Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 66 – S04E06 – Tabula Rasa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 66 – S04E06 – Tabula Rasa (116 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

2. 9.5 (7 głosów [7.00%])

Procent z głosów: 7.00%

3. 9 (21 głosów [21.00%])

Procent z głosów: 21.00%

4. 8.5 (14 głosów [14.00%])

Procent z głosów: 14.00%

5. 8 (19 głosów [19.00%])

Procent z głosów: 19.00%

6. 7.5 (8 głosów [8.00%])

7. 7 (8 głosów [8.00%])

8. 6.5 (4 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

9. 6 (4 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [1.00%])

Procent z głosów: 1.00%

12. 4.5 (1 głosów [1.00%])

13. 4 (2 głosów [2.00%])

Procent z głosów: 2.00%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.00%])

20. 0.5 (1 głosów [1.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 04.11.2007 - |02:43|

bardzo ciekawy odcinek :)

daje zasluzone 8.5 :)
  • 0
www.jastrzebie.prv.pl <- Zapraszam!

#22 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 04.11.2007 - |10:42|

Bardzo dobry odicnek :) Fajny ten lead byl.. Troche mi sie przuypomnialo z Pamieci Absolutnej, jak Arnold byl uswiadamiany przez Arnolda :) hehe.. Tylko jedno ale.. McKay z okienka (z komputera) nie powiedzial nic konkretnego, ze za chwile straci pamiec, ze cala zaloga jest chora, tylko powiedzial, ze on to on i ma mu zaufac i zrobic, to co on powie. Wiem, ze scenarzysci nie chcieli ujawniac za szybko fabuly - popsuloby to chyba caly odcinek, no ale jest to pewna malenka wada. Chyba, ze juz nie pamietal szczegolow, o ktorych pisze.

Dobra fabula, ciekawe to wszystko, no i szczeniacka milosc Rodneya i Kate ;) hihi..
  • 0

#23 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 04.11.2007 - |16:48|

Czujcie się dogonieni :lol: Wreszcie dobiłem i się z Wami zrównałem. No tak, to teraz o odcinku. Nie napiszę za dużo, bo nie ma za bardzo o czym pisać. Fatalnie nie było, ale się nie zachwyciłem. Trochę za dużo McKaya, zwłaszcza że wyraźnie nie widać, w którą stronę ta postać ewoluuje i jestraz taka, raz taka, raz taka, czyli niesamowicie sztuczna. Coś z tym trzeba zrobić. Poza tym, więcej niż zwykle Ronona (spoko) i Teyli (bleeeh), a w przeciwieństwie do świetnego Travelers - mało Shepparda. Trudno to ocenić, ale dobrze że i oni dostali odcinek w którym nie powiedzą tylko odpowiednio "Zabiję go na śmierć" i "Najważniejsza jest dobroć", czy innych tekstów w tym typie. No i najlepszy numer - McKay przywiązał się do krzesła, przykleił sobie obok nóż i nagrał sobie filmik jak to się uwolnić :lol:

6.
  • 0

#24 Dark Lord

Dark Lord

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 04.11.2007 - |19:31|

No dobra, już go widziałem i daje mocne 9 naprawde fajny odcinek :D
  • 0
The truth is out there

#25 worlock

worlock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 05.11.2007 - |08:25|

dobra 8.
Nie rozumiem uwag niektorych o slabej jakosci czujnikow. Ten szczep bakterii nie stanowi dla nikogo z galaktyki Pegasusa zadnego powaznego zagrozenia. Warto spojrzec na ospe ktora przywiezli do ameryki kolonisci. Zwykla choroba niemal nieszkodliwa dla Europejczykow a zabojcza dla Indian.
Poza tym Atlantis to miasto niezwylych cudow technologi pelna bardzo rozwinietych komputerow, ale nie posiadajaca AI.
  • 0

#26 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 05.11.2007 - |09:10|

AI było niepotrzebne, bo za klawiaturami siedzieli Pradawni z tymi swoimi mózgami, które w 3 godziny są w stanie nauczyć się całkiem obcego języka od podstaw :lol:
Tak jak już powiedziano-bakteria była nieszkodliwa, dlatego miasto nie zareagowało. Słuchać uchem, a nie brzuchem!

Odcinek budzi wiele skojarzeń. Mnie przykuty Rodney, nóż i nagranie przypominało raczej "Piłę" :P :lol: Uśmiałem się przy tym setnie. Co mi się nie podobało to to, że cały odcinek to jeden wielki OPGW (odcinek poza głównym wątkiem ;) ). I nie chodzi tu o to, że nie traktuje o Wriath ani repliantach, ale że zrobiono mu dziwaczną konstrukcję, której nie pochwalam. Epizod miał szansę, miał potencjał stać się drugim takim "Real World", a tymczasem w trzy minuty po dramatycznym początku mamy już wszystko wyjaśnione. Potem już tylko obserwujemy, co się dzieje ale i tak wiadomo że będzie dobrze. Kurczę, zmarnowano dobry pomysł. Należało wrzucić Rodneya z brakiem pamięci w nowe, dziwne i lekko szalone środowisko ludzi bez pamięci i niech rozwiązuje z innymi ta tajemnicę. Jak w przygodówkach ;) Uruchamiasz tą dźwignię, pytasz się tego faceta, uruchamiasz tą kasetę...I idziesz dalej, a historia staje sie coraz jaśniejsza. Szkoda, że tego tak nie poprowadzono. Na końcu mogliby dojść do celi Teyli, a to wcale by nie oznaczało wybawienia. Widz nie wiedziałby, czy jest ona normalna, czy nie, czy w bazie zaszło coś jeszcze, czy Teyla jest tym, za kogo się podaje itd. Gdyby widz odkrywał historię razem z postaciami, a nie za pomocą deus ex machina, byłoby lepiej.

Tak wiec-za zmarnowanie świetnego pomysłu ocena odcinka z 10 leci w dół do 7. Ponieważ pokazano, że Pradawni mieli jednak elementarne zabezpieczenia biologiczne, do tego diablo sprytne, ocena idzie w górę o pół. Razem 7,5

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 05.11.2007 - |09:12|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#27 Meeks

Meeks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 05.11.2007 - |21:04|

A mi się ten odcinek podobał dlatego , ze zobaczylismy , ze Rodney Mckey jest zdolny do uczuć ;p . Pozatym ciekawe jak Zelenka dorwał sie do stunnera ? ;D
A sam pomysł na bakterie niegroźną dla ludzi z Pegaza a dla nas zabójczą dowodzi tego , że Replikatory nie muszą sie męczyc . Poprostu wyślą nam jakieś choróbsko i po sprawie .

Zasłuzone 9.0 !
  • 0

#28 Czarownik

Czarownik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 05.11.2007 - |21:08|

Odcinek całkiem niezły...
Ogólny motyw z wirusem ok, tylko trzeba by dopracować szczegóły.
Ale... właśnie... zdecydowanie za szybko się skończył. Ostatnio to się właśnie zdarza... Praktycznie cały czas akcja, i nagle 2 min przed końcem bum i po problemie. Żeby to było chociaż wielkie BUM. A to tylko jakże wielki dar przekonywania Ronon'a i fotka Sheppard'a...
Jednak po za tym "wypas".

A sam pomysł na bakterie niegroźną dla ludzi z Pegaza a dla nas zabójczą dowodzi tego , że Replikatory nie muszą sie męczyc . Poprostu wyślą nam jakieś choróbsko i po sprawie .

Groźne groźne... tylko, że u "miejscowych" było to normalne - w młodym wieku (dzieci) przechodziły tą chorobę. De facto nawet lekarstwo się znalazło. To coś w rodzaju ospy u nas, tyle że - jak widać - groźniejsze.

P.S. Rodney widać nieźle zabujany w Pani od botaniki ;)

8/10

Użytkownik Czarownik edytował ten post 05.11.2007 - |21:12|

• 0
„Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze” A. E.

#29 Szarlotta

Szarlotta

Szeregowy

• Email
  • 12 postów

Napisano 05.11.2007 - |21:27|

Odcinek był ciekawy. Sprytny pomysł z tą bakterią. Jeszcze z tym się nie spotkałam w SGA, zwłaszcza, że objawy to m.in. utrata pamięci. Ale styl odcinka się nie zmienił w takich okolicznościach. Kilka minut dają z przeszłości a kilka z teraźniejszości.
To nawet nie było złe :).
A tym zdjęciem Shepparda to było niezłe :D
A Rodney pokazał, że jest zdolny nie tylko do rozwiązywania problemów naukowych, ale też potrafi się zakochać:).
Fajnie, że Katie Brown się pojawiła, dawno jej nie widziałam w odcinkach.
Czwarta seria jak na razie bardzo mi sie podoba i oby tak pozostało:).
Ten odcinek zasługuje na moją ocenę: 9.5 !
  • 0

#30 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 05.11.2007 - |23:37|

co do Zelenki i stunnera, to któryś z żołnierzy (Lorne moze nawet, nie pamiętam) mówi, ze ktoś zaatakował jego człowieka metalową rurą ;] (taka jaką Radek mial jak spotkał Rodneya :P)
  • 0

#31 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.11.2007 - |01:32|

Odcinek całkiem przyjemny

+wojsko to wojsko tekst "To jest nasz dowódca" i potem "właśnie , jestem waszym dowódcą więc musicie robić to co wam każę" oraz "róbcie co on wam każe" wymiatają.
+Samanta w końcu jakoś normalnie ubrana
+Zelenka z rurką
+McKey z dziewczyną.
  • 0

#32 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 06.11.2007 - |11:26|

Dobry odcinek, fajny klimat, kilka śmiesznych tekstów zasłużone 8\10

Ps: Carter wygląda na młodsza niż w SG-1
  • 0

#33 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 06.11.2007 - |23:54|

Dobry odcinek, fajny klimat, kilka śmiesznych tekstów zasłużone 8\10

Ps: Carter wygląda na młodsza niż w SG-1

To przez te kitke. W ogole dobrze jej jest w takiej fryzurze. :) W ogole widac, ze jest w miare wysoka przy reszcie ekipy Amanda ;) hehe
  • 0

#34 FantoM

FantoM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 07.11.2007 - |01:05|

wiem, że może to troche nie jest na to miejsce, ale czy wy też mieliście kłopot z napisami? w sensie, że za szybko leciały? mam tak już od 2 odcinków, a żeby było nie na temat.

Po 2gim obejrzeniu tego odcinka trochę nie podobała mi się opcja ze znalezieniem Teyli... Jakoś tak nie wiem, mam pewien niesmak, tak samo lekko akcja ze zdjęciem na koniec, no ale nie można mieć wszystkiego jeżeli odcinek trzeba zmieścić w 40 minutach... Ale mam nadzieję, na więcej takich odcinków, które mają klimacik horroru, ale niech tym razem trzymają się wątku głównego :) to w ogóle będzie miodzio...
  • 0

#35 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 07.11.2007 - |07:03|

Mimo ze wystawilem 7 odcinkowi i napisalem ze nie byl zly, to teraz jakos mi sie przestal podobac. No niewiem teraz bym 4 wystawil moze 5. W kazdym badz razie kazdy odcinek, ktorego nie odczuwam obejrzenia ponownie, niemowiac o obejrzeniu w lepszej jakosci jest odcinkiem zlym dla mnie ponizej 50%. Ten odcinek wlasnie taki jest. Natomiast dla porownania odcinek poprzedni obejrzalem juz 5 razy i ciagle mi sie podoba.
  • 0

#36 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 07.11.2007 - |13:07|

2)nie jestem specjalistą, ale czy hormon(tak chyba było powiedziane w odcinku, a IMHO powinno być neuroprzekaźnik) może spowodować tak wybiórczą utratę pamięci(znaczy McKay nie pamiętał jak się nazywał, ale np. pamiętał, żeby nacisnąć Enter itd.)?;

Wydaje mi się, że nie ma po temu przeszkód. Hormon może wpływać na neuroprzekaźniki.
To wcale nie była wybiórcza utrata pamięci - najczęściej ludzie tracący pamięć mimo że nic nie pamiętają, zachowują wyuczone zdolności i odruchy (do nich można chyba zaliczyć naciskanie entera).

Użytkownik Magnes edytował ten post 07.11.2007 - |13:10|

• 0
http://magory.net - moja strona

#37 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 07.11.2007 - |14:13|

początek odcinka - a la Hitchcock - trzesienie ziemii, tylko potem był mały problem ze wzrostem napięcia.
w pewnym momencie zaczęłam sie zastanawiać, czy McKay zacznie sobie pisać tym markerem na klacie "major L. obezwładnił mnie i zamknął w mesie" hehe:)
świetna konwencja, kotlet, mimo, że odgrzewany, to jednak smakuje dobrze.
mocne 7,5/10
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#38 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.11.2007 - |22:10|

Ktoś nie był pewien skojarzeń co do tytułu?
Tabula Rasa to po pierwsze koncepcja filozoficzna stworzona przez Johna Locke'a (nie, nie tego Locke'a :P) wedle której (z grubsza rzecz ujmując) człowiek rodzi się jako "pusta karta" i w toku życia, w skutek przeżytych doświadczeń ta karta się uzupełnia i tworzy nas takimi, jakimi jesteśmy.
Poza tym taki tytuł nosił jeden z pierwszych odcinków LOSTa poświęconych imiennikowi słynnego filozofa. ;)

Co do samego odcinka nie chcę się powtarzać - wymiana Zelenka, poza tym niezła gra Luthrel (wreszcie pozwolili jej się wykazać) no i MacKay - jak widać Rodney dojrzewa, już nie w głowie mu niskiej klasy flirty z Samanthą, ale znalazł sobie kogoś na poważnie - bardziej poważnie, niż mogłoby się początkowo wydawać. ;) Zresztą... Chyba każdy zauważył, że Rodney to człowiek o kilku warstwach - na pierwszy rzut oka lekki egoista, tchórz i megaloman, al to tylko pozory - kiedy sytuacja tego wymaga jest zdolny do poświęcenia i bohaterstwa. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#39 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 07.11.2007 - |22:49|

Bardzo dobry odcinek. Na początku nie byłem jakoś przekonany jednak...naprawde b.dobra robota.
  • 0

#40 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 07.11.2007 - |23:27|

skoczek ma centralny zamek na pilota do zamykania tylnego włazu :lol: (scena jak Ronan zostawia związanego Shepparda w skoczku)
to mnie rozwaliło

to już kiedyś było w poprzednim odcinku, piloty są przy wejściu i Ranon po niego sięga jak wychodzi ze skoczka.

Użytkownik elantra edytował ten post 07.11.2007 - |23:32|

• 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych