"Walt zrezygnował z gotowania ze względu na nawrót raka, zdawał sobie sprawę, że tym razem to już koniec, i chciał ostatnie chwilę spędzić z rodziną, co niestety nie było mu dane przez zamieszanie z Hankiem. Uważam to za sensowne uzasadnienie, szczególnie że zaczął pichcić, by zapewnić rodzinie byt, zatem można założyć, że rodzina była dla niego najważniejsza. Nie mógł pozwolić sobie na gotowanie do samej śmierci. Musiał wycofać się z interesu na własnych warunkach, by zapewnić bezpieczeństwo rodzinie - by nie doszło do sytuacji pokroju Todda
odwiedzającego Skyler."
Zupełnie się nie zgadzam. Ostatnie sezony pokazały, że Walt nie pichcił już dla rodziny tylko dla siebie i swojego ego. I uważam, że doszedł do takiego momentu, w którym nie zrezygnowałby z tego procederu.
"Nie mogą prewencyjnie wszystkich zabijać, bo kto normalny chciałby wchodzić z nimi w interesy, wiedząc, że w momencie ich zakończenia będą próbować ich zabić oraz ich rodziny."
To gdyby tego się trzymali, to nie zabiliby Hanka i Gumiego tylko wycofaliby się. Gdy już to zrobili trzeba było zabić i Walta i Skylar. A Skylar właśnie powinna zacząć gadać i zostać objętą programem ochrony świadków.
"Ale zapewne to kwestia szacunku oraz słabości Todda względem Walta."
Nie kupuję tego. W świecie gangsterskim gdzie walczysz o własne życie, najpierw liczy się to życie, a dopiero później można myśleć o szacunku.
Tak już podsumowując, po prostu uważam że piąty sezon (jak i niestety w mniejszym natężeniu także wcześniejsze) zawiera wiele sytuacji, które wydają mi się po prostu sztuczne i nielogiczne. Dlatego nie pasuje mi powszechne uznawanie tego serialu za "genialny", ponieważ uważam, że do perfekcji dużo mu brakuje. To przekonanie o jego niebywałej wartości jest moim zdaniem efektem, z jednej strony świetnie zakrojonej akcji marketingowej, a z drugiej strony coraz większej ilości chłamu jaki obecnie wychodzi, przez co każdy lepszy serial wydaje się lepszy niż w rzeczywistości jest. I jeszcze raz dodam, mi się ten serial podobał i uważam, że był na prawdę dobry (najlepszy był chyba pierwszy sezon).

Logowanie »