Skocz do zawartości

Zdjęcie

Napisy - Prison Break

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#21 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów
  • MiastoKrzesło przed kompem

Napisano 19.01.2007 - |18:38|

Poproszę o listę wszelkich zmian w moich napisach. Mam nadzieję, że miałeś zamiar poinformować mnie co w nich pozmieniasz przed wrzuceniem na stronę. Co do ulicy Owczej sprzeczał się nie będę, choć nie widzę powodu dla którego miałoby nie zostać tak, jak jest.

W ogóle co to za korekta bez porozumienia się z autorem napisów? To, że Hatak przejmuje PB nie oznacza od razu, że można z napisami do niego od razu robić to na co się ma ochotę. Lekka przesada. Ostatecznie nie mogę mieć żadnej pewności, że nie poprawisz ich na gorsze.

Średnio akceptowalną politykę prowadzicie...
  • 0
Bezpłciowa sygnatura zgodna z regulaminem.

#22 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 19.01.2007 - |18:53|

wiesz w sumie, to mnie nie interesuje ile masz lat i czy jesteś młody. to nie ma znaczenia. znaczenie ma to jak robisz napisy. jeśli robisz je dobrze, chwała ci za to, ale zwróć uwagę na to też co piszesz w postach.
a szczerze mówiąc to ja widzę problem, bo np nie wiem kto dał ci do korekty Prison Break. skoro jak sam twierdzisz jesteś nowy w tym wszystkim i jeszcze się uczysz, to chyba twoje napisy powinny być korygowane przez kogoś innego, a nie ty powinieneś robić korektę napisów, kogoś kto już trochę napisów porobił. oczywiście to nie jest zarzut do ciebie, bo ktoś ci to dał, to ty to wziąłeś.
poza tym był taki czas, kiedy dawałem swoje napisy do korekty, ale po kilku razach, kiedy korektorzy wstawiali mi jakieś kwiatki w napisy po cichu zrezygnowałem z tego. obecnie nikt nie dotyka się do moich napisów oprócz mnie samego, z czego bardzo się cieszę, bo nie muszę robić korekty, kogoś kto wpisał swój nick w stopce "korekta", a jeśli zrobię błąd, to wiem, że to ja i nie muszę świecić oczami za błędy, które nie miałem pojęcia, że nawet są, bo tzw. korektorowi się coś wydawało i sobie pozmieniał treść napisów.
teraz jak mi mówisz, że robisz korektę, to właśnie wiem z czego to się może brać. z tego, że jeśli się uczysz, to ty masz być korygowany, a nie korygować innych. i może dlatego ja osobiście uważam, że jakość idzie w dół,
bo mamy dziwną hierarchię: doświadczeni robią napisy, a uczący się robią korektę. to nie jest zarzut do ciebie. ale wiadomo ryba psuje się od głowy.
  • 0
back from the dead :D

#23 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.01.2007 - |19:26|

Poproszę o listę wszelkich zmian w moich napisach. Mam nadzieję, że miałeś zamiar poinformować mnie co w nich pozmieniasz przed wrzuceniem na stronę. Co do ulicy Owczej sprzeczał się nie będę, choć nie widzę powodu dla którego miałoby nie zostać tak, jak jest.

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=owczana
Prawieże znalazłem takie słowo, a prawie robi wielką różnicę.

W ogóle co to za korekta bez porozumienia się z autorem napisów? To, że Hatak przejmuje PB nie oznacza od razu, że można z napisami do niego od razu robić to na co się ma ochotę. Lekka przesada.

W pewnym sensie Hatak jako lider na scenie serialowych napisów może narzucać pewne warunki przyjęcia napisów między innymi ich poprawność językową. Tu nawet nie chodzi o prawa autorskie, bo ta jedna poprawka nie narusza żadnych praw tylko poprawia czyjąś (zamierzoną czy nie) głupotę.

Ostatecznie nie mogę mieć żadnej pewności, że nie poprawisz ich na gorsze.

Jeśli chodzi o "owczaną", to jak dla mnie gorzej już być nie może.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#24 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 19.01.2007 - |19:33|

Ja osobiście, że tak się jeszcze wtrącę, nie mam nic przeciwko korekcie moich napisów, ale nie w taki sposób jak widzę to tutaj. Nawet bym nie wiedział, gdybym tu nie wszedł i nie przeczytał co się święci. A tu widzę absolutną beztroskę w korekcie i luzik pełny. "Nie ma sprawy, zrobiłem korektę 5 odcinków, zmienię i to". I zero przejęcia. Ktoś się męczył, napisy robił a tu nagle takie cuda. Zaraz się okaże, że beznadziejne napisy robię...

Korektę do PB robi mi JediAdam i mam do Niego całkowite zaufanie (choć czasem przepuści jakąś głupotę ;) ). Napisów po Jego korekcie nawet nie sprawdzam, tylko od razu wrzucam to, co dostanę. Wiem, że żadna niemiła niespodzianka mnie w nich nie czeka. I chciałbym, żeby tak pozostało.

A sytuacja taka jaka wynikła z tego wątku jest w moim odczuciu niedopuszczalna. OK, przejęliście serial, ale właścicielem moich napisów jestem ja i nikt inny. I proszę uprzejmie nie rozporządzać nimi jak Wam się podoba. Najwięcej do gadania odnośnie moich napisów mam ja i tylko ja.
  • 0

#25 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 19.01.2007 - |19:56|

Może się wypowiem, chociaż mnie to wszystko nie dotyczy...

Korektę powinno się przeprowadzać wyłącznie z porozumieniem z autorem i najlepiej przed opublikowaniem przesłać mu je do zatwierdzenia. Samowolka nie jest za dobrą sprawą, chyba, że mowa o czymś oczywistym jak jakaś literówka (np. pomgoę = pomogę). No ideałem byłoby poinformowanie autora o błędzie i niech sam to poprawi. Najlepiej korektę (pod względem technicznym) robi jaceks... Zawsze można się od niego spodziewać kompletnej listy wprowadzonych poprawek :)

Co do reszty i całej sprawy z PB. Quentin powinien móc decydować co i jak, ew. w porozumieniu z osobą z którą ustalił "przejście" napisów do PB. On je zrobił i kropka. Nic bez jego wiedzy, bo widać jakie sprawy wychodzą. Już pomijam kwestie tłumaczenia, bo to można w spokojnej dyskusji dopracować. Powstanie takie (nie ukrywajmy) już lekko nieprzyjemnej atmosfery temu nie sprzyja :)

Apelowałbym o spokój i dystans do tego wszystkiego :) Wszystko można sobie wyjaśnić i dojść do porozumienia :) Prywatnie, nie tutaj na Forum, bo to byłoby bezcelowe :) Dlatego proponowałbym przeniesienie Waszych dyskusji na PM/GG/mail, a tutaj prosiłbym o zaprzestanie dyskusji, któa mogłaby się jeszcze dodatkowo zaostrzyć i spowodować nikomu nie potrzebne nerwy i komplikacje :)

EDIT:

No panowie.. był post Quentina i go nie ma... Nie wiem kto go usunął, ale jeśli nie sam Quentin to nie dobrze.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 19.01.2007 - |20:00|

• 0

->1019<-

#26 JediAdam

JediAdam

Kapral

• Grupa Hatak
  • 206 postów

Napisano 19.01.2007 - |20:04|

O rany, robicie z igly widly.
Przedewszystkim w gwoli wyjasnienia korekta techniczna jest robiona na MOJĄ prosbę i w konstultacji ze mną. Nie są robione żadne zmiany w tłumaczeniu, chyba, że Quentin powie, że gdzieś trzeba to zrobić. Pozostanie ulica Owczana, specjalnie ja w korekcie zostawilem, bo tak fajniej brzmi i tyle. Nie musi byc to zgodne z jezykiem polskim, mi to nie przeszkadzalo, tak jak inne fajne wstawki Qunetina. Chyba, ze zaraz ktos napisze, aby wywalic "No to po ptokach" czy "To niebyl blad, to byl wielblad" to ja od razu na to mowie, ze NIE :]
Wiec nie czepiajcie sie takich szczegolow bo i tak nie zostana zmienione.
SSJ moze i jest poczatkujacym tlumaczem, ale co z tego? Kazdy z nas zaczynal, ale nie kazdego za przeproszeniem gnoi sie za chęć pomocy...
Podkreslam jeszcze raz - JEST TO KOREKTA TECHNICZNA w pelnej konsultacji z MOJA OSOBA.
Wiec wyloozujcie, robicie afery z byle powodu.
Pozdrawiam.
  • 0

#27 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 19.01.2007 - |20:16|

No panowie.. był post Quentina i go nie ma... Nie wiem kto go usunął, ale jeśli nie sam Quentin to nie dobrze.

Ja go usunąłem, bo się wysłał jako kolejny zamiast dołączyć się do poprzedniego mojego posta - a w końcu nie mogę dawać argumentów przeciwko sobie w postaci "nawet nie umiesz postów pisać" :) A teraz próbuję go dokleić tam, gdzie jego miejsce, ale oczywiście sieć mi marudzi...

Jak się uda to go dokleję, bo nie po to się tyle nastukałem, żeby usunąć całkiem. Choć generalnie teraz to już nie ma sensu się pieklić, więc raczej daruję sobie wklejanie.

Użytkownik Quentin edytował ten post 19.01.2007 - |23:23|

• 0

#28 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 19.01.2007 - |20:19|

:)

No myślę, że tak... ponowię swój apel... więcej kontkatu na linii tłumacz-korektor i wierzę, że będzie dobrze :)
  • 0

->1019<-

#29 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 19.01.2007 - |20:27|

To może ja w końcu coś powiem. Radi jak masz jakieś uwagi to wal na PM albo pisz je w strefie dla tłumaczy. I przestani mi tu pisać że hatak jest zły :]
Pozdrawiam
  • 0

#30 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 19.01.2007 - |20:57|

hatak jest dobry!!!
a poza tym, odrobina krytyki nikomu nie zaszkodziła, a może nieco zmobilizować.
i jeszcze jedno, prawdziwa cnota krytyki się nie boi. :bag:
  • 0
back from the dead :D

#31 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 23.01.2007 - |18:09|

do dizisiejszego odcinka

[6874][6922]Podziękowania.|Złożę raport, gdy będę w ziemi.

raczej gdy będą w ziemi

[20118][20138]Wyhoduj sobie oczy na [beeep]e.

To jakiś żart? Jak można "watch your back" przetłumaczyć w ten sposób? Tak, to na pewno żart. Ale marny.

[21330][21348]Case będzie miała proces.

-> Kacee

[21482][21502]Powtóż to jej prawnikowi, dobra?

ort -> Powtórz
  • 0

#32 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 23.01.2007 - |19:06|

Dzięki za szybkie tłumaczenie. Jedna uwaga odnośnie tytułu. Z tego co wiem JOHN DOE określa się w stanach osobę której danych nie znamy, czyli u nas albo NN, albo BEZIMIENNY. Tak mi się wydaje jezor.gif
  • 0

#33 MaGiK

MaGiK

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 23.01.2007 - |20:47|

Dzięki za szybkie tłumaczenie. Jedna uwaga odnośnie tytułu. Z tego co wiem JOHN DOE określa się w stanach osobę której danych nie znamy, czyli u nas albo NN, albo BEZIMIENNY. Tak mi się wydaje jezor.gif

Ehh ubiegłeś mnie ;) Właśnie chciałem to napisać. Oto potwierdzenie jakby ktoś nie był przekonany.

John Doe - w USA nazwisko używane dla określenia mężczyzny o niezidentyfikowanej lub ukrytej tożsamości. Dla określenia kobiet używa się nazwiska Jane Doe. Termin ten stosuje się zwłaszcza w aktach policyjnych, sądownictwie i dokumentach prawniczych.

W innym znaczeniu "John Doe" to także zwykły, szary obywatel - porównać go można z polskim "Janem Kowalskim", "przysłowiowym Kowalskim".

Źródło Wikipedia

Użytkownik MaGiK edytował ten post 23.01.2007 - |20:47|

• 0

#34 carool

carool

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 23.01.2007 - |21:40|

Ale z tym
to już przegięcie. Po co w takim razie korekta, skoro nie wychwytuje się takich błędów, a nawet nie wrzuca się napisów do Worda, żeby sprawdzić błędy ort.? Przegięcie jak dla mnie. To nie jest poziom Grupy Hatak.
  • 0

#35 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 23.01.2007 - |22:29|

Ale z tym
to już przegięcie. Po co w takim razie korekta, skoro nie wychwytuje się takich błędów, a nawet nie wrzuca się napisów do Worda, żeby sprawdzić błędy ort.? Przegięcie jak dla mnie. To nie jest poziom Grupy Hatak.

Spokojnie, to pewnie raczej literówka albo JediAdam nie zauważył tego po prostu...
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#36 carool

carool

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 23.01.2007 - |22:31|

Spokojnie, to pewnie raczej literówka albo JediAdam nie zauważył tego po prostu...

Chciałbym, żeby tak było :)
  • 0

#37 JediAdam

JediAdam

Kapral

• Grupa Hatak
  • 206 postów

Napisano 24.01.2007 - |09:29|

Przegladalem w wordzie, po prostu to przeoczylem. Rany zeby sie deneerwowac jedna literowka ;P :)
Jest juz uaktualnienie.
Pozdrawiam.

Użytkownik JediAdam edytował ten post 24.01.2007 - |09:30|

• 0

#38 carool

carool

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24.01.2007 - |21:02|

Przegladalem w wordzie, po prostu to przeoczylem. Rany zeby sie deneerwowac jedna literowka ;P :)
Jest juz uaktualnienie.
Pozdrawiam.

Jakoś jestem wyczulony na błędy ortograficzne.
  • 0

#39 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 06.02.2007 - |20:51|

{26992}{27070}Musisz się tam pojawić|i wszystkie cię poznają.

powinno byc raczej: teraz ty bedziesz gospodynia i wszystkie ci poznaja

lub cos kolo tego ale raczej napewno nie ta pierwotna wersja

i powinno byc: {39280}{39364}Linc. Zamknięte.

Użytkownik Murdock edytował ten post 06.02.2007 - |21:11|

• 0

#40 Borkowicz

Borkowicz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.02.2007 - |15:50|

Dzięki Quentin.
Będzie synchro do properka ?
  • 0
And so it goes. People lost in their journey. Lost in their lives. But this island provides opportunity. Some may rise. Some may fall. And you wonder, who will lose faith? Who will survive? And who really are... the good guys?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych