Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?
Napisano 20.03.2008 - |12:44|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 21.03.2008 - |07:45|
Jak zwiększyć ogniskową teleskopu (teoretycznie, bo o praktycznym tego zastosowaniu słyszałem tylko raz i to na krótką metę) bez zmieniania jego rozmiarów?
???
Na pewno chodzi o ogniskową teleskopu ?
Czy o powiększenie ?
Do tego to wystarczy zmienić okular ale pewnie jest jakaś "zagwozdka".
W teleskopie są dwie ogniskowe: ogniskowa teleskopu i ogniskowa okulara (obie są stałe) powiększenie obliczamy dzieląc jedno przez drugie.
Żeby zmienić ogniskową teleskopu (nie zmieniając rozmiaru) trzeba by rozciąć tubus i wstawić/wymienić lub przesunąć soczewki.
Po co niszczyć teleskop ?
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 21.03.2008 - |10:33|
słyszałem o takich rozwiązaniach w przyszłych komórkach; powiększenie est regulowany przez rozkład płynu na soczewce, który z kolei jest kontrolowany odpowiednio przykładanym napięciem;
optyka nie jest moją mocną stroną, więc jeśli ktoś poczuł się urażony moją ignorancją to proszę o wybaczenie;
Użytkownik inwe edytował ten post 21.03.2008 - |10:34|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 21.03.2008 - |17:11|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 21.03.2008 - |17:41|
dlaczego kraje uczestniczące w projekcie ISS spieszą się, aby zakończyć projekt stacji kosmicznej przed 2010 rokiem?;
Bo wahadłowce idą na złom.
I do 2014 kiedy ma wystartować nowy statek ORION nie będzie czym wozić sprzętu, nowych członów stacji i załogi na orbitę.
Napisano 21.03.2008 - |20:18|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 28.10.2009 - |11:19|
Odnalazłem ten temat przez przypadek i widzę, że na mnie spoczywa cześć winy za brak dalszej zabawy.
No to może:
Jak wiemy nasza planeta posiada naturalnego satelitę. Inne planety również posiadają różne ilości satelitów.
Ale czy nasza galaktyka (a propos SGU) posiada satelity?
A jeżeli tak to ile i jakie ?
Napisano 28.10.2009 - |11:40|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 28.10.2009 - |13:01|
nasza Galaktyka posiada satelity, są to m. in. Wielki i Mały Obłok Magellana; ale ile ich jest to nie wiem, może z 20?;
świetnie
Napisano 28.10.2009 - |15:07|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 28.10.2009 - |15:53|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 28.10.2009 - |17:29|
A ponieważ to jest dobra odpowiedź to zadaje następne.
W powieści Verna - "Z Ziemi na Księżyc" (czasami w polskim tłumaczeniu "Wokół Księżyca") jest opisana podróż na Księżyc w pocisku wystrzelonym z armaty.
W drodze na Księżyc podróżnicy spotykają pewne ciało kosmiczne, które powoduje odchylenie toru lotu i pocisk nie spada na Księżyc ale go okrąża i ostatecznie wraca na Ziemię.
W 1865 r była to oczywiście fikcja (to ciało niebieskie).
Jakież było zdumienie naukowców gdy w wieku XX jego istnienie zostało potwierdzona przez pewnego polskiego astronoma.
O jakie ciała kosmiczne chodzi ?
Użytkownik psjodko edytował ten post 28.10.2009 - |17:45|
Napisano 29.10.2009 - |13:34|
czyżby chodziło o pyłowe księżyce Ziemi(zwane też księżycami Kordylewskiego)?
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 29.10.2009 - |19:57|
Co prawda w książce tym satelitą Ziemi był masywny bolid ale chodziło mi o uświadomienie niektórym, że Ziemia posiada więcej niż jeden księżyc.
Zadajesz inwe
Użytkownik psjodko edytował ten post 29.10.2009 - |19:59|
Napisano 29.10.2009 - |21:58|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych