Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wasze teorie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
303 odpowiedzi w tym temacie

#21 mj12agent

mj12agent

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 19.02.2007 - |21:00|

dołączam się do proźby o szczegóły :)

Tu macie link do teorii usuniętej z forum abc: >>LINK<<
  • 0

#22 AdaMS

AdaMS

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 19.02.2007 - |22:02|

Teoria usunięta z forum abc, jest bardzo ciekawa i przystępnie wyjaśnia sprawę wyspy.

Jednocześnie wydaje mi się świetnym chwytem marketingowym, bo
-przenosi świat Losta w nasz, co daje fanom uczucie realności
-jest logiczna i wyjawia odpowiedzi na nurtujące pytania
-zamieszczono ją oficjalnym forum abc i "jak na złość usunięto" (czy przypuszczenie, że jest prawdziwa nie zwiększa się? ;))

Podsumowując, teoria ta jest jedną z najlepszych i nie mam nic przeciwko temu aby została przedstawiona w serialu.
  • 0

#23 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 21.02.2007 - |00:37|

Wszytko, co zostało przywieziona na wyspę musiało pojawić się tam podczas zaćmienia, ale nie „każdego” zaćmienia, tylko wtedy, kiedy następuje ono w obu światach na raz. Miało to nastąpić tylko 8 razy:

10-14-04
7-1-00
4-17-96
9-21-89(wywołane sztucznie)
3-18-88
2-4-81
2-5-62
3-7-51

Teoria ta została usunieta z forum ABC z prostej przyczyny - jest głupia, niedorzeczna, nielogiczna i niespójna. Przy jej pomocy nie da się wyjaśnić zdarzen na Wyspie, jest więc "niekompatybilna" z serialem.

Jeśli na Wyspę można się dostać tylko podczas okreslonych wyżej warunków w okreslonych dniach, to jak tam trafił lot 815, który się rozbił 22 wrzesnia 2004 roku ? Jak trafił tam Desmond ? A samolot przemytników ? I balon prawdziwego Henrego Gale ?

Jesli na wyspie w innym wymiarze nie można istnieć bez urządzenia TBM, to znaczy , że obowiązują tam inne prawa fizyki. Jak można utrzymywac łącznośc radiową z innym wymiarem, w którym panują odmienne prawa fizyki ? Jesli TBM potrzebny do istnienia na wyspie ma zasięg tylko 42 km, to Desmond uciekając z wyspy na swoim jachcie, po przekroczeniu tej granicy powinien wpaśc nagi do wody i się utopić.

Naprawdę mógłbym bardzo długo punktowac dziury w tej teorii ... Szkoda mi czasu.

I jeszcze jedno. Naprawdę myslicie, że pomysłodawców Losta nie stać na nic więcej, niż rozwijanie kretynskich teorii spiskowych o Majestic 12 z Deus Ex i Eksperymencie Filadelfiskim ?

Użytkownik Asignion edytował ten post 21.02.2007 - |00:39|

• 0

#24 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 03.03.2007 - |23:51|

Do tej nie wyjasniono co wciągnęło w jednym z odcinków Lock'a do dziury, przypomnę tylko że była to jakaś czarna chmurka(moim zdaniem mogło to być silne pole magnetyczne które ciągło Lock"a za nogę do której mógł miec przyczepiony metalowy nóż)-ale to tylko moja hipoteza

hahaha...co za teoria! ale ta wiara ma coś z głową;)
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#25 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 04.03.2007 - |21:05|

Nie znam sie na prawach fizyki ,ani na tych innych duperelach,ale ta teoria jest strasznie dziwna,i glupia.Ktos musial sie naglowic zeby ja wymyslec:P
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#26 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 04.03.2007 - |22:17|

Piotrek, która ?
  • 0

#27 Picket

Picket

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 133 postów
  • MiastoMazowsze

Napisano 05.03.2007 - |16:19|

Teoria ta została usunieta z forum ABC z prostej przyczyny - jest głupia, niedorzeczna, nielogiczna i niespójna. Przy jej pomocy nie da się wyjaśnić zdarzen na Wyspie, jest więc "niekompatybilna" z serialem.

Jeśli na Wyspę można się dostać tylko podczas okreslonych wyżej warunków w okreslonych dniach, to jak tam trafił lot 815, który się rozbił 22 wrzesnia 2004 roku ? Jak trafił tam Desmond ? A samolot przemytników ? I balon prawdziwego Henrego Gale ?

Jesli na wyspie w innym wymiarze nie można istnieć bez urządzenia TBM, to znaczy , że obowiązują tam inne prawa fizyki. Jak można utrzymywac łącznośc radiową z innym wymiarem, w którym panują odmienne prawa fizyki ? Jesli TBM potrzebny do istnienia na wyspie ma zasięg tylko 42 km, to Desmond uciekając z wyspy na swoim jachcie, po przekroczeniu tej granicy powinien wpaśc nagi do wody i się utopić.

Naprawdę mógłbym bardzo długo punktowac dziury w tej teorii ... Szkoda mi czasu.

I jeszcze jedno. Naprawdę myslicie, że pomysłodawców Losta nie stać na nic więcej, niż rozwijanie kretynskich teorii spiskowych o Majestic 12 z Deus Ex i Eksperymencie Filadelfiskim ?

Czy uważasz, że ta teoria spiskowa jest kretyńska i ani trochę cię nie zaciekawiła. To ja nie wiem jakiego pomysłu ty oczekujesz od Ekipy Lost'a. Według mnie teoria jest świetna. Te niedociągnięcia o których mówi Asignion nie zaprzeczają wcale teorii, bo jak powstaje film na podstawie książki reżyser na tej książce bazuje, a nie kręci wszystkiego idealnie z książką. Tak i twórcy naszego serialu nie muszą odwzorować wszystkiego jak w tej teorii. Od razu widać, podobieństwa między lostem, a tym tekstem. Incydent DHARMA, Niedzwiedzie polarne, bunkry wszystko znajduje się i w jednym i w drugim. Szkoda tylko, że nie dowiedzieliśmy się z niej czegoś o członkach DHARMy, bo w trzecim sezonie wiele znaczą i są ukazani jako bardzo inteligentni, źli i okrutni ludzie, a w teorii potewierdzeń ani zaprzeczeń nie ma.
  • 0

#28 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 05.03.2007 - |18:46|

Picket, byłbym potwornie rozczarowany, gdyby Lost był oparty na tych teoriach spiskowych (Majestic 12, Area 51, Eksperyment Filadelfijski). Dla mnie by było to po prostu żałosne. Ale na szczęscie jestem niemal w 100 % pewny, że ta teoria to kompletne brednie i mi takie rozczarowanie Lostem nie grozi. A co do samej teorii - ja nie wymieniłem jej niedociągnieć, lecz fundamentalne błędy, które tę torię po prostu dyskwalifikują. Jakakolwiek teoria, żeby być choć po częsci wiarygodną, nie może w oczywisty sposób stać w sprzeczności z wydarzeniami pokazanymi w serialu. I jeszcze wrzucę Ci coś, co napisałem na innym forum - powody, dla których wg mnie ta teoria została usunieta z forum ABC:

Przeczytałem tą teorię i Wasze wypowiedzi i widzę, że większośc z Was uznała, ze teoria jest ciekawa i interesująca. Wydaje mi się też, że większość z Was uznała, że skoro teoria został usunięta z forum ABC, to oznacza to potwierdzenie tego, że "coś jest na rzeczy" , czyli że teoria jest bardzo bliska prawdy. Tymczasem wg mnie powody dla których teoria to została usunięta z forum ABC są zupełnie inne:

1. Teoria jest niespójna, nielogiczna, zawiera istotne błędy merytoryczne, przeczy sama sobie i za jej pomocą nie da się wyjasnić zdarzeń przedstawionych w serialu.

2. Teoria wskazuje na organizację Majestic 12, która miałaby być motorem wydarzeń na Wyspie. Działalność tej organizacji, jak i teorii spiskowej stojącej za nią, została opisana w grze komputerowej Deus Ex. Problem w tym, że nierozerwalną częścią tej teorii spiskowej jest istnienie Obcych, co jest w oczywisty sposób sprzeczne ze zdyskredytowanymi teoriami na temat Lost - pomysłodawcy serialu w dobitny sposób dali do zrozumienia, że za wydarzeniami na Wyspie i Dharma Initiative nie stoją ani Obcy, ani UFO.

3. Teoria jest obraźliwa dla Twórców Losta, gdyż zakłada, że serial jest oparty na rozwinięciu kretyńskich teorii spiskowych w stylu Majestic 12, Area 51 i Eksperymentu Filadefijskiego. Naprawdę uważacie, że twórców Losta nie stać na nic bardziej ciekawego i oryginalnego?

• 0

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.03.2007 - |18:53|

Lost nie moze się zakończyć się trzygodzinnym wykładem z fizyki współczesnej, ani skomplikowanym spiskiem ciemnych sił. Rozwiązanei zagadki musi być proste, mieszczące się w dziesięciu zdaniach - dłuzszej kwestii w scenariuszy nie było i nei będzie. Ja ciągle obstaje przy rozwiązaniu quasireligijnym, gdyż takie wymaga jak najmniej słów. Ostetecznie zagadka może być wogóle neirozwiązana. Ot po prostu rozbitkwoie zostaną uratowani, albo wszyscy zginą na Wyspie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#30 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 05.03.2007 - |20:57|

Piotrek, która ?

Ups...sorry za troche niejasnosci,chodzi mi mianowicie o teorie z zacmieniem slonca.
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#31 Picket

Picket

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 133 postów
  • MiastoMazowsze

Napisano 12.03.2007 - |19:45|

Nie byłem pewien w jakim temacie tą teorie napisać czy w The others - Inni , czy tu, ale jednak zdecydowałem się na to miejsce. Według mnie jest wiele innych o których przynależności do tej grupy nie wiemy. Wiele razy zastanawiałem się z kąd na wyspie wziął się ojciec Jacka, brat Eko lub Dave (choć on został uznany za wyobrażoną przez Huga postać). Dla mnie wytłumaczenie jest tylko jedno są to the othersi. Zresztą według mnie jest jeszcze wiele postaci z retrospekcji które bardzo prawdopodobnie są innymi np. ojciec Kate. To może trochę dziwna teoria, ale przemawia za nią wiele zdarzeń np:
- Pojawienie się na wyspie Dave, matki Locka, ojca Jacka, brata Eko tyle osób pamiętam.
- Z kąd Juliet i inni the othersi znali, by tyle informacji o Jacku. O tym jakie skończył szkoły itp. mogli się dowiedzieć z jakiś dyplomów świadectw, ale o znajomych już nie. Ktoś musiał go obserwować nie były to osoby nieznane mu bo w końcu domyśli, by się, że coś nie gra. Jedyne wytłumaczenie to takie, że jego najblisi byli w to zamieszani.

Uważam, że podobnie jak z Jackiem było u wszystkich zosób z wyspy. Wszystkie osoby których retrospekcje pokazywane są w lost żyły w róznych warunkach z bardzo różnymi ludzmi od terrorystów po lekarzy. Wiele razy widzimy jak rozbitkowie widzą się w przeszłości z innymi rozbitkami. Mój wniosek jest jeden są na nich prowadzone badania psychologiczne.
  • 0

#32 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 12.03.2007 - |20:17|

- Pojawienie się na wyspie Dave, matki Locka, ojca Jacka, brata Eko tyle osób pamiętam.

hm... W którym odcinku na wyspie pojawiła się matka Locka? :huh: Bo ja nie pamiętam takiego żeby takie coś miało miejsce, ale możliwe, że się mylę...]

- Skąd Juliet i inni the othersi znali, by tyle informacji o Jacku. O tym, jakie skończył szkoły itp. mogli się dowiedzieć z jakiś dyplomów świadectw, ale o znajomych już nie. Ktoś musiał go obserwować nie były to osoby nieznane mu, bo w końcu domyśli, by się, że coś nie gra. Jedyne wytłumaczenie to takie, że jego najbliżsi byli w to zamieszani.

Eeeee kiepski pomysł... A słyszałeś o takim czymś jak akta? Po prostu, wyciągnęli ich akta, w których była zapisana cała ich przeszłość.... Nie wiadomo, do jakich zbiorów mają dostęp inni....

Uważam, że podobnie jak z Jackiem było u wszystkich zasób z wyspy. Wszystkie osoby, których retrospekcje pokazywane są w lost żyły w różnych warunkach z bardzo różnymi ludźmi od terrorystów po lekarzy. Wiele razy widzimy jak rozbitkowie widzą się w przeszłości z innymi rozbitkami. Mój wniosek jest jeden są na nich prowadzone badania psychologiczne.

A według mnie to przeznaczenie ich tam zebrało...

Użytkownik Mercenor edytował ten post 12.03.2007 - |20:17|

• 0

#33 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 12.03.2007 - |20:32|

hm... W którym odcinku na wyspie pojawiła się matka Locka? :huh: Bo ja nie pamiętam takiego żeby takie coś miało miejsce, ale możliwe, że się mylę...]

Matka Locke pojawiła się we śnie Locke w którym zobaczył spadający nigeryski samolot. Nie było to rzeczywiste pojawienie się na jawie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#34 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 13.03.2007 - |16:06|

Wiele razy zastanawiałem się z kąd na wyspie wziął się ojciec Jacka, brat Eko lub Dave (choć on został uznany za wyobrażoną przez Huga postać).

Ojciec Jacka i brat Eko to halucynacje wywołane przez Czarny Dym, zaś Hugo najprawdopodobniej jest chory na schizofrenię i pojawienie się Dave'a było po prostu nawrotem choroby.
  • 0

#35 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 13.03.2007 - |17:12|

Asignion, równie dobrze Dave też mógł być projekcją dymu. Poza tym rzekoma schizofrenia Hugo jak na razie dała o sobie znać raptem raz, więc oczywiste że nie jest chory.
  • 0

#36 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 13.03.2007 - |17:36|

Tak, Dave mógł być halucynacją wywołaną przez Czarny Dym. Ale schizofrenia Hugo to fakt, zdiagnozowany i udowodniony Hurleyowi przez jego lekarza w psychiatryku (zdjęcie z polaroida, na którym Hugo obejmuje nie istniejącego Dave'a). Poza tym nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy schizofrenię się da wyleczyć. Jeśli pacjent nie ma objawów, to jest to spowodowane w najlepszym razie remisją choroby. Więc Hurley jest wciąz chory.
  • 0

#37 Picket

Picket

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 133 postów
  • MiastoMazowsze

Napisano 13.03.2007 - |17:44|

Eeeee kiepski pomysł... A słyszałeś o takim czymś jak akta? Po prostu, wyciągnęli ich akta, w których była zapisana cała ich przeszłość.... Nie wiadomo, do jakich zbiorów mają dostęp inni....
A według mnie to przeznaczenie ich tam zebrało...

Tak, słyszałem o czymś takim jak akta i może udało, by im się im znaleźć wiele interesujących rzeczy na temat przyjaciół Jacka, ale w żadnych aktach nie będzie napisane przyjaciel Jacka Sharperda. Inni musieli od kogoś się dowiedzieć o nich (nawet spytać nauczycieli Jacka w szkołach), lub ktoś z innych musiał go znać.

Ojciec Jacka i brat Eko to halucynacje wywołane przez Czarny Dym, zaś Hugo najprawdopodobniej jest chory na schizofrenię i pojawienie się Dave'a było po prostu nawrotem choroby.

OK moja teoria nie wszystkim się musi podobać, ale dlaczego weszyscy, wszystko przypisują dymkowi. Poza tym, że istnieje to praktycznie nic konkretnego o nim nie wiemy.
Poza tym według mnie to za dużo przypadków się dzieje na wyspie i po za nią (chodzi mi o wcześniejsze życie rozbitków). Tylko mi nie piszcie, że to przeznaczenie m.in. dlatego, że Locke tak w nie wierzył i dlatego umarł Boon.
  • 0

#38 confidence man

confidence man

Kapral

• Email
  • 236 postów

Napisano 13.03.2007 - |21:12|

a może po rozbiciu samolotu, inni zebrali listę pasażerów i wysłali mały wywiad do świata zewnętrznego aby zebrać trochę informacji o rozbitkach. oprócz akt odwiedzili również rodziny zaginionych i zadali im kilka pytań
  • 0

#39 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 13.03.2007 - |23:06|

taaa :

- Dzień dobry. Hurley rozbił się samolotem na jakiejś tajemniczej wyspie, bo był za ciężki. Przyszliśmy się dowiedzieć czegoś o nim, udzieli nam pani wywiadu?

powiedz - czy nie widzisz absurdu swojej wypowiedzi?
  • 0

Dołączona grafika

#40 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 14.03.2007 - |11:08|

Dla dobrze działającej organizacji o dużych wpływach to nie jest problem zebranie informacji o jakiejś osobie.
Vol7 na pewno nie zpaytali w ten sposób. Mogliby nawet powiedzieć matce, że są ze szpitala i chcą porozmawiać o Hurleyu z jego przyjaciółmi na temat jego choroby i jaki był.
Może głupi przykład, ale ludzie z Dharmy mogli wymyśleć wiele innych przypadków. Zresztą wiedząc gdzie pracował Hurley mogli porozmawiać z jego kumplami z pracy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych