Skocz do zawartości

Zdjęcie

Blade Runner (1982)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#21 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.09.2003 - |01:25|

No z tą bezdyskusyjnościa to trochę przesadziłeś. Ja bym dyskutował czy to faktycznie najlepsze sf. Dobre, ale było wiele lepszych. Tak samo wdziałem wiele filmów z lepszymi zdjęciami.

Użytkownik rejm edytował ten post 05.09.2003 - |01:26|

• 0

#22 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 11.09.2003 - |18:01|

Bezsprzecznie najlepszy film s-f i wielki klasyk kina! Co ciekawe film jest lepszy od powieści Dicka, na której zresztą został tylko bardzo luźno oparty.
Jako, że od pewnego czasu wersja kinowa jest dostępna wyłącznie w telewizji warto sobie ją kiedyś nagrać dla porównania z reżyserską. No i szkoda, że w Polsce wydanie dvd ma tylko DS 2.0.
  • 0

#23 Arturs

Arturs

Kapral

• Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 27.09.2003 - |12:04|

Witam

Oglądałem film, wersja kinowa rewelacyjna, ale gdy zobaczyłem wersje
reżyserską to trochę zwątpiłęm, pierwszy pomysł reżysera jednak wg mnie
nieudany i dobrze sie stało że poprawił ją za namową producenta.

a ścieżka dźwiękowa Vangelisa przeszła do historii, fakt, muza odlotowa,
ale Vangelis jeszcze nie raz pokazał klase: Rydwany Ognia, 1492 Podbój Raju.

VY 73

Arturs
  • 0

#24 Lokri

Lokri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 27.09.2003 - |18:03|

Jako, że od pewnego czasu wersja kinowa jest dostępna wyłącznie w telewizji warto sobie ją kiedyś nagrać dla porównania z reżyserską. No i szkoda, że w Polsce wydanie dvd ma tylko DS 2.0.

Z tego co mi wiadomo to na calym swiecie wydanie dvd ma dzwiek DS 2.0 Po prostu film zostal w takim formacie stworzony. Musialby powstac remake zebysmy mogil cieszyc sie DS 5.1 lub DTS :D
  • 0

#25 arci

arci

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 29.01.2004 - |23:58|

Nie oglądałem wersji reżyserskiej, lecz ciągle jej poszukuje - natomiast kilka razy oglądałem Blade Runnerem - zawsze odkrywając w nim nowe smaczki.
  • 0

#26 Mad M.A.X

Mad M.A.X

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 31.01.2004 - |08:40|

Tia klasyk i tyle. Ostatnio jak oglądałem to usnołem, ale kiedyś to była prawdziwa perełka :).
  • 0

#27 Gość_xxx1012_*

Gość_xxx1012_*
  • Gość

Napisano 01.02.2004 - |15:44|

Film ma juz parę ładnych latek. A ja obejrzałem go dopiero w zeszłym miesiącu. Klasyk? Fakt. Ale już, wydaje mi się, za bardzo odstaje od obecnych produkcji.
  • 0

#28 HENTAI

HENTAI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoToruń

Napisano 07.04.2004 - |09:31|

film widzialem jakies 4 razy w dwoch wersjach (kinowa i rezyserska). jest to napewno klasyk sf jak i cyberpunka.

"widzialem rzeczy, w ktore wy ludzie nigdybyscie nie uwierzyl"
  • 0
WATASHI WA KIREI DESU

#29 phrazes

phrazes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 18.04.2004 - |18:14|

Pamietam jak ogladalem ten film, kiedy bylem mlody i glupi ( teraz zostalo mi tylko to drugie ), nie rozumialem polowy tego filmu, ale zapamietalem jedno - niepodwazalnie genialny klimat, a to wszystko za sprawa rezysera - Ridley Scott ( jakby ktos nie wiedzial przypadkiem ten pan rezyserowal rowniez Alien: Osmy pasazer nostromo),a takze i muzyki autorstwa Vangelisa. Moim skormnym zdaniem film jest absoultnie genialny, lepszego filmu SF jescze nie widzialem. Tak na koniec jescze ciekawostka - Wizja rezeysera, ktorej niestety nie pozowolono mu zrealizowac obejmowala w koncowce filmu podrzucenie nieudowondnionej sugestii ze glowny bohater rowniez moze byc adroidem.
  • 0

#30 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.04.2004 - |18:56|

Witam wszystkch,

Mój pierwszy post na forum :D
Mój nick na pewno wiele zdradza... ;) Jestem fanatykiem tego filmu i co bym nie napisał na pewno nie będzie to obiektywne :P
Niewątpliwie obraz należy do klasyki kina s-f. Klimat, muzyka, scenariusz, scenografia, gra aktorska.
Film na tyle ważny, że powstała książka na jego temat. "Future Noir - Making of Blade Runner" napisana przez Paula M. Sammona. Bardzo ciekawa rzecz. Polecam wszystkim zakochanym w BR.
Jako ciekawostkę napiszę, że "Soldier" z Kurtem Russelem był pomyślany jako "sidesequel" do BR. Dzieje się w tym samym świecie co BR.
No i tak naprawdę to istnieja trzy wersje filmu :D
Nie będę się tak rozpisywał, bo zajęłoby to za dużo czasu i miejsca, a co poniektórzy mogliby stwierdzić, że trafił się wam nudziarz :P
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#31 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 18.04.2004 - |19:19|

Jeśli chodzi o mnie, to możesz mnie zanudzać Bladym uciekinierem. Uważam go za jeden z najlepszych filmów, nie tylko SF. A muzyka broni się nie tylko w filmie, ale żyje swoim własnym życiem.

gulus
  • 0

#32 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 18.04.2004 - |19:51|

Jako ciekawostkę napiszę, że  "Soldier" z Kurtem Russelem był pomyślany jako "sidesequel" do BR. Dzieje się w tym samym świecie co BR.
No i tak naprawdę to istnieja trzy wersje filmu  :D

Jeśli to prawda, to pozostaje tylko wyrazić podziękowania, że nic z tego "sidesequela" nie wyszło, ani że w żaden formalny sposób nie był on połączony z BR. Kurta Russela bardzo cenię, ale "Soldier" to gniot niesamowity.
  • 0

#33 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.04.2004 - |21:34|

Ja tak krytycznie nie podchodzę do tego fiilmu. Może nie jest najwyższych lotów, ale widziałem już gorsze ;) Scena z wysypiskiem miała być pierwotnie w BR. Stąd miał uciec Roy Batty z resztą androidów.
A propos ścieżki dźwiękowej. Istnieje kilka wersji wydanych na cd. Dwie są oficjalne. Pierwsza, która została wydana zaraz po wejściu filmu na ekrany, nie była tą oryginalną. Była to wersja orkiestrowa zagrana przez New American Orchestra. Dopiero z wersją reżyserską ukazała się ta właściwa - Vangelisa. Ciekawostka: istnieje bootleg wydany tylko w 100 egzemplarzach. Śledziłem aukcję jednego z egzemplarzy z numerem 32/100.
Osiągnął cenę 620 dolarów. Zaś dwa inne 810 i 1099. Pozostawię to bez komentarza :o
Na koniec posta mała zagadka. Czy ktoś zauważył ukłon twórców SG-1 w kierunku BR? I co to było? :D
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#34 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 18.04.2004 - |23:06|

Jeśli chodzi o mnie, to możesz mnie zanudzać Bladym uciekinierem. Uważam go za jeden z najlepszych filmów, nie tylko SF. A muzyka broni się nie tylko w filmie, ale żyje swoim własnym życiem.

gulus

Celnie powiedziane - nic dodać, nic ująć a potwierdzeniem tego jest fakt, iż tak leciwy film, do dzisiaj nie stracił na aktualności B)

PS. ubolewam jedynie nad faktem posiadania nienajlepszej jakości divx'a :unsure: <_<

Użytkownik masedo edytował ten post 18.04.2004 - |23:10|

• 0
z pozdrowieniami
masedo

#35 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.04.2004 - |17:26|

Widzę, że nikt nie kwapi się z odpowiedzią na moją zagadkę :huh: Chyba z powodu braku nagrody :P Dorzucę jeszcze małą podpowiedź. Chodzi o odcinek z pewnym urządzeniem z sezonu 4.
Co do DVD z BR to oczywiście jest dostępny tylko w wersji reżyserskiej. Pierwsza wersja kinowa (ale nie pierwsza w ogóle) z "voiceover'em" Forda nie ukazał się na DVD. Przynajmniej oficjalnie.
  • 0

#36 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 22.04.2004 - |17:49|

To może ja - chodzi oczywiście o urządzenie na test Voight-Kampfa (nazwę piszę z pamięci), zbliżone urządzonko widzimy w 4x06 - "Divide and Conquer".
  • 0

#37 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.04.2004 - |18:02|

No cóż mogę powiedzieć... bingo! :D Właśnie chodziło mi o urządzenie do wykrywania Zatarców w odcinku Divide & Conquer 4x05 (ja mam taką numerację, przynajmniej wg Tvtome) oraz jak przypomniał mi Thomass w odcinku 4x17 Absolute Power. Nie ma chyba żadnych wątpliwości, że było ono wzorowane na testerze Voight-Kampff'a.
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale mógłbym co jakiś czas wrzucać posta z ciekawostkami związanymi z BR.
  • 0

#38 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 22.04.2004 - |22:03|

Stary, dobry Blade Runner.Nigdy mi się nie nudzi i nie znudził. Ma swój klimacik, muzyka napawa mnie dobrymi wibracjami a Ford z tamtych czasów zawładnął mym serduszkiem. Taka byłam zafascynowana.
Faktycznie, podobieństwo obu urządzeń jest znaczne.Nawet nie zastanawiałam się nad tym....teraz to widzę....
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#39 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.04.2004 - |23:35|

To raczej nie był przypadek. Zbyt duże podobieństwo w wyglądzie i zasadzie działania. W wielu filmach można znaleźć takie "perełki". Jakby nie było to w BR jest Sokół Millennium z Gwiezdnych Wojen, a w SW: The Phantom Menace lata sobie w najlepsze spinner z BR. Co tu dużo mówić. Branża sf lubi się bawić. :D :D
  • 0

#40 Barabaszek

Barabaszek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 07.06.2004 - |21:32|

Widziałem go już nie pamiętam ile razy i zawsze znajduję w nim tą samą nostalgię za lepszym,wolnym od przemocy światem.Jedyny i niepowtarzalny,WIELKIE kino na każdą porę:)
PS.Najlepsza wersja z tłumaczeniem ITI która wyszła na kasetach wideo do wypożyczalni(jak dla mnie oczywiście).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych