Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 58 – S03E18 – Submersion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 58 – S03E18 – Submersion (97 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (4 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

2. 9.5 (4 głosów [5.00%])

3. 9 (15 głosów [18.75%])

Procent z głosów: 18.75%

4. 8.5 (5 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

5. 8 (15 głosów [18.75%])

Procent z głosów: 18.75%

6. 7.5 (10 głosów [12.50%])

Procent z głosów: 12.50%

7. 7 (12 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

8. 6.5 (1 głosów [1.25%])

Procent z głosów: 1.25%

9. 6 (5 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [5.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (2 głosów [2.50%])

Procent z głosów: 2.50%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [2.50%])

Procent z głosów: 2.50%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [1.25%])

Procent z głosów: 1.25%

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 25.01.2007 - |16:38|

Wraith: wedlog ciebie ten odcinek jest nawet gorszy od obu odcinkow z Lucjuszem? :o

Zarrow: Odnosilem sie do zacytowanego fragmentu, powinienes to zauwazyc ;)
  • 0

#22 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.01.2007 - |17:36|

Kolejny pomysł spartolony.
Zaczynam marudzenie:
- Rozmowa Weir z Teylą o tym, że to nie była jej wina, skąd mogła wiedzieć i w ogóle nic się nie stało.- No myślałem, że mnie skręci- takiego pierdzielenia nie powinno sie wstawiać do serialu- gdyby przynajmniej jakaś gra aktorska, ale to wyglądało jak pogadanka przy kawie. KATASTROFA.
- Czy zawsze gdy przedstawią jakąś postać z tła po imieniu to na 85% ona musi zginąć w tym odcinku- nudne.
- Shepard odnajduje Teyle i dowiaduje sie, że Wraith jest na pokładzie stacji- I co i nic, zamiast wrzeszczeć przez radio on idzie do sterowni, a w międzyczasie dwóch naukowców gryzie już glebę.

A teraz mój korony argument, czyli zakończenie które nasunęło mi się podczas oglądania:
- Mackay znajduje rozbity krążownik
- W tym samym czasie Teyla dowiaduje się o samodestrukci- ogólnie wszystko idzie jak w odcinku.
- Ronan wychodzi, Teyla skanuje królówkę.
- Scena pokazana podczas skanowania miała miejsce na prawdę. Teyla na prawdę straciła panowanie nad sobą. Dalej zgodnie z filmem.
- Wyjaśnienia: Spotkanie dowództwa oprócz Teyli, Weir mówi, że nasza buszmenka nie da rady wyciągnąć jak odłączyć autodestrukcię jest za słaba. Mackay twierdzi, że ze skanów wyniki iż krążownik jest w całkiem niezłym stanie. Sheppard jest pewien, że teyla spróbuje na pewno jeszcze raz skanowania nawet bez ich zgody. Tak powstaje małe oszustwo. nasi bohaterowie wykorzystują Teylę do przekazania fałszywych informacji królówce.
Ten przebieg wydarzeń wyjaśnia przynajmniej jedna głupotę- mianowicie Ronana dającego się nabrać na sytuację awaryjną. Akurat on nie miał radia- nie mógł go zabrać teyli czy co? Ja już wychodząc z sali pytałbym się przez radio co się stało.
Niestety dostaliśmy zamiast tego super telepatkę Teyle.
  • 0

#23 macgyver2004

macgyver2004

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 25.01.2007 - |17:37|

Odcinek średni. No ale w koncu pojawili sie Wraith. Co prawda jeden ale to już cos. :)
  • 0

#24 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 25.01.2007 - |17:56|

8/10

Plusy:
+ Powrót do wątku Wraith. :D
+ W końcu jakiś nowy wystrój. :)
+ Ronan coraz lepiej gra. Chyba coraz bardziej lubię tą postać. ;) D
+ Namacalna pozostałość po oblężeniu Atlantis. :clap:
+ Za królową o potężnym umyśle.

Minusy:
- Jak zwykle gra Teili pozostawia wiele do życzenia. Mogła by się szybciej rozkręcić tak jak to teraz robi Ronan.
- Weir na misji ??? Troszkę dziwne ale ujdzie. Chciała zobaczyć co robią jej podopieczni.
- Skafandry. Jak ktoś już wspominał Pradawni prędzej mieli swego rodzaju osłonę i z może jakimś dodatkowym filtrem albo chociaż sprężonym powietrzem a nadwyżkę ciśnienia przepuścić przez osłonę.
- Coś się dzieje a naukowcy którzy poszli sprawdzić w skoczku detektor oznak życia bez chociaż jednego obstawy ? Mimo iż prawie byli pewni że nie ma na pokaładzie stacji żadnego Wraith, to i tak coś mi tu nie pasuje.
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#25 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 25.01.2007 - |19:02|

baloo, też mi te same rzeczy nie pasują z ta telepatyczną akcją Teyli :/ Na początku myślałem, że zrobili tak, jak sugerujesz-podobny numer jak z Woolseyem. Ale okazuje się, że to wsyzstko załatwiła Teyla. Dwa razy całość oglądałem tylko po to, by się upewnić, czy przypadkiem mi się coś nie przewidziało. Ale z drugiej strony-oszukanie Woolseya a Teyli to dwie różne rzeczy. Scenarzyści bali się tworzenia napięcia między bohaterami, a szkoda. Wyobrażcie sobie, jaką załamkę miałaby Teila, gdyby się dowiedziała, że została wykorzystna przez ludzi, których uważała za przyjaciól. Nareszcie ta postać mogłaby się rozwinąć, aktorka mogłaby się popisać... ciekawe relacje by powstały, a tu taka lipa...eeech...
Modes->idź szydełkować chłopak i mnie nie denerwuj ;)
  • 0

#26 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.01.2007 - |19:13|

Wraith: wedlog ciebie ten odcinek jest nawet gorszy od obu odcinkow z Lucjuszem? :o

Tak, odcinki z Lucjuszem były powalająco śmieszne, a Submersion nie zainteresował mnie niczym.
  • 0

#27 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 25.01.2007 - |19:34|

Odcinek słaby, przynajmniej ja spodziewałem sie czegoś lepszego poiwiedzmy 5/10

Szkoda że tak wszyscy z drugiego planu muszą ginąć jak sie ich tylko pozna :).

P.S. Ciekawe co robią z ciałami, a jeśli odsyłają na ziemie to ciekawe co mówią rodzinom jak oddają takie wysuszone ciało :D

P.S.. Aha co jest niepoprawnego w wyrażeniu ze cośtam ma uwolnić jakąs tam energię :unsure: Przecierz detonując np. powiedzmy proch (znaczy bombę czy coś tam z prochem zeby nie było niejasnosci) uwalniamy zmagazynawaną w nim energię w postaci wiązań chemicznych itp itd. Nie jest tak?

Pozdrawiam
  • 0

#28 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 25.01.2007 - |23:21|

gzeho_p: nie chodzi o slowo uwalnia energie ale o uwalniac energie geotermiczna. Poprostu nie da sie uwonic takiej energii ;)
  • 0

#29 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 26.01.2007 - |02:20|

Da się. Tylko trza wiedzieć jak. To że ty nie wiesz nie oznacza, że jest to niemożliwe :P
  • 0

#30 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.01.2007 - |07:36|

Zarrow: Nie zachowuje sie jak dziecko.

Energia slonetrzna, geotermalna i wiatru sa to pojecia odnoszace sie do odnawialnych zrodel pradu. NIe idzie tych energi uwolnic w sensie ze te energie zaczna powodowac szkody.
Moze pradawni by umieli (w co watpie) ale tu nie jest taki przyklad, tu jest przyklad w ktorym wybuch krazownika zniszczy powloke ziemii i spowoduje erupcje magmy, nie ma to nic wpolnego z pradawnymi albo ich technologia.
  • 0

#31 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.01.2007 - |10:18|

Tak na chłopski rozum, jeśli wybuch krążownika powoduje erupcję tzn., że energia wnętrza Ziemi zostaje uwolniona, bo jakieś tam ciśnienie powoduje, że magma zaczyna gwałtownie wydostawać się na powierzchnię. A energia geotermatlna nie ma tu nic do rzeczy.
Modes: jesli mamy erupjcę wulkanu to chyba powoduje ona jakieś szkody, a nwet spore jeśli doszło do niej na lądzie. Nie wiem do czego zmierzasz.
  • 0

#32 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 26.01.2007 - |10:23|

Nie wiem w czym twój problem, chyba w tym, że pojmujesz trochę za wąsko pojęcie "energia geotermalna". To energia cieplna, nagromadzona pod powierzchnią Ziemi. Ale rzeczy pod powierzchncią Ziemi mają brzydki zwyczaj bycia pod wysokim ciśnieniem. Wyobraź sobie, że jakbyś zdetonował atomówkę obok wulkanu, to ta energia też szostałaby uwolniona. Takie pierdy nazywa się erupcją. Taki sam przypadek był tutaj-nastąpiłby wybuch i uwolnienie nagromadzonej energii. A nagormadzonej dzięki ciśnieniu. A cnśienie mogło być, bo to z pewnością była jedna z kieszeni podskorupowych, w których gromadzi się magma.
  • 0

#33 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.01.2007 - |10:37|

Każdą energię można uwolnić ale energia cieplna nie uwalnia się w sposób gwałtowny lecz poprzez promieniowanie. Wyobraź sobie, że nie wszystkie źródła wody są gorące ale wszystkie są pod wysokim ciśnieniem. Dlatego twierdzenie, że w tym momencie uwalnia się energia geotermalna jest z lekka na wyrost. Ciepło może się uwolnić co najwyżej przy okazji ale nie jest przyczyną erupcji.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 26.01.2007 - |10:40|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#34 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 26.01.2007 - |10:53|

Powiedz to amerykanom :P po emisjii tego odcinka pewno będa chcieli pozamykać wsyztkie swoje elektrownie geotermalne :P ot taki skrót myślowy został użyty.
  • 0

#35 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 26.01.2007 - |13:02|

Troche za waska interpretacja że energia geotermalna oznacza produkcjie prądu.

Codo uwalniania samego cipła to można to rozumieć np. tak:

Przecierz po eksplozji magma sie "rozpręży" co nastąpi w jakimś stopniu kosztem temperatury czyli ciepło zamieni sie tu w inną energię tak jak w każdym silniku, co defakto mozna określić jako "uwolnienie" ciepła :)

W definicji energi geotermalnej pisze że jest to energia z wnętrza ziemi :) My bierzemy ja zazwyczaj poprzez ciepło ale można by inaczej :)

Pozdrawiam
  • 0

#36 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 26.01.2007 - |15:24|

Troche za waska interpretacja że energia geotermalna oznacza produkcjie prądu.

A, zapomniałem to ostantio poruszyć.
Skąd ta pewność, że Pradawni korzystają z energii elektrycznej? Takie założenie wydaje i się śmieszne. To, że możemy zasilać Altantis generatorami naquadah nie oznacza, że Atlantis "chodzi" na elektryczność. Obstrawiam, że może akceptować dowolny jej rodzaj-jak Wrota.
  • 0

#37 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.01.2007 - |17:25|

Geothermal is technically an adjective (e.g., geothermal energy) but in U.S. English the word has attained frequent use as a noun (otherwise expressed as g. heat, g. source, or geotherm).

I juz problem rozwiazany ;) Uzyli go jako rzeczownik nie przymiotnik :) A my durni sie klucimy o nic D.

Skąd ta pewność, że Pradawni korzystają z energii elektrycznej?

Z tad ze ich glowne zrodlo zasilania ZPM wydziele energie elektryczna (podlanczamy ja do wsyztskie co sie da ;) nawet Dedala :D )

Użytkownik Modes edytował ten post 26.01.2007 - |17:26|

• 0

#38 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 26.01.2007 - |19:05|

Tego akurat nie wiemy. Poza tym Dedal w jakichś 70% jest z obcej tehchologii poskładany.
  • 0

#39 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 26.01.2007 - |20:45|

odcinek bardzo dobry 9

+ Powrót do wątku WRAITH
+ odkrycie kolejnej placówki, chyba tak to można nazwac, pradawnych i świetnie wykonana sceneria myśle że jeszcze ujrzymy tą platformę w serialu.
+ odcinek trzymający w napięciu przypominał mi obcego
+ skafandry mnie się podobały
+ Ronon lubie gościa

- TEYLA EMMAGAN
  • 0

#40 _Coen_

_Coen_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów
  • MiastoGrabina k. Warszawy

Napisano 26.01.2007 - |21:54|

odcinek fatalny, niemal usnałęm podczas oglądania, nawet pojawienie się Wraitha nie poprawia sytuacji.
A Teyla... ech szkoda gadać, zupełnie nie pasuje mi ona, jej gra i wszystko co z nią związane. Super przekonanie Ronona w wykonaniu Tayli, aby pomgół dr Weir. Przecież jakby potrzebowała pomocy, to by sama go wezwała.

4/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych