylka Hawkinsowi Heh mam nadzieje ze cos sie wkoncu wyjasni bo sie to robi juz troche nudne i nie dziwie sie ze ogladalnosc spada ~.~
Użytkownik Halavar edytował ten post 11.04.2007 - |21:49|
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 12.04.2007 - |03:48|
40 minut, a informacji jak na 3 godziny filmu...
wiemy kto stoi na górze... (co prawda minus za laskę, bo od razu zdradza nam tą postać...)
Wiemy ki jest Howkins (CIA)
Wiemy że Jake wie już wszystko...
informacje mocne, przyśpieszenie akcji... Nowy Jork...
Mapa.. Jericho, fallout z lat 50tych,
I nagle wiele staje się jasne...
wiemy skąd są głowice, wiemy kto zaatakował...
Oj teraz będzie ciekawie....
Napisano 12.04.2007 - |13:11|
Napisano 12.04.2007 - |13:28|
Świetny odcinek, m n ó s t w o informacji.
W końcu wiemy co i jak się stało.
A moim zdaniem właśnie takie zestawienie byłoby ciekawe. Z jednej strony śledztwo Hawkinsa a z drugiej "normalne" problemy, żyjącej w błogiej nieświadomości, mieszkańców Jericho.Jest to o wiele ciekawsze od codziennych problemów małego miasteczka po detonacji kilkunastu atomówek,
Jak do tej pory trochę za dużo było problemów miasteczka.
Ale odcinek jak najbardziej należy obejrzeć.
Napisano 12.04.2007 - |20:12|
Napisano 13.04.2007 - |18:41|
Napisano 14.04.2007 - |17:28|
Ja dopiero po 17 odcinku więc powiem krótko - bardzo dobry odcinek.
Użytkownik Pawel edytował ten post 14.04.2007 - |17:29|
Napisano 14.04.2007 - |23:35|
O tak, świetny odcinek. Wiele się wyjaśnia, ale cały czas nie wiemy wszystkiego. Po co i dlaczego? Serial jest naprawdę ciekawy! Lepsze to niż codzienne problemy miasteczka, czyli więcej klimatu fallouta i szpiegów
Tylko co jaki okres czasu będą takie odcinki? Mam nadzieje, że takie dobre odcinki będą narastały do końca sezonu. Zastanówmy się czy w 2 sezonie serial znacznie się zmieni.
Napisano 14.04.2007 - |23:48|
Napisano 15.04.2007 - |20:02|
Niech teraz tylko utrzymają poziom
Rozmowa Mimi z kurą też niezła
Użytkownik _Coen_ edytował ten post 15.04.2007 - |21:06|
Napisano 16.04.2007 - |00:04|
Nadal o Jericho mam mieszane zdanie.
Niby sporo się wyjaśniło, ale cały czas mam wrażenie, że serial nie wie dokąd pójść. Może i chcieliby producenci pójść w Mad Maxy i Fallouty, ale KASA, KASA, KASA.
Macie pojęcie jaki budżet potrzebny by był na klimaty sensacyjno -postnuklearne? Tak więc może coś więcej będzie szpiegostwa i intrygi o tym co się stało w USA, ale jednak nie ma co liczyć na to, że familijne i codzienne problemy odejdą na 2 plan. Z uwagi na budżet zapewne to w ogóle nie jest możliwe. Jakieś letnie strzelanki i gonitwy samochodami to maks tego co przeciętny serial może zaoferować. Inaczej to byłaby szalenie reklamowana superprodukcja, w gwiazdorskiej obsadzie...
Samo 1-18 faktycznie szalenie dużo wyjaśniło nam z tej historii. Czy akurat na tyle atrakcyjnie, żeby dalej serial wciągał i był interesujący?W USA w atmosferze nieustannego zagrożenia serial ma naprawdę szanse i rynek odbiorców, takie wyjaśnienie też może jestdla nich do kupienia, ale jak dla nas z EU to hmmm... trochu to wsio chyba z kosmosu wzięte.
Poza tym nie mogę pojąć jak to możliwe, że jakaś zorganizowana pomoc międzynarodowa czy amerykańsko-rządowa nie dotarła dotąd do Jericho?! 1 zrzut to chyba coś baaardzo mało. Brakuje jakiegoś szerszego planu i zarysu sytuacji w całych stanach.
Nadal to dla mnie nijaki serial, ale jakoś oglądam z braku lepszych.
Napisano 16.04.2007 - |00:46|
Poza tym nie mogę pojąć jak to możliwe, że jakaś zorganizowana pomoc międzynarodowa czy amerykańsko-rządowa nie dotarła dotąd do Jericho?! 1 zrzut to chyba coś baaardzo mało. Brakuje jakiegoś szerszego planu i zarysu sytuacji w całych stanach.
No brakuje, brakuje ... a moze nie tyle brakuje co jest ich za duzo. Z tego co wiemy nadal jest 6-sciu prezydentow (informacjom zolnierzy-przebieraczy nie mozna ufac) i 6-sc rzadow wiec i pewnie jest 6 planow i kazde panstwo (poza USA) ma conajmniej z 4 rozne prosby o pomoc.
Ps. Zastanawialiscie sie co by bylo gdyby tak sprawy sie potoczyly naprawde? Logicznie rzecz biorac nastepnym ruchem jest wojna domowa w USA. Mozna by temu zapobiec poprzez dosc liczny kontyngent stabilizacyjny z poza USA, tylko kto mialby go wyslac? Chiny napewno nie, Rosja nie ma sil, inne pansta z Afkryki, Ameryki Poludniowej i Azji nie przepadaja za USA. Jedynym wyjsciem bylaby Europa ale europejczycy sa leniwi i nawet nie maja wspolnych sil zbrojnych. Odnosze wrazenie ze europejczykom nie przeszkadzaja zmagania USA z terrorystami dopuki nie nachodza one na Europe, a nawet wtedy jedyne co umieja to lamentowac. Zastanawialibyscie sie co by bylo gdyby USA padlo pod ciezarem terrorystow? Europa nie bylaby zdolna postawic nawet 10% oporu jaki teraz stawia USA.
Napisano 16.04.2007 - |09:23|
Zakłądając, że większość kraju jest zniszczona i większość ludzi zginęła, że takich miejsc jak Jericho jest b. niewiele to powinna tu dotrzeć jakaś grupa wojska, pomoc humanitarna. Szczególnie, że Jericho jest nie skażone promieniowaniem, a jako takie jest idealne na jakiś sztab czy centrum humanitarne etc... Lotnisko polowe szłoby przecież szybko zbudować.
Poza tym pominąłeś Modes NATO, które jest wspólnym ramieniem zbrojnym EU i USA. To potężna organizacja militarna i na pewno pod jej auspicjami, nawet pomijając ONZ jakaś misja pokojowej pomocy wojskowej i humanitarnej byłaby szalenie prawdopodobna.
Napisano 16.04.2007 - |09:39|
Jericho jest ostatnie w kolejce po pomoc humanitarną, własnie ze względu na swoje położenie.
- Jest idealnie na środku mapy, a pomoc idzie z zewnątrz...
- ma niskie zaludnienie
- teren nie został skażony
- ma zapas soli i spore tereny uprawne
- ma zapas czystej wody
To umieszcza jericho na końcu listy miejsc objętych pomocą międzynarodową.
Pierwszy w kolejce jest NY i inne wielkie skupiska ludzkie. Bo tam nie ma skąd brać jedzenia i wody. Przecież w NY nie da się uprawiać zboża, a już na pewnie nie tyle by wykarmić 12mln ludzi (bo tyle tam jest a może i więcej)
Wszystkie porty na wybrzeżach na pewno mają stałe dostawy morskie od Wielkiej Brytanii, Kanady, a drugie wybrzeże od Chin, Japonii, czy Rosji a i Australii.
Do Jericho można dotrzeć tylko z powietrza, a to jest ryzykowne.
Podsumowując, Jericho jest na końcu listy do pomocy i jeśli ta nadejdzie, to gdzieś w lato, a raczej będzie to pomoc od strony lądu, może jeszcze pojedyncze zrzuty z powietrza, o ile "odbudują" lotniska na wybrzeżach. A i to wszystko o ile sześciu prezydentów nie doprowadzi do wojny domowej...
Użytkownik Toudi edytował ten post 16.04.2007 - |09:41|
Napisano 16.04.2007 - |09:48|
Pozatym ta mapa co Hawkins w 118 pokazywal moim zdaniem jest przesadzona:
1. Zalezy to od wiatrow, w danym momencie mogly byc inne wiatry wiec skazenie moglo bys mniejsze/wieksze/inne.
2. Zalezy to od sily wybuchu, jaka jest szansa ze analitycy 10 lat temu robiac te badania uzyli takiej samej wielkosci glowic jak terrorysci?
Wiec takich miejsc jak Jericho jest duzo.
Sily zbrojne ONZ o jest posmiewisko:
1. Nie pamietam by ONZ kiedykolwiek wydalo pozwolenie na akcje militarne (tylo stabilizacyjne i moga sie bronic jak sa atakowani).
2. Te wojska nawet jakby dostaly pozwolenie na akcje militarne sa slabo uzbrojone i przecwiczone.
A co do NATO to nie od dzis wiadomo ze koniem pchajacym tego molocha jest USA, to ono jest pierwsze do pomocy w akcjach zbrojnych.
DObrym przykladem jest wojna na Balkanach ktorea trwala kilka lat tamu i ktorej nowoczesna, demokratyczna i co najwazniejsze humanitarna Europa nie byla wstanie powstrzymac. Dopiero po blaganiach europejskich rzadow o interwencje USA ci wymusili zawarcie pokoju (I i co najwazniejsze II wojne swiatowa tez tylko dzieki nim wygralismy, a my co? Jak sie im odwdzieczamy? Zostali zaatakowani a wieksza czesc europy siedzi na swych tylkach i dyskutuje, ZENADA).
Napisano 17.04.2007 - |03:38|
Napisano 17.04.2007 - |04:36|
Bruksela.A siedziba Nato to nie jest aby w USA? Czy w EU bo nawet nie pamiętam tego - bo jak w USA to jakby oberwali z zaskoczenia to ciekawe ile by z nich zostało - z kwatery głównej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych