Odcinek 064 - S03E17 - Catch-22
Napisano 19.04.2007 - |14:14|
Jeszcze raz powtarzam - nie jest to zły odcinek, ale w porównaniu z poprzednimi (zwłaszcza 16) bardzo słaby.
Napisano 19.04.2007 - |14:21|
Napisano 19.04.2007 - |14:26|
Odcinek wyraźnie pisany pod zakończenie "No dobra, mamy spadochroniarkę, więc dopiszmy do tego 40 minut a ją pokażemy na samym końcu".
Po obejrzeniu odcinka tez tak pomyslalem ze mieli tylko znakomity pomysl na koncowke a reszte scenariusza pisali na kolanie.
@hydro2 ksiazke Catch 22 przetlumaczono na Paragraf 22
Użytkownik ZimoN edytował ten post 19.04.2007 - |14:27|
Napisano 19.04.2007 - |14:28|
Hydro, Ty chyba sobie znasz zartujesz. Co? Czy popatrzyłes kto był autorem ksiazki? Joseph Heller! Nic tobie to nazwisko nie mówi? A może jestes jeszcze przedszkolakiem i czytasz opowiesci z Doliny Muminków. Poza tym, jak już chcesz tak tłumaczyć to raczej "złap 22".Powiedzcie mi, bo jeszcze nie ogladalem w sumie tego odcinka. Jak byscie przetlumaczyli w tym wypadku tytul Catch 22 na Polski. Złapać 22 ?
To co napisałem. Epizod dobrze zrealizowany. Dobry montaz. W szczególnosci finałowa scena, gdzie ratowanie spadochroniarki przepltane jest scanami spotkania Desmonda z Penny. To majstersztyk. Fajne zdjęcia. Dobre aktorstwo. Scena przechodzi ze sceny bez zgrzytów. Stale wzrastające napięcie. Elementy chumorystyczne. Dobrze napisane dialogi (rozmowa Charliego z Hurleyem na temat superbohaterów przepiękna). Nie wspomnę już o znakomitej retrospekcji Desmonda. Takie epizody trafiają do wyrobionej publicznosci i pracują na popularnośc serialu.Bez obrazy, ale co w tym odcinku było doskonałego i czym w chwili obecnej serial ten różni się od reality show, gdzie kilka par mieszka na wyspie, tworząc miłosne telenowele ? Widać już od dawna, że Kate jest bardzo rozdarta i najchętniej stworzyłaby z Sawyerem i Jackiem trójkącik, bo jeden z nich to dla niej za mało.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 19.04.2007 - |14:38|
Genesis
Napisano 19.04.2007 - |14:36|
Właśnie przejrzałem listę odcinków z 2 sezonu i tam było podobnie - odcinek 18 "Dave" i 19 "S.O.S" były zapychaczami przed finałem (aczkolwiek S.O.S bardzo mi się podobało).
Zapewne następny odcinek również będzie spokojny i mało wnoszący (chociaż pewnie dowiemy się o co biega z Naomi - spadochroniarką), a od odcinka 19 zacznie się jazda bez trzymanki.
Napisano 19.04.2007 - |14:38|
Użytkownik hydro2 edytował ten post 19.04.2007 - |14:38|
Napisano 19.04.2007 - |14:41|
No to przepraszam za przedszkolaka, ale utrzymuje, że powinieneś popracowac nad angielskim.@Jonasz - jak mowilem - nie mialem okazji jeszcze obejrzec odcinka 17, wiec skad moglem wiedziec, ze to chodzi o jakas ksiazke
Genesis
Napisano 19.04.2007 - |14:41|
Napisano 19.04.2007 - |14:54|
Ale wnosi znów kilka pytań?
- Czy Brat Campbell znał przyszłość Desmonda od Ms. Hawking? Jak są spokrewnieni?
- Czy helikopter miał wylądować na wyspie?
- Czemu Penny nie przyleciała? A może była w helikopterze?
- No i wreszcie czemu nikt jeszcze nie znalażł rozbitków skoro tak łatwo Penny znalażla Desa?
Może mi ktoś powie o co biega z książkami Ardil-22 i Catch-22 to to samo?LINK
Co do reszty to nudno trochę... Spodziewałem się powrotu Bakunina, ale to jednak za tydzień...
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 19.04.2007 - |16:21|
Napisano 19.04.2007 - |15:03|
Użytkownik Luk@ edytował ten post 19.04.2007 - |15:04|
Napisano 19.04.2007 - |15:08|
Napisano 19.04.2007 - |15:12|
To się wpisuje w teorie zamkniętej wyspy. Wygląda, na to, że nieautoryzowany środek transportu (być może z wyjątkiem w czasie lockdown) , nie może dotrzeć do Wyspy unikając katastrofy. Dowodów mamy wiele:- Czemu Penny nie przyleciała? A może była w helikopterze?
*Statek badawczy Rusoou
*Jacht Desmonda
*Nigeryjski samolot
*Balon Henry Gale
*Oceanic 815.
Wszyskie się rozbiły gdy znalzły się w jej okolicy.
Spadochroniarka zapewne wiedziała, ze Wyspa tak działa i w bezpiecznej od niej odległości wyskoczyła w helikoptera na spadochronie, a ten spadł do morza.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 19.04.2007 - |15:16|
Genesis
Napisano 19.04.2007 - |15:17|
Podałeś link z odpowiedzią i chcesz... odpowiedzi.Może mi ktoś powie o co biega z książkami Ardil-22 i Catch-22 to to samo?LINK
Ardil 22 to portugalski Paragraf 22 (jak swoją drogą widać po autorze i napisach pod tytułem). A dlaczego akurat portugalski, a nie czeski, to chyba wiesz?
No i nareszcie w odcinku wyjaśniła się na dobre tajemnicy Dymku: Hurley zachęcał Jima piankami (marshmallows), a skąd indziej by mógł je mieć, jak nie od dymku - piankowego marynarzyka we własnej osobie, właśnie?
Napisano 19.04.2007 - |15:26|
Napisano 19.04.2007 - |15:26|
Użytkownik MaraS edytował ten post 19.04.2007 - |15:54|
Napisano 19.04.2007 - |15:27|
Podałeś link z odpowiedzią i chcesz... odpowiedzi.
Ardil 22 to portugalski Paragraf 22 (jak swoją drogą widać po autorze i napisach pod tytułem). A dlaczego akurat portugalski, a nie czeski, to chyba wiesz?
No i nareszcie w odcinku wyjaśniła się na dobre tajemnicy Dymku: Hurley zachęcał Jima piankami (marshmallows), a skąd indziej by mógł je mieć, jak nie od dymku - piankowego marynarzyka we własnej osobie, właśnie?
Chyba czegoś nie rozumiem... czyli wg Ciebie pianki dał dymek? To ładnie... mógł je mieć z tego samego źródła co inne łakocie, mianowicie ze zrzutu pożywienia dla Dharmy.
Napisano 19.04.2007 - |15:33|
zabójczy tekst Sawyera: If we don't play every 108 minutes, the island is gonna explode (czy jakoś tak) biggrin.gif
Rzeczywiście świetny myślałem że pierwszy o tym napiszę ;P.
Odcinek dla mnie 10/10. Niesamowite dążenie do końca. Widz (ja przynajmniej) co chwila zmienia zdanie - (napewno uratuje Charliego, - napewno poświęci go dla Penny). A ty się okazuje, że to jakaś Naomi. Konstrukcja świetna. Mi się podobał. Mi się podobają takie odcinki jak ten czy Flashesh Before Your Eyes. Świadczą o tym także oceny na tv.com.
Napisano 19.04.2007 - |15:33|
Napisano 19.04.2007 - |15:34|
dobre spostrzeżenie kumpla ... Penny sama bała się "dostać" na wyspę więc wysłała Naomi ?? czyli po nie wpisaniu kodu można już na wyspę się dostać normalnie = wyspa jest "widoczna" ?? hmm ...
To by było najrozsądniejsze rozwiązanie. Penn poprostu sie bała polecieć na wyspe i wysłała kogoś od siebie. Dobre jest też stwierdzenie Jonasza, że wyspa ściaga wszystkie maszyny latające na ziemie bądź do wody. Tylko teraz jaki ma sens takowa akcja ratunkowa, skoro pani ratownik wiedziała, że jej helikopter sie rozbije a innej maszyny by sie wydostać z wyspy nie ma... Urządzenie nadawcze? GPS? sie zepsuło więc Des i ekpia nadal są w tym samym martwym punkcie...
Napisano 19.04.2007 - |15:37|
ŁATWO?! Po trzech latach to jest łatwo?No i wreszcie czemu nikt jeszcze nie znalażł rozbitków skoro tak łatwo Penny znalażla Desa?
Nie Ruth tylko PENNY.A ktoś pytał czy spadochroniarka to dziewczyna Des'a?
- No nie...(raczej). Bo dziewczyna Desmonda miała na imię Ruth, a spadochroniarka ma nazywać się Naomi.
Słyszałeś o czymś takim jak ukrywanie spoilerów?Spodziewałem się powrotu Bakunina, ale to jednak za tydzień...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych