Skocz do zawartości

Zdjęcie

Osoba widziana na monitorze w stacji perła w s3o5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#21 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.11.2006 - |14:34|

Sam napisałes, że "gdzies tam w TLE było zdjęcie" - czytaj czasem co piszesz... :afro:
Na lostpedii jest cały dział o TLE :P Więc mnie tym tekstem akurat ubawiłeś.
Zwłaszcza, że ja w tym wątku już 8 listopada pisałam, że to nie jest Radzinsky - oczywiście cytując lostpedię.
Innych pouczasz, że mają czytac lostpedię, a sam sprawiasz wrażenie, że dopiero co tam zajrzałeś :afro:

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 10.11.2006 - |14:43|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#22 elfikk

elfikk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 16.11.2006 - |18:56|

---Uczcie się angielskiego dzieci i czytajcie lostopedię ;).---

nie muszą ;) http://pl.lostpedia.com/wiki/Jednooki
  • 0

#23 arvetius

arvetius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 16.11.2006 - |21:45|

pokazecie skerny z tego ?
  • 0

#24 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 17.11.2006 - |00:39|

Ciekawostki

* Początkowo fani wierzyli, iż tajemnicza postać jest w rzeczywistości Radzinskym, lecz jeden z producentów serialu, Gregg Nations ogłosił, że Radzinsky nie żyje.
* Termin 'Jednooki' został wymyślony przez Elfika, jednego z userów Lostpedii.

Kawałek logo DHARMA na kombinezonie Jednookiego
Enlarge

Teorie

Tożsamość

* Może być prawdziwym przywódcą Innych.
o Wyjaśniałoby to, dlaczego Juliet i Tom zdają się nie mieć zbyt dużego respektu do Bena.
* Był uczestnikiem wyprawy Rousseau.
* Może być kolejną osobą 'wciskającą przycisk', jak Kelvin czy Desmond.
* Jednooki to Enzo Valenzetti, twórca równania odliczającego czas do końca ludzkości. Jego samolot zaginął, mógł rozbić się na Wyspie. Naukowiec mógł również sfingować swoją śmierć, by zmienić równanie (tak, aby rasa ludzka nie zginęła).
* Może być czarnym charakterem, prawdopodobnie jednym z ważniejszych jakie wprowadzono.
* Jest osobą przedstawioną na malowidle z Łabędzia (człowiek z zamalowanym okiem).
* Radzinsky edytował film instruktażowy z Łabędzia (wycinki filmu znaleziono w Strzale wraz ze szklanym okiem]]. Mężczyzna mógł również edytować nagrania z kamer. Oznaczałoby to, że nagranie z Jednookim zostało nakręcone wiele wcześniej.

Miejsce pobytu

* Znajduje się w Płomieniu.
o Twórcy potwierdzili, że w Sezonie Trzecim Płomień zostanie odkryty.
* Jest w Strzale.
o Szklane oko wspiera tą teorię.
+ Jednakże Strzała zdaje się być jedynie magazynem.
# Strzała, którą poznaliśmy może być jedną z mini-stacji (magazynów?) znajdujących się w pobliżu głównych bunkrów.
* Przebywa w nieodkrytej jeszcze części Hydry lub Laski.
* Jest w stacji, której jeszcze nie poznaliśmy.
* Znajduje się w części Łabędzia, która przetrwała wybuch (za betonową ścianą?).
* Przebywa w Perle, lub w stacji połączonej z Perłą korytarzem (gdy pierwszy raz widzimy ten bunkier, znajduje się w nim wciąż palący się papieros).
o Może dlatego tak szybko dowiedział się o byciu obserwowanym? Usłyszał szmery z pobliża.
o Na ukrytej mapie obok "?" widnieje mniejszy "?". Perła, którą znamy, jest tym mniejszym znakiem. W większym znaku zapytania przebywa Jednooki.

Zadania

* Wciska klawisz, kontrolując kolejną magnetyczną anomalię (jak Desmond).
o W instruktażu Marvin Candle mówi, że stacja służy kontrolowaniu elektromagnetyzmu w TEJ części Wyspy.
* Jest kontrolerem wieży radiowej.
* Stworzył i kontroluje Potwora.

Świadomość obserwacji

* Prawdopodobnie zauważył, że kamera została włączona dzięki migającemu na niej czerwonemu światełku.
o Jednooki jednakże zdawał się dokładnie wiedzieć, gdzie znajduje się kamera.
* W swojej stacji miał monitor pokazujący obraz z kamery w Perl

Ź: Lostpedia.com
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#25 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 17.11.2006 - |12:08|

Ciekawostki [...]

o Wyjaśniałoby to, dlaczego Juliet i Tom zdają się nie mieć zbyt dużego respektu do Bena.

Coś tam się pomylili bo wg. mnie to Tom jednak szanuje Bena - chociażby scena, w której mówi przez walkie-talkie Danny'emu, że jeśli nie da Kate krótkofalówki to doktor pozwoli Benowi umrzeć. Zwrócice też uwagę na wyraz jego twarzy w momenci gdy to mówił... przynajmniej MI się tak wydaje :-D :P

Pozdro

Użytkownik Korzi edytował ten post 17.11.2006 - |12:09|

• 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#26 InVer

InVer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 17.11.2006 - |12:51|

Jacob Vanderfield - 100%
Dołączona grafika
Dołączona grafika
--
Jacob to rzadkie imię (w usa też...) - 99% szans że o jego listę chodzi....
90% szans że ON i on to ta sama osoba.
--
inna sprawa: po czym on poznał że kamera go filmuje? przecież się w kamerze twarze obserwatorów nie pokazały, a takie stare kamery raczej automatyki nie posiadały, chyba że sobie lampkę zamontował. Ewentualnie miał podgląd na pomieszcenie Perły :)
Ta wyspa to jeden wielki BigBrother. Albo zerżnięte z polsatu Dwa światy - zrobione z większym rozmachem.
  • 0

#27 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 17.11.2006 - |13:07|

Czyżby strzał w 10? :) Hmm jeden z członków fundacji Hanso, to by pasowało.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#28 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.11.2006 - |07:57|

@InVer
Podobieństwo - owszem i to wysokiego stopnia.
Tylko jest jeden problem - akcja TLE rozgrywa się w 2006 roku, akcja LOST-a - w 2004 (jesień).
Jeśli to rzeczywiście Jacob Vanderfield - w 2004 roku miałby jedno oko, w 2006 - dwa?
Jak mi to logicznie wytłumaczysz, przyznam ci racje :afro:
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#29 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 20.11.2006 - |13:04|

Może ma swoje oczy na miejscu, a przepaskę nosi tylko dla picu (tylko jaki ma cel jej noszenie :huh: ) :-D
  • 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#30 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.11.2006 - |13:46|

@Korzi
Noszenie takiej łaty na oku tylko "dla picu" - raczej jest bez sensu.
Obstawiam, że Jacob Vanderfield jest rzeczywiście autorem "listy Jacoba" ( z opisu TLE wynika, że wyrok miał za łapówkę i przemyt papierosów-więc to akurat pasuje, że na jego liście znaleźli sie Kate i Sawyer), ale z tym, że to Jednooki Pirat - możliwe, że producenci wpuszczaja nas w kanał (podobnie jak było z Czarnym Dymkiem, też w TLE była dość sensowna sugestia, czym może być dymek).
Poza tym sama lista wygląda, jakby Jacob weryfikował to, co napisali Ethan i Goodwin i z dostarczonych przez nich informacji wybierał "interesujące" osoby. To może sugerować, że "Jacob" sobie siedzi gdzies "w świecie zewnętrznym" i byłoby to raczej potwierdzeniem tego, że Othersi mają łączność ze światem (albo raczej - mieli :afro: )

Jeszcze jedno co przyszło mi do głowy, że jesteśmy wypuszczani w przysłowiowe "maliny" - jeden z dyrektorów Hanso Foundation siedzi na wyspie i z zaklejonym okiem udaje pirata?? Troche bez sensu... komedią by pachniało... i to raczej niskich lotów... :afro: :afro: :afro:
Choć podobieństwu obu panów nie da się zaprzeczyć.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 20.11.2006 - |15:11|

• 0

#31 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.11.2006 - |15:53|

@Korzi
Noszenie takiej łaty na oku tylko "dla picu" - raczej jest bez sensu.
Obstawiam, że Jacob Vanderfield jest rzeczywiście autorem "listy Jacoba" ( z opisu TLE wynika, że wyrok miał za łapówkę i przemyt papierosów-więc to akurat pasuje, że na jego liście znaleźli sie Kate i Sawyer), ale z tym, że to Jednooki Pirat - możliwe, że producenci wpuszczaja nas w kanał (podobnie jak było z Czarnym Dymkiem, też w TLE była dość sensowna sugestia, czym może być dymek).
Poza tym sama lista wygląda, jakby Jacob weryfikował to, co napisali Ethan i Goodwin i z dostarczonych przez nich informacji wybierał "interesujące" osoby. To może sugerować, że "Jacob" sobie siedzi gdzies "w świecie zewnętrznym" i byłoby to raczej potwierdzeniem tego, że Othersi mają łączność ze światem (albo raczej - mieli :afro: )

Jeszcze jedno co przyszło mi do głowy, że jesteśmy wypuszczani w przysłowiowe "maliny" - jeden z dyrektorów Hanso Foundation siedzi na wyspie i z zaklejonym okiem udaje pirata?? Troche bez sensu... komedią by pachniało... i to raczej niskich lotów... :afro: :afro: :afro:
Choć podobieństwu obu panów nie da się zaprzeczyć.

Podobieństwo rzeczywiscie da się zauważyć, ale juz nie pierwszy raz naciąg się nas w ten sposób. Nie wiem etż, skąd wzieliście tego faceta. jeśłi z tych okołolostowych rewelacji, to jest to prawdopodobnie fałszywy trop. Jak dotychczas yo wszytsko tylko podpuchy. Jednooki jeśli nie ejst desmondem Bis, to raczej reprezentuje "trzecia siłe" na wyspie. Ciagle sa to jednak spekulacje nei poparte żadnymi faktami. prawdopodobnei dopiero w marcu będziemy wiedzeili cos bliżej na temat tego wszystkiego.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#32 kitket

kitket

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoPiotrków Trybunalski

Napisano 20.11.2006 - |16:05|

Opaska nie znaczy, że ktoś nie ma oka, nie, które osoby jak mają zeza to w tedy lekarz zaleca nosić opaskę.
  • 0
4 8 15 16 23 42

#33 InVer

InVer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 21.11.2006 - |08:27|

co z tego że nawet w 2004 nie miałby oka a na zdjęciu z 2006 miałby
1. Zdjęcie na stronie może być starsze.

2. Czas na wyspie wydaje mi się nie biec równo z czasem poza wyspą... zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale mam wrażenie że serial zakończy się równo z czasem realnym ... ciekawe co autorzy wymyślą, ale będzie to napewno ciekawe i racjonalne (jak zwykle ;) ) wytłumaczenie.

3. Nie bez powodu pojawiły się: imię Jacob i facet z opaską wyglądająy jak jeden z dyrektorów Hanso- to Vanderfield - już zostało potwierdzone że to ten sam aktor... Andrew Divoff
Dołączona grafika
  • 0

#34 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.11.2006 - |09:58|

@InVer
Wszystko pięknie i ładnie, tylko, że jeden z dyrektorów Hanso Fundation ganiający po wyspie w przebraniu pirata i z opaską na oku? No sorry... :afro: :afro: :afro:
Gag na poziomie rzutu nieświeżym tortem... :afro: :afro: :afro:

Jeśli twój trop jest właściwy, to na następną serię LOSTa konieczny zakup pampersów dla dorosłych - grozi posikaniem sie ze śmiechu :afro: :afro: :afro:
PS - zdjęcie, które wkleiłeś, jest z LOSTa? Czy to tylko jakies "pobożne życzenia" fana? Bo, że Divoff zazwyczaj grywa "czarne charakterki" to już zdążyłam doczytać...

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.11.2006 - |10:16|

• 0

#35 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 21.11.2006 - |21:07|

[quote]jeden z dyrektorów Hanso Fundation ganiający po wyspie w przebraniu pirata [/quote]
W przebraniu pirata? Ja chyba mam inną wersję Losta niż Ty! Może to była kobieta????[quote]
PS - zdjęcie, które wkleiłeś, jest z LOSTa?[/quote]
W mojej wersji Losta, bez jakiegoś gościa w przebraniu PIRATA było to zdjęcie...żałuj, że nie widziałaś!
[quote]Nie bez powodu pojawiły się: imię Jacob i facet z opaską wyglądająy jak jeden z dyrektorów Hanso- to Vanderfield - już zostało potwierdzone że to ten sam aktor... Andrew Divoff[/quote]
Jeśli zostało potwierdzone to super! Mi to pasuje! Jest baaaaaaardzo podobny do faceta z nowego bunkra!
[quote]przynajmniej MI się tak wydaje[/quote]
Tom wtedy prawie płakał...biedny!

[quote]Jeśli zostało potwierdzone to super! Mi to pasuje! Jest baaaaaaardzo podobny do faceta z nowego bunkra!
[quote]przynajmniej MI się tak wydaje[/quote]
Tom wtedy prawie płakał...biedny!
[quote]Ciekawostki

* Początkowo fani wierzyli, iż tajemnicza postać jest w rzeczywistości Radzinskym, lecz jeden z producentów serialu, Gregg Nations ogłosił, że Radzinsky nie żyje.
* Termin 'Jednooki' został wymyślony przez Elfika, jednego z userów Lostpedii.

Enlarge

Teorie

Tożsamość

* Był uczestnikiem wyprawy Rousseau.
* Może być kolejną osobą 'wciskającą przycisk', jak Kelvin czy Desmond.
* Jednooki to Enzo Valenzetti, twórca równania odliczającego czas do końca ludzkości. Jego samolot zaginął, mógł rozbić się na Wyspie. Naukowiec mógł również sfingować swoją śmierć, by zmienić równanie (tak, aby rasa ludzka nie zginęła).
* Może być czarnym charakterem, prawdopodobnie jednym z ważniejszych jakie wprowadzono.
* Jest osobą przedstawioną na malowidle z Łabędzia (człowiek z zamalowanym okiem).
* Radzinsky edytował film instruktażowy z Łabędzia (wycinki filmu znaleziono w Strzale wraz ze szklanym okiem]]. Mężczyzna mógł również edytować nagrania z kamer. Oznaczałoby to, że nagranie z Jednookim zostało nakręcone wiele wcześniej.

Miejsce pobytu

* Znajduje się w Płomieniu.
o Twórcy potwierdzili, że w Sezonie Trzecim Płomień zostanie odkryty.
* Jest w Strzale.
o Szklane oko wspiera tą teorię.
+ Jednakże Strzała zdaje się być jedynie magazynem.
# Strzała, którą poznaliśmy może być jedną z mini-stacji (magazynów?) znajdujących się w pobliżu głównych bunkrów.
* Przebywa w nieodkrytej jeszcze części Hydry lub Laski.
* Jest w stacji, której jeszcze nie poznaliśmy.
* Znajduje się w części Łabędzia, która przetrwała wybuch (za betonową ścianą?).
* Przebywa w Perle, lub w stacji połączonej z Perłą korytarzem (gdy pierwszy raz widzimy ten bunkier, znajduje się w nim wciąż palący się papieros).
o Może dlatego tak szybko dowiedział się o byciu obserwowanym? Usłyszał szmery z pobliża.
o Na ukrytej mapie obok "?" widnieje mniejszy "?". Perła, którą znamy, jest tym mniejszym znakiem. W większym znaku zapytania przebywa Jednooki.

Zadania

* Wciska klawisz, kontrolując kolejną magnetyczną anomalię (jak Desmond).
o W instruktażu Marvin Candle mówi, że stacja służy kontrolowaniu elektromagnetyzmu w TEJ części Wyspy.
* Jest kontrolerem wieży radiowej.
* Stworzył i kontroluje Potwora.

Świadomość obserwacji

* Prawdopodobnie zauważył, że kamera została włączona dzięki migającemu na niej czerwonemu światełku.
o Jednooki jednakże zdawał się dokładnie wiedzieć, gdzie znajduje się kamera.
* W swojej stacji miał monitor pokazujący obraz z kamery w Perl[/quote]
No ciekawe...ciekawe co okarze sie prawda...!
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#36 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.11.2006 - |07:35|

@robercik
Litości chłopie...
Czy ty każda ironię bierzesz tak dosłownie, aż do bólu?
Przecież sformułowanie "przebranie pirata" odnosi się do tej łaty na oku :afro: Bo z takich "ozdób" w rejonach tropikalnych mórz to słynęli piraci...
Inver wkleił więcej zdjęć, mi nie chodziło o to z kamery w "Perle" :P - poniżej powtórzyłam pytanie, z zaznaczeniem o którą dokładnie fotę mi chodzi :P

Też jestem ciekawa, co pokaże prawda, bo kombinowanie na podstawie tylko podobieństwa mordek dwóch osób jest conajmniej śmieszne. I zazwyczaj prowadzi w ślepy zaułek...

Jedyne sensowne wyjaśnienie ewentualnej obecności Vanderfielda na wyspie?
Chyba takie, że właśnie znaleźliśmy sie w chwili, gdy Mittelwerk i Paik walczą na niej o wpływy. Ben i spółka to ludzie Paika, Vanderfield dowodzi ludźmi Mittelwerka. No ale z tajemniczości robi sie nam zwykły film gangsterski :afro: eeee, bez takich kawałów proszę...
Ewentualnie - wcześniej na wyspie działało wojsko lub wywiad, teraz cchą wyspę odzyskać.
W sumie "kartoteka" Vanderfielda w TLE nie jest zbyt bogata, nie wiemy czym się zajmuje... Może to "wtyka". by rozwalić Fundację Hanso "od wewnątrz"? A przynajmniej rozpracować, co tam się dzieje? Żeby "agent" mógł przeniknąć do mafii, musi mieć coś "nielegalnego" na koncie - 4 lata odsiadki za łapówkę i przemyt? - pasuje idealnie...
W TLE mamy przecież atak na Mittelwerka.

Czekam zatem kiedy Jednooki pojawi sie w LOST już "w realu", a nie na monitorach. No i jakim imieniem sie przedstawi :afro:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chodzi mi o to zdjęcie:

Dołączona grafika

InVer - ponawiam pytanie - skąd pochodzi ta fota? Jakiś trailerek do LOST-a?
Czy z jakiegoś innego filmu?

A edytować posty nie łaska? - Toudi
Chcesz, żeby było sklejone razem, a ja i tak rozdzieliłam. Tak mi bardziej pasuje tematycznie.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 22.11.2006 - |10:08|

• 0

#37 InVer

InVer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 22.11.2006 - |19:09|

Oczywiście że to z Losta S05 E02 - nakręconego około 20 lat temu.. nie mów że nie oglądałeś....

... NIE TO NIE JEST Z LOSTA - nie widać?
Wkleiłem żeby widać było aktora w jego roli w innym filmie....
  • 0

#38 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.11.2006 - |21:34|

Chyba za bardzo zawierzyliśvie tym wsystkim informacjom wokólserialowych. pamietajcie, ze jeśli nawet pochodza one zeżródek w jakis sposób zwiazanych z ABC, to niekoniecznie mają cos wspólnego z produkcja filmu, i że scenarzyści biora je pod uwagę. Tak jak Dariusz prowadzony przez ABC w zeszłym sezonie. Producenci wytraznie powiedzieli, ze nie mają nic wspólnego z tamtym i by nie szukac tam zadnych ukrytych treści. Podobnie ksiązka Bad Twin, znalazła się w serialu jako elemnt promocji samej ksiązki a nie serialu. Fakty w niej zawarte nei mają wiele wspolnego z filmem. Wszystkie więc te domysły sa niewiele warte.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#39 Mr.UnFriendly

Mr.UnFriendly

Starszy szeregowy

• Email
  • 122 postów

Napisano 22.11.2006 - |21:55|

Chyba za bardzo zawierzyliśvie tym wsystkim informacjom wokólserialowych. pamietajcie, ze jeśli nawet pochodza one zeżródek w jakis sposób zwiazanych z ABC, to niekoniecznie mają cos wspólnego z produkcja filmu, i że scenarzyści biora je pod uwagę.

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale w TLE była wyraźna sugestia, że dzieje się on w "prawdziwym" świecie, a LOST jest tylko ekranizacją losów ludzi, za których zniknięcie odpowiedzalna jest Hanso Foundation i DHARMA.

Miało to miejsce, gdy "Rachel" pojawiła się na Comic Con i zarzuciła twórcom LOSTa, że nie pokazuje on całej prawdy o HF :D Czyli jasno z tego wynika LOST nie musi opierać się na tej samej fabule co TLE :P

Twórcy LOSTa to po prostu genialni marketingowcy, którzy potrafią promować swój produkt niezależnie od tego, że wyraźnie obniżył w ostatnim czasie loty...

P.S. Czy tylko ja wyobrażam sobie, że w 3x07 odcinek zacznie się od zbliżenia na przepaskę Pirata?? :P Taka mała autoparodia :D
  • 0

#40 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.11.2006 - |07:38|

LOST rozgrywa się w jesieni 2004, TLE - obejmuje okres tegorocznej "przerwy" między sezonami (mniej więcej).
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

@InVer
A nie początkowa scena sezonu 10? :sma1:

@Mr.UnFriendly
Raczej sobie wyobrażam solidną strzelaninę w obozie Othersów - w końcu tylko godzina "przerwy" :afro:

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 23.11.2006 - |07:49|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych