Skocz do zawartości

Zdjęcie

DIUNA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#21 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 05.03.2007 - |16:41|

Na dniach wychodzi nowa edycja Diuny z grafikami Siudmaka i w przekładzie Marka Marszała

SPECJALNA EDYCJA Z OPRACOWANIEM GRAFICZNYM AUTORSTWA WOJCIECHA SIUDMAKA

Dom Wydawniczy REBIS wyda sześciotomowy cykl „Kroniki Diuny”, na który składają się powieści: Diuna, Mesjasz Diuny, Dzieci Diuny, Bóg Imperator Diuny, Heretycy Diuny i Kapituła Diuną.

Użytkownik typcio edytował ten post 05.03.2007 - |16:42|

• 0

#22 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 05.03.2007 - |21:01|

No tak, pisaliśmy już o tym - myślę, że będzie to świetne wydanie (wizualnie na pewno) :)
  • 0

#23 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 05.03.2007 - |22:13|

Diuna to pozycja kultowa. ja uwielbiam książkę ale film wersja HBO też mnie zachwyciła. Istotnie może nie przytłacza akcją ale na pewno klimatem.. Zresztą dla mnie to bardzo SFpolityczne, absolutnie genialne.
A co do nowego wydania książki (książek) to od jutra w księgarniach[attachment=284:attachment]
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#24 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 05.03.2007 - |22:16|

@MidMad - może na allegro czasem się coś trafi?

nigdy w życiu nie miałam w ręku papierowego wydania żadnej z książek z serii, a w ebookach zazwyczaj nie ma grafik, więc ciężko mi się wypowiadać nt. ilustracji :PP
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#25 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 05.03.2007 - |22:20|

nigdy w życiu nie miałam w ręku papierowego wydania żadnej z książek z serii, a w ebookach zazwyczaj nie ma grafik, więc ciężko mi się wypowiadać nt. ilustracji :PP

No to skoro robią nowe wydanie - najwyższy czas skorzystać :>
(Najpierw może jeszcze napadnijmy na bank;), bo z tego co widzę, nie będzie to mały wydatek...)
  • 0

#26 psycholafey

psycholafey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 10.03.2007 - |11:59|

moja przygoda z diuna zaczela sie od filmu davida lyncha ktory zaciekawil mine swiatem.. no i wkoncu dorwal osie w lapki ksiazke..
co tu duzo mowic najlepsza ksazka sf dla mnie.. ogrom siwata wykreowain bohaterowie.. akcja..
diuna na bank znajdzie sie w mojej biblioteczce tylo poczekac na ladne wydanie w dobrym tlumaczeniu :D
  • 0

#27 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 11.03.2007 - |06:58|

słuchajcie, wczoraj widziałam to nowe wydanie - duuuże, twarda oprawa, ładna okładka, 55 zł
więcej nie zobaczyłam, bo książka była zapakowana w jakąś folię czy inny siet

chyba się nie skuszę
żal mi 55zł/część :PP
  • 0

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#28 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 11.03.2007 - |09:49|

zal 55 zl?

mi na cos co kocham i uwazam za dzielo ktore powinno stac na kazdej polce nie pozaluje takiej kasy.

osobiscie diune caly cykl przeczytalem juz 3 razy.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#29 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 11.03.2007 - |10:08|

słuchajcie, wczoraj widziałam to nowe wydanie - duuuże, twarda oprawa, ładna okładka, 55 zł
więcej nie zobaczyłam, bo książka była zapakowana w jakąś folię czy inny siet

chyba się nie skuszę
żal mi 55zł/część :PP

Nie, żebym miała reklamować ale na Allegro jest po 39 z opcją odbioru osobistego. (Warszawa)

Niektórzy to już nie wiedzą jakie są granice perfidnego przycinania na cenach. Chciwość ludzka nie zna granic.
A 55 za książkę to zgadzam się, że dużo. Na polskie warunki nawet ładne wydanie to za mało, żeby tak cenę wyśrubować. Cena jest przesadzona!

Użytkownik medusa edytował ten post 11.03.2007 - |10:38|

• 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#30 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.03.2007 - |10:34|

Na stronie Domu Wydawniczego Rebis książka jest po 49 zł i do 11 marca wysyłka jest za 1 zł. --> http://www.rebis.com...ebis/start.html

Użytkownik biku1 edytował ten post 11.03.2007 - |10:34|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#31 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 12.03.2007 - |09:50|

Niektórzy to już nie wiedzą jakie są granice perfidnego przycinania na cenach. Chciwość ludzka nie zna granic.
A 55 za książkę to zgadzam się, że dużo. Na polskie warunki nawet ładne wydanie to za mało, żeby tak cenę wyśrubować. Cena jest przesadzona!

Zgadzam się w zupełności, cena jest zdecydowanie wygórowana. Za 6 części daje to ponad 300 PLN!
Spójrzmy prawdzie w oczy - większość ludzi, którzy mogliby kupić nowe wydanie "Diuny", to ci, którzy już ją znają i zazwyczaj mają na półce choć jedną część. Początkowo planowałam kupić nowe wydanie i postawić je obok starego, ale... cena mnie skutecznie zniechęciła. Szkoda wielka, bo książka - przynajmniej z zewnątrz - całkiem ładnie się prezentuje (w końcu to Siudmak...).
  • 0

#32 mars28

mars28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 14.03.2007 - |10:35|

Biorac pod uwage objetosc (tzn. ilosc stron) poszczegolnych czesci cyklu, ceny powinny byc zroznicowane. A przynajmniej "Mesjasz Diuny" powinien byc tanszy :D

Sam zakupilem wydanie PhantomPress na Allegro, w sumie wyszlo cos pod 200 PLN z kosztami wysylki (kazda kupowana na innej aukcji), stan idealny. 3 pierwsze czesci czytalem ze 3-4 lata temu, pozyczane od znajomych. Po dlugiej przerwie wrocilem do tematu i wlasnie skonczylem "Boga Imperatora Diuny". Mam nadzieje ze 2 ostatnie beda rownie dobre, a nawet lepsze.
  • 0

#33 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 14.03.2007 - |11:24|

Biorac pod uwage objetosc (tzn. ilosc stron) poszczegolnych czesci cyklu, ceny powinny byc zroznicowane. A przynajmniej "Mesjasz Diuny" powinien byc tanszy :D

Oj, tak - ale coś mi mówi, że nie będzie tak dobrze ;D

Po dlugiej przerwie wrocilem do tematu i wlasnie skonczylem "Boga Imperatora Diuny". Mam nadzieje ze 2 ostatnie beda rownie dobre, a nawet lepsze.

Mam nadzieję, że Ci się spodobają. Jak już przeczytasz - napisz kilka słów :)
  • 0

#34 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 22.05.2007 - |16:39|

Przepraszam, że się wtrącę, ale w dwóch księgarniach natrafiłem na dwa tytuły tej samej Diuny: "Diuna - Kapitularz" i "Kapituła Diuną". Które tłumaczenie jest lepsze? (chodzi mi o to w ktorym są czerwie zamiast piaskali, filtrfraki zamiast destylozonów itp.). Niestety nie miałem możliwości zajrzeć do środka tych książek. To jedyna z części Diuny, której nie czytałem i bardzo prosiłbym o wskazanie "tej lepszej".
  • 0

#35 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 22.05.2007 - |17:15|

Diuna: Kapitularz w tłumaczeniu Marii Ryć to ta właściwa wersja z czerwiami ;)
  • 0

#36 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 24.05.2007 - |10:35|

idę na maturę porozmawiać z komisją o diunie, trzymajcie kciuki ;D
ach, bene gesserit

edit: 100% [20/20]
w komisji było 2 fanów diuny i przez bite 10 minut gadałam z nimi o inspiracjach kulturą arabską i mieście arrakin >:D
'przypuśćmy, że diuna nie jest moją ulubioną książką, ale dlaczego byś mi ją poleciła?' jejeje

[co najśmieszniejsze, diuna stanowiła 1/10 mojej prezentacji ;PP]

Użytkownik katja edytował ten post 24.05.2007 - |13:51|

• 0

#37 Reyn

Reyn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 19.07.2007 - |09:02|

Moim zdaniem nowe wydanie Diuny jest świetne. Twarde, zdobione okładki, bardzo klimatyczne rysunki Siudmaka, prawdziwie bibliofilska edycja. Tłumaczenie też mi się podoba, bo jest oparte na tym z Phantom Pressu ale uaktualnione. Czyli np zostają czerwie ale filtrfraki zostają zamienione na filtraki. Mi się podoba. Warto też wspomnieć, że Rebis będzie wydawał równocześnie Legendy Diuny, pierwsza część jeszcze w tym roku. A co do ceny, Diune kupiłem za 40zł, Mesjasza za 35 i nie uważam żeby to było drogo za takie wydanie, zwłaszcza że tomy będą się ukazywać w sporych odstępach czasu.
  • 0
All we have to decide, is what to do with the time, that is given to us. - Gandalf the Grey, Fellowship of the Ring, Lord of the Rings.

#38 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 09.08.2007 - |13:43|

Moim zdaniem nowe wydanie Diuny jest świetne. Twarde, zdobione okładki, bardzo klimatyczne rysunki Siudmaka, prawdziwie bibliofilska edycja.

Z tym się zgodzę. Zresztą... Siudmak. I więcej nie potrzeba nic mówić :)

Tłumaczenie też mi się podoba, bo jest oparte na tym z Phantom Pressu ale uaktualnione. Czyli np zostają czerwie ale filtrfraki zostają zamienione na filtraki. Mi się podoba.

A mi niekoniecznie - chyba za bardzo zasymilowałam się z pierwszym, oldschoolowym wydaniem.
  • 0

#39 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 09.08.2007 - |19:00|

moze ja takZe jestem juz za stary i za dawno czytalem diune
wydanie z phantompress i przyzwyczailem sie do tamtego tlumaczenia. i hmmmm ok powiem jestem nie reformowalny :) i tamto mi najbardziej podchodzi
:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#40 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 11.08.2007 - |23:26|

Filtrfraki raziły mnie od początku: zawsze kojarzyły mi się z wystawnym przyjęciem w ambasadzie. Kartkowałem nowe wydanie i podoba mi się. Duży plus za to, że nie podzielili pierwszego tomu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych