Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 116-117 - S06E17-18 The end

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
424 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Podsumowanie serialu (213 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz całośc serialu?

1. 10 (61 głosów [32.11%] - Zobacz)

Procent z głosów: 32.11%

2. 9 (25 głosów [13.16%] - Zobacz)

Procent z głosów: 13.16%

3. 8 (31 głosów [16.32%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.32%

4. 7 (19 głosów [10.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.00%

5. 6 (13 głosów [6.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.84%

6. 5 (8 głosów [4.21%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.21%

7. 4 (7 głosów [3.68%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.68%

8. Głosowano 3 (10 głosów [5.26%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.26%

9. 2 (5 głosów [2.63%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.63%

10. 1 (11 głosów [5.79%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.79%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#381 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 04.06.2010 - |10:41|

PS - dawanie na tacę nie ma z tym nic wspólnego.

Jak to nie? A skąd kościół ma środki na wciskanie masom ludzi takiego kitu?

Odpust zupelny, spowiedz, platne msze za zmarlych ( pomodlimy pomodlimy na pewno pojda do nieba :P ) modły do swietych ustanowionych przez grzesznych. Jak dla mnie jedna wielka parodia :) Gdyby patrzec na LOST przez pryzmat religii katolickiej, to w LOSCIE wszystko jak najbardziej trzyma sie kupy, i zostalo logicznie wyjasnione

Dobrze powiedziane ;)
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#382 machupichu

machupichu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 04.06.2010 - |20:20|

[...]Gdyby patrzec na LOST przez pryzmat religii katolickiej, to w LOSCIE wszystko jak najbardziej trzyma sie kupy, i zostalo logicznie wyjasnione

Z przewagą kupy.

W LOSTowym kościele, patrząc przez pryzmat dogmatów religii katolickiej, NIE powinno się znaleźć co najmniej kilka osób. Pisałem już wcześniej, ale przypomnę: Locke morderca, Sawyer wielokrotny morderca, Claire morderczyni. Żadne z nich nie okazało skruchy, wiec z definicji mają szlaban na Niebo.
  • 1

#383 eneldo

eneldo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 04.06.2010 - |22:53|

[...]Gdyby patrzec na LOST przez pryzmat religii katolickiej, to w LOSCIE wszystko jak najbardziej trzyma sie kupy, i zostalo logicznie wyjasnione

Z przewagą kupy.

W LOSTowym kościele, patrząc przez pryzmat dogmatów religii katolickiej, NIE powinno się znaleźć co najmniej kilka osób. Pisałem już wcześniej, ale przypomnę: Locke morderca, Sawyer wielokrotny morderca, Claire morderczyni. Żadne z nich nie okazało skruchy, wiec z definicji mają szlaban na Niebo.

nie wiesz co piszesz. Bóg zbawia wszystkich, którzy tego pragną. grzech utrudnia pragnienie połączenia się z Bogiem, i to wybór człowieka jest głównym determinantem zbawienia, czy zdecyduje się je przyjąć czy nie. życie w grzechu sprawia, że nie jesteś w stanie powiedzieć 'chcę'. a wszystko to decydować się ma na tzw. sądzie szczegółowym. taka jest wykładnia kk.
a o samym odkupieniu i nagrodzie biblia mówi chociażby w przypowieściach o synu marnotrawnym, czy robotnikach ostatniej godziny.
  • 0

#384 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 04.06.2010 - |23:18|

do nieba to poszedł nawet morderca wiszący na krzyżu koło jezusa, bo ten po znajomości go 'rozgrzeszył' ;)

wasza dyskusja na temat kto zasługuje na niebo a kto nie jest naprawde niepoważna :|
  • 0

#385 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 05.06.2010 - |10:30|

Z przewagą kupy.

Tylko, że kościół nie był katolicki. Przyjrzyj się symbolom na witrażu.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#386 machupichu

machupichu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 05.06.2010 - |10:31|

a o samym odkupieniu i nagrodzie biblia mówi chociażby w przypowieściach o synu marnotrawnym, czy robotnikach ostatniej godziny.

A ja dalej swoje: Claire z zimną krwią wypruła flaki siekierą niewinnemu facetowi. Locke pięknym rzutem noża w plecy pozbawił ducha Naomi. Sawyer zamordował przypadkowego człowieka, a przypadkowego tylko dlatego, że chciał zamordować innego (którego zresztą udało mu się zaciukać). Żadne z nich tego nie żałowało i nie okazało skruchy. Więc proszę mi nie mówić, że dla potrzeb LOST wszystko wszystkim zostało wybaczone jednym pociągnięciem pióra scenarzysty.

W kwestiach religijnych EOT z mojej strony, bo sensu to nie ma i offtopic się zrobił.
  • 1

#387 Marciin88

Marciin88

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoFrom the sky

Napisano 05.06.2010 - |11:08|

W zasadzie w serialu było pokazane, że Eko nie żałował za grzechy, więc został ukarany.

Eko został zabity, gdyż odkrył, że Yemi to nie jest jego brat, tylko fałszywka. Wtedy przestał być potrzebny Dymkowi, więc ten go zabił.

Proponuję całkowicie zapomnieć o wątku Pana Eko ponieważ jest to ślepy zaułek. Eko został zabity ponieważ aktor zrezygnował z gry w serialu i dlatego scenarzyści musieli uśmiercić postać. To nie było pierwotne zamierzenie twórców. Uważam że postać Pana Eko mogła mieć o wiele większe znaczenie dla serialu niż nam przedstawiono. Gdyby aktor nie zrezygnował myślę, że Eko mógłby dotrwać nawet do finału, ponieważ jego postać miała spory potencjał.

Użytkownik Marciin88 edytował ten post 05.06.2010 - |16:36|

• 0

#388 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.06.2010 - |15:05|

Aktor grający mr Eko dostał propozycję zagrania w finale, ale odmówił. Więcej tutaj: http://www.adewaleth....com/blog/?p=20

Właśnie to jest najgorsze w serialach. Ze świetnego serialu sci-fi w wyniku cięć budżetowych, odchodzenia aktorów itp zamienił się w finale w miłosny bełkot.

Użytkownik garus edytował ten post 05.06.2010 - |15:10|

• 0

#389 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 05.06.2010 - |16:49|

Aktor grający mr Eko dostał propozycję zagrania w finale, ale odmówił. Więcej tutaj: http://www.adewaleth....com/blog/?p=20

Właśnie to jest najgorsze w serialach. Ze świetnego serialu sci-fi w wyniku cięć budżetowych, odchodzenia aktorów itp zamienił się w finale w miłosny bełkot.

I tak dobrze, że nie podstawili jakiegoś innego aktora. :D
  • 0

#390 machupichu

machupichu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 05.06.2010 - |18:38|

Tylko, że kościół nie był katolicki. Przyjrzyj się symbolom na witrażu.

Coby dobić jeszcze fanów zakończenia: skąd mamy pewność, że oni są w kościele? Tylko raz Jack użył tego określenia, ale jak wiemy Jack było mocno zdezorientowany ostatnimi czasy :-) Niby "tam się miał odbyć pogrzeb", ale ... Czy to aby nie była kolejna kpina twórców LOST, umieszczając bohaterów w Bliżej-Nieokreślonym-Miejscu, w Bliżej-Nieokreślonym-Czasie, w Bliżej-Nieokreślonym-Celu, a my dorabiamy do tego filozofię?
  • 0

#391 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.06.2010 - |18:46|

Właśnie. Do wszystkiego w Loście dorabialiśmy filozofię i patrzcie jak się to skończyło :lol:
  • 0

#392 david copperfield

david copperfield

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 06.06.2010 - |06:10|

Z przewagą kupy.

Nie mialem zamiaru porównywac koscioła z prawdziwego życia, z tym w serialu, tylko porównac kosciol katolicki i LOST pod wgledem sposobu wyjasniania tajemnic. I na tym tle LOST wypada bardzo dobrze :) Najglupsze wyjasnienie z LOSTA trzyma sie bardziej tej kupy ( do ktorej sie przyczepiles :P ) niz najmnadrzejsze wyjasnienie tajnikow wiary KK.
  • 1

#393 ashlon

ashlon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 06.06.2010 - |11:40|

Slyszeliscie o tym, ze gdzies kolo sierpnia ma pojawic sie 20minutowy film o tym, co stalo sie po wydarzeniach na wyspie?
  • 0

#394 machupichu

machupichu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 06.06.2010 - |12:25|

Slyszeliscie o tym, ze gdzies kolo sierpnia ma pojawic sie 20minutowy film o tym, co stalo sie po wydarzeniach na wyspie?

Pewnie, ale z drobną poprawką. Nie 20 minut ale 40, nie film a odcinek, nie jeden a pilot serialu (minimum 3 sezony) i nie "po" ale "przed" wydarzeniami. Tytuł, niech zgadnę... FOUND? Potem będzie historia o wydarzeniach "po" ale z alternatywnej przyszłości (gdzie z kolei białe niedźwiedzie trzymają ludzi w klatkach), komputery z Linuksami będą obsługiwały pingwiny a kluczową zagadką będzie zawartość katalogu "LOST & FOUND", po Incydencie (awaria twardego dysku). A na koniec i tak historia rozbije się o romans młodego delfina i kozicy górskiej.

Bo wiadomo co się stało na Wyspie. Dymka nie ma, Innych nie ma, rozbitków nie ma, Jacoba nie ma, po Hugo Strażnikiem jest Vincent (wszak nikt nie ma takiego nosa jak on), zastępcą Ben a Desmondowi pewnie znaleźli coś do wciskania.

;-)
  • 0

#395 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 06.06.2010 - |12:52|

To będzie dodatek na DVD z 6 sezonem, żeby jeszcze wydoić kasę od frajerów.
  • 0

#396 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 06.06.2010 - |16:48|

eee mają tylko pokazać jak hugo i ben znajdują ciało jacka itd.
  • 0

#397 Chuck12

Chuck12

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 06.06.2010 - |22:39|

Pytanie za milion punktów(dla osób które są zachwycone finałem lost):
1. Naprawdę was trzymały przy serialu relacje międzyludzkie i fakt że najważniejsza jest miłość w tym przypadku:(tzn Kate jednak będzie spała z Jackiem po 6 latach dylematów)??

P.S Trzeba przyznać,że się twórcom jedna rzecz udałą(pomijając dojenia kasy z fanów) mianowicie to, że o finale lost(o cały serialu zresztą też)będzie mówiło się długi czas po zakończeniu(zupełnie jak o polskich celebrytach nie ważne jak mówią byle tylko mówili)

Użytkownik Chuck12 edytował ten post 06.06.2010 - |22:43|

• 1

#398 trak711

trak711

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 09.06.2010 - |01:10|

Nie tak łatwo odpuścić co? Setki interpretacji rozmaitych wydymań lostowych miały zostać rozwiązane w ostatnim odcinku wyjaśniającej sens serialu szóstej serii. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przechodzę tak do porządku dziennego nad tym, że parę osób z niskich pobudek, dla własnego wzbogacenia się zmarnowało kilkaset godzin mojego życia. Stop serialom, które zaczynają się od tego, że prezentują bzdury i nierzeczywiste sytuacje ubierając je w walor tajemnicy. Koniec z tym. Nierzeczywistość i głupota muszą się trzymać z dala od seriali!!!
  • 0

#399 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 09.06.2010 - |07:35|

Nie tak łatwo odpuścić co? Setki interpretacji rozmaitych wydymań lostowych miały zostać rozwiązane w ostatnim odcinku wyjaśniającej sens serialu szóstej serii. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przechodzę tak do porządku dziennego nad tym, że parę osób z niskich pobudek, dla własnego wzbogacenia się zmarnowało kilkaset godzin mojego życia. Stop serialom, które zaczynają się od tego, że prezentują bzdury i nierzeczywiste sytuacje ubierając je w walor tajemnicy. Koniec z tym. Nierzeczywistość i głupota muszą się trzymać z dala od seriali!!!

Odnoszę wrażenie, że niektórym tak siada na bani z powodu "lostowych wydymań", że jeszcze troszkę i wezmą pistolet i pójdą strzelać w jakiejś szkole. Ludzie to tylko serial. Ogarnijcie się.
  • 1

#400 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 10.06.2010 - |06:58|

Dokładnie tak jak kolega powyżej napisał - przecież to tylko serial, wytwór wyobraźni scenarzystów i reżysera...
Było minęło - w mózgu mi się nie poprzestawiało oglądając go przez te lata, więc zakładam że jestem całkiem zdrowy psychicznie <_<
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych