Skocz do zawartości

Zdjęcie

Battlestar Galactica - sezon 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
231 odpowiedzi w tym temacie

#21 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.02.2007 - |16:06|

Sama nie wiem, czy cieszyć się z tego powodu, czy nie.
Z jednej strony - więcej BSG - SUPER! :D
Z drugiej - czy wysoka jakość serialu nie przejdzie w ilość i czy BSG na tym nie straci? W sumie... mimo wszystko troszkę się cieszę, że będzie to tylko kilkanaście odcinków, może nie będą tego wypełniać "zapychaczami" jak 3x14...

wlasnie

ja takze chcialbym aby serial mial i po 22 odcinki na sezon ale zauwazcie jak sg-1 bardzo dobry serial lubie go ale.
wlasnie ale ostatnie sezony nie sa juz takie ja poczatek zaraz pewnie zostane zlinczowany za to co powiedzialem. ale galactica ma naprawde wysoki poziom, jeste serilem ktory wprowadza cos nowego do swiata serili SF. na kazdy odcinek czeka sie z wielka nadzieje ze cos nowego poznamy ze cos nowego nam scenarzysci przekaza. i moze wlasnie to ze odcinkow jest tak malo daje nam te emocje. pozostawmy serial taki jak jest. czekajmy z niecierpiwosci na kolejny odcinek. i aktorow co sa poprostu stworzeni do tych rol. cy wyobrazacie sobie innego aktora grajacego Admirala? czy moze ktos inny zagrac XOalbo 6? wlasnie serial 1 klasa. i chwala im za to czekajmy na 4 sezon warto.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#22 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.02.2007 - |16:27|

Na przykład - 4-odcinkowy pilot-film z 2003 roku był taką eksplozją wątków i całego świata BSG a 1 i 2 sezon jego falą uderzeniową, pod koniec 3 sezonu mamy zakończenie wszystkich wątków i nowy początek. Spójrzmy - 3x01-3x04 to nowa 4-odcinkowa miniseria z następnymi problemami, okupacja i exodus,

4 odcinkowa miniseria to był tylko wymysł TVP aby pilota podzielić na 4 części. :/

Co do sezonu 4 chciałbym jednak aby aby jak się już zdecydowali na te ok 20 odcinkowe serie [2 i 3] niech tak pozostanie.
Fakt jest ,że mam nadzieję związaną z tą odległa datą premiery sezonu 4 iż dzięki temu scenarzyści będą mieli więcej czasu na dopracowanie wątków tak aby zadowolić nas fanów tego serialu.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#23 vg1

vg1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 17.02.2007 - |22:23|

oj żeby tylko się nie okazało że ta długa przerwa jest na przemyślenie czy warto imho po klapie 3 sezonu kręcić jeszcze kolejny
  • 0

#24 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.02.2007 - |01:04|

a kto tu mowi ze 3 sezon to klapa?
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#25 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.02.2007 - |02:33|

a kto tu mowi ze 3 sezon to klapa?

stacja? przeciez BSG mial byc sciagniety z anteny z powodu niskiej ogladalnosci ale jakos sie udalo i bedzie dalej i nawet 4 sezon :>
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.02.2007 - |02:38|

stacja? przeciez BSG mial byc sciagniety z anteny z powodu niskiej ogladalnosci ale jakos sie udalo i bedzie dalej i nawet 4 sezon sly.gif

głupie pytanie, ale co to za herezje?

o zdjęciu to mówiliśmy tylko my, fani, na widok wyników.... stacja nigdy, ale to nigdy nie wspomniała nawet o kasacji tego serialu...

#27 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.02.2007 - |02:48|

hmmm widocznie cos mi sie pomylilo :P
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#28 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.02.2007 - |10:39|

tu mozna powiedziec tylko ze amerykanie maja troche dziwne i odmienne podejscie do seriali. czasami mozna zauwazyc ze to co dla nas jest swietne oni sciagaja z anteny. ale coz jestesmy od nich zalezni i nie mamy na nich wplywu.

ale cieszmy sie z tego co mamy .

tylko dlaczego tak dlugo kaza nam czekac.
:(
  • 0

#29 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.02.2007 - |13:12|

Mnie trochę drażni to, że narazie zamówili 13 odcinków i ten czas zejdzie na napisanie tylko tych odcinków, a co z pozostałymi? Jeśli nie są zamówione to mimo to piszą cały sezon? Powinni wprowadzić jakąś nową postać, żeby było kogo poznawać, najlepiej było w miniserii, nie znaliśmy bohaterów i fajnie ich się poznawało przez pierwszy sezon, właśnie przezto między 2/3 sezonem jest przerwa 1 roku i 4 miesięcy, żeby potem poznawać ich na nowo, poznawać to jak się zmienili, lecz to im chyba nie wyszło i zrobili nudny zapychacz (czytając po postach innych, gdzie indziej). 3x01-04 to nowa miniseria, 3x05-20 to będzie 3 sezon, a 4x01-20 to zawinięcie i masa nowych problemów z nowej dziedzinie, analogicznie do 1 i 2 sezonu, jak w 2 sezonie wyjechano z polityką i sensacją. W 4 sezonie znajdą Ziemię, nie można tak długo ciągnąć jednego wątku, tak samo jak nie mogli ciągnąć tego, że Cyloni chcą zniszczyć ludzi i zakończyli to pod koniec 2 sezonu.
Co do Amerykanów to mają oni to swoją wielką sieć w branży i trudno tutaj na forum dogadać się z innymi, co rzeczywiście wpływa na kasacje seriali, co wpłynęło np. na zawirowaną emisję Firefly.
Jest jeszcze jedna sprawa która mnie martwi i pewnie was też. Czy kiedy stacja zauważy niskie notowania w danym serialu to daje równie duży budżet na następny sezon, czy może większy? Strach mnie ogarnia, co Sci-fi zrobi z tym serialem, co jeśli utnie mu budżet tak, że serial zmieni się na obyczaj sf? Martwi mnie to bardzo, chyba, że ktoś lepiej się zna i powie, że tak nie będzie :(.
  • 0

Dołączona grafika

#30 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 18.02.2007 - |13:26|

Zamówili na razie 13 odcinków (dokładnie ich stanowisko mówi o minimum 13 odcinkach a powody takiego stwierdzenia - zgodnie ze spekulacjami - są następujące):
a) możliwość dodatkowego przygotowania filmu na DVD
B) ciągłe negocjowanie kontraktów z aktorami.

Czyli już te 13 odcinków może być obcięciem budźetu.

Podobno RDM od początku planował serial na 5 sezonów, przynajmniej tak wynika z niektórych stwierdzeń w sieci, w tym jego szacownej małżonki. Co prawda sam się trochę plącze w zeznaniach ale w sumie musi bo jednak on daje produkt, który inni kupią lub nie.

Sieć nie zdjęła tego serialu gdyż policzyli sobie jeszcze widownię z legalnego :) internetu oraz ze sprzedaży dotychczasowych DVD i wtedy wypadają całkiem nieźle.

Poza tym serial nadal ma bardzo dobrą prasę co dla takiej niszowej jednak stacji jak Sci.Fi jest istotne.

A co do 13 odcinków - zarówno w 2 jak i teraz w 3 sezonie jest sporo odcinków po prostu słabszych. Jeżeli dostaniemy 13 odcinków na równym, wysokim poziomie to ja jestem za :D
  • 0

#31 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.02.2007 - |13:39|

slabsze lub lepsze dcinki. ale mi sie wydaje ze trzeba patrzec sie na calosc. na caly serial. a to juz co innego. caly serial stoi na bardzo wysokim poziomie. i w takim przypadku wolalbym aby skonczyl sie szybciej przed jakims obinaniem budzetu i koniec tez by byl na wysokim poziomie niz mialo by go sie zepchnac gdzies na dalszy plan aby dogorywal powoli.

wlasnie firefly
bardzo dobrze sie zapowiadajacy serial i co? jakis na gore zdecydowal ze nie bedzie go wiecej.

trzymajmy kciuki aby sezonow bylo wiele i na wysokim poziomie.
  • 0

#32 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.02.2007 - |13:42|

A co do 13 odcinków - zarówno w 2 jak i teraz w 3 sezonie jest sporo odcinków po prostu słabszych. Jeżeli dostaniemy 13 odcinków na równym, wysokim poziomie to ja jestem za biggrin.gif

Czyżby 4 sezon był czymś jak 1 sezon? Pierwszy sezon jest najlepszy, jeśli go w ten sam sposób skondensowali jak chcą 4 sezon to wychodzi na to, że 4 sezon będzie o wiele, wiele lepszy od trzeciego. Pozatym już długo trwa to poszukiwanie Ziemii więc myślę, że 4 sezon może być wyścigiem na Ziemię, jak mówiłem wcześniej - około 4x03-07, niech Galactica znajdzie miasto (najlepiej w zgraciałym klimacie) gdzie się odnowi, odbuduje, przerobi, doda jakiś komponentów, doda full wypasioną postać którą zaakceptujemy. 4x08-11 poza miastem, w drodze na Ziemii, możliwa cisza przed burzą, lub cała sprawa z odnalezieniem niektórych cylonów z ostatecznej piątki, może przepowiednie dotyczące Ziemii :D najlepiej z ust jednej z ostatecznej piątki. 4x12-13 większość budżetu wylana właśnie w tym miejscu, pod koniec 4x12 Galactica ląduje w naszym układzie słonecznym, ciągną może za sobą jeszcze napalonych cylonów. 4x13 - wielka bitwa i przy końcu dotarcie na Ziemię, 20 minut przed końcem i przez te ostatnie minuty wyjaśni się kim są na tą chwilę obecną Ziemianie, czy zaakceptują tych z Galactiki, pojawi się nowy problem do 5 sezonu... . Tak sobie wyobrażam 4 sezon.

Użytkownik Juki edytował ten post 18.02.2007 - |13:44|

• 0

Dołączona grafika

#33 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 18.02.2007 - |13:46|

A co do 13 odcinków - zarówno w 2 jak i teraz w 3 sezonie jest sporo odcinków po prostu słabszych. Jeżeli dostaniemy 13 odcinków na równym, wysokim poziomie to ja jestem za :D

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem wszystkimi kończynami - liczę nie na ilość, ale na jakość 4 sezonu.

A co do filmu na DVD - może z tego wyjść całkiem ciekawa sprawa, mam nadzieję, że również byłby porządnie dopracowany, a jestem pewna, że zgromadzi dużą widownię.
Przypomina mi się tutaj wspomniany wcześniej Firefly - Fox co prawda zdjął go z anteny (narzekając na zbyt małą oglądalność), ale okazało się, że wpływy z DVD serialu oraz Serenity przekroczyły ich oczekiwania.
  • 0

#34 caluch

caluch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 18.02.2007 - |17:49|

No i co z tego, że kolejny sezon za 10 miesięcy? Zakładam, że w październiku/listopadzie wyjdzie film na DVD, na który na pewno będą musieli włożyć więcej wysiłku i środków $$$. Wg mnie wiadomość ta jest na plus. Dobrze wiedzieć, że stacja wspiera serial, że w światku BSG ciągle coś pozytywnego się dzieje.
Jeżeli wyniki sprzedaży trzeciego sezonu i filmu na DVD będą spore, to na pewno stacja w trymiga zamówi pozosałe odcinki.

Nie oglądałem jeszcze sezonu trzeciego, więc nie jestem na bierząco (zbieram caly sezon w hdtv), Poziom serialu jest bardzo wysoki, więc słabsze odcinki zdarzać się będą. Dla mnie takimi były 2x15 - 2x17.
Serial mi się podoba, bo nie ma jakichś przebieranek w niebieskie ufoludki, ma podłoże psychologiczne, wartką akcję. Uniwersalna historia w otoczce S-F, ale dobrze napisana i zagrana.
  • 0

#35 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 18.02.2007 - |20:05|

Jesli tworcy BSG nie wtlocza w fabule wiecej sf to serial niestety bedzie tracil ogladalnosc. To fani sf stanowia glowna czesc widzow i to oni, zawiedzeni coraz mniejsza iloscia elementow fantastyczno-naukowych, moga w znaczacy sposob wplynac na spadek ogladalnosci. Lem mial takie fajne kryterium jak odroznic czy cos jeszcze jest science fiction czy juz nie. Nalezy pozbawic ksiazke czy film wszystkich elementow zwiazanych z science fiction i jesli reszta fabularnie nadal trzyma sie kupy to to nie jest sf ;>
Ja licze na to ze czwarty sezon bedzie pelen mistycyzmu, odniesien religijnych, byc moze wiecej kosmicznej archeologii (super klimat jak dla mnie). Oby tylko nie zatracil swojej istoty, czyli bycia serialem sf, a nie serialem fabularnym osadzonym w realiach sf.
  • 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#36 Rob18

Rob18

Szeregowy

• Email
  • 15 postów

Napisano 23.03.2007 - |17:41|

To już druga dobra wiadomość dla fanów serialu "Battlestar Galactica". Po przedłużeniu produkcji o kolejny, czwarty już sezon kanał Sci Fi przygotował dla miłośników "Cylonowej sagi" kolejną miłą niespodziankę.

Władze stacji postanowiły przedłużyć kolejną serię produkcji nazywanej "najlepszym serialem w telewizji o dodatkowe 9 odcinków. Nowy sezon Battlestar Galactica" będzie składał się zatem nie jak zapowiadano z 13, ale aż 22 odcinków.

Galactica zaskoczy również widzów specjalnym, dwugodzinnym epizodem, który wyemitowany zostanie późną jesienią lub wczesną zimą 2007 roku.

Obecnie trzecia seria podniebnej sagi dobiega końca. 25 marca Sci Fi wyemituje finałowy odcinek sezonu, który jak zapowiadają twórcy ukaże nowe oblicze Baltara oraz wyjawi tożsamość jednego z ostatnich Cylonów.

Zdjęcia do czwartego sezonu rozpoczną się w maju. Premierowe odcinki wyemitowane zostaną na początku 2008 roku.

Link : http://film.wp.pl/id...=1174668163.977
  • 0

#37 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.03.2007 - |21:06|

Nie rozumiem tylko czemu produkcja zacznie się w maju a premiera dopiero za 7 miesięcy, chcą nakręcić cały sezon naraz? Ileż go będą kisić w wytwórni? Jest jakaś szansa, że inna stacja puści wcześniej (może w hdtv) tak jak Stargate'y ?
  • 0

Dołączona grafika

#38 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 25.03.2007 - |23:35|

Odpowiedzi trzeba szukać w spin-offie oraz komercjalizacji, czyli czegoś zupełnie normalnego w dzisiejszym świecie rozrywki. Fani będę czekać przy okazji nęceni innymi gadżetami: gry, komiksy, zabawki. Dać po prostu serial odcina olbrzymie złoża dochodów. Ot wpadnie trochę za reklamy i później bonus w postaci sprzedanych DVD. A można wyciągać znacznie więcej.

Oczywiście dla nas ma to dużo mniejsze znaczenie. W Polsce i tak raczej dodatki z BSG nie pojawią się na sklepowych półkach. Zdecydowanie za mało odbiorców, ale na zachodzie to potężna machina. Natomiast wspominany już film ma zapewnić ciągłość. Fani będą śledzić jego losy powstawania nie uciekając od ukochanego serialu, po premierze będą czekać na serial w wyniku czego przerwa wyda się znacznie krótsza. A $ popłyną tam gdzie mają.

Scenarzyści zdają sobie sprawę, że wątek powoli trzeba będzie kończyć, a kto zabija kurę znoszącą złote jajka. Pewnie ktoś głodny, ale i tak najpierw wyciśnie z niej tyle ile tylko się da.
  • 0

#39 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 27.03.2007 - |09:47|

A tak swoją drogą - nie myślicie, że 9 miesięcy oczekiwania to trochę za dużo? (nie liczę tu filmu direct-to-dvd) Wydaje mi się, że tak długie oczekiwanie nie zrobi dobrze serialowi. Tym bardziej, że ostatnio jakby brakowało pomysłów twórcom, a przed sobą mamy 4 sezon i to 20-odcinkowy. Mam nadzieję, że jednak postarają się zrobić coś lepszego, niż w 2 połowie s3, który - choć bardzo dobry na tle innych seriali, to jednak IMO jest najsłabszym sezonem BSG.
  • 0

#40 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.03.2007 - |11:27|

A tak swoją drogą - nie myślicie, że 9 miesięcy oczekiwania to trochę za dużo? (nie liczę tu filmu direct-to-dvd) Wydaje mi się, że tak długie oczekiwanie nie zrobi dobrze serialowi. Tym bardziej, że ostatnio jakby brakowało pomysłów twórcom, a przed sobą mamy 4 sezon i to 20-odcinkowy. Mam nadzieję, że jednak postarają się zrobić coś lepszego, niż w 2 połowie s3, który - choć bardzo dobry na tle innych seriali, to jednak IMO jest najsłabszym sezonem BSG.

Z jednej strony masz rację i taka długa przerwa faktycznie może spowodować odpływ widzów, ale z drugiej strony twórcy będą mieli więcej czasu na dopracowanie tych 20 odcinków, połączenia tego wszystkiego w całość i dadzą nam jakieś logiczne wytłumaczenie na wszystkie pytania. Przynajmniej mam taką nadzieję :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych