Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
603 odpowiedzi w tym temacie

#501 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.11.2009 - |13:34|

Wyłączając z odpowiedzi pająka Mistrza Twardowskiego, jaki organizm został pierwszy świadomie wystrzelony poza atmosferę ziemską?

Dla ułatwienia dodam, że organizm udowodnił, że możliwe jest przeżycie promieniowania w czasie lotu suborbitalnego (130 km) i było to latem, czyli w tej porze roku, kiedy te organizmy są najbardziej dla człowieka irytujące :) A organizm jest niezwykle zasłużony nauce, wręcz aż dziw, że nie ma pomników, ale to chyba przez jego "letnie" właściwości :)

Co to za organizm, kiedy w jakim kraju to było i jakim "kradzionym" cudem techniki go wystrzelili?

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 29.11.2009 - |13:35|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#502 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 29.11.2009 - |18:00|

Muszki owocówki - 1946 r :)
USA - rakieta V2 (ta co Niemcy bombardowali Londyn) ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 29.11.2009 - |18:01|

::. GRUPA TARDIS .::

#503 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.11.2009 - |18:01|

Jak najbardziej:)
Zadajesz:)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 29.11.2009 - |18:02|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#504 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 29.11.2009 - |21:08|

To pociągnijmy jeszcze ten temat

Jakie pierwsze istoty żywe okrążyły Księżyc i co im się przytrafiło gdy wracały na Ziemię ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 29.11.2009 - |21:17|

#505 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 30.11.2009 - |00:19|

Pierwszymi żywymi organizmami jakie okrążyły Księżyc były Żółwie, które w radzieckiej kapsule Zond 5, dokonały tego w 1968r... Wodowanie odbyło się na Oceanie Indyjskim i żółwie straciły ok. 10% wagi ciała i apetyt ;p
  • 0

Dołączona grafika

#506 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 30.11.2009 - |09:11|

Sam bym stracił apetyt jakbym dostał 20g w czasie hamowania przed wodowaniem :)
Najciekawsze, że przeżyły...

Ale super odpowiedź - zadajesz kolejne :)

#507 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 01.12.2009 - |08:45|

Głośny był ostatnio film "2012"... W jego pierwszych scenach pojawia się "przepowiednia majów"... Co jest nie tak z tą sceną? Chodzi mi o techniczne zagadnienie sceny z tym co nam towarzyszy w naszej wędrówce dookoła centrum galaktyki...

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem ;)
  • 0

Dołączona grafika

#508 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 02.12.2009 - |00:11|

Widzę, że moja filmowa zagadka nie cieszy się powodzeniem... Hmm... Podpowiem, że chodzi o scenę, która obrazuje przepowiednię Majów o złączeniu się planet w jednej linii...
  • 0

Dołączona grafika

#509 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 02.12.2009 - |00:52|

problem z tą zagadką jest taki, że np. ja nie widziałem filmu i nie mam zamiaru nawet jakby dopłacali. Ale strzelam, ze jak zwykle galaktyka jest cholernie jasna i wali po oczach (podczas gdy jest znacznie, ale to znacznie ciemniejsza), a Ziemie mogli umieścić na krańcu ramienia, bo nikt baranom nie wyjaśnił że jesteśmy pośrodku. Możliwe jest też, że wszystko jest w złej skali, zaś sama galaktyka ma zły kształt (np ilość ramion się nie zgadza)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#510 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 02.12.2009 - |10:24|

Hmm... Myślałem, że z samej racji tego, że to forum SF, oglądaliście ;)
Jesteś blisko - właściwie odpowiedziałeś... Chodzi o skalę... Tylko, że planet... Pokazują Saturna, i Jowisza i dalej, tak jakby były koło siebie...

Trzeba następnym razem pomyśleć o innej zagadce ;)

Zadajesz...
  • 0

Dołączona grafika

#511 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 03.12.2009 - |10:33|

Pozwolę sobie odbić zaszczyt z powrotem do ciebie. Zadaj jeszcze raz, ale już coś takiego żeby można było odpowiedzieć.

Przy okazji-no właśnie dlatego że jest to forum SF to nie mam zamiaru oglądać ;)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#512 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 03.12.2009 - |23:20|

No dzięki za zaufanie ;) i coś w tym co napisałeś jest, odnośnie tego filmu ;)

Więc jedziemy: Które ciała niebieskie naszego układu słonecznego, poza wiadomym wszystkim Księżycem ma fazy? I czym jest to spowodowane?
  • 0

Dołączona grafika

#513 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.12.2009 - |08:14|

Mało precyzyjne pytanie. ;) Kłania się teoria względności.
Ciało niebieskie samo w sobie nie ma faz. Żadne.
Będąc na Księżycu obserwujemy "fazy" Ziemi, czego na Ziemi nie jesteśmy w stanie zaobserwować.
Wszystko zależy od położenia obserwatora w stosunku do położenia Słońca (lub innej gwiazdy) i danego ciała.
A dokładnie zmianę kąta obserwacji i wzajemne ustawienie Słońca, obserwatora i ciała niebieskiego.
:)
A odpowiadając już precyzyjniej na "nieprecyzyjne" pytanie (przy założeniu obserwatora ziemskiego):
Tylko planety (i inne ciała niebieskie) obiegające Słońce wewnątrz orbity ziemskiej wykazują pełny cykl "faz" (od nowiu do pełni). Pozostałe planety nie mogą być obserwowane z Ziemi w pełnym cyklu "faz" a tylko w okolicach pełni. Im dalej krąży planeta, tym kąt pod jakim widoczna jest orbita ziemska z jej powierzchni jest mniejszy, zatem widoczność fazy też. Praktycznie dla nas na Saturnie się to kończy.

(Sorry za chaotyczność ale jest rano i dopiero przecieram oczy więc głowa nie pracuje zbyt precyzyjnie :) )

Użytkownik psjodko edytował ten post 04.12.2009 - |08:15|

#514 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 04.12.2009 - |09:30|

Pracuje precyzyjniej niż moja przy zadawaniu pytania ;)
Oczywiście odpowiedź więcej niż poprawna ;)

I tak, chodziło mi o obserwatora ziemskiego, przepraszam za to niedociągnięcie...

Zadajesz psjodko!
  • 0

Dołączona grafika

#515 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.12.2009 - |12:24|

"Trzymając" się dalej Księżyca to jaki związek mają ze sobą: Księżyc, Lunar Orbiter i wartość ujemna ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 04.12.2009 - |12:28|

#516 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 04.12.2009 - |15:32|

O fak, teraz to już żeś tak dowalił, że nawet nie mam pojęcia najmniejszego o co chodzi. Dotychczas co zagadka, to chociaż miałem podejrzenia, sfery prawdopodobieństwa i dzwonienie w kościele. A teraz to po prostu nokaut. Gdzie się podziały te pytania z poprzednich stron w stylu "Jaka gwiazda jest najbliżej Ziemi? I nie chodzi o Słońce"
  • 0
Winchell Chung

#517 uszatypl2

uszatypl2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoRadom

Napisano 04.12.2009 - |16:22|

Lunar Orbiter to nazwy 5 sond, które badały nasze satalite naturalnego w latach 1966-68. Badały m.im. księżycowe pole magnetyczne, czyli w tym rozumieniu chodzi o jeden z biegunów Księżyca. Tak?
  • 0

#518 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.12.2009 - |17:31|

Blisko, ale nie chodzi o magnetyzm.

Ps.
Sakramentos :) kilka osób na tym forum wykazuje się tak dużą wiedzą, że siłą rzeczy pytania muszą być coraz trudniejsze ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 04.12.2009 - |17:33|

#519 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 04.12.2009 - |19:53|

Ps.
Sakramentos :) kilka osób na tym forum wykazuje się tak dużą wiedzą, że siłą rzeczy pytania muszą być coraz trudniejsze ;)

Ale bez przesady, dotąd ani razu nie zdarzyło mi się, by pytanie uderzyło w totalną ścianę, tak jak teraz. No nic, kaplica... :D
  • 0
Winchell Chung

#520 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.12.2009 - |20:53|

No więc dobrze :)
Mała podpowiedź - do dotychczasowych słów czyli: Księżyc, Lunar Orbiter i wartość ujemna
dodaje nowe: przypadek i mgal.

:)

Użytkownik psjodko edytował ten post 04.12.2009 - |20:54|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych