Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sezon 4 - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#21 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 25.02.2007 - |14:19|

wytrzymacie te naukowa nowomowe??

Jak najbardziej. Mnie osobiście wydaje się prostacka i momentami wręcz prytmitywna. Ty chyba nie miałaś okazji posłuchać prawdziwej rozmowy dwóch speców np. od fizyki, choćby studentów. Mnie osobiście wystarczy, ze mam takiego typa w rodzinie co bawi się w hodowanie robaczków i przestawianiem ich DNA-i ni uja nie rozumiem momentami, co on nawija :D
  • 0

#22 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 25.02.2007 - |15:06|

Cieszę się niezmiernie z tego że w 4 seasonie wystąpi Carter :D :D . Osobiście bardzo lubię ta postać i mam nadzieje że te 14 odcinków w których wystąpi będą na bardzo wysokim poziomie. Już czekam na sprzeczki z Mackey'em Tylko szkoda że premiera odbędzie się dopiero jesienią ale nie zdziwmy się jeśli nasi koledzy z Kanady puszcza to wcześniej tak jak to było z 3 połową 3 seasonu. Dalsze informacje o zmianach w obsadzie też bardzo mnie ucieszyły. Oby Dr. Keller dobrze zastąpiła Backett'a :). Ciekawe co Teal'c będzie robił w Atlantis.

A co do tej nowej rasy mam nadzieje że to będą nasze utęsknione Furlingi :) :) :) . I oby byli po naszej stronie tak jak Azgard. Wtedy z czymś nowym można zrobić wiele bardzo dobrych odcinków.

Wierzmy w nowych scenarzystów.
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#23 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 25.02.2007 - |15:12|

Ja również za bardzo nie mogę wymyślić po co tam Teal'c. Chyba, że po objęciu władzy wśród Jaffa zamarzą mu się technologie z Atlantydy, stanie na czele tej niby 'nowej' rasy, czyli Jaffa i będą się 'kill him' o Atlantis :look:

A co do Daniela to jak najbardziej by tam pasował. Przecież od czasu odnalezienia Atlantydy ciągle chciał na nią lecieć, nigdy mu się to nie udawała. A kidy już tam dotarł to dosłownie na kilka godzin i nawet dobrze miasta nie obejrzał. No ale cieszy mnie że Daniel będzie miał jakby swój serial, bo jest to świetna postać i dobrze przez Shanksa grana.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#24 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 25.02.2007 - |19:04|

A jak sobie wyobrazacie stala wspolprace Rodneya i Samanty?? wytrzymacie te naukowa nowomowe?? )

NIE.

fani kłótni carter z mckayem - zwróćcie uwagę, że najprwdp ewentualne sprzeczki będzie coraz częściej wygrywał rodney - to on jest główną postacią serialu i nie można tu z niego robić totalnego kretyna ;P
mnie ten transfer zdecydowanie NIE cieszy. sto razy bardziej pasuje tam jackson -- na atlantydzie nie ma historyka, a genialnych naukowców jest aż nadto.
może jeszcze rozpiszą wątek romansowy carter z sheppardem? no litości, to + wieczne robienie z mckaya idioty = na bank spartolony sezon.

echh, skoro producenci mieli kontrakt z aktorką, nie mogli chociaż dać jej innej niż carter roli? bo ja wiem, nawet replikatora? to by przynajmniej było nietypowe rozwiązanie :P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#25 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.02.2007 - |21:48|

A mnie cieszy, że w tylu odcinkach zobaczymy Samanthe. Bardzo ją lubiłem w początkowych (1-8) sezonach SG-1,

8 sezonow nazywasz poczatkowymi? wesole :clap:
Po prawdzie niespecjalnie cieszylbym sie na kogokolwiek z SG1 w SGA, ale jesli juz trzeba byloby wybrac to rzecz jasna Daniel. Sam od dluzszego czasu jest nedzna postacia ( kiedys byla ledwie srednia) i nie widze jej w obsadzie...sie trudno mowi
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#26 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.02.2007 - |22:17|

no, tak jak juz mowilam, Atlantis bez Jacksona to bedzie conajmniej dziwne :(

Samante lubie.
podoba mi sie, ze kobieta, madrzejsza od facetow :D i ze daje sobie rade.
ze nie ma w Stargate seksizmu
(a bron Boze, nie jestem zadna zakichana feministka, nieee, tylko uwazam, ze serial powinien odzwierciedlac pewne aspekty rzeczywistosci - kobiety sa juz wszedzie, w armii tez, i niektore swietnie sobie radza)
wo wiec lubie postac Samanty, w ogole, lubie jak pojawiaja sie w serialach kobiety i robia cos wiecej poza tym, ze ladnie wygladaja i kreca roznymi czesciami ciala na 4 litery :)
ale Sam na Atlantis... hmmm...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#27 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 27.02.2007 - |11:30|

Anonymous #2 writes: “Have you already decided the episode Chris Judge would be in of SGA? And will Tealc actually be in Atlantis, or will it be a situation like Pegasus Project?”

Answer: It will be a cameo in an episode called Reunion.

tłumaczenie na kolanie

P: Czy już zdecydowaliście, w którym odcinku SGA pojawi się CJ? Teal'c będzie [osobiście] na Atlantydzie, czy może będzie to sytuacja w stylu Pegasus Project?
O: To będzie mała rola w odcinku 'Reunion'.

['cameo' to krótkie pojawienie się znanego aktora w pojedynczej scenie filmu.]

źródło: http://josephmallozz...ry-25-2007.html

czyli można spać spokojnie, chociaż do końca nie wiadomo, czy cj zagra w ogóle swoją postać ;P w każdym razie nie powinno być numerów a la rambo, uff
gdzieś dalej w notce jest sugestia, że w tym odcinku możemy zobaczyć więcej rodaków ronona. klik?
[btw. nie, nie czytam wynurzeń tego człowieka o żarciu :P przekopywałam się przez forum gateworld.net i znalazłam odnośnik]
  • 0

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#28 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 07.03.2007 - |10:11|

Co do nowego superwroga w SGA, to może spełni się moje proroctwo, i okaże się, że Pradawni „obudzili w mrocznym miejscu” nie tyle Wraith, ale właśnie tego wroga, a Wraith są jego wytworem.
Oglądając już 3 sezon (no dobra, początek 3 sezonu) zastanawiam się, tak jak większość, jakim cudem pojawili się Wraith, jak osiągnęli osiadaną wiedzę techniczną i rozrośli się w taką siłę, że Pradawni nie dali im rady.
Nie dali im rady w szczytowym momencie rozwoju, ale zanim go osiągnęli, musieli już jakoś funkcjonować i się rozwijać, POŻYWIAĆ i nie sądzę, żeby uszło to uwadze pradawnych i oni nie zareagowaliby wcześniej.

W mojej opinii (wiem, ze autorzy scenariusza do SGA pewnie widzą to inaczej) Wraith są sztucznie wytworzoną rasą, dedykowaną jako broń przeciwko ludziom.

Fakty:
1. Wraith są spokrewnieni z robalami, z których jeden w "38 minutach" dopadł Sheparda.
2. Wraith mogą się żywić jedynie ludźmi, nie trawią innych zwierząt, za co pewnie chomiki i świnki morskie są im wdzieczne. Ale czym się żywili, zanim pradawni hipotetycznie wpadli na nich na "Mrocznej planecie"?
3. W którymś odcinku "Oblężenia" (chyba pierwszym), udaja się na planetę, gdzie próbowali hodować bardziej zjadliwych ludzi i chyba po tym wysnuwają teorię, że z powodu podobieństwa DNA ludzi i Wraith ci ostatni powstali z krzyżówki ludzi i robali, jako błąd lub niedopatrzenie pradawnych.
4. Jeśli jest jak w pkt. 2 i 3, to Wraith powstali później niż pradawni, więc pradawni nie mogli nagle na nich "wpaść". Wraith musieliby powstać na świecie odwiedzanym przez pradawnych.
5. Wraith jako nowy gatunek nie mógłby osiągnąć takiej wielkości bez stałego dostępu do żywności, a jako nowopowstały gatunek musiałby się żywić na dużą skalę jeszcze przed osiągnięciem zdolności lotów kosmicznych.
6. Owszem, zanim zaczęliby latać, mogliby wpadać na lunch na inne światy przy użyciu wrót, ale chyba by ktoś zauważył, że nagle ileś osób się gwałtownie postarzało i szukałby odpowiedzi. Wtedy przewaga technologiczna umożliwiłaby załatwienie problemu zanim powstał.
7. Mamy nanowirusa, który powstał nie dzięki technologii Wraith i pradawnych, mamy więc inną siłę gdzieś w okolicy.
8. Jeśli wirusy stworzono, żeby wykończyć ludzi (jeśli to miałą być broń na Wraith, to dzięki technologii pradawnych nie powinna atakować ludzi), to być może ta sama rasa stworzyła Wraith jako broń dedykowaną na ludzi. Jeśli żywią się tylko ludźmi, to nie będą zainteresowani dietą z innej rasy.
9. Brak tej rasy w okolicy może wynikać z tego, że albo dla świetego spokoju chcieli pozbyć się wszędobylskich pradawnych i poszli dalej spać, albo też Wraith zniszczyli ich fizycznie, nie przejmując się tym, że nie mogą się nimi żywić, ale za to stanowili fizyczne zagrożenie. Probem identyczny jak z Al Kaidą, którą wspierano popczątkowo do wali z ZSRR w afganistanie a teraz nie wiadomo jak się tego pozbyć.
10. Wraith stoją na końcu łańcucha pokarmowego, więc umarliby z głodu zanim by się rozwinęli przed odkryciem przez pradawnych.

Reasumując może się oakazać, że pradawni wpadli na KOGOŚ, temu się nie spodobali, przetworzył złapanych ludzi na Wraith, żeby walczyli, zgodnie z instynktem pożywiania się, z ludźmi. Dajemy im broń (nie za silną, jak Asgard dawał Ziemii).
Potem stajemy z boku i patrzymy co się stanie.

Ciekawe, czy zgadłem…
  • 0

#29 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.03.2007 - |10:15|

Ja mam cichą nadzieję, że Wraith i Pradawni mają ze sobą krewniaczy związek. Skoro zakładamy, że Wraith powstali jako hybryda a następnie mutacja człowieka i iratiusa, to równie dobrze można założyć, że Wraith pochodzą z mutacji Pradawnych. To w jakimś stopniu wyjaśniałoby jak to możliwe, że Wraith są tak rozwiniętą rasą a Pradawni byli zaskoczeni ich nagłym pojawieniem się. Można założyć, że cała populacja Wraith może wywodzić się z jakiejś grupy Pradawnych dotkniętej epidemią iratiusa. Widzieliśmy jak szybko przebiega mutacja, więc stworzenie całej populacji Wraith nie zajęłoby więcej niż długość ludzkiego życia, a to bardzo szybko jak na standardy życiowe Pradawnych. W ten sposób Wraith mogliby przejąć przynajmniej część technologii Pradawnych i przystosować ją do swoich potrzeb.

Oczywiście wszystko to jakieś moje teorie. Mam jedynie nadzieję, że ten nowy wróg nie okaże się zdegenerowanymi Furlingami, bo skoro byli oni członkami Przymierza, to nie wiem co musiałoby się stać żeby okazali się teraz źli.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 20.03.2007 - |10:16|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#30 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 20.03.2007 - |15:08|

nanowirusa stworzyli Pradawni w wiadomym celu (odcinek Progeny) ;)
  • 0

#31 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 20.03.2007 - |22:30|

Bard, dziwne te twoje teorie,

juz chyba w 1szym sezonie bylo powiedziane, ze Pradawni pozwolili na rozwiniecie sie Wraith przez niedopatrzenie - jacys ludzie zamieszkali na planecie, na ktorej zyly iratusy.... moze nie utrzymywali z ta planeta jakichs czestych kontaktow i nie zorientowali sie dosc szybko...
oczywiscie, jest to naciagane, alewszystkie teorie w SG sa naciagane, a te trzeba przyjac jako ogloszona przez scenarzystow :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#32 cyzyk

cyzyk

Destiny Crew Member

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.03.2007 - |21:25|

7. Mamy nanowirusa, który powstał nie dzięki technologii Wraith i pradawnych, mamy więc inną siłę gdzieś w okolicy.
8. Jeśli wirusy stworzono, żeby wykończyć ludzi (jeśli to miałą być broń na Wraith, to dzięki technologii pradawnych nie powinna atakować ludzi), to być może ta sama rasa stworzyła Wraith jako broń dedykowaną na ludzi. Jeśli żywią się tylko ludźmi, to nie będą zainteresowani dietą z innej rasy.

Pradawni stworzyli nanowirusa jako broń przeciw Wraith ("Progeny")
Jak wyjaśniono w odcinku kod nanowirusa miał wbudowane zabezpieczenie przed zabijaniem Pradawnych, ale oni byli w środku wojny, więc zapomnieli dodać zabezpieczenia przed zabijaniem ludzi (tak sądze)

3. W którymś odcinku "Oblężenia" (chyba pierwszym), udaja się na planetę, gdzie próbowali hodować bardziej zjadliwych ludzi i chyba po tym wysnuwają teorię, że z powodu podobieństwa DNA ludzi i Wraith ci ostatni powstali z krzyżówki ludzi i robali, jako błąd lub niedopatrzenie pradawnych.

4. Jeśli jest jak w pkt. 2 i 3, to Wraith powstali później niż pradawni, więc pradawni nie mogli nagle na nich "wpaść". Wraith musieliby powstać na świecie odwiedzanym przez pradawnych.

5. Wraith jako nowy gatunek nie mógłby osiągnąć takiej wielkości bez stałego dostępu do żywności, a jako nowopowstały gatunek musiałby się żywić na dużą skalę jeszcze przed osiągnięciem zdolności lotów kosmicznych.

6. Owszem, zanim zaczęliby latać, mogliby wpadać na lunch na inne światy przy użyciu wrót, ale chyba by ktoś zauważył, że nagle ileś osób się gwałtownie postarzało i szukałby odpowiedzi. Wtedy przewaga technologiczna umożliwiłaby załatwienie problemu zanim powstał.

9. Brak tej rasy w okolicy może wynikać z tego, że albo dla świetego spokoju chcieli pozbyć się wszędobylskich pradawnych i poszli dalej spać, albo też Wraith zniszczyli ich fizycznie, nie przejmując się tym, że nie mogą się nimi żywić, ale za to stanowili fizyczne zagrożenie. Probem identyczny jak z Al Kaidą, którą wspierano popczątkowo do wali z ZSRR w afganistanie a teraz nie wiadomo jak się tego pozbyć.

Istnienie innej rasy, która stworzyła Wraith jest mało prawdopodobne ponieważ w "The Gift" jest jasno powiedziane, iż język Wraith jest pochodną języka pradawnych, a nie jakiejś innej rasy, co sugeruje że Wraith mieli spory kontakt z technologią Pradawnych w pierwszych latach istnienia, więc być moze do czasu zanim musieli zacząć odżywiać się ludzmi (w "Instinct" mamy powiedziane, ze Wraith na początku odżywiają się jak normale dzieci) przysposobili sobie sporą część technologii i rozpoczęła się wojna w której Wraith mieli przewagę liczebną.
  • 0

#33 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.03.2007 - |13:46|

Też dopiszę kilka linijek do listy życzeń.
- Po pierwsze licze na rychłe rozwiązanie problemu replikatorów. Remat ten został wyeksploatowany w Sg-1, a tutaj mamy do czynienia z nieudanym przeniesieniem tego wątku. Zabić wszystkich, skoro mamy technologie Asgardu.
- Nowy przeciwnik, oby był przemyślany. Z chęcią był zobaczył jakiś przeciwników, stojących w cieniu manipulujących poczynaniami Wraith. Mogliby być odpowiedzialni za przyspieszenie rozwoju pijawek (ewolucji i technologii). Chcieli na przykład wygonić Pradawnych z ich galaktyki, jednak nie byli zbyt mocni w walce fizycznej, więc znaleźli kogoś kto będzie walczył za nich.
Kolejni źli w swoich mocarnych statkach i z mocarnymi siłami, będą nudni. Nowe podejście byłoby mile widziane.
  • 0

#34 Mockerre

Mockerre

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 07.04.2007 - |22:39|

Widzę, że nikt nie zagląda na geos.tv, więc pokuszę się o założenie tematu ;)

http://geos.tv/index...rticle?nid=1961

Jak dla mnie to porażka :(
  • 0

#35 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 07.04.2007 - |22:51|

Słyszałem już gdzieś plotki o tym, w sumie jest to jakieś rozwiązanie, Sam na pewno będzie o niebo lepsza niż Weir :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#36 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 12.04.2007 - |15:20|

jakaś panienka po ostatnim stargejtowym konwencie napisała w notce na livejournalu, że była na 'wycieczce' po pustym planie sga i kiedy uczestnicy owej wyprawy weszli do biura weir, zastali trochę zmieniony wystrój. przede wszystkim na półce stały dwie fotografie -- jacoba cartera oraz jacka i sam.
z tego wniosek, że dowództwo chyba naprawdę się zmieni ;P..

z 2 strony sama panienka tego nie zauważyła, ktoś 'przypomniał' jej to kilka dni później. imho jednak fotel dowódcy ekspedycji to jedyne miejsce, jakie może zająć carter, nie odbierając roli więcej niż 1 osobie, więc zdjęcia raczej nie były żartem ze strony producentów.

i tekst z bloga:

Upon entering Weir’s office, I noticed it looked different. There were things missing from her desk. The room didn’t quite look right. But in all of the magic of being on set, I didn't notice it at the time. Someone told me a couple of days later that there are two pictures sitting on the shelf in that office. One is of Sam and Jack fishing up at his cabin. The other is Jacob Carter. Wonder who’s office it is? Anyone who’s been following the season 4 casting rumours knows that Weir has become a recurring character :( and that Carter will be on for 14 eps.

http://pavaneofstars...948.html#cutid1

[na końcu notki bonus dla fanek baala ;PP]

• 0

#37 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 12.04.2007 - |18:15|

czy się komuś wydaje, że na tym forum jest ble, ble, ble....... . Bo czytam i nic nie wiem.
1. nowa rasa
2. część ludzi z SG1
3. i co dalej? - romanse, utarczki, ......

a ja Wam powiem tak:

MOD: Wycinam kolejna grafike. NIE SPAMOWAC!!

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 12.04.2007 - |18:24|

• 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#38 epona

epona

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.05.2007 - |11:05|

Widze że się nieoficjalne głosowanie zrobiło... To ja się dołożę ze swoim skromnym głosem na : Daniela. Zgadzam się z przedmówcą , że brakuje im tam historyka. Niby Rodney czasami coś tam sobie przypomni ale to nie jego działka. A tandem Sam + Rodney mogą być na dłuższą metę nie do zniesienia. Sam to "chodząca doskonałość" a ile można oglądać jak Rodney dostaje w tyłek (nie odpowiadajcie...:D). Żeby nie było ja ją serio lubię ale niech ona sobie zostanie na ziemi z O.Neilem.
A z ciekawostek to ja jestem ciekawa jak wybrną z ożywienia doktorka, bez naciągania ponad granice wytrzymałości.
  • 0
There Are Some Days, You Take The Long Way Home...

#39 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 10.06.2007 - |22:44|

Mały wywiad, a w nim:
- o sezonie 4 mówią Joseph Mallozzi oraz Paul Mullie
- kilka scen z sezonu 4, w tym nowa fryzura Sam
SGAVideo_Diary.mov
Enjoy :)

PS
Dołączona grafika
Dołączona grafika
  • 0
Master of possimpible ;)

#40 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.06.2007 - |20:51|

okej, moja pierwsza rekacje... Carter jakos dziwnie wyglada... tak jak nie Carter.... aż zastanwia czy Tapping na pewno gra tą Carter.... Sam Carter. ;]
Log65: Happy camper

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych