Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 067 - S03E20 - The Man Behind the Curtain

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
623 odpowiedzi w tym temacie

#441 ris

ris

Starszy szeregowy

• LAMER
  • 93 postów

Napisano 13.05.2007 - |14:28|

czy oby na pewno to druga grupa - tych bosostopych porwała dzieci, a ekipa Bena je później odbiła. Przeciez Godwina wysłał do ogonowców Ben i kazał mu zrobić listę?? sam nie wiem,zdrowo jest to wszystko pokręcone,ale to jest w tym wszystkim najlepsze :D

Ja to wszystko rozumiem, że Ben wysłał Ethana, że Inni sie przebierali. Jednak jest taka scena, w której chyba EKO jest ukryty w krzakach i widać bose stopy z dziećmi. Zakładając, że ci ludzie nie wiedzieli, że EKO ich widzi to poco ta przebieranka?
Choć teraz myślę, że może jak szli porywać dzieci to może się tak przebierali :)

Zapomnialem powiedziec o nosie tez podobny.
Na stronie ktora podalem bardzo dobre jest zdjecie 4 w drugiej kolumnie.
Na tym duzym widac ze producenci poprostu dodali mu wasy i inne ale to LOcke.

Gdzieś w tym wątku już 2 osoby to zauważyły w tym ja :afro:
  • 0

#442 marius84

marius84

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPOLAND

Napisano 13.05.2007 - |14:36|

Ja to wszystko rozumiem, że Ben wysłał Ethana, że Inni sie przebierali. Jednak jest taka scena, w której chyba EKO jest ukryty w krzakach i widać bose stopy z dziećmi. Zakładając, że ci ludzie nie wiedzieli, że EKO ich widzi to poco ta przebieranka?
Choć teraz myślę, że może jak szli porywać dzieci to może się tak przebierali :)
Gdzieś w tym wątku już 2 osoby to zauważyły w tym ja :afro:

Może to jest taki ich strój wyjściowy??? :P ubierali sie tak dla niepoznaki,ich strój miał stwarzać pozory,że to dzikusy,gdyby ich ktoś przypadkiem zobaczył jak chodzą po dżungli elegancko poubierani, to wyszłoby na jaw, ze do dzikusów im daleko :) W odcinku o balastach Ben i Juliet również byli tak ubrani a przecież szli tylko do Perły, bo Ben chciał pani doktor pokazać Jacka.
  • 0

#443 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 13.05.2007 - |14:38|

Może to jest taki ich strój wyjściowy??? :P

No pewnie, specjalne ubranko do szkolki niedzielnej ;)
  • 0
Living is easy with eyes closed

#444 ris

ris

Starszy szeregowy

• LAMER
  • 93 postów

Napisano 13.05.2007 - |14:44|

Może to jest taki ich strój wyjściowy??? :P ubierali sie tak dla niepoznaki,ich strój miał stwarzać pozory,że to dzikusy,gdyby ich ktoś przypadkiem zobaczył jak chodzą po dżungli elegancko poubierani, to wyszłoby na jaw, ze do dzikusów im daleko :) W odcinku o balastach Ben i Juliet również byli tak ubrani a przecież szli tylko do Perły, bo Ben chciał pani doktor pokazać Jacka.

Tak, rzeczywiście raczej to jest ich strój wyjściowy jakby czasem ktoś ich PRZYPADKIEM zobaczył.
  • 0

#445 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 13.05.2007 - |15:07|

Czy wie ktos czy jest juz PELNA transkrypcja szeptow gdzies w sieci?
  • 0

#446 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 13.05.2007 - |15:11|

Moj pierwszy post. W koncu. Znalazlem w swoich srodlach ze w starym testamencie w Ksiedze Wyjscia byl Izaac(a w Lostach to koles ktory chcial wyleczyc Rose) zyl on 180 lat. Jego synem byl Jakub(tego z koleji wszyscy znamy)a jego synem byl Benjamin(rowniez znana nam postac) przeczytalem ze urodzil sie on w lesie a jego matka umarla przy porodzie(dokladnie tak samo jak w Lostach). Moze wiec producenci maja biblie jako czesciowy scenariusz i mysle ze mozemy sie spodziewac dalszych znakow. Przeczytalem na tym forum ze Linie 11-15 z pierwszego listu Pawla do Tymoteusza odnosza sie dokladnie do pary Jin i Sun. Wiec kolejny argument na to co mowilem.Te linie to mianowicie:
11. Niewiasta niech się uczy w milczeniu z wszelakim poddaństwem.
12. Abowiem nie dopuszczam niewieście uczyć, ani brać zwierzchność nad mężem, ale być w milczeniu.
13. Bo Adam pirwszy sprawion jest, potym Ewa.
14. Adam też nie był zwiedzion, ale niewiasta zwiedziona. Zstała się winna przestępstwa.
15. A wszakże będzie zbawiona dzieci rodząc, jeśliby trwała w wierze i w miłości i świętobliwości, z miernością.
Druga recz to podobizna Jakuba do Locka. Slyszalem ze aktor grajacy Locka ma wykupiony kontrakt na 4 sezon takze jakby Locke zginal moglby on grac Jakub albo poprostu jest jakos z nim powiazany. Zdjecia: Dołączona grafika
losteastereggs.blogspot.com
mam nadzieje ze dziala:). Sam nawet zrobilem zdjecia porownawcze ale nie wiem jak je zamiescic tutaj.
Co do zdjecia to wydaje mi sie ze czlowiek grajacy Jakuba to Locke bo:
-wlosy zapewne jest to peruka po poczatek glowy jest zupelnie bez wlosow.
-wysuniety podbrodek
-charakterystyczne zmarszczkki i mina dla Locka.
A odcinek byl bardzo dobry. Pozdro.

ja tam podobieństwa nie widzę, w związku z czym nie popieram teorii, że Jacob to Locke. ale jak już jesteśmy przy wątkach biblijnych to można by jeszcze wspomnieć, że Jakub miał brata bliźniaka. z tym, że zamiast John nazywał się Ezaw (po ang. Esau) :D
  • 0

#447 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 13.05.2007 - |15:59|

hm.. ja mam pytanie, jak myślicie, w którym roku mogło dojść do obalenia Dharmy?

Kelvin mówił, że wstąpił do Dharmy, paplał coś o Namaste, gadał o ratowaniu świata i innych takich rzeczach... na pewno przybył na wyspę po wojnie w Zatoce Perskiej, czyli po 1991.
Może obalenie Dharmy nastąpił w latach 90? możliwe, że nawet doszło do tego w okolicach roku 2000!
Dla przypomnienia, Kelvin uratował Desa, a potem reperował jego łódkę. Jednak po raz pierwszy poznaliśmy go w retrach Sayida, które działy się podczas I wojny w Zatoce Perskiej... Został przypadkowo zabity przez Desa...

W sumie by się zgadzało, wygląd Rogera i Benjamina wskazywał na to, że akcja z "zagazowaniem" mogła obyć się około roku 1995 (9 lat przed przybyciem na wyspę lostowiczów, 6 lat przed przybyciem na wyspę Desmonda i Juliett). Kelvin zaciągnął się do Dharmy po wojnie w zatoce, powiedzmy około roku 1992/1993 czyli był to czas "zmierzchu" działaniatej organizacji (tuż przed obaleniem), czyli wciąż obowiązywało "namaste" i organizacja wyglądała również tak samo jak w czasie gdy na wyspę przybył Ben. Hmm ciekawe, czy Ben spotkał jakoś Kelvina? Albo czy spotkał go Bakunin (jesli był w Dharmie). Zastanawiam sie też czy Ben wie coś o Radzinskim.

Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 13.05.2007 - |16:02|

• 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#448 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 13.05.2007 - |16:12|

ludzie lekkie sprostowanie: atakowi agresorów nie towarzyszyło trzęsienie ziemi lecz ogromna eksplozja (huge explosion), o której wspomina Roger w kłótni z Horacym.

co do odcinka, to był prawie że idealny. ciekawie ukazana przeszłość wyspy.
pytanie jednak dlaczego to właśnie Ben został przywódcą po obaleniu Dharmy? czy sprawiło to że widział swoją matkę? nie wiadomo też jakie były kryteria przyjmowania na wyspę nowych ludzi.

teoria "ojcowska" niezła.
co do pochodzenia Richarda to mam mieszane uczucia. niby wygląda jakby pochodził z czarnej skały i mógł przebyć wraz ze swoimi piratami podobne lądowanie na wyspie jak losties ale z drugiej strony czy zdołanoby ustanowić go jako szefa mittlewerka? wydaje mi się że pirat nie może być lekarzem i na odwrót.
  • 0

#449 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 13.05.2007 - |16:51|

ludzie lekkie sprostowanie: atakowi agresorów nie towarzyszyło trzęsienie ziemi lecz ogromna eksplozja (huge explosion), o której wspomina Roger w kłótni z Horacym.

co do odcinka, to był prawie że idealny. ciekawie ukazana przeszłość wyspy.
pytanie jednak dlaczego to właśnie Ben został przywódcą po obaleniu Dharmy? czy sprawiło to że widział swoją matkę? nie wiadomo też jakie były kryteria przyjmowania na wyspę nowych ludzi.

teoria "ojcowska" niezła.
co do pochodzenia Richarda to mam mieszane uczucia. niby wygląda jakby pochodził z czarnej skały i mógł przebyć wraz ze swoimi piratami podobne lądowanie na wyspie jak losties ale z drugiej strony czy zdołanoby ustanowić go jako szefa mittlewerka? wydaje mi się że pirat nie może być lekarzem i na odwrót.

Ben mógł zostac uznanym za wyjątkowego przez to, że zobaczył matkę, potem dokonał aktu poświęcenia zabijając swojego oojca (chociaż poswieceniem takim wielkim to dla niego nie było, gdyż go nienawidził) oraz oczywiście potrafi komunikować się jakoś z wyspą i wykorzystwać jej moce za pomocą Jacoba (tak przypuszczam). Teraz jego pozycja stała się zgarożona przez Locke'a, który już zabił własnego ojca oraz usłyszał (a także zobaczył przez ułamek sekundy) Jacoba co może go kwalyfikować na zostanie przywódcą innych i tym samym zepchnięcu z niej Bena, stąd ten postanowił go postrzelić i może jelśli wyspa uzdrowi Locke'a to sam odstąpi od władzy uznając jego wyższość. (Wtedy ten postrzał byłby ostatnim z testów dla Locke'a i końcem jego poświęceń). No cóż, czas pokaże.
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#450 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 13.05.2007 - |18:07|

Na wyspie nie ma statku pirackiego tylko dwumasztowiec do przewozu niewolnikow. Jako ze jest tam dynamit to nie moze on byc mlodszy niz 1867 rok.
Okolo 1864 roku, na Fiji i czesci Australii rozpoczal sie bardzo duzy ruch handlu niewolnikami. W wyniku wojny secesyjnej w USA ceny bawelny mocno skoczyly co spowodowalo mocny nidobor pracownikow. Procederu zakazano cos kolo 1901 roku. Tak wiec calkiem mozliwe ze statek pochodzi z tego okresu. ale raczej blizej 1867, gdyz pozniej statki masztowe zostaly wyparte przez parowe.

Co do Richarda. Sadze ze to ten sam gosc i nie jest niesmiertelny czy wiecznie mlody. Po prostu kiedy spotkal go Ben, mial gdzie 18-20 lat. Czyli byl starszy od Bena o 8-10 lat.
Kiedy Ben jechal na ostatnia podroz, VW T2 nie mogl on byc starszy niz 10 lat. Czyli nie moglo to byc pozniej niz 1989 rok (T2 zakonczono produkowac w 1979 roku). osmosciezkowce przestano produkowac na poczatku lat 80, a piosenka z VW byla z 1973 roku. Po strojach sportowych mozna mniemac ze to polowa lat 80.
Tak wiec Ben kiedy zabil ojca i umozliwil wybicie Darhmy nie mial 25 lat, a gral go aktor w wieku... 53 lat. Aktor grajacy Richarda ma 40 lat. Tak wiec wowczas wiek richarda "z oka" byl mniej wiescej taki sam jak aktora. teraz Richard ma nie wiecej niz 55 lat. Tak wiec aktor gra postac o okolo 15 lat starsza od siebie. To jeszcze ujdzie. Skoro akceptujemy 53 latka grajacego 25 lataka to tym bardziej zaakceptujemy 40 latka grajacego 55 latka.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#451 tomek

tomek

Szeregowy

• Email
  • 34 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.05.2007 - |18:17|

Co w tym jest NIE logicznego? Napisalem cos o kosmitach albo zombie? Masz lepsza teorie? Slucham. Ja po prostu staram sie zlozyc w calosc elementy tej ukladanki. Moze jak cos napisze to inny fan skojarzy cos innego, a nastepny jeszcze cos innego i tak cos wspolnie wymyslimy? Od tego jest forum raczej nie?

Użyj innego określenia, bo wniosek na pewno nie wynika "logicznie" z twoich przesłanek.

Dręczy mnie jeszcze jedn myśl: skoro Richard w "The Brig" powiedział do Locke'a, że musi ktoś im przypomnieć, że są tu (tj. na wyspie) z ważniejszych powodów to on także raczej jest przyjezdnym. Chyba, że mówiąc my nie ma tak naprawdę na myśli siebie. Może cała reszta innych to sami przyjezdni i tylko Ben wie o niezwykłości Richarda? Echh, trudny orzech do zgryzienia.
  • 0

#452 ReV89

ReV89

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoElblag

Napisano 13.05.2007 - |18:32|

Czy wie ktos czy jest juz PELNA transkrypcja szeptow gdzies w sieci?

http://pl.lostpedia.com/wiki/Szepty chyba o to chodzi
pozdrawiam
  • 0

#453 Kamuii

Kamuii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 13.05.2007 - |18:38|

Mothus świetna robota rewelacja ;)

Dla przypomnienia, Kelvin uratował Desa, a potem reperował jego łódkę. Jednak po raz pierwszy poznaliśmy go w retrach Sayida, które działy się podczas I wojny w Zatoce Perskiej... Został przypadkowo zabity przez Desa...

hehe gratuluje dociekliwości ja juz sie powoli gubię :D kto kogo zabił ? Chyba Des Kelvina nie ?
I w którym mniej więcej odcinku w retrach Sayida szukać ??? :D

Użytkownik Kamuii edytował ten post 13.05.2007 - |18:41|

• 0

#454 marius84

marius84

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPOLAND

Napisano 13.05.2007 - |18:48|

Mothus świetna robota rewelacja ;)

hehe gratuluje dociekliwości ja juz sie powoli gubię :D kto kogo zabił ? Chyba Des Kelvina nie ?
I w którym mniej więcej odcinku w retrach Sayida szukać ??? :D

Desmond zabil Kelvina przypadkowo,zaraz po tym jak dowiedział sie,że ten chciał uciec z wyspy jego lodzią. A było to pokazane w ostatnim odcinku drugiej serii (tzn w tym podwojnym - w pierwszej lub drugiej czesci), w retro Desmonda.
  • 0

#455 Azur

Azur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 13.05.2007 - |18:54|

Moj pierwszy post. W koncu. Znalazlem w swoich srodlach ze w starym testamencie w Ksiedze Wyjscia byl Izaac(a w Lostach to koles ktory chcial wyleczyc Rose) zyl on 180 lat. Jego synem byl Jakub(tego z koleji wszyscy znamy)a jego synem byl Benjamin(rowniez znana nam postac) przeczytalem ze urodzil sie on w lesie a jego matka umarla przy porodzie(dokladnie tak samo jak w Lostach). Moze wiec producenci maja biblie jako czesciowy scenariusz i mysle ze mozemy sie spodziewac dalszych znakow. Przeczytalem na tym forum ze Linie 11-15 z pierwszego listu Pawla do Tymoteusza odnosza sie dokladnie do pary Jin i Sun. Wiec kolejny argument na to co mowilem.

Niezły debiut :clap: Bardzo podoba mi się to nawiązanie do Księgi Wyjścia. Myślę, że to może mieć sens.
Jednak ta sprawa Jin/Sun trochę już naciągana IMAO. Ale i tak jestem pod wrażeniem.
  • 0

#456 Monthus

Monthus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 13.05.2007 - |18:58|

W tym forum znalazlem tez ze w Bibli Jakub mial brata blizniaka co tylko potwiedza moje teorie o podobienstwie jego do Locka.
  • 0

#457 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.05.2007 - |18:59|

No Monthus kozacki debiut;) Bardzo ciekawe to co napisałes o powiązaniach z bibli. Całkiem to prawdopodobne, tym bardziej, że kiedyś była mowa o powiązaniach z biblią przy okazji jakiś innych teori.
  • 0

#458 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 13.05.2007 - |18:59|

http://pl.lostpedia.com/wiki/Szepty chyba o to chodzi
pozdrawiam

Chodzi chyba o szepty z tego odcinka....
  • 0

#459 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.05.2007 - |19:02|

W tym forum znalazlem tez ze w Bibli Jakub mial brata blizniaka co tylko potwiedza moje teorie o podobienstwie jego do Locka.

No gdyby sie okazało, że Jacob to brat bliźniak Johna to byłaby masakra... Może to dlatego John zawsze czuł więź z wyspą, a nie potrafił wytłumaczyc dlatego... To by było cos hehe;)

PS
Widze, że dołączyłęs do nas w dzień moich urodzin;) pozdrawiam;)
  • 0

#460 marius84

marius84

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPOLAND

Napisano 13.05.2007 - |19:16|

Monthus, teoria bardzo ciekawa i faktycznie coś może być na rzeczy. Jak ty to wygrzebałeś??? :) tylko tak mnie zastanawia jedna rzecz - o ile związek Bena j Jacobem jest niewątpliwy to jak się do nich ma Isaac - ten koleś to raczej marginalna postac, pokazał sie jedynie w retro Rose i tyle go widzieliśmy, zapewne mało kto go wogóle kojarzy,tym bardziej szacuneczek dla Ciebie. A może się jeszcze zjawi w nastepnych sezonach :) i okaże sie że jakoś jest z tym wszystkim powiązany. Mimo wszystko teoria interesująca.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych