Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Lord of the Rings Trilogy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
198 odpowiedzi w tym temacie

#21 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 29.08.2003 - |21:48|

Podobno na poczatku przyszlego roku ma sie ukazac pelne wydanie wszystkich trze czesci filmu z mnostwem dodatkow. Moze ktos wie cos na ten temat?

Napewno nie na początku przyszłego - raczej obstawiałbym początek 2005. Poza tym wątpie - tyle upchali na tych 4xDVD, że jakoś nie wiem, co by jeszcze mogli wrzucić. "Śniadanie z Frodem", "Dziennik Sama: jak podrywałem elfki?"? :lol:
  • 0

#22 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 29.08.2003 - |22:01|

Napewno nie na początku przyszłego - raczej obstawiałbym początek 2005. Poza tym wątpie - tyle upchali na tych 4xDVD, że jakoś nie wiem, co by jeszcze mogli wrzucić. "Śniadanie z Frodem", "Dziennik Sama: jak podrywałem elfki?"? :lol:

Taka reklama mi mignela na ktoryms kanale telewizyjny, ale zlapalem sama koncowke - na reklamach wylaczam dzwiek i tu wlaczylem z powrotem, jak juz byla koncowka. Chyba, ze cos zle zrozumialem.
  • 0
There is always a bigger fish.

#23 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.09.2003 - |07:37|

2 września 1973 roku zmarł J. R. R. Tolkien, profesor literatury angielskiej, filolog, i Bóg wie czego jeszcze... :D Dał światu niezapomniane książki - Władca Pierścieni, Silamrillion, Hobbit - a także przekłady dzieł z dawnych dni: Perłę, Sir Orfeo, Sir Gawain'a i Zielonego Rycerza. Od 50 lat cały świat przeżywa przygody Froda, Sama i reszty członków Drużyny Pierścienia. Tolkien dał nam świat pełen honoru, miłości i przyjaźni, gdzie nawet "najbardziej niepozorna istota może zmienić losy świata". Pamięć o nim będzie wiecznie żywa, za każdym razem kiedy sięgniemy po jego książkę przypomnimy sobie dowcipnego angielskiego profesora i fajką i wielką miłością do dzieci i pisarstwa. Wierzymy, że Tolkien odnalazł swój Valinor, gdzie wraz z Edith, Frodem, Samem i elfami żyje w świecie, w jakim zawsze chciał żyć. RESPEKT MAN!!!

John Ronald Rauel Tolkien - Beren
3 stycznia 1892 - 2 września 1973

• 0

#24 Ruda

Ruda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.09.2003 - |09:02|

Chcę też zauważyć, że podobnie jak w zeszłym roku dodatki z wydań 2 i 4-płytowego nie będą się pokrywać, więc może warto się pokusić o zakup obu wersji. 

Po co wydawać pieniądze na film, który niczym nie różni się od wersji kinowej, dla dodatków ? "Drużynę Pierścienia" i "Dwie wieże" mam na kompie i to w bardzo dobrej jakości. Wolę wydać 200 zł. na wydanie 4-o płytowe, gdzie film jest dłuższy o jakieś 40 minut. Z tego co wiem, to "Dwie wieże" będą rozszerzone o więcej ujęć niż to miało miejsce w "Drużynie".
  • 0
Przekonanie to luksus tych, co stoją z boku...

#25 darry

darry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.09.2003 - |18:49|

widziałem zajawkę wydania 4 płytowego ( jest na wydaniu 2DVD) i niue wyobrażam sobie zakupu innej wersji. Jest duzo nowych scen i kilka ze starych jest poszerzonych. Na przykład podam scenę : po bitwie pod Helmowym Jarem wojska Rohanu przepędzają siły Sarumana w kierunku znanego nam lasu Fangorn. Gandalf stwierdza aby wojsko trzymało się daleko od lasu - a co "las" zrobił z orkami to się domyślacie. Więcej nie opiszę tych fragmentów aby nie psuć zabawy tym którzy tak jak ja cierpliwie czekaja do listopada.

yes my master
  • 0

#26 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 03.09.2003 - |19:41|

widziałem zajawkę wydania 4 płytowego ( jest na wydaniu 2DVD) i niue wyobrażam sobie zakupu innej wersji. Jest duzo nowych scen i kilka ze starych jest poszerzonych. Na przykład podam scenę : po bitwie pod Helmowym Jarem wojska Rohanu przepędzają siły Sarumana w kierunku znanego nam lasu Fangorn. Gandalf stwierdza aby wojsko trzymało się daleko od lasu - a co "las" zrobił z orkami to się domyślacie. Więcej nie opiszę tych fragmentów aby nie psuć zabawy tym którzy tak jak ja cierpliwie czekaja do listopada.

yes my master

Jest to jedna ze scen, ktorych mi brakowalo. Mam nadzieje, ze jest ich wiecej.Namowiles mnie na to wydanie.
  • 0

#27 Ruda

Ruda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.09.2003 - |20:20|

To i ja dorzucę dwie sceny na zaostrzenie apetytu:
- pierwsze pojawienie się Sama i Froda będzie różnić się od wersji kinowej, rozszerzone zostaną sceny ich chodzenia po górach, więcej będzie również Golluma śledzącego bohaterów.
- podczas opowieści Gandalfa o tym, co wydarzyło się w Morii, zostanie dodanych kilka scen ukazujących jego walkę z Balrogiem.

Dołączona grafika

Byle do listopada :)

Użytkownik Ruda edytował ten post 03.09.2003 - |20:21|

• 0

#28 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 03.09.2003 - |21:22|

Po co wydawać pieniądze na film, który niczym nie różni się od wersji kinowej, dla dodatków ? "Drużynę Pierścienia" i "Dwie wieże" mam na kompie i to w bardzo dobrej jakości. Wolę wydać 200 zł. na wydanie 4-o płytowe, gdzie film jest dłuższy o jakieś 40 minut.

No tak faktycznie brak mi już argumentów :D Ale jak w ten sposób podchodzisz to sprawy, to wersję rozszerzoną też możesz mieć na kompie prawda? Ale to chyba jednak nie to samo. A jeśli oprócz czytnika DVD masz też odtwarzacz stacjonarny to różnica już jest kolosalna... A pieniądze warto wydać dlatego, że Peter Jackson odwalił naprawdę kawał dobrej roboty i lepiej zapłacić jemu niż piratowi. B)
  • 0

#29 Ruda

Ruda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.09.2003 - |22:24|

Po co wydawać pieniądze na film, który niczym nie różni się od wersji kinowej, dla dodatków ? "Drużynę Pierścienia" i "Dwie wieże" mam na kompie i to w bardzo dobrej jakości. Wolę wydać 200 zł. na wydanie 4-o płytowe, gdzie film jest dłuższy o jakieś 40 minut.

No tak faktycznie brak mi już argumentów :D Ale jak w ten sposób podchodzisz to sprawy, to wersję rozszerzoną też możesz mieć na kompie prawda? Ale to chyba jednak nie to samo. A jeśli oprócz czytnika DVD masz też odtwarzacz stacjonarny to różnica już jest kolosalna... A pieniądze warto wydać dlatego, że Peter Jackson odwalił naprawdę kawał dobrej roboty i lepiej zapłacić jemu niż piratowi. B)

Upsss... Chyba źle mnie zrozumiałeś :( Bardzo szanuję pracę Jacksona i uważam to co zrobił za prawdziwe perły kinematografii. Chodzi mi o to, że nie warto kupować wydania 2-u i 4-o płytowego razem, bo to strata pieniędzy. Może na 2-u płytowym są inne dodatki niż na 4-o, ale ja kupuję płyty dla filmu, a ten niczym się nie różni od kinowej wersji. Dlatego uważam, że lepiej kupić wydanie 4-o płytowe, bo przede wszystkim do filmu są dodane dodatkowe sceny, a dla tych co lubią pooglądać film "od kuchni" są aż dwie płyty z dodatkami :D Co się tyczy kina domowego to przyznaję racje. Kiedy pierwszy raz obejrzałam "Drużynę" to z wrażenia wbiło mnie w fotel :o . Słychać najmniejszy szelest a odgłosy walk są po prostu niesamowite :)

Użytkownik Ruda edytował ten post 03.09.2003 - |22:35|

• 0

#30 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.09.2003 - |21:52|

No to ja trochę zamieszam. :ph34r: :P :D
Zupełnie nie rozumiem tego całego zamieszania wokół Władcy pierścieni. Pierwszą część oglądałem u znajomego na DVD. Strasznie się wynudziłem. Poza ładnymi ujęciami krajobrazu nie widziałem w tym nic ciekawego. Drugą część oglądałem na kompie, i muszę przyznać, że to było już ciekawsze. To znaczy akcja była bardziej wartka i dało sie to jakoś oglądać. Nie powiem jednak żebym zapragnął mieć ten film w swojej kolekcji. Na pewno nie chciałbym go oglądać drugi raz.
Myślałem, ze obejrzenie tych filmów przekona mnie w końcu do fantasy. Niestety. Jak dotąd zaden taki "pseudohistoryczny" film fantastyczny, tzn na którym latają z mieczami i walczą z jakimiś demonami i innymi bajkowymi stworami nie przypadł mi do gustu. (tak samo było z Conanem, nowym Robin Hodem czy Herkulesem). Nie powiem żeby przeszkadzały mi filmy w których goście ganiają z mieczami, ale muszą byc to filmy na prawdę historyczne, lub przygodowe osadzone w historycznych realiach. Jedyne fantasy jakie mi się podobało to Highlander, ale tylko część 1. Być moze dlatego, że poza tym, że goście żyli w nieskończoność, nie było tam innych elementów fantasy (żadnych demonów, potworów, czarów, ani magików).
W sumię jednak o wiele bardziej od fantasy podoba mi się fantastyka-naukowa, zwłaszcza jeśli kładziony jest nacisk na "naukowa".
Do wyjatków mozna by jeszcze zliczyć StarWars, które bliższe wg mnie są fantasy niż sf. Być może dlatego, że jest to tak fantastyka "pseudonaukowa". Albo inaczej rzecz nazywając "technofantasy".

Użytkownik rejm edytował ten post 04.09.2003 - |21:53|

• 0

#31 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 06.09.2003 - |12:42|

No cóż Rejm, masz jak najbardziej prawo, by "Władca Pierścieni" Ci się nie podobał i trudno z tym polemizować.
Już wiele, wiele lat przed filmem, gdy ukazała się książka Tolkiena wybitny krytyk amerykański W.H. Auden napisał o niej: "Nikt nie wydaje się mieć umiarkowanego zdania; ludzie uznają książkę, jak ja, albo za majstersztyk swego gatunku, albo nie mogą jej znieść". Sam Tolkien zaś napisał: "Władca Pierścieni to jedna z tych rzeczy: gdy lubisz, to lubisz; gdy nie, to złorzeczysz".
  • 0

#32 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 06.09.2003 - |21:50|

gdy ukazała się książka Tolkiena wybitny krytyk amerykański W.H. Auden napisał o niej: "Nikt nie wydaje się mieć umiarkowanego zdania; ludzie uznają książkę, jak ja, albo za majstersztyk swego gatunku, albo nie mogą jej znieść". Sam Tolkien zaś napisał: "Władca Pierścieni to jedna z tych rzeczy: gdy lubisz, to lubisz; gdy nie, to złorzeczysz".

Musze przyznac, ze przy pierwszym podejsciu do Tolkiena (bylem wtedy w podstawowce) wymieklem dosyc szybko. Natomiast 2 lata pozniej przeczytalem cala trylogie w ciagu chyba niecalych dwoch tygodni wakacji. Do Tolkiena trzeba dojrzec i nie kazdemu sie on musi podobac. Ale jak sie spodoba, to bardzo wciaga.
  • 0

#33 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 07.09.2003 - |14:30|

Co do wypowiedzi rejma to całkowicie się zgadzam. Ja także przy pierwszej części filmu strasznie się wynudziłam. :( Już miałam nie oglądać drugiej ale koleżanki mnie naciągneły do kina więc z nimi poszłam i strasznie sie zdziwiłam :unsure: . Druga część filmu nie była już taką bajeczką jak pierwsza. Najbardziej pamiętam tą bitwe jak Rohanie bronili swojej twierdzy. Gdzie to było? w Helmowym raju? :) Nie moge sie już doczekać ostatniej części. :rolleyes:
  • 0
Grzechem jest nie grzeszyć...

#34 zbzikowana

zbzikowana

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 76 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.09.2003 - |19:28|

Co do wypowiedzi rejma to całkowicie się zgadzam. Ja także przy pierwszej części filmu strasznie się wynudziłam. :(  Już miałam nie oglądać drugiej ale koleżanki mnie naciągneły do kina więc z nimi poszłam i strasznie sie zdziwiłam :unsure: . Druga część filmu nie była już taką bajeczką jak pierwsza. Najbardziej pamiętam tą bitwe jak Rohanie bronili swojej twierdzy. Gdzie to było? w Helmowym raju? :) Nie moge sie już doczekać ostatniej części. :rolleyes:

W Helmowym JARZE i ROHIRRIMOWIE. Niestety w "Dwóch Wieżach" schrzanili (zmienili) charakter Faramira (Osgiliath). Co do "Powrotu Króla" to również czekam z niecierpliwością (jeszcze tylko rok...). Aragorn bardzo ładnie wygląda na królewskim koniu (:]).

Użytkownik zbzikowana edytował ten post 07.09.2003 - |21:31|

• 0
Vita sine libris mors est.

#35 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 07.09.2003 - |21:23|

Co do wypowiedzi rejma to całkowicie się zgadzam. Ja także przy pierwszej części filmu strasznie się wynudziłam. :(  Już miałam nie oglądać drugiej ale koleżanki mnie naciągneły do kina więc z nimi poszłam i strasznie sie zdziwiłam :unsure: . Druga część filmu nie była już taką bajeczką jak pierwsza. Najbardziej pamiętam tą bitwe jak Rohanie bronili swojej twierdzy. Gdzie to było? w Helmowym raju? :) Nie moge sie już doczekać ostatniej części. :rolleyes:

W Helmowym JARZE. Niestety w "Dwóch Wieżach" schrzanili (zmienili) charakter Faramira (Osgiliath). Co do "Powrotu Króla" to również czekam z niecierpliwością (jeszcze tylko rok...). Aragorn bardzo ładnie wygląda na królewskim koniu (:]).

Nie powiem,żeby 1 część była nudna.! była zdecydowanie lepsza niż 2,nie jestem tam jakimś fanem fantasy,ale trylogia zapowiada się nieźle.Mało jest filmów tego typu i właśnie w takim okresie taki film powinien odnieść kasowy i komercyjny sukces.Zobaczymy co pokaże część 3.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#36 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 07.09.2003 - |22:19|

W Helmowym JARZE. Niestety w "Dwóch Wieżach" schrzanili (zmienili) charakter Faramira (Osgiliath). Co do "Powrotu Króla" to również czekam z niecierpliwością (jeszcze tylko rok...). Aragorn bardzo ładnie wygląda na królewskim koniu (:]).

Nie powiem,żeby 1 część była nudna.! była zdecydowanie lepsza niż 2,nie jestem tam jakimś fanem fantasy,ale trylogia zapowiada się nieźle.Mało jest filmów tego typu i właśnie w takim okresie taki film powinien odnieść kasowy i komercyjny sukces.Zobaczymy co pokaże część 3.

Ale o to właśnie chodzi! "Drużyna Pierścienia" różni się znacznie klimatem od "Dwóch Wież". Tak było w książce i Jackson doskonale to oddał. Pierwsza część spokojna, w drugiej czuć oddech wojny, a trzecia to rąbanina na całego!!! Trzecia część jest najlepsza i będzie doskonała! Ja idę o północy 1 stycznia - Nowy Rok powitam z WP!!!! :D
  • 0

#37 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 09.09.2003 - |20:39|

Trzecia część jest najlepsza i będzie doskonała! Ja idę o północy 1 stycznia - Nowy Rok powitam z WP!!!! :D

No to sylwestra chyba spedzimy bardzo podobnie :D
Co do filmu to również mam nadzieję, że będzie bardzo dobry - choć patrząc po dotychczasowych dokonaniach Petera Jacksona raczej powinienem porzucić wszelkie obawy już teraz. Kiedyś Tolkien, zapytany podczas wywiadu: o czym jest "Władca Pierścieni" zastanowił się chwilę i odparł, że jest opowieścią "o śmierci". Pozostaje mieć nadzieję, że i Jackson ma podobną wizję tej opowieśći i da temu wyraz w "Powrocie Króla".

Użytkownik astromatrix edytował ten post 09.09.2003 - |20:39|

• 0

#38 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 20.09.2003 - |16:06|

Kilka dni temu pożyczyłem w końcu "Dwie Wieże" 2xDVD. Film jak film - doskonały, widziałem go kilkanaście razy. No i był ten materiał z "Powrotu Króla" - normalnie wbijało mnie w fotel przy każdej scenie!!! Ten film będzie najdoskonalszym obrazem w historii kina!!! Już się nie mogę doczekać listopada - edycja 5xDVD i figurka Golluma :D

P.S. Viggo w jednym z dodatków powiedział, że uważa, iż Eowina byłaby lepszą partnerką dla Aragorna niż Arwena. Święte słowa!!! :)
  • 0

#39 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 20.09.2003 - |22:47|

Ja tez zamowilem 5DVD :D Polecam www.oceandvd.pl - sa bardzo profesjonalni i nie olewaja klienta.
Z tym ze mam pewne pytanie - czy to prawda ze oryginalna sciezka dzwiekowa bedzie wylacznie w DTS? Sprawa jest o tyle istotna, ze jak mi sie zdaje przy tzw. prostej konfiguracji odtwarzacz+telewizor przy DTSie nie będzie zadnego dzwieku... :unsure:

Użytkownik astromatrix edytował ten post 20.09.2003 - |22:48|

• 0

#40 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 20.09.2003 - |22:50|

Z tym ze mam pewne pytanie - czy to prawda ze oryginalna sciezka dzwiekowa bedzie wylacznie w DTS? Sprawa jest o tyle istotna, ze jak mi sie zdaje przy tzw. prostej konfiguracji odtwarzacz+telewizor przy DTSie nie będzie zadnego dzwieku... :unsure:

O którą ścieżkę ci chodzi? O tę z TTT 5xDVD? Sorry, bo słowo ścieżka to mi się z OST kojarzy :D
Załóżmy, że ja rozumiem o co chodzi - dźwięk w 5xDVD. Pierwsze wrażenie: hmmm, to będzie DTS? W "Drużynie" nie było. :D Twój problem u mnie nie występuje - z ciekawości odpaliłem TTT w DTS na telewizorze BEZ kina domowego i dźwięk poleciał (pewnie automatyczne przestawienie). Poza tym wątpię, aby zrezygnowali z DD 5.1 Tak więc nie ma się o co martwić.

P.S. JUŻ ZAMÓWIŁEŚ???!!! Kurde, lecę na tą stronkę! :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych