Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#401 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 13.09.2004 - |22:06|

1. Dorobiłem się nagrywarki DVD no i się porobiło ...
Na jednej płycie DVD mieści się pół sezonu (10-11 odcinków)
Jakim programem można zrobić własne menu na płytach DVD żeby po włożeniu
do komputera otworzyło się menu z wyborem odcinka?
Wiem że można coś takiego zrobić w HTML, ale to nie to.
Na emule znalazłem takie gotowe menu (po hiszpańsku :censored: )
ale nie wiem jakim programem to zrobiono.

Jeśli chodzi o zrobienie autostartu - polecam programik typu "drag&drop" - Multimedia Builder.
Służy on do wykonywania autostartów właśnie - na CD, DVD. Obsługa jest bajecznie prosta. Przyciski do niego możesz np w Photoshopie zrobić lub bazować na standardowych windowsowych (są w programie zaimplementowane).

Jeśli będziesz wykonywał autostarty przy pomocy Multimedia Builder'a - proszę - zwróć największą uwagę na odpowiednie ścieżki do plików (avików) - brak uwagi może sprawić, iż autorun nie będzie działał, jak należy :D

Co do drugiego pytanka - nie mam pojęcia.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#402 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 21.09.2004 - |00:17|

Hm... mam dziwny problem pod XP i może ktoś już się z tym zetknął, bo już brakuje mi pomysłów ... :wacko:
Już drugi raz się z tym spotkałem, mianowicie jest w kompie karta TV Aver'a i to jest chyba jedyny wspólny element łączący oba te przypadki a problem dotyczy wyłączania się dźwięku z radia lub TV po upływie +/- 5min
tak jak by windows stwierdzał, że urządzenie jest nieużywane i wyłączał go.
A po zamknięciu aplikacji i ponownemu jej włączeniu sytuacja się powtarza <_<
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#403 NightHawk

NightHawk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoBolesławiec Śl.

Napisano 21.09.2004 - |04:41|

Witka!
Miałem podobny przypadek, z tą różnicą że karta to Kword (Philips Proteus) a ten czas wynosił ok. 3 min. Po jakimś tygodniu ustaliłem że przyczyną jest NAV Symanteka. I nie waże która wersja. Czego się na kartę uwziął to nie wiem. W każdym razie wywaliłem NAV i było po kłopocie.

Pozdrawiam !!!
  • 0

#404 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.09.2004 - |08:26|

karta TV Aver'a i to jest chyba jedyny wspólny element łączący oba te przypadki

Problem jest tak stary, jak karty telewizyjne i nie dotyczy tylko Avera ale wszystkich tunerów z wyjątkiem All in Wonder ATI. Niestety w każdym kompie jest inaczej i mogę tylko powiedzieć jaki soft jest najbardziej "podejrzany":

1) 4in1 Via dla płyt z chipsetem Via
2) USB 2.0 patch dla wszystkich płyt
3) Multimedia Center dla kart graficznych ATI z VIVO.
3) Elementy SP1 dla XP - dlatego zaleca się montowanie XP bez SP1 dla sprawdzenia
4) Programy antywirusowe (a właściwie monitory działające jako usługa w tle) ale tylko dwa
z NAV Symanteca i mało znany u nas clamAV for Windows.

Jak trochę pokopiesz na forach komputerowych, zobaczysz że nie jesteś wyjątkiem :D , chociaż to małe pocieszenie.
Pozdrawiam

P.S Koniecznie wyłącz w setupie płyty hardwarowe oszczędzanie energii !!
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#405 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 21.09.2004 - |17:31|

Wielkie dzięki NightHawk i gmerek za pomysły ;)
Obawiam się że trafiliście w dziesiątkę zwłaszcza z badziewiastym symantec'iem (NIS-2004) :/
niestety musze coś wykombinować nie wycinając go bo klient ma kupiony legalnie i musi dociągnąc do końca prenumeraty -_- ale pokombinuje coś pod tym kontem - może zadziała "hardwarowe oszczędzanie energii" na off
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#406 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 23.09.2004 - |17:57|

Poszukuje jakies skryptu do blokowanie Torrenta w sieci Lokalnej moze ktos z was ma cos takiego w sieci swojej lokalnej i sie podzieli. :>
Google mnie zawiodło więc wy mi tego nie zróbcie :D

PEACE :P
  • 0

#407 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 23.09.2004 - |18:09|

Poszukuje jakies skryptu do blokowanie Torrenta w sieci Lokalnej moze ktos z was ma cos takiego w sieci swojej lokalnej i sie podzieli. :>

oj nieładnie blokować :hyhy: ... ale będą na ciebie narzekać <_< ...
a teraz pytanko czy Ty bys chciał mieć poplokowane takie rzeczy :> ? ... Oj nieładnie nieładnie
  • 0
A przecież nie cały umieram!
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!

Jan Paweł II

#408 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 23.09.2004 - |18:17|

Scrypt do czego? Na czym chcesz zablokowac?

Wystarczy poblokowac odpowiendie porty i jazda ;)
  • www.gwrota.com

#409 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 23.09.2004 - |18:17|

Pewnie ujemnemu idzie jak krew z nosa, to poblokuje wszystkim poza soba i walnie jakas scieme o awarii, a sam bedzie smigal :P :D :lol:
  • 0

#410 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 23.09.2004 - |20:00|

Ale mnie zjechaliście :P Nic mi nie idzie jak krew z nosa idzie dobrze odcinek w 30 minut to źle :P
Ale mamy takiego ssacza w sieci co odpala Azureusa na pięc róznych plików a Azureus odpala po 50 sesji co najmniej i jak dojdzie jeszce dwóch podobnych to ping na Onet jest 1200 i ma 50% strat. A jak sie ich na testy wylaczy to nagle ping na onet jest 100 i 0% strat :P
Wniosek Torrent jest zamulaczem gorszym od Kazzy a szczegolnie Azureus

...o poblokuje wszystkim poza soba i walnie jakas scieme o awarii, a sam bedzie smigal

taaa i wyłączy telefony i gg i wszystko inne by tylko cie nie znaleźli :look:

Więc reasumując.
Poblokowanie Portów nie wystarczy bo sobie cfaniaki zmienią :/
Trzeba cały protokół wyłapac i zablokować :D
Oczywiscie wszystko na Linuxie :P

• 0

#411 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 23.09.2004 - |20:07|

Ale mnie zjechaliście :P

Ja nie zjechalem, ja gratulowalem pomyslu! :lol:
  • 0

#412 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 23.09.2004 - |21:25|

Ale mnie zjechaliście :P Nic mi nie idzie jak krew z nosa idzie dobrze odcinek w 30 minut to źle :P
Ale mamy takiego ssacza w sieci co odpala Azureusa na pięc róznych plików a Azureus odpala po 50 sesji co najmniej i jak dojdzie jeszce dwóch podobnych to ping na Onet jest 1200 i ma 50% strat. A jak sie ich na testy wylaczy to nagle ping na onet jest 100 i 0% strat :P
Wniosek Torrent jest zamulaczem gorszym od Kazzy a szczegolnie Azureus

Jest inne wyjście - zetnij mu transferek do powiedzmy 6 KB/s :D i wszyscy będą zadowoleni - a jak się będzie rzucał to się bierze noża, albo kombinerki i idzie się kabel upier.... :D :P

#413 Zyzik

Zyzik

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 23.09.2004 - |21:47|

Więc reasumując.
Poblokowanie Portów nie wystarczy bo sobie cfaniaki zmienią :/
Trzeba cały protokół wyłapac i zablokować :D
Oczywiscie wszystko na Linuxie :P

Filtrowanie pakietow z danego adresu zrodlowego na podstawie warstwy aplikacji. Czyli - serw odrzuca pakiety z danego kompa, ktore sa wysylane protokolem BT.

Jak to zrobic - o to mnie juz nie pytaj, z Linuxami mam tyle wspolnego co z Mercedesami, czasem gdzies zobacze. Wygooglaj 'filtrowanie pakietow', podejrzyj sobie jak wyglada jakis pakiecik wysylany przez BT i sklec formulke...
  • 0
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem
~~~~~~~~~~~
Forum serialu 'Third Watch' / 'Brygada ratunkowa'.
~~~~~~~~~~~
Member of SG-21 TEAM (Czestochowa TEAM)

#414 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 23.09.2004 - |21:55|

Nie wiem co to za sieć jest - ujemny, ale wnioskując po twojej wypowiedzi - jesteś jej adminem. Wprowadź regulamin zabraniający korzystania z P2P w dzień. To jest niezłe rozwiązanie - wypróbowane np przez Karsona. Za złamanie regulaminu użytkownik będzie karany odcięciem od netu - na ile to już twoja broszka...

Drugi sposób jest wykorzystywany w mojej sieci - na P2P w dzień jest limit - 20 KB. W nocy natomiast limitów nie ma. Pogadam z qmplami i może jakieś skrypty pod linucha ci podeślę.

#415 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.09.2004 - |22:16|

Forumowy kolektywie! Zwracam sie z prosba o pomoc do bardzije kumatych niz ja.Od pewnego czasu mam problemy z odtwarzaniem filmow w programach typu best player i podobne ( winamp odtwarza dobrze,wiec wylaczamy go z klasyfikacji). Otoz sciezka audio calkowicie nie zgrywa sie z sciezka video.przynajmniej napisy sa swietnie zsynchronizowane z audio,ale co z tego, skoro filmow ogladac sie nie da. Czy ktos z was wie o co chodzi?bo ja bladego pojecia nie mama...
z gory dziekuje za wszelka pomoc
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#416 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 26.09.2004 - |02:39|

Podałeś trochę za mało szczegółów odnośnie kompa i systemu, ale tak w ciemno mogę zasugerować wgranie nowszych codec'ów np. "Codecs6019_allin1.exe" lub samego Xvid'a/Divx'a i ac3filter.
Radziłbym zainstalować "SubEditPlayer" ma większe mozliwości i jak do tąd mnie nie zawiódł. I jeszcze może być jeden problem związany z kompem - jest juz za słaby na nowsze o większej kompresji filmy.
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#417 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 26.09.2004 - |13:40|

komp jest dobry, tyle ze po przesiadce z 98 na XP zaczely sie kaszany (m.in niemoznosc zmiany starego sterownika na najnowszy w temacie karta graficzna:( ). zrobie tak,jak napisales i zobaczymy. w kazdym razie wielkie dzieki
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#418 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 26.09.2004 - |15:09|

komp jest dobry, tyle ze po przesiadce z 98 na XP zaczely sie kaszany (m.in niemoznosc zmiany starego sterownika na najnowszy w temacie karta graficzna:( ). zrobie tak,jak napisales i zobaczymy. w kazdym razie wielkie dzieki

Przesiadając się na innego OSa najlepiej zrobić permanentny format dysku z Windą, jeśli nie chcesz to przynajmniej pobaw się rejestrem.
  • 0

#419 Zyzik

Zyzik

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 26.09.2004 - |17:50|

Moj typ - plyta [beeep] (chipset) i stery do niej. Ale nalepiej jak mowi Castor - format c:\ i od nowa...
  • 0
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem
~~~~~~~~~~~
Forum serialu 'Third Watch' / 'Brygada ratunkowa'.
~~~~~~~~~~~
Member of SG-21 TEAM (Czestochowa TEAM)

#420 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.09.2004 - |19:51|

Od paru dni komp mi chodzi jak żółw. :(
Wszedłem w menadżera zadań (XP) i znalazłem coś takiego (komp jest świeżo po resecie i nie ma nic uruchomionego poza systemem) iosdt.exe. Użycie CPU przez to coś na poziomie 99-100%. :angry: Używa tego system. Co to jest???? Próbowałem znaleźć tą cholere przez "wyszukaj" ale nic nie znalazłem. Ręcznie też na żadnym dysku nie udało się mi namierzyć tego czegoś. :censored:
Można proces wyłączyć ręcznie ale to upierdliwe by pamiętać po każdym resecie.
Jakieś pomysły???
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych