Doctor Who
Napisano 13.05.2008 - |23:10|
Swoją drogą jak to się mówi miałem banana na twarzy podczas całego odcinka, nie wiem czemu ale w tym serialu maszerujący kosmici zawsze powodują u mnie wybuch śmiechu, ile razy bym nie widział tych krzywych kroków.
Napisano 14.05.2008 - |15:39|
I jak myslicie czy w odcinku The Poison Sky Donna widziala Rose na ekranie???
I wogole jak to mozliwe ze ona sie tam pojawila.....
Macie jakies teorie???
Napisano 14.05.2008 - |17:55|
ze świata równoległego.
Stąd te "migawy" z Rose oraz dla bardziej wprawnych dźwiękowy motyw przewodni
który pojawia się gdy Rose widzimy na ekranie lub gdy jest wspominana
Mam nadzieję, że finał sezonu będzie niczym "trzęsienie ziemi" z Hitchcocka !!
Jak sądzę będzie go można porównać z finałem sezonu 2
PS
Tym bardziej, że najprawdopodobniej będziemy mieli teraz rok przerwy...
Użytkownik psjodko edytował ten post 14.05.2008 - |17:56|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 14.05.2008 - |18:25|
Napisano 14.05.2008 - |18:29|
Stąd te "migawy" z Rose oraz dla bardziej wprawnych dźwiękowy motyw przewodni
który pojawia się gdy Rose widzimy na ekranie lub gdy jest wspominana
O jakim motywie dźwiekowym mowa??? Czy jest coś o czym nie wiem???
Przy okazji chciałam podziękować za najnowsze napisy do Doctora
Napisano 14.05.2008 - |19:20|
w Doomsday było mowione ze nie moze do niego wrocic.....
Doktor nie może wrócić...
Widocznie w odwrotną stronę jest to jakoś możliwe
zastanawia mnie tak naprawde co sie stało w rownoległym swiecie ze Rose chce sie skontaktowac z Doctorem
Przecież "miłość nie zna granic" - ty o tym nie wiesz ?
O jakim motywie dźwiekowym mowa??? Czy jest coś o czym nie wiem???
Przy okazji chciałam podziękować za najnowsze napisy do Doctora
Wystarczy dokładnie się wsłuchać w tło muzyczne...
Zawsze gdy jest "migawa" z Rose lecą fragmenty muzyki jej poświęcone
Proponuje znaleźć gdzieś soundtracki z 1 i 2 sezonu do porównania
PS.
tak swoją droga mało kto zauważa tło muzyczne w tym serialu (to tylko świadczy o genialności kompozytora), które jest
znakomicie wkomponowane w akcję na ekranie.
Pewnie dyskusja o muzyce wymagała by oddzielnego tematu.
Np. czy zauważyliście, że w sezonie 4 nieznacznie zmienił się temat przewodni (Opening Theme)?
Jak dla mnie - muzyka z tego serialu jest znakomita i bardzo często jej słucham jako samodzielne utwory.
Jest bardzo relaksująca
Użytkownik psjodko edytował ten post 14.05.2008 - |19:37|
Napisano 14.05.2008 - |22:03|
- w pierwszym odcinku jak Donna spotyka Rose;
- w drugim odcinku jak Lucjusz mówi, że "Ona wraca";
- w piątym odcinku, kiedy w migawce pojawia sie na ekranie;
???
No jeszcze w tym pierwszym fragmencie o tyle o ile moge stwierdzić, że muzyka jest bardzo dopasowana do tajemniczego pojawienia się Rose... ale w tamtych to niezabardzo :/
Napisano 15.05.2008 - |06:54|
Też bardzo lubię muzykę z Doctora, ale jeśli chodzi o te fragmenty poswiecone Rose... to jakoś nie moge nic szczególnego zaobserwować chodzi o fragmenty:
- w pierwszym odcinku jak Donna spotyka Rose;
- w drugim odcinku jak Lucjusz mówi, że "Ona wraca";
- w piątym odcinku, kiedy w migawce pojawia sie na ekranie;
???
No jeszcze w tym pierwszym fragmencie o tyle o ile moge stwierdzić, że muzyka jest bardzo dopasowana do tajemniczego pojawienia się Rose... ale w tamtych to niezabardzo :/
Jeszcze w trzecim odcinku scena pożegnania na lodowcu (przepowiednia Ood)
Obejrzyj odcinek Doomsday a dokładniej to posłuchaj muzyki
Posłuchaj też Rose in Peril, Rose's Theme itp. no i oczywiście: Love Don't Roam.
A odbiegając trochę od tematu najlepszy jest mój ulubiony motyw: Doctor Forever ! (jedynie trochę ustępuje mu suita Blink)
PS
Jest również dostępny jeden specjalny extras z 2006 r - dotyczący właśnie muzyki z Doctora.
Dwa sezony Doctora zostały opowiedziane "muzycznie" i cały koncert prowadzony był przez Tennanta.
O znalazłem nazywa się to:
A Celebration - 2006 Cardiff Concert - fragmenciki tego koncertu były pokazane w Doctor Who Confidential - Music and Monsters
Użytkownik psjodko edytował ten post 15.05.2008 - |07:04|
Napisano 15.05.2008 - |07:28|
Napisano 15.05.2008 - |07:44|
This is Gallifrey - to trzeci sezonOdnośnie muzyki: ja najbardziej lubię utwory (z pierwszego sezonu) Westminster Bridge i This is Gallifrey (zdaje się, nie mam teraz pod ręką tej muzy).
Napisano 15.05.2008 - |08:46|
Napisano 16.05.2008 - |18:39|
A ja mam takie pytanko . W odcinku The Fires of pompeii , Doktor przy pytaniu sie o rasę obcych powołuje sie na Proklamacje Cieni . Ktoś może powiedzieć nieco więcej na temat tej proklamacji ?
Doctor wspomina o tym już któryś raz
Niestety nie wiemy (jeszcze) co to jest.
Można się jedynie domyślać, że chodzi o jakąś umowę pradawnych ras,
mająca ogromny wpływ na galaktykę.
Coś w stylu galaktycznego kodeksu prawnego
Użytkownik psjodko edytował ten post 16.05.2008 - |18:42|
Napisano 16.05.2008 - |21:28|
A ja mam takie pytanko . W odcinku The Fires of pompeii , Doktor przy pytaniu sie o rasę obcych powołuje sie na Proklamacje Cieni . Ktoś może powiedzieć nieco więcej na temat tej proklamacji ?
http://tardis.wikia....ow_Proclamation
Napisano 17.05.2008 - |00:25|
I co, zestarzał się przez tydzień?... Czy może przez ten tydzień nabrał takiej zaciętości?... Zresztą, gdyby należał do załogi, wiedziałby o kuli chyba, nie? Czy nie?Jak zrozumiałem to generał należał do załogi statku kolonialnego, a nie powstał w kopiarce. Pewnie wojna była w dużej mierze jego zasługą, dlatego strzelił do Doctora.
Napisano 20.05.2008 - |10:05|
BTW czy nie dało by się założyć wspólnego podforum dla doktora, torchwwood, sara jane?
Użytkownik Krusty edytował ten post 20.05.2008 - |10:10|
Napisano 20.05.2008 - |10:53|
I naszla mnie taka refleksja. To sie dla mnie robi juz nudne i infantylne. Ciagle gadajacy, biegajacy, cierpiacy na ADHD Doktor, ten jego technobelkot, nieskonczona wiedza i rozwiazanie na kazda okazje. Nudza mnie juz Ci wszyscy Obcy zolnierze, potwory ktore nie potrafia zalatwic mega-pacyfisty z srubokretem. Nudzi mnie juz wpadanie z Tardisem w odpowiedni czas i miejsce zeby cos waznego naprawic, zrobic kogos uratowac, zmienic timeline.
Ehhh zmeczenie materialu
Napisano 20.05.2008 - |21:37|
Obejrzalem pierwszy, drugi, trzeci sezon. Teraz zobaczylem szosty odcinek IV sezonu z "corka" Doktora.
Wyobraź sobie, że ja obejrzałem 30 sezonów (no może nie w całosci - bardzo cięzko "trawie" Loose cannon).
I naszla mnie taka refleksja.
To sie dla mnie robi juz nudne i infantylne.
Nudza mnie ...
Nudzi mnie ...
Ehhh zmeczenie materialu
Wyobraź sobie, że on (główny bohater) zachowuje się tak od 45 lat !!! (to tylko o kilka lat krocej niż trwa moje zycie ).
Dokładnie tak samo - jedynie w przypadku gdy grają starsi wiekiem aktorzy zachowuje się "nieco" bardziej statecznie
Ale ciągle, w ostatniej chwili rozwiązuje zagadki, zwalcza Obcych lub jakieś stwory i stara się byc pacyfistą (jednocześnie
niszcząć całe planety lub wybijając w pień jakies istoty do ostatniego egzemplarza tego gatungu).
Jednocześnie wyobraź sobie, że od 45 lat ma olbrzymie rzesze widzów.
Na tyle wielkie, że nadal opłaca się tworzyć ten serial. I ciągle pojawiają sie nowi.
Dodam tylko, że oprócz serialu TV sa audycje radiowe, książki, opowiadania, czasopisma (tygodniki !!, miesięczniki i numery specjalne), komiksy, programy dla dzieci i Bóg wie jescze co...
Gdzie tu "zmęczenie materiału" ?
Ale nic to. Będziesz miał roczną przerwę w emisji serialu.
Co prawda powstana - jak zapowiadają - dwa filmy pełnometrażowe ale nowego sezonu można się spodziewac dopiero w 2010 r.
Użytkownik psjodko edytował ten post 20.05.2008 - |21:39|
Napisano 20.05.2008 - |21:40|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych