Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#401 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 28.03.2004 - |10:18|

No i próba powiodła się :D :D

Sukcesem zakończono drugi lot próbny bezzałogowej maszyny, która - zgodnie z założeniami naukowców z NASA - osiągnęła siedmiokrotną prędkość dźwięku i tym samym pobiła dotychczasowy rekord.

Wczoraj wieczorem z bazy amerykańskich sił lotniczych w południowej Kalifornii wystartował bombowiec B-52. Na jego pokładzie znajdowała się eksperymentalna maszyna o kryptonimie X-43.

Nad Pacyfikiem 3,5-metrowy bezzałogowy samolocik odczepił od latającej fortecy i przez chwilę leciał o własnych siłach. Samolot osiągnął prędkość ponad 8 tys. kilometrów na godzinę.

/Interia/
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#402 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.03.2004 - |11:04|

Nad Pacyfikiem 3,5-metrowy bezzałogowy samolocik odczepił od latającej fortecy i przez chwilę leciał o własnych siłach. Samolot osiągnął prędkość ponad 8 tys. kilometrów na godzinę.

Ale i tak X-15 jest lepszy. Jakby nie błył , jest to maszyna wieksza od tego X43 i do tego ktoś to musiał pilotować (siedzac wewnątrz pojazdu).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#403 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.03.2004 - |11:28|

Ale i tak X-15 jest lepszy. Jakby nie błył , jest to maszyna wieksza od tego X43 i do tego ktoś to musiał pilotować (siedzac wewnątrz pojazdu).

slowo "lepszy" ma tak szeroki zakres ze uzywanie go chyba mija sie z celem
dla mnie x-43 jest lepszy bo ma bardziej nowoczesny silnik. i jeszcze dodatkowo radzi sobie bez pilota.
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#404 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.03.2004 - |12:08|

i jeszcze dodatkowo radzi sobie bez pilota

Pilot był , ale w B-52 . Jeszcze nie osiągneliśmy takiego zaawansowania technologicznego żeby do pilotażu eksperymentalnych wykożystaywać program komputerowy (SI).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#405 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.03.2004 - |12:13|

Pilot był , ale w B-52 . Jeszcze nie osiągneliśmy takiego zaawansowania technologicznego żeby  do pilotażu eksperymentalnych wykożystaywać program komputerowy (SI).

no tak - racja. ale to nie zmienia mojego zdania ze lepszy jest x-43. tym bardziej ze jest pilotowany z zewnatrz - w razie rozbicia sie/trafienia rakieta nie ginie czlowiek.
  • 0

#406 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.03.2004 - |13:17|

Wszystkim Miłośnikom QII i QIII, polecam ten artykuł: http://fakty.interia...news?inf=486166 . Jest tam mowa o Rail gunie. Do tej pory nie wiedziałem, że coś takiego naprawdę istnieje.
  • 0

#407 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 29.03.2004 - |17:55|

Co tam X-43, czytajcie to:

Ruscy mają Wunderwaffe

Ciekawe co tym razem wygrzebali z magazynów w Murmańsku? :D Nie czarujmy się, Ruscy naukowcy przy tych samych środkach co Amerykani to już by nam napędy nadświetlne budowali, wiadomo, że najlepsi matematycy i fizycy to Rosjanie (tak jakoś ten naród ma). :)
  • 0

#408 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 29.03.2004 - |18:16|

Ruscy nie Ruscy czy też Amerykanie. To wszystko jest nieważne bo Polska i tak nie będzie miała takich fajnych rzeczy :)... Chociaż niedaleko od nas jest Rosja to i tak wszyscy wiedzą że obecny rząd liże tyłki Amerykanów. U nas też są mądrzy ludzie ale mało kto zwraca uwagę na ich pomysły. Rząd woli wydawać miliony złotych na drukowanie głupich ulotek do sejmu niż dać pieniądze na szpitale czy nowe metody nauczania.
Znowu zaczyna się wyścig zbrojeń więc nie trudno sobie wyobrazić powrót zimnej wojny. Bo Rosjanie chcą mieć lepsze rakiety niż Amerykanie. Dla mnie to głupota :) już wole słyszeć o tych super samolocikach :). Ciekawi mnie jakiego rzędu są przeciążenia przy prędkości 7-8 Mach.
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#409 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 29.03.2004 - |18:21|

Ciekawi mnie jakiego rzędu są przeciążenia przy prędkości 7-8 Mach.

A co ma wspólnego prędkość z przyspieszeniem?

gulus
  • 0

#410 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 29.03.2004 - |18:31|

Ruscy mają Wunderwaffe

Ciekawe co tym razem wygrzebali z magazynów w Murmańsku? :D  Nie czarujmy się, Ruscy naukowcy przy tych samych środkach co Amerykani to już by nam napędy nadświetlne budowali, wiadomo, że najlepsi matematycy i fizycy to Rosjanie (tak jakoś ten naród ma). :)

Prawdopodobnie broń typu Gauss (Rail Gun ) . Co prawda US Army już się chwaliło ostatnio że ma egzeplaż testowy . Ale zapewne nie tylko oni . Zresztą jeśli wojsko mówi że ma egzeplaż testowy , to znaczy że kilka sztuk (lub kilkanaście ) leży w magazynie i czeka na użycie.
To samo było z bojowym laserem impulsowym .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#411 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 29.03.2004 - |18:46|

Ruscy mają Wunderwaffe

Ciekawe co tym razem wygrzebali z magazynów w Murmańsku? :D  Nie czarujmy się, Ruscy naukowcy przy tych samych środkach co Amerykani to już by nam napędy nadświetlne budowali, wiadomo, że najlepsi matematycy i fizycy to Rosjanie (tak jakoś ten naród ma). :)

Prawdopodobnie broń typu Gauss (Rail Gun ) . Co prawda US Army już się chwaliło ostatnio że ma egzeplaż testowy . Ale zapewne nie tylko oni . Zresztą jeśli wojsko mówi że ma egzeplaż testowy , to znaczy że kilka sztuk (lub kilkanaście ) leży w magazynie i czeka na użycie.
To samo było z bojowym laserem impulsowym .

Kilka dni temu na Interii było info, jakoby w zeszłym roku jeden z amerykanskich Abramsów został w Iraku trafiony z Raila. Widać Rosjanie potrzebowali gotówki :P Rail zupełnie zmieni walkę lądową - co ci po 300 czołgach, jeśli jedna kompania z railami zmiecie towarzystwo. A wyobrażacie sobie Rail Tanka? MASAKRA!!! :blink:
  • 0

#412 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 29.03.2004 - |20:14|

Rail zupełnie zmieni walkę lądową - co ci po 300 czołgach, jeśli jedna kompania z railami zmiecie towarzystwo. A wyobrażacie sobie Rail Tanka? MASAKRA!!!

Taaa ... jak czytam takie opinie to mam uśmiech od ucha do ucha - przydał by się wykład na temat stategii wojsk lądowych (rexus byc fantykiem takich tematów) i naświetlic sprawę niektórym ...
  • 0

#413 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 29.03.2004 - |20:53|

Taaa ...  jak czytam takie opinie to mam uśmiech od ucha do ucha - przydał by się wykład na temat stategii wojsk lądowych (rexus byc fantykiem takich tematów) i naświetlic sprawę niektórym ...

to daj jakies linki (o ile sa :D chodzi mi o wszystko streszczone w jednym miejscu tak ze da sie zrozumiec)
  • 0

#414 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 29.03.2004 - |21:07|

Taaa ... jak czytam takie opinie to mam uśmiech od ucha do ucha - przydał by się wykład na temat stategii wojsk lądowych (rexus byc fantykiem takich tematów) i naświetlic sprawę niektórym ...

Daj ten wykłąd . Zrób nam tą przyjemność .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#415 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 29.03.2004 - |21:23|

to daj jakies linki (o ile sa  chodzi mi o wszystko streszczone w jednym miejscu tak ze da sie zrozumiec)

I tu jest problem ponieważ ja swoją wiedzę czerpię w tym temacie z książek i miesięczników :huh:

Daj ten wykłąd . Zrób nam tą przyjemność .

Heee ... żeby nakreślić strategie współczesnego pola walki - musiałbym napisać jednego z większych postów w swojej karierze :P - a ostatnio lenia ma okrutnego więc sobie na razie odpuszczam - może jak wenę złapię to wtedy ...
  • 0

#416 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 29.03.2004 - |21:44|

może jak wenę złapię to wtedy ...

Nie, proszę nie!!!! Ty masz co innego do roboty.

gulus z włosami dęba
  • 0

#417 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 29.03.2004 - |22:14|

może jak wenę złapię to wtedy ...

Szkoda , bo jeśli moja wiedza na temat możliwości broni typu Gauss jest pokrywa się w chociaż 50 % z jej możliwościami . to jestem skłony zgodzić się z Castorem .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#418 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.03.2004 - |10:35|

Zastanawiam się jakie szkody może wywołać rail. W tym artykule, do którego podałem link pisze tylko, że czołg został przestrzelony na wylot. Dwie dziurki o średnicy 7mm. To zamało by zniszczyć Abramsa. Co najwyżej mogą spowodować przeziębienie wśród załogi przy zbyt szybkiej jeździe. :P
  • 0

#419 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 30.03.2004 - |10:38|

Dziurki z obu stron pancerza? Czy tylko wlotowe?

gulus
  • 0

#420 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 30.03.2004 - |10:59|

Dziurki z obu stron pancerza? Czy tylko wlotowe?

gulus

na wylot.

O ile to oczywiście prawda a nie "fakt prasowy". :D

::. GRUPA TARDIS .::

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych