Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ranking oglądalności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 04.12.2006 - |18:25|

LOST mimo niskiej oglądalności wciąż przynosi spore dochody.

Od kiedy to 17 czy nawet 15 mln to mało ;)? To daje Lostowi wysokie miejsca pod względem oglądalności.

Natomiast w Polsce ostatni odcinek 2 sezonu na TVP1 oglądało prawie 5 mln widzów. Dane Nielsena oczywiście.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#22 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.12.2006 - |18:33|

Od kiedy to 17 czy nawet 15 mln to mało ;)? To daje Lostowi wysokie miejsca pod względem oglądalności.

Natomiast w Polsce ostatni odcinek 2 sezonu na TVP1 oglądało prawie 5 mln widzów. Dane Nielsena oczywiście.

Wspaniały wynik. To jakby w USA ogładało 40 milionów. Dla samej Polski opłaca się produkowac ten serial.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#23 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 05.12.2006 - |05:36|

Dla samej Polski opłaca się produkowac ten serial.

Tak!!! Za nasze medale w Japonii. W nagorodę. Naprawdę myślisz, że TVP płaci za ten serial tyle, że opłaca się go kręcić tylko po to? Jak by w Polsce leciał o tej samej porze serial np. na TVN i był to Prison, to oglądalność nie była by 5 mln... Nie mamy konkurencji. No może poza M jak Miłość, ale Lost jednak ciągle zachowuje wyższy poziom. Już niewiele wyższy, ale jednak.
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#24 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 05.12.2006 - |15:10|

Jak by w Polsce leciał o tej samej porze serial np. na TVN i był to Prison

To już podchodzi pod s-f ;).

A Lost mimo wszystko ma sporą konkurencję. Na Polsacie lecą wtedy Kiepscy - ok. 3 mln widzów, na TVN W-11 z ok. 4 mln widzów a na TVP2 zazwyczaj jakaś komedia też z ok. 3 mln widzów.
  • 0

#25 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.12.2006 - |15:19|

Nie wiem skąd bierzecie wyniki telemetrii w Polsce, ale chętnie się dowiem. Na stronie TNS OBOP Losta nie ma nawet w pierwszewj dziesiątce, M jak miłość jest ciągle na pierwszym i o zgrozo nawet Klan jest w czołówce.
  • 0

#26 elfikk

elfikk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 05.12.2006 - |16:38|

wirtualnemedia.pl i medialink.pl pewnie
  • 0

#27 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.12.2006 - |17:09|

wirtualnemedia.pl i medialink.pl pewnie

Wirtualne media są beznadziejne, bo ostatnio podają wyniki wg TNS OBOP zamiast AGB Nielsen, który jest uznaną instytucją badania oglądalności na całym świecie.
  • 0

#28 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.12.2006 - |13:57|

Nie wiem skąd bierzecie wyniki telemetrii w Polsce, ale chętnie się dowiem. Na stronie TNS OBOP Losta nie ma nawet w pierwszewj dziesiątce, M jak miłość jest ciągle na pierwszym i o zgrozo nawet Klan jest w czołówce.

Jak już inne osoby wspomniały nie warto zawracać sobie głowy rankingami OBOPu. Liczy się tylko AGB Nielsen :D.
  • 0

#29 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.12.2006 - |19:06|

Dla mnie rankingi AGB niczym sie nie różnią od OBOP-u, może jedynie tym, że Klan jest wyżej. W żadnych rankingach nie widzę informacji o oglądalności Lost. Może poda ktoś konkretnego linka??
  • 0

#30 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.12.2006 - |20:26|

Dla mnie rankingi AGB niczym sie nie różnią od OBOP-u, może jedynie tym, że Klan jest wyżej. W żadnych rankingach nie widzę informacji o oglądalności Lost. Może poda ktoś konkretnego linka??

Rankingi OBOP i AGB Nielsen baaardzo się różnią wynikami oglądalności ( mniej więcej o 1 milion widzów jeżeli chodzi o 15 najchętniej oglądanych programów w TVP1, TVP2, Polsacie, TVN, TVP3 i TV4. Więc to jest ogromna różnica ( najbardziej OBOP zaniża wyniki TVN-u). Jeśli chodzi o oglądalność Lost w Polsce to w tym sezonie wyniosła ona średnio 4,11 mln widzów ( w zeszłym ponad 5 mln ). Dane oczywiście wg AGB Nielsen.

Użytkownik leviathan edytował ten post 06.12.2006 - |20:27|

• 0

#31 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.12.2006 - |20:33|

Za OT Lost, na podstawie wiadomości z ABC, wynika, że od lutego Lost ma być przesunięte na 10 pm. Jako powód się podaje konkurencje Criminal Mind, oraz nachodzącej, nowej edycji Idola. To mi raczej wygląda na degradację. Taki ruch spowoduje utratę masy dzieciaków jako widzów. Być może nachodzącą episody kierowaną do bardziej dożałej widownii i utrata najmłodszycg będzie zrekompensowana wzrostem zainteresowania starszej widownii. Zobaczymy.
  • 0
Genesis

#32 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.12.2006 - |21:40|

Za OT Lost, na podstawie wiadomości z ABC, wynika, że od lutego Lost ma być przesunięte na 10 pm. Jako powód się podaje konkurencje Criminal Mind, oraz nachodzącej, nowej edycji Idola. To mi raczej wygląda na degradację. Taki ruch spowoduje utratę masy dzieciaków jako widzów. Być może nachodzącą episody kierowaną do bardziej dożałej widownii i utrata najmłodszycg będzie zrekompensowana wzrostem zainteresowania starszej widownii. Zobaczymy.

Amerykanie są dziwni. Ile można oglądać tego beznadziejnego Idola?? Jeśli chodzi o zmianę czasu Lost, to ja osobiście nie widzę różnicy pomiędzy 9 a 10. W końcu to nadal jest Prime Time.
  • 0

#33 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.12.2006 - |04:23|

Amerykanie są dziwni. Ile można oglądać tego beznadziejnego Idola?? Jeśli chodzi o zmianę czasu Lost, to ja osobiście nie widzę różnicy pomiędzy 9 a 10. W końcu to nadal jest Prime Time.

O dziesiątej te mniejsze dzieciaki idą juz spać.
  • 0
Genesis

#34 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów

Napisano 07.12.2006 - |05:26|

Widać więcj razy niż beznadziejnego LOSTa. BTW to pod koniec pierwszego sezonu Prison Break też słabnie... :(
  • 0

Thank you and Nestle!

#35 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 07.12.2006 - |09:29|

To jakie wyniki oglądalności ma Lost w Polsce, UK, czy RPA nie ma żadnego znaczenia dla ABC, jeśli u nich oglądalność spadnie to serial dostanie CANCEL i koniec.
Oglądalność w danym kraju jest istotna tylko dla stacji, która wyświetla serial w tym własnie kraju, jesli jest ok i są reklamodawcy, to się kupuje kolejne sezony, jeśli nie to wiadomo... Telewizje, które kupują sezony po tym jak już zostały one w całości wyemitowane gdzie indziej płacą grosze w porównaniu z kosztami produkcji jednego odcinka. Trochę więcej płaci się za sezon jeśli jest on nadal emitowany a przesunięcie jest rzędu kilku tygodni.
Producentem jest ABC i to oni ponoszą większość kosztów więc to oni muszą wychodzić na plus, jest super oglądalność i masa reklam do emisji, to wszystko jest ok, a robi się gożej i gożej, to mówi się "to by było na tyle" i leci dalej.
Fakt, że Criminal Minds stało się zagrożeniem jednoznacznie mówi nam, że Amerykanom Lost już się tak bardzo nie podoba, ABC poszło im na rękę i zamiast szatkować sezon na kilka części robią tylko jedną przerwę, pytanie czy to coś zmieni, bo osobiście uważam, że serial z rewelacyjnego stał się bardzo dobry, a miejscami tylko dobry, a próby ratowania oglądalności mieszaniem w godzinach emisji tylko to potwierdzają.
Poza tym uciekając od Criminal Minds Lost wpada pod CSI:NY, który ma jeszcze lepszą oglądalność niż Criminal Minds, to się nazywa inteligentne rozegranie, może myślą, że fakt, iż FOX i The CW nie emituje już nic coś zmieni, ale mi się wydaje, że niepodzielny lider tego czasu antenowego, czyli CSI: NY wyjdzie z tego starcia zwycięsko, a Lost jeszcze straci widzów...
Jeśli oglądalność od lutego nie zmieni się względem tego co było na początku sezonu to będzie ok, ale jeśli dalej będzie spadać, to kto wie, czy doczekamy się wogóle sezonu 4...

Tak dla przypomnienia:
S03E01 - 11.3/17 (7.6) i 10.8/16 (7.9)
S03E02 - 10.6/16 (6.8) i 9.9/15 (7.0)
S03E03 - 10.3/16 (6.7) i 9.5/14 (6.5)
S03E04 - 10.6/16 (7.0) i 10.2/15 (7.2)
S03E05 - 10.0/15 (6.5) i 9.6/14 (6.8)
S03E06 - 10.6/16 (6.9) i 10.1/15 (7.2)
  • 0
Master of possimpible ;)

#36 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.12.2006 - |11:55|

O dziesiątej te mniejsze dzieciaki idą juz spać.

Raczej mniejsze dzieci nie powinny nas interesować, ponieważ grupą docelową reklamodawców jest przedział wiekowy 16-49. Po za tym Lost ogólnie jest kierowany do osób powyzej 14 roku życia, a te z reguły nie chodzą spać już o 10 p.m.
Wogóle ostatnio widzę tendencję do manewrowania serialami w ramówce i "uciekanie" przed programami o bardzo dużej oglądalności, co wg mnie kompletnie mija się z celem, bo zawsze w weekadays zdarzy się jakiś silny konkurent i może zamiast tego lepiej zainwestować w reklamę serialu niż te dziwne transfery.
  • 0

#37 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.12.2006 - |13:09|

No to słabo przeglądasz bo zarówno w TOP10 z TVP1 wg Nielsena i TOP15 z TVP1 wg OBOP jest Lost.

Co do przesunięcia na 10pm to fakt że coś takiego ABC postanowiło zrobić. Jednak uważam że to dobry ruch bo z Idolem Lost wiosną tego roku przegrywał i to mocno.

Wogóle ostatnio widzę tendencję do manewrowania serialami w ramówce i "uciekanie" przed programami o bardzo dużej oglądalności, co wg mnie kompletnie mija się z celem, bo zawsze w weekadays zdarzy się jakiś silny konkurent i może zamiast tego lepiej zainwestować w reklamę serialu niż te dziwne transfery.

A jeszcze lepiej jakby producenci "zainwestowali" w poziom serialu ;).
  • 0

#38 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.12.2006 - |13:17|

To moze w końcu podasz te linki? Bo jak narazie tylko wytykasz jej, że slabo czyta ale jakoś nie może sie doprosić bezpośredniego linka do rankingu. Taki z tym problem? Czy mam Ci to ułatwić?

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 07.12.2006 - |13:19|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#39 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.12.2006 - |15:07|

To moze w końcu podasz te linki? Bo jak narazie tylko wytykasz jej, że slabo czyta ale jakoś nie może sie doprosić bezpośredniego linka do rankingu. Taki z tym problem? Czy mam Ci to ułatwić?

Tyle że te linki już tutaj są.

Ale skoro niektórzy chcą mieć wszystko na tacy to proszę bardzo, przedświąteczna promocja ;):
Tutaj i tutaj. Dane Nielsena, bo danymi OBOPu to sobie głowy nie zawracam.

edit: I jeszcze tutaj można zobaczyć oglądalność wszystkich odcinków, które leciały na TVP1.

Użytkownik Pawel edytował ten post 07.12.2006 - |15:10|

• 0

#40 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów

Napisano 07.12.2006 - |17:39|

Prison miał zadyszkę przez dwa odcinki. Ostatnie 3 rządzą... :)

I szkoda, że w LOST ta zadyszka trwa już cały sezon z drobnymi przerwami. Nie wiem czy te manewry pomogą. Jak ktoś obejrzy jeden serial to nie wiem czy ma ochote na następny inny tuż po zakończeniu poprzedniego. Raczej nie. Miał by ochotę na następny odcinek tego co już obejrzał.

Użytkownik Jellyeater edytował ten post 07.12.2006 - |17:40|

• 0

Thank you and Nestle!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych