Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smallville

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#461 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 19.01.2009 - |20:25|

No te informacje nie brzmia zbyt zachecajaca. Wyglada na to że najlepiej by to zakonczyli w tym sezonie i byłby spokój. Jak ogladałem ostatni odcinek to az mnie skrecało. Mam nadzieje że bedzie jeszcze troche lepiej z koncem sezonu

Wedle zapowiedzi producentów 2 połowa sezonu 8 ma być o wiele lepsza do 1. Nie spodziewam się jednak za wiele - serial idzie w stronę komiksu a sam komiks niekiedy jest bardzo cukierkowy z przerysowanymi bohaterami. Tak naprawdę w uniwersum DC panuje nieład i ciężko o jednolita wersje wydarzeń dla każdego okresu. Jeżeli miąłbym wybierać to najbardziej uporządkowaną opowieścią o Supermaniane jest seria Menn Of Stell - którą wielu uważa za właściwą dla wydarzeń w uniwersum DC - za ciekawostek wymienię : pierwszych komiksach superman był niezniszczalny - dopiero potem stopniowo pozbawiano go mocy, "Daily Planet" nosiło nazwę "The Daily Star" a Lex nie był biznesmenem tylko szalonym naukowcem. Takie mieszanie faktów niekorzystnie wpływa na sama serial ponieważ ta sama historia jest opowiada w coraz to nowy sposób.

Nie wiem czy dobrze że twórcy idą w świat komiksu - może dla tego że chcą przyciągnąć jego fanów. Co nie jest dobrym pomysłem - bo jeżeli robić serial oparty na komiksie to od początku a nie w połowie zmieniać jego fabułę.

Samllville to bardziej serial dal fanów supermena i uniwersum DC niż dla przeciętnego widza.

Użytkownik rexus edytował ten post 19.01.2009 - |20:26|

• 0

#462 Jarek Bachanek

Jarek Bachanek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 20.01.2009 - |01:40|

Pozostaje się podpisać pod postem, ja jednak Smallville lubię, bo sprawił, że znów polubiłem Supermana jako postać.

Mimo wszystko komiksowy sezon choć jes nieporównywalnie słabszy niż poprzednie nadal nie uważam za mega tragiczny, nic nie poradze, że lubię efekciarskie akcje, których tu jest pełno, bo tym, właśnie nadrabiają braki w fabule. W grę wchodzi też sentyment, ten serial wciagnął mnie ogólnie do seriali, był moim pierwszym, jestem z nim od początku... Dlatego niezależnie od tego co będzie będę go ogladac bo lobie postacie i przyzwyczaiłem się. Smallville jest u mnie na liście nizej niż kiedys ale nadal zapewnia mi rozrywke, a to to w tym przecież chodzi. Mam elastyczny gust i nawet w gorszych tytułach znajduje dobre strony. Serial zrobił niesamowicie dużo dobrego, bo przyciagnął ludzi do Supermana. Nie uważam go za tragiczny, gorszy to był serial Adventure of Lois & Clark z Teri Hatcher i Deanem Cainem, który i tak ogładałem ze względu na ciekawe, pojedyńcze odcinki.

Ironia losu, pamietam gdy w poprzednich sezonach fanów komiksu doslownie odrucało, ciagle porownywali odcinki z oryginałem i przeważnie wychodziło na niekorzyść Smallville, szczególnie na początku, że za dużo obyczajówki, romansu itp. Teraz gdy serial jest bliżej orginału niz kiedykolwiek był, reszta przeciętnych widzów uważa go za badziewie. I bądź tu panie madry. Jak dla mnie jeśli serial będzie na poziomie 7 sezonu to moze być i kilkanaście sezonów. Jakoże lubię superbohaterów, w ogóle by mi to nie przeszkadzało.

Użytkownik Jarek Bachanek edytował ten post 20.01.2009 - |01:45|

• 0

#463 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 20.01.2009 - |10:16|

To tak trochę informacji na przyszłe odcinki - wielkich spoilerów nie będzie bardziej ogólniki które rzucą nieco światła na 2 połowę 8 sezonu.

Przynam, ze te informacje w ogole mi sie nie podobaja...i wrecz odpychaja mnie od ogladania kolejnych odcinkow.

Samllville to bardziej serial dal fanów supermena i uniwersum DC niż dla przeciętnego widza.

Hehe, ja jestem przecietnym widzem i mi sie pododba, nie wiem nawet co to DC i nie widzialem zadnego filmu z supermanem w calosci. Jeden tylko co latal wokol Ziemi zeby ona krecila sie w odwrotnym kierunku co spowodowalo cofniecie sie czasu i on tam jakas kobiete z auta uratowal to tylko ten widzialem i to jak mowie nie caly. A serial mi sie pododba i kto wie czy nie wygra z SG-1 w kategori najdluzszy serial. Musialby miec 11 sezonow co wykluczone nie jest. Bo jak wiemy definitywnie mial sie na 7 skonczyc.
  • 0

#464 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 20.01.2009 - |14:55|

Daily Planet" nosiło nazwę "The Daily Star" a Lex nie był biznesmenem tylko szalonym naukowcem. Takie mieszanie faktów niekorzystnie wpływa na sama serial ponieważ ta sama historia jest opowiada w coraz to nowy sposób

WIększośc z tych wątków jako tako ujednolicono po "infinity Crysis". Zresztą w czasach "daily Star" Clark dorobił sie stanowiska redaktora naczelnego.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#465 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 20.01.2009 - |17:52|

WIększośc z tych wątków jako tako ujednolicono po "infinity Crysis". Zresztą w czasach "daily Star" Clark dorobił sie stanowiska redaktora naczelnego.

To bardziej przytoczyłem jako ciekawostkę. Chodzi mi bardziej o to że serialowi ciężko jest nawiązywać do komiksu z powodu wielu wersji tych samych wydarzeń. Wiele wątków ujednolicono w mniej lub bardziej udany sposób lecz tak na prawdę zawsze można będzie się przyczepić do jakiej historii nawiązuje serial.

Stworzeni całkowicie innego opowiadania w serialu dla mnie było by właściwsze - tak jak to było na początku serialu - teraz nie bardzo wiem gdzie serial podąża.
  • 0

#466 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 22.01.2009 - |22:17|

teraz nie bardzo wiem gdzie serial podąża.

A było kiedykolwiek wiadomo w jaką stronę ten serial podąża? ;)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#467 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 23.01.2009 - |13:23|

Smallville 8x12

Nie za dobrze, odcinek nudny, prawie na nim zasnalem. Nie podoba mi sie to ze znowu clark jest z lana, a o louis w ogole zapomnieli, sam powrot lany do serialu na stale w ogole mi sie nie pododba.

Podsumowanie odcinka jednym slowem zieeeeeeeeeeeeeeeeew

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 23.01.2009 - |13:24|

• 0

#468 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 23.01.2009 - |18:52|

Smallville 8x12

Nie za dobrze, odcinek nudny, prawie na nim zasnalem. Nie podoba mi sie to ze znowu clark jest z lana, a o louis w ogole zapomnieli, sam powrot lany do serialu na stale w ogole mi sie nie pododba.

Podsumowanie odcinka jednym slowem zieeeeeeeeeeeeeeeeew

Hmm .. a mnie się w końcu odcinek podobał - nie było jakiś szybki akcji dziwnych stworów więcej realnego życia i relacji międzyludzkich. Sam wątek uważam ze mógłby być pociągnięty kilka odcinków dłużej - pokazać Klakiera bardziej jako człowieka niż człowieka z Stali. Tak naprawdę nie lubię odcinków o metofrek'ch czy nawiązań do komiksów - od tego są seriale animowane i same komiksy. Sam serial stwarza niesamowite możliwości do przedstawiania młodzieńczych lat CK w zupełnie inaczej od tego co teraz było przedstawione.

Ogólnie odcinek mnie troszkę zaskoczył - tym ze Marsjanin jednak przeżył. Co do Lany nie przeszkadza mi ona na razie bo wiem że jej koniec w serialu jest bliski - w tym sezonie ma być tylko 5 odcinków z jej udziałem wiec jej obecność ma się ku końcowi w serialu. W końcu Oliver w sensownej roli - przemyślanej. Dużo gadania - mało akcji co jednak wpływa zdecydowani na plus odcinka.

Jak dla mnie docinek bardzo dobry - nie wyśmienity ale naprawdę bardzo dobry.

A było kiedykolwiek wiadomo w jaką stronę ten serial podąża?

Co sezon to zmiana podejścia do fabuły - jedno jest pewne Lionel, Lex, Matrha, Jonatan - sprawiali ze ten serial był bardziej ludzki spajali ten serial - po nich wszystko zaczęło się mieszać i nikt nie wie teraz ja to wszystko poskładać do kupy. Tak naprawdę brakuje mi wątków 3-4 odcinkowych co mogło by pokazać potencjał serialu i wyprowadzić go na prostą.

Użytkownik rexus edytował ten post 23.01.2009 - |18:59|

• 0

#469 Jarek Bachanek

Jarek Bachanek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 24.01.2009 - |03:29|

Mimo wszystko odcinek fajny. W końcu chwila oddechu po epach wypełnionych akcją i efektami... Nie mam nic przeciwko by kolejne 2-3 epy były w podobnej spokojniejszej tonacji. Po sezonie 7 który był genialny zaczyna mi brakować wolniejszych klimatów z poprzednich starszych sezonów. Fabuła ostatnio jest tak szybka że gdzieś po drodze zniklo moje zrozumienie dla czynów postaci. Ten sam problem ma Heroes, niby jest szybko i efekciasko ale motywy i powody postępowania postaci są kompletnie nieprzekonywujące, nie idzie się już wczuć w postacie tak jak kiedyś.

Wątek Lana - Clark trochę sie przejadł, ale walka z Tess mi sie podobała, rzadko mam okazje widzieć bijące sie kobiety w seralach. Po za tym interesuje mnie powód dzięki któremu usuną postać Lany z serialu. W sumie mogliby ją nawet zabić (np Doomsday móglby ją ubić a Clark odniósłbym poważne rany), nie sądzę żeby zostawianie furtki w jej wypadku było dobrym pomysłem, po za tym, to byłby dobry sposób na jej odejście i może jakoś zmotywowałby Clarka do działania.

Swoją drogą to zabawne, że ludzie krytykujący ten serial wciąż go oglądają ten serial, prawdziwi z nich masochiści xD

Użytkownik Jarek Bachanek edytował ten post 24.01.2009 - |03:30|

• 0

#470 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 25.01.2009 - |00:08|

Swoją drogą to zabawne, że ludzie krytykujący ten serial wciąż go oglądają ten serial, prawdziwi z nich masochiści xD

Jak się coś zaczyna to się kończy... Ogląda sie ten serial bardziej z sentymentu, a nie dlatego że sie on podoba komuś... Choć oczywiście nie wszyscy...
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#471 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 25.01.2009 - |13:08|

Jak się coś zaczyna to się kończy... Ogląda sie ten serial bardziej z sentymentu, a nie dlatego że sie on podoba komuś... Choć oczywiście nie wszyscy...

Ja wlasnie tak mialem z SGA.. a ktos usilnie probowal mi wmowic ze masochoista jestem juz nie pamietam kto.
Mi tam sie smallville nawet podoba jest juz tyle lat, czlowiek przywykl i niektore odcinki sa w stanie dostarczyc pozytywnych emocji..
  • 0

#472 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.01.2009 - |13:21|

Prison Break się stoczył i przestałem go oglądać.
To samo spotkało Heroes w tym sezonie.

Kolejny na liście do kasacji jest Smallville i wielce był bym zadowolony z kasacji tego serialu.

Trzeba wiedzieć kiedy odejść a to już najwyższy czas !

Warto skupić się na czymś nowym, co może okazać się odkryciem niż męczyć nas wyeksploatowanym do granic możliwości serialem.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#473 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 25.01.2009 - |13:49|

Warto skupić się na czymś nowym, co może okazać się odkryciem niż męczyć nas wyeksploatowanym do granic możliwości serialem.

Nie chcę tutaj cię gnębić, czy coś, ale w CW nie zobaczysz czegoś 'nowego' :D. Już wiadomo, że będzie spinoff GossipGirl i remake Merlose Place... Trudno to nazwać pełnoprawnymi nowościami... A jeśli skasują Smallville nie bój CW skorzysta z licencji DC Comics i już we wrześniu zamiast Clarka Kenta będziemy oglądać Olivera Queena jak ściga złoczyńców :/.
  • 0
Dołączona grafika

#474 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 30.01.2009 - |12:55|

8x13

Yyyyyy... czekajcie, dobry odcinek oglądałem? To nie była powtórka 8x12? Bo się tak samo skończył, nie? A nie, w dzisiejszym było widać beznadziejnie zrobione komputerowe oddalenie od dachu i można było podziwiać do bólu plastikowy budynek LuthorCorpu, no tak... No i jeszcze w 8x12 nie było NAJGŁUPSZEGO POMYSŁU w historii Smallville... nie wiem kto wpadł na ten pomysł ze strojem dającym supermoce, ale powinni go od razu wyrzucić... Nie no brak słów, po prostu chała na całego... Lana powinna zginąć i już. Broń boże, żeby jeszcze powróciła, a przecież zostawiono sobie furtkę... Gdzie Lois? Gdzie Jimmy? Gdzie Oliver? To były postacie, które sprawiły, że ten serial znowu mnie bardziej zainteresował... Ałaaaa, co oni zrobili z moim ukochanym Smallville...
  • 0
Dołączona grafika

#475 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 30.01.2009 - |13:00|

Osobiście w końcówce liczyłem że Lana odleci z tego dachu i tyle ją bedziemy widzieli.
Z powrotem nie lubie Lany.

Z pomysłów, o ile kontium jescze styka (ktoś musi pomagać klakirowi z Doomsdejem) to nauka walki była porażką.
O ekspresowym odrastaniu włosów nie wspomne.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#476 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 30.01.2009 - |15:18|

O ekspresowym odrastaniu włosów nie wspomne.

Jak dla mnie to był najmniejszy problem... Wiadomo, że trzeba kręcić to wszystko w ciągu kilku dni, a włosy odrastają miesiącami...

Ale najlepsze jest to, że Lana za pomocą takiej brzytwy potrafi zrobić taką ładną fryzurę... No magia normalnie magia... Bez kitu, wyobrażacie sobie, co by było gdyby ktoś jej dał nożyczki i grzebień? To by było dopiero...
  • 0
Dołączona grafika

#477 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 30.01.2009 - |16:20|

A mi sie tam odcinek podobal. Z pewnosc nieporownywalnie lepszy od poprzedniego... ale powrocili do starych watkow..teraz tylko Lana a gdzie Lois i spolka. Stroj dajacy supermoce? Nie no mozna i tak, tylko troche to naciagane.. a nawet bardzo. Czemu to ma sluzyc to nie wiem... Juz nie wpspominajac o dysku twardym bez obudowy podlaczonym przez USB..

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 30.01.2009 - |16:21|

• 0

#478 Dagger

Dagger

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 01.02.2009 - |03:06|

Moje uczucia gdzieś musiały znaleźć ujście...

Ten odcinek mnie zniszczył... Działał jak kryptonit: robiło mi się słabo, prawie mdlałem, odczuwałem ból itd...
Lana zamiast tej przemowy mogła by śpiewać "Heal the world" Jackson'a, Clark "Thank You For Loving Me" Bon Jovi... Ale wtedy mój monitor znalazł by się za oknem...

A tak poważniej:
* kostium - dla mnie naciągane na maksa tak jak zresztą cały powrót Lany... niech się rozpuści!
* kaseta nagrana nie od serca - czemu?! no ale czemu?! Lana miała odejść i nie wracać a kaseta była tego symbolem... dla mnie wszystko runęło
* wątek z Tess - jaka ona w końcu jest? zła? dobra? czy nijaka żeby lepiej pasowała pod scenariusz do późniejszych odcinków?
* Lana fryzjerką - o emeryturę się martwić nie musi - zawsze może założyć studio urody...
* scena pocałunku LL i CK - miała być jedna w tym sezonie, tyle mogłem przeżyć... tydzień temu wgryzłem się w biurko, zamknąłem oczy i dałem jakoś rade...
* bohaterski Clark - który śmiga przez całe miasto by na końcu wpaść do laboratorium i zobaczyć Lane w pomarańczowej poświacie (scena odcinka!) wypadającą z eee no... no czegoś tam z prędkością kuli... Clark się dzisiaj nie przydał... podramatyzował, potroszczył, pomarudził i kilka razy się przebiegł...

podsumowując: koniec starych wątków, koniec Lan itd...czas na Doomsdaya, czas na Lois, czas na latanie i czas na Supermana!

Serdecznie pozdrawiam

Użytkownik Dagger edytował ten post 01.02.2009 - |03:08|

• 0

#479 Józek

Józek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.02.2009 - |10:31|

No zgadzam sie z przedmówcami. Tego się juz nie dało oglądać. Mi tez robiło sie słabo jak to oglądałem. Ten cały trenig Lany to jakas jedna wielka kpina była. Nie wiem kto był w stanie takie coś wymyślić.

Tak jak w poście wyżej: koniec z Laną, niech wreszcie się zacznie coś dziać. Ona nie tylko hamuje Clarka, ona cały serial hamuje :P
  • 0

#480 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 01.02.2009 - |13:09|

Gdzie Lois? Gdzie Jimmy? Gdzie Oliver? To były postacie, które sprawiły, że ten serial znowu mnie bardziej zainteresował... Ałaaaa, co oni zrobili z moim ukochanym Smallville...

Dokładnie tego brakowało, choć tym razem można powiedzieć, że mieliśmy historię "tylko" związku Lany z Clarkiem.
I oby już więcej do tego nie wracali a przynajmniej w takiej ilości jak w tym odcinku.

A mnie najbardziej dobił w tym odcinku super ukryty sejf Lany za kaloryferem.
OMG załamka i te WIELKIE oczy Chloe ze zdziwienia. Kurde co ona robiła do tego czasu w tym pomieszczeniu ?
Nie przeszukała go choćby po to aby wiedzieć czym dysponuje i czy nie ma czasem jakiś podsłuchów , kamer itp Załamka.

Użytkownik biku1 edytował ten post 01.02.2009 - |13:10|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych