Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sapkowski

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 26.06.2008 - |17:21|

Sapkowski jest genialny. Jego książki są świetne. Napisane w prostym i zrozumiałym języku dzięki czemu czytelnik nie ma problemów w zrozumieniu treści. Jak dla mnie to Wiedźmin przebija Władce Pierścieni i to sporo. Było by super gdyby Holywood zabrał się za jego kręcenie. To dopiero był by bestseler. Niestety Polacy mieli szanse i jej nie wykorzystali - jak można wyciąć 3/4 książki i zrobić z tego film angry.gif

Żeby tylko było wycięte 3/4 książki to bym, aż tak nie płakał, ale połączenie w jedną całość 13 opowiadań to rozbój w biały dzień. Najlepiej by było dla twórców jakby się skupili na tylko jednym z opowiadań i na jego bazie utworzyli film. Byłby lepszy efekt niż to co było w kinie. Najlepiej gdyby wybrali jeszcze takie opowiadanie, które nie wymagałoby efektów specjalnych w dużych ilościach, czyli np. "Okruch Lodu".
Stało się jednak inaczej.... tragicznie dla miłośników prozy. Dobrze jednak, że gra "Wiedźmin" została potraktowana poważnie i nie wyszedł z tego żaden gniot tylko bardzo dobra produkcja ciesząca oczy. Kto grał wie o co chodzi, a kto nie, niech zagra naprawdę warto.

Użytkownik Spearhawk edytował ten post 26.06.2008 - |17:21|

• 0

#22 Scoobiefield

Scoobiefield

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 27.06.2008 - |10:33|

Sapkowski nie mówi nie następnym ekranizacjom więc kto wie? Może kiedyś ktoś się za to profesjonalnie zabierze...
A efektów specjalnych w wiedźminie mało jest, w opowiadaniach to chyba tylko smok i dżinn.
  • 0
I don't want to be human! I want to see gamma rays, I want to hear x-rays, and I wanna, I wanna smell dark matter!
I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me!

#23 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 27.06.2008 - |17:22|

Sapkowski nie mówi nie następnym ekranizacjom więc kto wie? Może kiedyś ktoś się za to profesjonalnie zabierze...

Tylko żeby nie nasi twórcy, lecz ktoś na poziomie P. Jackson`a lub J. Camerona. Choć jeśli miałby to być T. Bagiński i wersja animowana to byłbym zachwycony, bo intro jak i outro było rewelacyjne..

A efektów specjalnych w wiedźminie mało jest, w opowiadaniach to chyba tylko smok i dżinn.

W książkowych moim zdaniem jest dużo, poczynając od strzygi, potwór z opowiadania "Ziarno Prawdy" + wampir bruxa, dopplery, smoki, zeugle, kikimory itp. Ekranizacji opowiadań nie zdzierżyłem, męczyłem się ogromnie więc na ten temat się nie wypowiem ile ich było przedstawionych w serialu. Ale całość możliwych efektów specjalnych w opowiadaniach jest przeogromna i miło by było gdyby ktoś się tym zainteresował.
  • 0

#24 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 27.10.2008 - |16:24|

Taka ciakawostka dla fanów Sapka - jego wiedźmińska saga została jak wiadomo przetłumaczona na wiele języków, w tym hiszpański. Oto, jakie okładki sobie Hiszpanie zafundowali:

http://www.alamutedi...imodeseo_gr.jpg
http://www.alamutedi...adestino_gr.jpg
http://www.alamutedi...greelfos_gr.jpg
http://www.alamutedi...empoodio_gr.jpg
http://www.alamutedi...smofuego_gr.jpg
http://www.alamutedi...londrina_gr.jpg

Pani Jeziora jest w trakcie tłumaczenia, dlatego też nie ma jeszcze jej okładki.
  • 0

#25 DamSon

DamSon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 02.11.2008 - |18:42|

:o O kurde... te okładki bardzo mi się podobają, są cudowne, niszczą klimatem już nie mówiąc o doborze modeli. Coś niezwykłego, szkoda że nie znam hiszpańskiego bo z chęcią zastąpiłbym nimi moją obecną kolekcję. Co prawda napisy trochę nie teges ale... no właśnie ale to nic, liczy się co innego, ogólne wrażenie jakie na mnie wywarło.
  • 0

#26 Van Tommy

Van Tommy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 02.11.2008 - |20:30|

Ładne okładeczki, choć i nasze nie były przecież złe.
Zaś co do twórczości AS-a, to moim zdaniem problem z nią polega na tym, że autor jest niezłym nowelistą, ale kiepskim powieściopisarzem- i zwyczajnie ogarnięcie dłuższej fabuły mu nie wychodzi- stąd te problemy z wiązaniem wątków oraz z osobliwymi zakończeniami. Na dłuższą też metę te wszystkie aktualizacje (tzn. wprowadzenie aluzji do znanych nam wydarzeń z prawdziwego świata) robią się męczące; za wiele ich jest, jak mniemam.
Najlepiej by było (moim skromnym zdaniem konsumenta literatury z niższej półki), gdyby AS pozostał przy koncepcji niezależnych opowiadań o wiedźminie, być może powiązanych jakąś główną linią, tzn. układających się w porządku chronologicznym: ot, jak cykl opowiadań o Conanie Howarda (nie kontynuatorów!).
Trylogia husycka... Cóż, kilka świetnych pomysłów, sporo uroczych scen, ale jako całość nużąca, zaś rozwiązanie... Szkoda słów.
  • 0

#27 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 03.11.2008 - |11:03|

Ładne okładeczki, choć i nasze nie były przecież złe.
Zaś co do twórczości AS-a, to moim zdaniem problem z nią polega na tym, że autor jest niezłym nowelistą, ale kiepskim powieściopisarzem- i zwyczajnie ogarnięcie dłuższej fabuły mu nie wychodzi- stąd te problemy z wiązaniem wątków oraz z osobliwymi zakończeniami.

Trylogia husycka... Cóż, kilka świetnych pomysłów, sporo uroczych scen, ale jako całość nużąca, zaś rozwiązanie... Szkoda słów.

Dokładnie tak-AS miał kupę świetnych pomysłów i mnóstwo wątków, włożył też sporą ilość pracy w background historyczny, mimo że to fantasy to można się sporo nauczyć...Ale zupełnie nie wyszło mu splecenie wszystkich tematów w jeden ciąg, nie wykorzystał wielu możliwości a zakończenie to miał po prostu z...skądś tam ;) wyciągnięte. W Wiedźminie było to OK, nie zmarnował tam niczego, wszystko ładnie się plotło w jedną całość. A zakończenie było jak dla mnie sporym zaskoczeniem i dosyć nowatorskie. Ale Trylogia to fabularna porażka. Tak jakby miał być jeszcze jeden tom, ale AS sobie przypomniał, że obiecał trylogię, więc urwał przed finałem. No i znowu niemal takie samo zakończenie. Do smaczku brakowało tylko, by Samsona przebito upapranym w gnoju widłami.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#28 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 03.11.2008 - |20:43|

Trylogii Husyckiej nie byłem w stanie normalnie przeczytać. Ta cała sapkowszczyzna, która w "Weidźminie" grała wspaniale, tutaj kuła w oczy. Pełno powtórzeń w dialogach aż do obrzygania, sceny trwające trzy zdania, potem gwiazdka, następna scena i tak dalej. Momentami można było się zgubić. Męczące to było.

Mam takie same odczucia, być może, że nastawiłem się anty już na samym początku. Ale wychodzę z założenia jako stary konserwatysta, że saga była i jest jak do tej pory najlepsza ze wszystkich publikacji naszego guru fantasy. Mam nadzieję, że powróci jeszcze do tej konwencji jaką prezentował za czasów wiedźmina.
  • 0

#29 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 13.08.2009 - |21:16|

Wiedźmina czytało się całkiem dobrze ale nie przesadzajmy z zachwytami.

Tak jak pisali niektórzy opowiadania są to całkiem niezłe ale całość się jakoś nie klei.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych