Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#421 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 26.09.2004 - |20:01|

(..)
Jakieś pomysły???

http://www.google.pl...ogle&lr=lang_pl

Może to pomoże :) (w pierwszym linku od góry jest podana ścieżka gdzie to ... siedzi)

Użytkownik PUPI edytował ten post 26.09.2004 - |20:02|

• 0
"COM - TRAYA"

#422 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 28.09.2004 - |19:16|

Witam,

Jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie do bardziej odpowiedniego. :)

Chcialem wypalic sobie Star Trek: TNG na plytki DVD-R - po polowie (13 odcinkow) na kazda. Cala sesja zajmuje 4552MB (4,44 GB) Mam plytki Verbatim i tu jest zonk. Plytka ma tylko 4488MB pojemnosci i nie moge tego wypalic sad.gif Jest jakis sposob zeby to nagrac w calosci? Moze inne plyty, inny program? (mam Nero, nagrywarka +/-)

Pod TYM ADRESEM zamieszczam mały tutorial dla tych kompletnie zielonych i tych mniej. ;)

Użytkownik Cholek edytował ten post 28.09.2004 - |19:22|

• 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#423 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 28.09.2004 - |19:55|

Mam pewien problem z komputerem - restartuje się co jakiś czas.
Z pewnością nie jest to żaden wirus ani problem w windzie. Zaniosłem komputer do reklamcji, a te ... powiedzieli, że jest ok. Tak więc restartuje mi się nadal. Jest to duży problem bo np. przy grze, albo nawet przy zwykłej pracy może mi się zrestartować i to w każdym momencie. Czasem może się nie restartować przez 2 dni, innym razem restart może być zaraz po uruchomieniu systemu.
Zasilacz sprawdzałem i jest ok.
Za wszelkie sugestie dotyczące przyczyn restartu i możliwości zlikwidowania tego problemu będę wdzięczny.
  • 0

#424 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 28.09.2004 - |20:04|

(...)

Sprawdz temperature procesora.
Mozliwe, ze chlodzenie procesora jest za slabe i po przegrzaniu sie restartuje.
  • 0
"COM - TRAYA"

#425 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 28.09.2004 - |20:28|

Temperatura na procku i na dyskach jest dobra - nie przekracza 50 stopni.
  • 0

#426 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.09.2004 - |20:30|

[...]

Kiedys mialem cos podobnego :(
Po pierwsze: masz system winXP?
Jesli tak zrob co nastepuje: panel sterowania --> system --> zaawansowane --> ustawienia w czesci Uruchamianie i odzyskiwanie --> wylacz opcje Automatycznie uruchom ponownie.
Teraz jak cos sie stanie komp sie nie zrestartuje, zamiast tego dostaniesz blue-screena z informacja co sie stalo. Jezeli bedzie to blad pamieci przeskanuj RAM programem GoldMemory. (Wchodzi na dyskietke, z niej bootujesz kompa) Ten program sprawdza kostki komorke po komorce i wywali Ci ewentualne bledy w RAM.

Mi dzialo sie takie cos, jak "rozgrzewalem" kompa liczac SETI. Sprobuj go obciazyc i wtedy patrz co sie dzieje. Taka mieszanka piorunujaca to winamp + seti + photoshop :hyhy: U mnie wystarczalo pare minut i system padal ;) Na szczescie teraz juz jest OK :]
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#427 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 28.09.2004 - |20:59|

Dzięki Grzesiu.
Sprawdzę czy to podziała w ciągu najbliższych dni, bo muszę sobie dyskietki przywieźć z domu ;)
Gdy sprawdzę to dam znać na forum - może również innym to się przyda.
  • 0

#428 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 28.09.2004 - |21:17|

Nie wiem jak sprawdzałeś zasilacz, ale takie objawy zdarzają się często, gdy zasilacz nie wyrabia się z obciążeniem. Co nie znaczy, że obecny jest nie sprawny - poprostu te, które standartowo montują do obudów są kiepskie i o krótkim żywocie. Z czasem ich parametry prądowe odbiegają przy obciążeniu od normy, bo nawet napięcie, które możesz podejrzeć to jeszcze nie dowód, że jest ok.
Sugeruje pożyczyć dobry zasilacz około 400W i wagowo cięższy (bo to sugeruje, że jest wykonany z lepszych elementów) i obciążyć kompa podczas testów - najszybciej zareaguje przy skanowaniu dysku np. antywirem + ewentualnie to co proponował Grzesiu.
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#429 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 28.09.2004 - |21:26|

Zasilacz mam 300W. Natomiast sprawdzanie polegało na wymianie zasilacza (również 300W) ... i nadal się restartowało :(
  • 0

#430 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 28.09.2004 - |21:42|

Zasilacz mam 300W. Natomiast sprawdzanie polegało na wymianie zasilacza (również 300W) ... i nadal się restartowało :(

Bo moze w tym włąśnie problem że 300W jest za mało - zmieniłes przecież system operacyjny, który teraz generuje większe obciążenia dla kompa.
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#431 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 29.09.2004 - |07:14|

Witam

Nie wiem czy to odpowiedni dzial :) ale mam nadzieje ze tak

Mam otoz problem z laczeniem sie z wiekszoscia hubow :( programu DC++, i tak od kilku dni. Wiem ze huby te dzialaja, bo sprawdzalem to z innego kompa.
Mam system Win2000 i slyszalem ze Microsoft poprzez SP blokuje polaczenia z netem...prawda to ??
Problem pojawil sie 3 dni temu, i oprocz mojego kompa dotknal takze innego w sieci z systemem WINXP.
Nie wiem co jest grane :(
Kilka hubow wchodzi, jest to jednak niewielka liczba :(

Czekam na jakies sugestie co mozna zrobic, lub sprawdzic.

ps. dla ciekawosci sprawdzilem pewien adres huba za pomoca NEOTRACEPRO i program laczy sie z owym adresem, DC zas nie :(

ps2. nawet z ASF nie moge sie polaczyc :(

#432 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 29.09.2004 - |18:00|

Oki, ja mam pytanko proszę wytłumaczyć krok po kroku.

Mam dwa koputery, każdy z WinXP połączone kablem sieciowym LAN RJ-45. Chcę zorbić sieć, tzn. chcę przenieść z jednego komputera (a właściwie z dysku) pliki na drugi koputer. Chodzi o 40 odcinkó Andromedy, które chcę wypalić na DVD, czego komp z odcinkami nie posiada. Proszę krok po kroku opisać jak tego dokonać.
  • 0

#433 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 29.09.2004 - |18:14|

Mam dwa koputery, każdy z WinXP połączone kablem sieciowym LAN RJ-45. Chcę zorbić sieć, tzn. chcę przenieść z jednego komputera (a właściwie z dysku) pliki na drugi koputer. Chodzi o 40 odcinkó Andromedy, które chcę wypalić na DVD, czego komp z odcinkami nie posiada. Proszę krok po kroku opisać jak tego dokonać.

Czy masz zkrosowany kabel łączący kompy? (przeplot) ?
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#434 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 29.09.2004 - |18:32|

Jak utworzyc polaczenie miedzy dwoma komputerami za pomoca RJ-45 bylo juz poruszane w tym temacie. Po skonfigurowaniu polaczenia, nalezy udostepnic folder/dysk w ktorym znajduja sie pliki, a nastepnie zgrac to na drugim kompie.
  • www.gwrota.com

#435 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 29.09.2004 - |18:54|

Ja bym jeszcze dodał że trzeba włączyć konto gościa na kompie udostępniajacym i usunać z właściwości połaczenia "harmonogram pakietów" w obu kompach, bo często on spowalnia komunikację.

Użytkownik masedo edytował ten post 29.09.2004 - |18:55|

• 0
z pozdrowieniami
masedo

#436 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.09.2004 - |19:00|

... i usunać z właściwości połaczenia "harmonogram pakietów" w obu kompach, bo często on spowalnia komunikację.

QoS to max do 10 % pasma jeśli oba kompy mają aplikację wspierającą zarządzaniem jakością usług sieciowuych (np aplikację typu VoIP) . Przy 2 kompach - bez znaczenia.
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#437 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.09.2004 - |19:08|

Witam

Nie wiem czy to odpowiedni dzial :) ale mam nadzieje ze tak

Mam otoz problem z laczeniem sie z wiekszoscia hubow :( programu DC++, i tak od kilku dni. Wiem ze huby te dzialaja, bo sprawdzalem to z innego kompa.
Mam system Win2000 i slyszalem ze Microsoft poprzez SP blokuje polaczenia z netem...prawda to ??
Problem pojawil sie 3 dni temu, i oprocz mojego kompa dotknal takze innego w sieci z systemem WINXP.
Nie wiem co jest grane :(
Kilka hubow wchodzi, jest to jednak niewielka liczba :(

Czekam na jakies sugestie co mozna zrobic, lub sprawdzic.

ps. dla ciekawosci sprawdzilem pewien adres huba za pomoca NEOTRACEPRO i program laczy sie z owym adresem, DC zas nie :(

ps2. nawet z ASF nie moge sie polaczyc :(

Prawdopodobnie zainstalowales sobie Service Pack 2, ktory ogranicza ilosc polaczen dla protokolu TCP.
Ograniczenie jak wiekszosc mozna wylaczyc :)

http://xp.net.pl/art/xpsp2.html#tips
  • 0
"COM - TRAYA"

#438 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 29.09.2004 - |20:49|

Pytanie: czy znacie godny polecenia program do skladania filmow z dzwiekiem?
chodzi mi o czywiscie o duze mozliwosci polaczone z prostota :D a przede wszystkim,
zeby dalo sie skladac klatka po klatce, np: mam 3 obrazki i z nich robie 50 klatek filmu (bp kilka 1 kilka 2 kilkanascie 3 potem 2 itd), zeby do tego sie dawalo dorzucac filmiki krotkie, ewentualnie z efektami (morfingi itd).
zeby dalo sie dokladac napisy

dzwiek: zeby dalo sie miksowac kanaly, tj np mam 3 mp3jki i w jednej jest muzyka, w drugim mowa (slowa) a w trzecim jakies efekty, to zeby dalo sie to latwo zmiksowac i jednoczesnie z kazdego kanalu osobno np usuwac fragment, albo dodawac cisze ewentualnie jakies inne efekty.
wszystko w jednym programie jak sie da :D

no to jak ktos zna takie cudenko to z gory dziekuje!
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#439 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 29.09.2004 - |20:55|

Witam.
Mam mały problem z moim monitorem. Posiadam NEC MultiSync FE 750+, monitor ma dwa lata. Wszystko jest cacy. Ale ostatnio moja córeczka, oglądała Shreka. No i pech się stał że dwa razy rzuciła smoczkiem w monitor. I na samym środku, mam ekran porysowany. Dzwoniłem do serwisu NECa, aby się dowiedzieć czy nie można tego jakoś naprawić. Dowiedziałem się że nie, bo warstwa ochrona jest nanoszona na kineskop. I jedynie co mnie ratuje to wymiana kineskopu. A to jest płatne i się nie opłaca. Więc mam pytanie, może ktoś miał taki sam problem. I może wie jak, to naprawić.?
  • 0

#440 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.09.2004 - |20:59|

A czy nie byłoby prościej podłączyć oba dyski pod ten sam komputer i wtedy przegrać dane?
zalety:
szybsze przegrywanie,
brak "problemów" z tworzeniem lanu  :D

ps. tak tylko sobie myśle

Gorzej jak komputer posiada plomby gwarancyjne i nie idzie wyjac dyskow :)

Uzylem GOOGLE i ...

http://ethernet.inte...dstawy/utp.html

Piekny opis jak polaczyc komputery :)

update: do polaczenia 2 kompow jednym kablem potzrebny jest kabel cross-over (krzyzowy)- opisany w artyluke

Użytkownik PUPI edytował ten post 29.09.2004 - |21:03|

• 0
"COM - TRAYA"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych