Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fringe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
531 odpowiedzi w tym temacie

#461 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 24.01.2011 - |14:29|

Zgadzam się, że obserwatorzy wysunęli dziwny wniosek (no ale nie są ludźmi nie muszą myśleć tak jak my :] ) Walter może równie dobrze uznać, że zrobił to raz i nie zrobi tego ponownie.

W ogóle dobrze, że teraz poruszają wątek obserwatorów a nie czekają nie wiadomo na co z nimi.
  • 0

#462 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 29.01.2011 - |13:00|

Ci Obserwatorzy są nieźle zakręceni. Ale jak właśnie wspomniał Walter nie są oni ludźmi, więc trochę inaczej niż my myślą. W każdym razie odcinek bardzo dobry. Oby druga połowa sezonu była przynajmniej tak dobra jak pierwsza.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#463 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 03.02.2011 - |20:11|

"Fringe" 3x11 dużo miesza, ale odcinek bardzo dobry. Wracamy do momentu maszyny z którą Peter miał kiedyś do czynienia. Pliki drugiej Olivii odegrały dużą rolę w odcinku, co za tym poszło, przez nie bardzo dużo się działo. Akcja była niezła. I sytuacja Petera i jego poczynań. No i teraz tylko pytanie. Czemu Peterowi tak odwala? Prawdą jest to co na koniec powiedział Walter?

Użytkownik zagubiony4 edytował ten post 03.02.2011 - |20:12|

• 0

#464 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 05.02.2011 - |14:34|

Ja mam nadzieję, że mu nie odwala, tylko jest taki naprawdę - nie całkiem święty. W końcu nie wiadomo co robił np. w Iraku i jak zdobył "reputację". Denerwuje mnie całkowite porzucenie tego wątku. Ale pewnie sprawdzi się teoria o związku z maszyną.

Bardziej mnie interesują poczynania Niny i (kiedyś) Bella oraz jaką wiedzę utracił Walter.
  • 0

#465 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.02.2011 - |22:33|

hehe ale się zmóżdżałem gdzie był taki sam wątek z czytaniem w myślach i ulgi jak nie można było tego robić... a to przecież Sookie nasza wróżka :lol:
  • 0

#466 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 06.02.2011 - |21:16|

a to przecież Sookie nasza wróżka :lol:

:D

Co do odcinka. Chwilowe zwolnienie by pewnie znów zagęścić akcję. Motyw kręglarza - zaskoczenie, że wrócił w ważnej roli, choć przyznam, że motyw z nim taki mało frindżowski. Teraz wszyscy będą chuchać i dmuchać na Petera. Najrozsądniejsze wyjście z sytuacji to zabicie go - problem się rozwiązuje. Kto wie, może będą organizowane na niego nagonki?
  • 1

#467 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 07.02.2011 - |12:29|

Zabicie go = maszyna nie zadziała w ogóle, oba wszechświaty się zniszczą zamiast tylko jednego.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#468 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 07.02.2011 - |14:39|

Portal interia.pl przetłumaczył artykuł z New York Times dotyczący serialu "Fringe" pt. "Najbardziej 'zakręcony' serial?".
Poniżej link do artykułu. Jest nawet ciekawy, lecz kto nie oglądał do połowy 3 sezonu lepiej niech nie czyta.

http://film.interia....al,1592967,3723
  • 0

#469 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 19.02.2011 - |22:08|

Właśnie zauważyłem pewną dziurę logiczną w Fringe (poniżej spoilery do 3x14) i od razu znalazłem jej wyjaśnienie:

Spoiler

• 0

#470 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.02.2011 - |22:50|

Spoilerów do odcinków już wyemitowanych nie ma co zakrywać. ;)

Ten motyw w Fringe mnie zastanawia od dawna: w Tamtym wszechświecie mają problemy wynikające z zachwiania równowagi między Tym a Tamtym wszechświatem, a jednak Tu nie ma żadnych problemów. W 3x14 lepiej to rozwiązano (bo niby problem był po obu stronach), ale też nie do końca - ekipa Fringe z naszego wszechświata pojawiła się na miejscu akcji od razu po wystąpieniu "dziwnego" zdarzenia, jednak w alternatywnym wszechświecie ichnia Fringe Division, znacznie lepiej wyposażona i doświadczona w radzeniu sobie z międzywymiarowymi problemami pojawia się dopiero gdy wszystko się uspokoiło, mimo że mówią o tym jako "class 4 event", co brzmi groźnie.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#471 Daria

Daria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 21.02.2011 - |09:50|

Ja to zawsze rozumiałam w ten sposób, że w alternatywnym świecie dziury są tak duże, ponieważ przejście wychodziło od nas (to Walter i Bell je zaczynali). Tym razem może to ten dziadek stworzył dziurę tęskniąc bardziej do swojej żony niż ona do niego (albo w tamtym świecie ona zmarła wcześniej niż on w naszym).
Twórcy specjalnie nie gmatwają sprawy innymi światami, bo zrobiłby się za duży bałagan. Dwa to już i tak dużo ;)
Swoją drogą fantastyczny odcinek. O ile serial na początku był średni, to od drugiej serii nie mogę doczekać się następnego odcinka.
  • 0

#472 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 26.02.2011 - |23:12|

3x15
Kolejna wyprawa do przeszłości. Która nie klei się z tym, co już wiemy.
Nie kupuję tego "zaniku pamięci". 8-latkowie to nie niemowlęta i zapamiętują ważne wydarzenia, np. takie jak nam pokazano w odcinku. Petera jeszcze można wytłumaczyć, ale Olivię? Mogła nie wiedzieć o prochach jakie dawał jej Walter, ale samego Waltera i testy powinna pamiętać.
  • 0

#473 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 26.02.2011 - |23:59|

Nie wygląda to na koniec retro opowieści. Dowiedzieliśmy się, że Peter wcale nie stracił pamięci podczas choroby i jak dotąd nie daje sobie wcisnąć ściemy aczkolwiek akceptuje sytuację. Widać też, że Walter nie daje się na razie zapamiętać dla dzieci jako ten zły. Pewnie zostanie pokazana jeszcze kiedyś śmierć żony Waltera i jego przemiana oraz w jaki sposób wymazana została pamięć dzieciaków.
  • 0

#474 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 27.02.2011 - |03:18|

3x15
Kolejna wyprawa do przeszłości. Która nie klei się z tym, co już wiemy.

Ale waje nam informację o tym jak Walternatywny odkrył, gdzie jest Peter. Olivia mu to powiedziała, gdy zrobiła niekontrolowane przejście do jego gabinetu...

Użytkownik Przemek Lipski edytował ten post 27.02.2011 - |03:19|

• 0

#475 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 27.02.2011 - |09:22|

Właśnie. Kolejna wizyta w przeszłości, tym razem pokazana z perspektywy dwóch światów i na pewno nie ostatnia. Spodziewałem się, że już w tym odcinku żona Waltera będzie martwa i nawiążą do tego wątku. Wygląda jednak na to, że nie i jeszcze przynajmniej raz cofniemy się w czasie. Wtedy też wyjaśniona zostanie sprawa Olivii i Petera, którzy jednak w przeszłości się spotkali. Jednak... A do tego sama Olivia podsunęła Walternate'owi pomysł i miejsce, gdzie przebywa Peter. Jest jeszcze dużo, bardzo dużo do odkrycia. Spodziewam się kontynuacji w przeszłości głównie w AU, ponieważ ciekaw jestem w jaki sposób Walternate zacznie szukać Petera.

Odcinek bardzo tajemniczy, bardzo dramatyczny i mimo wszystko gmatwający fabułę jeszcze bardziej niż to było przed emisją. A jeśli chodzi o zanik pamięci (który wydaje się całkiem realnym rozwiązaniem), to nie przekreślałbym tego wątku. Eksperymenty Waltera na przestrzeni tylu lat mogłby pójść do przodu. Olivia stała mu się bardzo bliska (bo ojczym zapewne nadal ją bił), jednak chcą uchronić i ją i Petera od skutków/konsekwencji tego co wydarzyło się w dzieciństwie, zrobił coś z ich pamięcią. Ale niekoniecznie musi to być wymazanie pamięci, ja bym powiedział bardziej (jesli chodzi o Olivię) - wymazanie umiejętności przechodzenia do drugiego świata. Z czasem jednak ta umiejętność zaczęła wracać i wróciła... w finale 1 sezonu :)
  • 0

#476 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 28.02.2011 - |22:56|

Utrata pamięci przez Petera została już przecież wyjaśniona wcześniej - Walter go czymś faszerował, żeby zapomniał. Nie było to powiedziane wprost, ale wynikało dość jasno z akcji (nie pamiętam dokładnie, ale Peter wzmiankował coś o snach, czy ich braku - co było w tym samym odcinku znakiem używania jakiegoś leku pozbawiającego pamięci).

Sam odcinek słaby i niezgodny z tym co było powiedziane wcześniej, Walter też w nim za łagodnie wypadł, wcześniej pokazywano go jako znacznie bardziej bezwzględnego w przeszłości, a eksperymenty na Olivii jako znacznie gorsze.

Użytkownik Magnes edytował ten post 28.02.2011 - |22:58|

• 0

#477 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 01.03.2011 - |15:42|

w jaki sposob stoi w sprzecznosci do tego co bylo wczesniej - ktos moze wyjasnic?
  • 0
You are what you believe yourself to be

#478 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 01.03.2011 - |17:12|

Utrata pamięci przez Petera została już przecież wyjaśniona wcześniej - Walter go czymś faszerował, żeby zapomniał. Nie było to powiedziane wprost, ale wynikało dość jasno z akcji (nie pamiętam dokładnie, ale Peter wzmiankował coś o snach, czy ich braku - co było w tym samym odcinku znakiem używania jakiegoś leku pozbawiającego pamięci).

A to nie było tak, że Walter kazał Peterowi powtarzać wiele razy "nie będę śnił", aż w końcu poskutkowało? Taką scenę pamiętam. Dość zabawne to było.
Informacji o faszerowaniu prochami nie kojarzę, ale oglądałam wtedy po kilka odcinków dziennie i mogło mi umknąć wobec ciekawszych wydarzeń. Nic strasznego w porównaniu np. z wycięciem kawałka mózgu, które kazał sobie zrobić Walter.

Retrospekcje są w porządku, bo dzięki temu sporo się wyjaśnia. Byle nie za dużo tego typu odcinków.
  • 0

#479 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 01.03.2011 - |21:04|

w jaki sposob stoi w sprzecznosci do tego co bylo wczesniej - ktos moze wyjasnic?

Usunąłem moje wypociny, lepiej przeczytać to poczynając od ostatniego posta: http://fringe-forum....p?t=9507&page=4 - posty na następnej stronie wyjaśniają sporo nieścisłości, część pozostaje nieścisłościami, pojawiają się też nowe. Ogólnie nie wygląda to zbyt dobrze, przypomina się końcówka Lost, gdzie scenarzyści jakby zapomnieli co mówili na początku.

Ale w sumie trzeba by Fringe od nowa obejrzeć. ;)

Odnośnie pamięci Petera, cytat tam znaleziony: "Then, in 1.07 'In Which We Meet Mr. Jones' Peter uncovers a repressed memory while trying to read a dead man's memory with Walter's help. Walter has to electrocute Peter and the dead man simultaneously in order to get the procedure to work and in the process Peter recalls that Walter used to electrocute him as a child. This may explain why there are gaping holes in Peter's memory of his childhood. Walter may have intentionally removed Peter's childhood memories to cause him to forget Walternate and the other universe perhaps.". - (edit) w sumie nie wiem czy o ten moment mi chodziło, gdy pisałem to wyżej, musiałbym ten odcinek obejrzeć ponownie.

Użytkownik Magnes edytował ten post 01.03.2011 - |22:19|

• 0

#480 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 03.03.2011 - |20:02|

Informacja dotycząca emisji serialu "Fringe" na TVN7. Otóż. TVN7 wznawia emisję serialu od 13 odcinka 1 sezonu, już 20 marca w niedziele o 21:50. Kolejne odcinki będą emitowane w niedziele po wieczornym filmie, czyli trochę przed lub po 22.
Dla przypomnienia Polski genialny tytuł brzmi "Fringe: Na Granicy Światów".
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych