Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sklepy Internetowe (zagraniczne)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#21 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 20.04.2007 - |11:36|

Maestro nie przejdzie. Potrzebujesz karty wirtualnej (ekarta mbank, guzik inteligo, netkarta multibank) lub kredytowej, np Visa Classic. Electrony nie idą też. Ew. dowiedzieć się, czy Twój bank ma w ofercie jakąś kartę dla zwykłego śmiertelnika, który chce sobie coś przez net kupić.

Większość zakupów w sklepach internetowych przebiega jednakowo, procedury są podobne, ja pozwolę sobie opisać jak to wygląda na amazon dla posiadacza eKarty mBanku.

1. zakładasz konto na amazon, podajesz swoje dane oraz dane karty płatniczej, które zostają zapisane w twoim profilu.

2. wchodzisz na stronę swojego banku, logujesz się na konto, wybierasz z menu "eKarta" i doładowujesz ją odpowiednią kwotą pieniędzy z konta (operacja wymaga hasła jednorazowego)

3. wchodzisz na amazon, logujesz się na konto, wrzucasz wybrane DVD do koszyka i jedziesz do kasy, amazon praktycznie wsio wypełnia za Ciebie, łącznie z danymi karty, więc najczęściej klika się dalej, dalej, dalej, złóż zamówienie.

4. po złożeniu zamówienia zwykłe w przeciągu 15 minut Twoja eKarta zostaje uszczuplona o należność za złożone zamówienie, zamówienie zmienia status na WYSYŁKA WKRÓTCE i zazwyczaj następnego dnia dostajesz maila, że wysłane.

5. po zapłaceniu możesz wrócić na konto bankowe i jeśli na eKarcie zostały jakieś drobne, możesz je przerzucić z powrotem na główne konto (nie wymaga hasła jednorazowego)

6. niektóre sklepy, jako dodatkowe zabezpieczenie, mogą wymagać podania kodu CVV2 (dostajesz razem z kartą, wymaga tego m.in. sklep www.creationent.com sprzedający gadżety z sg-1, lost, itp.)

W przypadku paypal procedura jest podobna, zakładasz konto na paypal, podajesz dane karty, w momencie płacenia cała transakcja przebiega od ręki, karta jest obciążana natychmiast.
  • 0
Dołączona grafika

#22 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 21.04.2007 - |17:33|

Widze,ze temat o sklepach internetowych sie rozwija,wiec postanowilam zadac wam takie male pytanko.Jesli o mnie chodzi,to nigdy jeszcze nie sciagalam nic z daleka,ale nie dlatego ,iz nie chce,lecz dlatego,ze sie boje.Martwi mnie to,iz kupie jakis serial,wydam kasiore i najnormalniej nie odtworzy mi plyty.Czy wy forumowicze nie boicie sie czegos takiego? :huh: :X
  • 0

#23 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 21.04.2007 - |18:51|

ja pierwsze plyty zamawailem jakos z 3 lata temu i wtedy mialem male obawy ale raz sie zyje wiec zamowilem z usa w r1 i bez problemu mi otworzylo na kompie nawet na moim dvd stacionarne z marketu nie bylo problemu a w instrukcji niby 2 region tylko odtwarza
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#24 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.06.2007 - |02:26|

Potrzebuję małej pomocy w oszacowaniu kosztów sprowadzenia elektroniki z usa. Pomoże mi ktoś?

Chcę sobie na ebay (USA) kupić skaner UNIDEN BC-72XLT. Zakładam że za skaner i wysyłkę zapłacę koło 100$. I taka cena mi pasuje. Ale obawiam się innych opłat. A mianowicie cła, podatków itp. Może mi ktoś pomóc ile na oko dodatkowe opłaty wyjdą?

Sprowadzał ktoś elektronikę z usa?

Dzięki za pomoc.
  • 0

#25 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.06.2007 - |13:59|

Potrzebuję małej pomocy w oszacowaniu kosztów sprowadzenia elektroniki z usa. Pomoże mi ktoś?
Sprowadzał ktoś elektronikę z usa?

Dzięki za pomoc.

Możesz tez skorzystać z takiego sklepu KUPUJWUSA może będzie taniej a zapewne dowiesz się jak sprowadzić taki sprzęt do PL.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#26 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.06.2007 - |00:45|

Możesz tez skorzystać z takiego sklepu KUPUJWUSA może będzie taniej a zapewne dowiesz się jak sprowadzić taki sprzęt do PL.

Trochę podejrzane. Np to że za dostęp do strony muszę płacić. Ale wysłałem do nich maila zobaczymy czy odpowiedzą i co napiszą.
  • 0

#27 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 22.06.2007 - |16:43|

Chętnie przeczytam dalszą część tej opowieści. Jak już ci odpiszą lub jak coś wymyślisz :)

PEACE :)
  • 0

#28 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 27.06.2007 - |08:32|

Nie wiem, co oni na tej stronce kombinują, ale większość sklepów w USA zwykłym śmiertelnikom nie wysyła elektroniki, wysyłają jedynie płyty i książki.

Jeśli klikniecie w dowolny link z tych rzekomych sklepów, w których można kupować, to otwierają się stronki z wielkimi napisami INTERNATIONAL, ale jak się dobrze poczyta, to te sklepy oferują elektronikę dostosowaną do różnych krajów dla osób, które np. przeprowadzają się do Europy i chcą się zaopatrzyć w parę urządzeń. Na większości jest wyraźnie zaznaczone w dziale About Us lub podobnym, że można płacić wyłącznie amerykańskimi kartami kredytowymi i towar jest wysyłany wyłącznie na adres w USA.

Więc jest to wielka ściema albo goście mają kogoś w USA i towar idzie do niego, a on podaje dalej... ale przy takim sprzęcie to by trzeba było mieć farta, żeby tego nie oclili. Przydałaby się opinia kogoś, kto np. zakupił jakiś skaner albo telefon albo monitor na eBay i czy mu to oclili.
  • 0
Dołączona grafika

#29 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 27.06.2007 - |14:36|

Więc jest to wielka ściema albo goście mają kogoś w USA i towar idzie do niego, a on podaje dalej... ale przy takim sprzęcie to by trzeba było mieć farta, żeby tego nie oclili. Przydałaby się opinia kogoś, kto np. zakupił jakiś skaner albo telefon albo monitor na eBay i czy mu to oclili.

Linka zapamiętałem jak kiedyś w Teleexpresie mówili o zakupach w USA.
I podawali miedzy innymi ten.
A forma zakupów o ile pamiętam polega właśnie na czymś podobnym do tego co pisze koleżanka powyżej,że jest to przesyłane do sklepu/firmy/osoby w Usa i dopiero stamtąd do Europy.
Nie są to więc bezpośrednie zakupy w ich sklepach.

A przechodząc już do tego jak to się sprawdza i wygląda w praktyce to już nie mam pojęcia.

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.06.2007 - |17:31|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#30 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.06.2007 - |17:50|

Najlepsze że jak oclą(10%) i doładują podatek(22%) to mi się nie opłaca tego sprowadzać. Za podobną cenę kupię na ebay.de. A jak dobrze poszukam to prosto do domu kurierem wyślą.

PS.
Kupował ktoś coś na ebay.de gdzie sprzedawca zaznaczał że wysyła tylko na terenie de, a potem jednak wysłał do pl? Bo nie wiem czy system po prostu nie informuje o tym iż można wysłać do UE.
  • 0

#31 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.06.2007 - |09:07|

tam, gdzie jest napisane WYSYŁKA DO NIEMIEC, to wysyła tylko do Niemiec, trzeba napisać do ludka i się zapytać, czy jednak nie mógłby zrobić wyjątku... jak jest wysyłka na cały świat albo do krajów UE, to jest to zawsze zaznaczone :)
  • 0
Dołączona grafika

#32 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.07.2007 - |01:45|

tam, gdzie jest napisane WYSYŁKA DO NIEMIEC, to wysyła tylko do Niemiec, trzeba napisać do ludka i się zapytać, czy jednak nie mógłby zrobić wyjątku... jak jest wysyłka na cały świat albo do krajów UE, to jest to zawsze zaznaczone :)

Wiem że wystarczy do gościa napisać czy wyśle. Ale na szczęście mam tez plan awaryjny czyli kogoś kto mi pośredniczy w przesyłce paczki. A może i nawet wyjdzie taniej jak trafię na niego jak będzie wracał do kraju(bo z innej aukcji 11E za wysyłkę do PL, lub 6,5E na teren Niemiec)
  • 0

#33 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 06.07.2007 - |00:46|

Takiego cuda używają Islandczycy by sprowadzić coś do siebie, jak widać na Polskę też działa, nie przyglądałem się temu dokładnie, ale może to się opłaca.

PEACE :P
  • 0

#34 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.07.2007 - |18:34|

@spex i jak tam się dalej potoczyły Twoje zmagania z zagranicznymi sklepami?
Coś nowego się wydarzyło ? :)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#35 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.08.2007 - |00:41|

Kupiłem na Ebay.de skaner za 95E do tego wysyłka 17E. Na szczęście udało mi się znaleźć spottera z EPKK. Więc kosz wysyłki wyniósł mnie ok. 8,5E.

Niestety gość nie honoruje płatności PP itp więc musiałem zrobić przelew zagraniczny(w mbanku wyszło mnie 25zł prowizji 20prowizji i 5 za jakieś tranzakcie SWIcos).

Niestety sprawa się przeciąga bo przelew idzie od 3-7 dni roboczych. Ale kasa jest już u gość, a ja dostałem info iż 30 paczka została wysłana(DHLem - ktoś wie ile taka paczka może iść DE>PL?)

Tak więc paczki spodziewam się dziś(1.08) ewentualnie na następny dzień, max do piątku.

Tyle ci starczy Biku ??
  • 0

#36 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 01.08.2007 - |15:05|

Tyle ci starczy Biku ??

Pewnie,że starczy. :D
Myślałem tylko,że pojawiło się lub odkryłeś jeszcze jakiś nowy sposób na zakupy za granicą. Jak choćby podał @ujemny.
Zawsze się człowiek czegoś nowego dowie.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#37 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.08.2007 - |23:49|

eBay wygląda według mnie pewniej
  • 0

#38 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 02.07.2008 - |14:59|

Myślę że warto wskrzesić ten temat, a nie zaśmiecać "Seriale na DVD" postami o amazon ;)
A tak się skończyła historia mojej "zagubionej" paczki: dziś dostałem awizo z datą na tydzień temu <_< że mogę odebrać przesyłkę.
A przy okienku się okazało że moją paczką zainteresował się UC a co za tym idzie dodatkowa opłata :(
  • 0

#39 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.07.2008 - |18:43|

Myślę że warto wskrzesić ten temat, a nie zaśmiecać "Seriale na DVD" postami o amazon.

BARDZO DOBRY POMYSŁ.

A przy okienku się okazało że moją paczką zainteresował się UC a co za tym idzie dodatkowa opłata :(

O to nieciekawie.
Chyba musiałeś mieć dość pokaźną paczkę lub o znacznej wartości skoro wzbudziła takie zainteresowanie w UC.

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.07.2008 - |19:33|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#40 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 02.07.2008 - |19:22|

Właśnie nie bardzo. Były to dwa boxy (po 6dvd każdy) a cena razem z przesyłką to 58$.
Następnym razem to chyba będę pojedynczo zamawiać i to jeszcze z Standard Shipping ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych