Oczy ibada to charakterystyczne dla fremenów (i pilotów Gildii) błękitne zabarwienie gałek ocznych, spowodowane długotrwałym zażywaniem przyprawy (melanżu). Świadczy o uzależnienieniu od tego specyfiku, oraz o zdolnościach parapsychicznych nim wywołanych.
Pytanie: Gdzie się znajdował tytułowy świat jutra w filmie "Sky kapitan i Świat jutra"?
No tak, pytanie było dość paskudne
Sądziłam jednak, że odpowiedź jednak padnie. W końcu nawet na tym forum jest dział "Sky Captain and the World of Tomorrow". "Świat jutra", a dokładniej, jego zalążek, znajdował się w tych fiolkach, które nosili ze sobą bohaterowie filmu, a które tak bardzo starali się zdobyć agenci Totenkopfa.
Może to zadanie okaże się prostsze: Wymień nazwy przynajmniej dwóch typów statków kosmicznych, jakimi posługiwała się załoga stacji księżycowej Alfa z serialu "Kosmos 1999".
Kurczę, czy ja tu prowadzę konkurs sama ze sobą?
Odpowiedź: Orzeł (Eagle), Jerzyk (Swift) i ewentualnie Jastrząb (Hawk) - zmodyfikowany Orzeł.
Czy to też będzie za trudne: Którym z kolei dowódcą bazy Alfa był komandor Koenig?
Po raz kolejny udzielam sama odpowiedzi: Odcinek 1x17 "War Games" . Był w telewizji w tym tygodniu, kiedy zadałam pytanie.
[25166][25199]/John Koenig z Ziemi.
[25202][25254]/Dziewiąty i ostatni|/dowódca bazy księżycowej Alfa.
Żeby nie blokować dłużej tematu: "Gdzie znajduje się miasto zwane Atlantis?"
Podpowiedź: Pradawni żyli w nim "Dawno, dawno temu, w bardzo odległej galaktyce..."
Użytkownik kimera edytował ten post 30.01.2005 - |13:20|