Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
603 odpowiedzi w tym temacie

#461 Raistand

Raistand

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12.11.2009 - |09:09|

Komercyjnie miał lecieć jakiś biznesmen ale coś nie wyszło. No i w kolejce czeka laureatka konkursu RMF FM
http://polskalokalna...e-czeka,1157423

Przypominam o regule tego topicu , czyli Pytanie - odpowiedz , bez żądnych swobodnych postów bo się bajzel robi .

Użytkownik Obi edytował ten post 12.11.2009 - |13:50|

• 0

#462 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.11.2009 - |23:50|

Nie wierzę mistrzowi Twardowskiemu, że tam był, ani zdjęć nie przywiózł, :) ani podpisu na księżycu nie zostawił ;)

Mirosław Hermaszewski, jest jak na razie jedynym polakiem który tam był, więc xetnoinu twoja kolej.

#463 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 13.11.2009 - |00:10|

Mistrz Twardowski nie przywiózł zdjęć, bo przypomnę, że on tam nadal nieśmiertelnie urzęduje na tym księżycu :)

Pytanie z pogranicza nauki, nienauki i geodezji.

Forumowiczom forum.gwrota.com szczególnie bliski jest pewien gwiazdozbiór. Forumowiczom znany jest też "rodzaj" pojazdu używany przez Goulda imieniem Ra.

Jaka i czyja (minimum jedno nazwisko) słynna kontrowersyjna hipoteza łączy te dwie sprawy i chodzi mi tu o jej wymiar naukowo weryfikowalny związany z geodezją.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 13.11.2009 - |00:21|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#464 Paul Mc

Paul Mc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 13.11.2009 - |20:00|

Dobra ja odpowiadam.
Czy chodzi o to że porównuje się ustawienie piramid do gwiazd w gwiazdozbiorze Oriona.
Dokładniej że piramidy Cheopsa, Chefrena i Mykerinosa leżą tak względem siebie jak gwiazdy w pasie Oriona.:rolleyes:

Update w 1994 roku tą teorię stworzyl Robert Bauval w książce "The Orion Mystery"

Użytkownik Paul Mc edytował ten post 13.11.2009 - |20:04|

• 0

Mekta satak Pol'Mak (Paul Mc)

#465 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 13.11.2009 - |22:16|

Dokładnie, zadajesz :)
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#466 Paul Mc

Paul Mc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 13.11.2009 - |22:22|

Dobra tego raczej nie było.:rolleyes:

Jak się nazywa czym się różni (w budowie technicznej) i na jakim etapie jest radziecko/rosyjski odpowiednik Space Shuttle?
  • 0

#467 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.11.2009 - |22:35|

Nie wiem czym się różni, ale jest na etapie protypu, który po wyniesieniu przez samolot na odpowiednią wysokość miałby sam wylądować. Ale jako, że ZSRR upadło, to stoi sobie w muzeum w Moskwie... hmm na wiki niby piszą, że został zniszczony gdy rozpadł się hangar w którym stał...

Buran się nazywał.

#468 Paul Mc

Paul Mc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 13.11.2009 - |22:52|

Bardzo dobrze:)
Lecz wymienienie tych różnic by się przydało bo czynią go bezpieczniejszym i ciekawszym projektem niż Space Shuttle

Użytkownik Paul Mc edytował ten post 13.11.2009 - |22:53|

• 0

#469 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 14.11.2009 - |02:12|

oh hell, odbiera go rakieta, która jest bezzałogowa i sprowadza na Ziemię, podczas gdy sam wahadłowiec jest tylko sort of reentry vehicle, podczas gdy amerykański wahadłowiec jest wynoszony przez rakietę, ale jest pilotowany przez ludzi i sam (tj. pod ich kuratelą) wchodzi z powrotem w atmosferę. Z różnym skutkiem. Buran zaś jest bezzałogowy-generalnie z tego tytułu bo ruscy kasy nie mieli na nic innego ;) oprócz tego jest kilka inżynierskich szczegółów które sprawiają, ze rosyjski wahadłowiec MOŻE być bezpieczniejszy niż amerykański, ale to niepotwierdzona bufonada rusków, bo Buran poleciał chyba z dwa razy,a potem się na niego hangar zawalił :) podczas gdy amerykanie wysłali tyle misji swoimi wahadłowcami, że statystycznym nieprawdopodobieństwem byłby brak jakiejś katastrofy.
Chociaż, szczerze mówiąc, myślałem na początku że chodzi o Klipera, został anulowany jakiś rok temu. Albo dwa. Albo trzy-nie pamiętam :)

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 14.11.2009 - |02:22|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#470 Paul Mc

Paul Mc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 14.11.2009 - |11:51|

W porządku zaliczam. a bezpieczeństwie chodzi również o to że cały układ napędowy jest w rakiecie (wahadłowiec może w krytycznej sytuacji odrzucić rakietę bez komplikacji jak w Space Shuttle) i jest napędzany paliwem płynnym bardziej eksplozywnym ale łatwiejszym w kontroli. Sakramentos twoja kolej. :)
  • 0

#471 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.11.2009 - |13:38|

No dobrze, kolejne proste: dlaczego NASA nie przejęła się zbytnio kasacją wahadłowców w przyszłym roku? I co z tym wspólnego ma hotelarstwo?
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#472 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.11.2009 - |14:55|

Czy się nie przejmują to nie jestem taki pewien ;)
W każdym razie mają w planach Oriona, a prototyp rakiety do wynoszenia Oriona na orbitę odbył swój start kilka dni temu.
Natomiast mam pewien problem z powiązaniem tego z hotelarstwem :)
Co prawda Branson i jego Virgin Galactic ma oferować loty i pobyt w (powiedzmy ogólnie) kosmosie ale co ma z tym wspólnego NASA? Po drugie Branson to Anglik (Szkot) więc z NASA tez nie wiele ma wspólnego :)
Zresztą jak do tej pory NASA ostro sprzeciwiała się wykorzystaniu ich pojazdów do turystyki - dzięki czemu zresztą dobrze na tym zarobili Rosjanie wożąc swoimi Sojuzami tych "turystów" na orbitę i z powrotem.
No chyba, że chodzi ci o "Lynxa" - ale to projekt jeszcze bardzo w powijakach ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 19.11.2009 - |14:56|

::. GRUPA TARDIS .::

#473 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.11.2009 - |16:35|

NASA "nie przejęła się zbytnio" kasacją wahadłowców, bo przyznała kontrakty na loty zaopatrzeniowe dla ISS dwóm prywatnym firmom. Jedna z nich, SpaceX, oprócz wynoszenia na orbitę materiałów dla NASA podpisała też kontrakt z firmą Bigelow Aerospace. Należąca do SpaceX rakieta Falcon 9 ma wynieść na orbitę zaprojektowany przez Bigelowa kosmiczny hotel czyli modularną, nadmuchiwaną stację kosmiczną.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#474 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.11.2009 - |17:01|

Nom-prawie perfekcyjna odpowiedź, połączyłeś wszystko tak jak trzeba (NASA-SpaceX-Bigelow Aerospace). Do pełnego szczęścia brakuje jednak jednego elementu, odpowiedzi na pytanie "jak" czy raczej "czym".

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 19.11.2009 - |17:05|

• 0
Winchell Chung

#475 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.11.2009 - |18:06|

Bigelow?
Od 2007 roku nie zrobili ani kroku naprzód. Sądziłem, że ten projekt jest już zarzucony :)
Ale może, może.

Co do rakiety, to Nom już napisał Falcon 9, chyba, że chodzi ci o kapsułę transpotową ?

#476 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.11.2009 - |18:28|

Blisko, ciepło :)

Co do Bigelow-no tak, ale jaki wielki zrobili krok w 2007 roku, mają na orbicie dwie stacje w fazie testów. Trzecia mieli wystrzelić, ale z powodu kosztów rakiety zrezygnowali i przeprowadzili testy na Ziemi. Za to dzięki Falconowi 9 mają w 2011 roku w końcu umieścić na orbicie moduł w pełnej skali i całkowicie sprawny. Zapewne gdyby nie SpaceX, to wystrzeliliby swój trzeci moduł testowy, ale po co przepłacać jakimś frajerom, skoro można poczekać 3 lata i polecieć za psie pieniądze z w pełni sprawnym modułem. Dodatkowo...

I tutaj robi się ciepło i o to mi chodzi. Dlaczego NASA nie przejęła się strata wahadłowców oraz co ma z tym wspólnego Bigelow i SpaceX?

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 19.11.2009 - |18:32|

• 0
Winchell Chung

#477 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.11.2009 - |19:18|

Zakładam że nie chodzi o kapsułę Dragon by SpaceX, więc z pomocą googla znalazłem informację o czymś co się nazywa Orion Lite. Jest to tworzona przez Bigelow Aerospace tańsza wersja kapsuły Orion zaprojektowanej przez NASA do programu Constellation. Orion Lite ma mieć możliwość latania w kosmos na rakietach Atlas 5 i Falcon 9.

Użytkownik Nom edytował ten post 19.11.2009 - |19:19|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#478 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.11.2009 - |20:13|

Nom, blisko, szalenie, ale nie chodzi o Orion Lite, chociaż dobrze kombinujesz.

Odpowiedź już została udzielona, ale brakuje dobrego uzasadnienia oraz uświadomienia sobie, że to o ta odpowiedź chodzi.

Inaczej: co łączy brak wahadłowców, ISS i stacje Bigelow? To podpowiedź, nie nowa wersja pytania.
  • 0
Winchell Chung

#479 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.11.2009 - |20:59|

OT czekając na odpowiedz Nom'a ;)

Cała ta idea Oriona/Aresa NASA oraz *****/Falcon9 Bigelowa nie bardzo mi się podoba.
Nie dlatego, że to nie będzie działać - bo pewnie będzie.
Ale dlatego, że imo to cofanie się w rozwoju.
Przeciez tak naprawdę to te nowe rakiety i moduły to nic "nowego".
To przecież tylko delikatnie unowocześniony zespół: moduł Apollo + rakieta Saturn 5.
Żadne nowe osiągnięcie techniki, żaden rozwój.
Oczywiście to wszystko będzie lepiej działać (mam nadzieję) i będzie tańsze
ale w badaniach kosmosu ja oczekuje ciągle czegoś nowego.
Po identycznych Merkury/Gemini/Apollo wahadłowiec był "skokiem cywilizacyjnym" w podboju kosmosu.
Teraz z przykrością muszę powiedzieć, że naukowcy siedli na laurach i eksploatują do granic
możliwości rozwiązania techniczne z lat 50 i 60 ubiegłego wieku.
A gdzie postęp? Wyzwanie? zdobywanie nowych rubieży ?
Te nowe moduły i rakiety wcale mnie nie rajcują :(

Użytkownik psjodko edytował ten post 19.11.2009 - |21:01|

#480 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.11.2009 - |21:27|

Inaczej: co łączy brak wahadłowców, ISS i stacje Bigelow? To podpowiedź, nie nowa wersja pytania.

To wszystko łączy rakieta Falcon 9 - zastąpi wahadłowce, będzie dostarczała zapasy i załogę na ISS, wyniesie stacje Bigelow na orbitę (przy okazji, przypomniałem sobie nazwę trzeciego 'prototypu', już z pełnym systemem podtrzymania życia itp. - Sundancer). Jeżeli nie o taką odpowiedź chodzi to się poddaję, za wolno dziś myślę przez chorobę. ;)

Cała ta idea Oriona/Aresa NASA oraz *****/Falcon9 Bigelowa nie bardzo mi się podoba.

Zgodzę się o ile chodzi o Oriona/Aresa, ale Falcon i cała reszta prywatnych rakiet jest dla mnie ideą bardzo dobrą. Gdy już prywatni przedsiębiorcy zdobędą trochę doświadczenia w kosmosie mogą się zabierać za większe rzeczy i wyprzedzać państwowe programy kosmiczne. :)

BTW, słyszeliście może o Skylonie? To dopiero ciekawa rzecz. :)
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych