Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 067 - S03E20 - The Man Behind the Curtain

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
623 odpowiedzi w tym temacie

#381 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 12.05.2007 - |07:45|

P.S. Czy była może kiedyś taka sytuacja w serialu, że szepty słyszała jedna osoba, a druga tuż obok ich nie słyszała??

Chyba nie było to pokazane :unsure:

Przypomniało mi się, że jest takie pojęcie jak "folie a deux". W skrócie polega ono na tym, że urojenia jednej osoby udzielają się drugiej. Może tak było w tym przypadku :huh:
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#382 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 12.05.2007 - |09:17|

Mowimy o dwoch postaciach kluczowych dla Wyspy.

no dobra. dwie kluczowe postacie. i co z tego wynika? że Jacob to Locke?
wydaje mi się, że gdyby połączenie tych imion miało jakiś znaczący związek z fabułą to pojawiłby się jakiś dialog, w którymś ktoś z lostowiczów stwierdzi: hmm. ta francuska panienka ma takie samo nazwisko jak znany oświeceniowy filozof jean jaques
  • 0

#383 Przemek Z.

Przemek Z.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 12.05.2007 - |09:52|

Wspaniały odcinek. Nie ma nawet czego krytykować.

Zwłaszcza retrospekcje to majstersztyk. Aż chce się więcej.
Niemniej wszystko już powiedziano, więc nie będę się powtarzał.

Dodam tylko, że chciałbym serdecznie podziękować tym, którzy w tym temacie spojlerowali na temat kolejnego odcinka i czwartego sezonu. :angry2: Naprawdę, wielkie dzięki.
  • 0

#384 ris

ris

Starszy szeregowy

• LAMER
  • 93 postów

Napisano 12.05.2007 - |10:02|

Uratuje go Jacob. Albo dymek. Albo jedno i drugie.

Raczej ktoś z Innych. Jacoba to uratuje sam Lock.

Jeżeli tak, to zupelnie zmieniało by to obraz rzeczy, jakoby nazwani przez DHARMowiczowych Innych, Agresorzy byli dzikusami.

To było powiedziane w takim kontekście, żeby nie budzić podejrzeń. Co mieli powiedzieć, że mają problemy z ludźmi, którzy są na tej wyspie, mają 4 palce u nóg i najprawdopodobniej są z innej planety i/lub czasu?

Użytkownik ris edytował ten post 12.05.2007 - |10:04|

• 0

#385 Kamuii

Kamuii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 12.05.2007 - |10:03|

1.Jellyeater, nie zpaominaj o jednej drobnej subtelności. To amerykański serial a amerykanie uważają że nawet kosmici lądujacy na ziemi mówią po angielsku, więc co dopiero dzikusy z wyspie :D:D

2.Dominika tych filozofów tam jest więcej nie tylko Russeou, jeszcze Locke i Bakunin :D

Teoria magicznego pudełka- rzeczy znajdujące się na wyspie tworzą ludzie o najbardziej zakręconej psychice- np. Locke czy Ben. Często być może robią to nieświadomie. Świadczy o tym chociażby fakt, że matka Bena umarła zaraz po urodzeniu, a od jakiegoś czasu wszystkie kobiety na wyspie też umierają w czasie ciąży z wykrwawienia- moim zdaniem jest to wina podświadomej zazdrości Bena.

bardzo ciekawa teoria :P podoba mi się :)
  • 0

#386 ris

ris

Starszy szeregowy

• LAMER
  • 93 postów

Napisano 12.05.2007 - |10:07|

1.Jellyeater, nie zpaominaj o jednej drobnej subtelności. To amerykański serial a amerykanie uważają że nawet kosmici lądujacy na ziemi mówią po angielsku, więc co dopiero dzikusy z wyspie :D:D

Tak jasne a w "Pasja", "Apocalypto" Gibsona też mówią po angielsku?
  • 0

#387 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 12.05.2007 - |10:15|

Chyba nie było to pokazane :unsure:

Przypomniało mi się, że jest takie pojęcie jak "folie a deux". W skrócie polega ono na tym, że urojenia jednej osoby udzielają się drugiej. Może tak było w tym przypadku :huh:

Nie sądzę, by były to urojenia. Philip K. Dick napisał kiedyś, że "kiedy dwoje ludzi śni ten sam sen, przestaje on być iluzją". Wiem, że Locke jest podatny na sugestie innych, ale nie do tego stopnia. Po prostu tam się zbyt dużo działo, to nie było zwykłe tłuczenie talerzy czy dzwonienie łańcuchami.

Użytkownik korowiow edytował ten post 12.05.2007 - |10:16|

• 0

#388 Kamuii

Kamuii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 12.05.2007 - |10:22|

Nie wiedizałam że Gibson jest amerykaninem ??? A poza tym to były fimy których atutem było to ż epo ang nie mówią :]
  • 0

#389 ris

ris

Starszy szeregowy

• LAMER
  • 93 postów

Napisano 12.05.2007 - |10:48|

Nie wiedizałam że Gibson jest amerykaninem ??? A poza tym to były fimy których atutem było to ż epo ang nie mówią :]

Przestań bzdurzyć. Napisałeś o filmach kręconych w Ameryce, teraz piszesz, że reżyser musi być rdzennym Amerykaninem, nie bzdurz i nie odwracaj kota ogonem :afro: Gibson swoje filmy gdzie kręci w USA czy w Szkocji ?

P.S Trzeba było napisać "niektóre filmy amerykańskie" teraz nie musiałbyś bzdur wypisywać.

Użytkownik ris edytował ten post 12.05.2007 - |10:50|

• 0

#390 Kamuii

Kamuii

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 12.05.2007 - |11:21|

Kłania się cyztanie ze zrozumieniem :]
To amerykański serial przez amerykanów kręcony...

A Gibson to akurat Pasję zdaje się kręcił częsciowo za swoje. I inny był rodzaj tych filmów.

Pozanaj trochę mentalność amerykanów najpierw.

Może nie tyle niektóre filmy a większość :)

Użytkownik Kamuii edytował ten post 12.05.2007 - |11:21|

• 0

#391 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 12.05.2007 - |11:28|

Wg. mnie jesli Locke'a ma ktokolwiek uratowac to beda to ci co szeptaja, mysle, ze w koncu i dla nich miarka sie przebrala (w koncu juz wiele razy chcieli interweniowac...)
  • 0

#392 spacer

spacer

Szeregowy

• Email
  • 20 postów

Napisano 12.05.2007 - |11:33|

A co z tą sytuacją gdy ben był w szkole ? to bez sensu żeby trzymali barierę wyłączoną nawet przez chwilę skoro była idealną ochroną przed innymi,
@Yona w tym samym czasie posta napisaliśmy ; )

Zwróćcie uwagę,żę pojawienie się obcych poprzedziło lekkie trzęsionko ziemi.
Przypadek??????
  • 0

#393 ris

ris

Starszy szeregowy

• LAMER
  • 93 postów

Napisano 12.05.2007 - |11:41|

Kłania się cyztanie ze zrozumieniem :]
To amerykański serial przez amerykanów kręcony...

Dobrze, że umiesz przyznać się do swojego błędu :clap:

A Gibson to akurat Pasję zdaje się kręcił częsciowo za swoje. I inny był rodzaj tych filmów.

A za czyje miał kręcić za twoje?
Filmy w większości kręci się za pieniądze rządu czy firm?

Pozanaj trochę mentalność amerykanów najpierw.

Naucz się, że jak popełnisz jakąś bzdurę to nie odwracaj kota ogonem. Pomyłka to nie tragedia życiowa :afro:
  • 0

#394 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 12.05.2007 - |12:10|

Chodzi mi o to, ze czarna skała była raczej statkiem angielskim lub amerykański. Stąd język.

Jackob istnieje. Inaczej Ben by się tak nie dopytywał co Locke słyszał.
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#395 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.05.2007 - |12:11|

Koniec "bzdurzenia". Gibson w USA się tylko urodził, a wyjątek potwierdza regułę.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#396 Azur

Azur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 12.05.2007 - |12:47|

Przeczytałam ponad 10 stron i więcej już nie mogę :sma1: ale się wszyscy rozpisali.

Nie wiem czy ktoś już się zastanawiał - może ta sól chroni a nie ogranicza Jacoba?

A odcinek rewelacyjny, zaskoczył mnie bardzo. No po prostu z otwartym dziobem miejscami oglądałam. Byłam pewna, że Ben specjalnie podstawił dyktafon Johnowi, żeby namieszać, a tu...

Myślę, że Richard i ekipa mogą być wszystkim - ostatnimi z dawnej cywilizacji, kosmitami, duchami, członkami Dharmy zmienionymi przez wyspę - chyba za mało danych aby wyrokować.
A jak ładnie poprowadzono postać Richarda. Nagle z "przydupasa" (tak ktoś pisał) Bena wyrósł na baaardzo ważną postać. No i jest na czym oko zawiesić :*

Kolejna sprawa - miałam wrażenie jakby ben zabijając ojca zyskał moc aby zabić wszystkich.
A przy okazji - trzecią osobą, która zabiła "ojca" (a właściwie ojczyma) jest Kate.

I proszę - niech John nie ginie. :sam2

PS. Luk@ wszystkiego najlepszego!

Użytkownik Azur edytował ten post 12.05.2007 - |12:49|

• 0

#397 edward

edward

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 12.05.2007 - |12:55|

Mam głupie pytanie czemu ludzie od malowanego chłopca (i on sam też) chodzą bez butów?Naoglądali się Cejrowskego czy jak?Przeciesz to głupota chodzić po dżungli bez buciorów(był taki odcinek gdzie ci z tylnej części samolotu chowają się w kszaczorach i widać nogi innych i tych dzieciaków z miśkiem i szły bez butów w jakiś gównianych ubraniach a potem w odcinku z Jackiem zamkniętym w zoo gdy spotyka te dzieciaki ubrane są normalnie ,to samo w brig-u,więc po jaką cholere przebierali się w zapyziałe ciuchy i zdejmowały buty aby chodzić po dżungli-nie wiedzieli że rozbitkowie z tylnej części ich widzieli)

Malowany chłopiec najpierw chodził bez butów(odcinek 3x30) ale za to z zegarkiem i bronią....bez sensu.Pewnie jakiś krewny cejrowskego....malowany chłopiec i jego ludzie napewno nie są z czarnej perły(co najwyżej jacob).Wysłała ich tam jakaś firma(przed darmą) aby zbadali możliwości wyspy
  • 0

#398 NIKON

NIKON

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów
  • Miastoz daleka...

Napisano 12.05.2007 - |12:58|

Chodzi mi o to, ze czarna skała była raczej statkiem angielskim lub amerykański. Stąd język.

Jackob istnieje. Inaczej Ben by się tak nie dopytywał co Locke słyszał.

Nie sadze, ze sa z czarnej skaly... Statek jest na srodku wyspy prawdopodobnie dlatego ze zostal tam przywleczony przez tsunami. I to calkiem spore tsunami, bo dotarlo az tak daleko w glab wyspy. Zaloga nie mialaby szans przezyc takiego uderzenia. Potopili by sie nawet pod pokladem. Zostali tylko niewolnicy, bo byli zakuci w kajdany i ich po prostu nie wymylo spod pokladu. Poza tym w jaki sposob normalni ludzie mieliby posiasc takie umiejetnosci jak bezszelestne chodzenie, nie zostawianie sladow, szepty, itd? Juz bardziej podchodzi mi teoria, ze wyspa jest wierzcholkiem starego kontynentu, moze Atlantydy (tylko, ze ta od swojej nazwy byla na Atlantyku, o ile wogole kiedys istniala). Ale teoria o dawnej cywilizacji, ktora przetrwala jakis kataklizm, najprawdopodobniej ruchy tektoniczne, ktore prawie zatopily kontynent, stad wybuch wulkanu (przy takich poteznych ruchach na pewno eksplodowal) jest logiczna. Swiadcza o tym chociazby pozostalosci tych budowli na wyspie i pomnik (czteropalczasta stopa, pewnie jakiegos bostwa).
  • 0

#399 steyr

steyr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 12.05.2007 - |13:12|

Zwróćcie uwagę,żę pojawienie się obcych poprzedziło lekkie trzęsionko ziemi.
Przypadek??????

Rozwiązanie jest bardzo proste. Wyspa wprawdzie NIE jest piekłem (tak jak twórcy już mówili), lecz położona jest ona dokładnie nad Trzecim Wejściem do piekła (Swoją drogą, Pierwsze jest z tą słynną tabliczką "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate", a Drugie zawaliło się 682 obiegów Neptuna wokół Słońca temu). Wierzę, że Inni wynurzyli się z czeluści piekeł na ognistych rumakach aby zgładzić Dharmę. To tłumaczyłoby trzęsienie ziemi. Otóż trzęsienie takie jest charakterystyczne dla otwarcia Wrót do Piekła. Warta uwagi wydaję się też byc koncepcja, że wynurzyli się oni nie na rumakach, lecz na smokach. To by bowiem tłumaczyło, jak wybito całą Dharmę za pomocą jakiegoś gazu (Mordercze oddechy smoków).

Kolejna sprawa - miałam wrażenie jakby ben zabijając ojca zyskał moc aby zabić wszystkich.
A przy okazji - trzecią osobą, która zabiła "ojca" (a właściwie ojczyma) jest Kate.

No przecież było jasne było powiedziane, że Ben ma moc wysysania energii (Mana Drain) i życia (Life Leach). Najpierw wyssał mądrość i moce życiowe ze swojej matki, a potem - jak słusznie zauważyłaś - ze swojego ojca. Potem miał wystarczający zapas sił do zabicia innych (bo gdy zabijał innych, to moc już nie zyskiwał, ale tracił. Dlaczego? Dzieje się tak, gdyż to pozyskiwanie mocy ma miejsce tylko wtedy, gdy zabija się osobę spokrewnioną. Więcej o tym można przeczytać w "101 sposobów jak pozyskiwać moc z większym skutkiem" pióra Hildegardy Smith). Lecz, że zabił wcześniej ojca - miał energię. Hulaj dusza - piekła nie ma!

Użytkownik steyr edytował ten post 12.05.2007 - |13:14|

• 0

#400 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 12.05.2007 - |13:12|

To nie jest takie proste i istneije tu pewien kod. Oczywi
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych