Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 045 - S03E12 - Rapture

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (118 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (31 głosów [29.52%])

Procent z głosów: 29.52%

2. 9,5 (20 głosów [19.05%])

Procent z głosów: 19.05%

3. 9 (26 głosów [24.76%])

Procent z głosów: 24.76%

4. 8,5 (12 głosów [11.43%])

Procent z głosów: 11.43%

5. 8 (7 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

6. 7,5 (6 głosów [5.71%])

Procent z głosów: 5.71%

7. 7 (2 głosów [1.90%])

Procent z głosów: 1.90%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.95%])

Procent z głosów: 0.95%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |03:36|

jedyny większy minus to kolejna zdrada naszej parki, najpierw nie pozwalają zastosować broni biologicznej, a teraz narażają wszystkich i wszystko dla dobra swojego dziecka...

Chyba przesadzasz z tym narażeniem. Jedym kogo narazili to Shannon, która mogła nigdy na Galactikę nie wrócic. To pewne jednak mieli wkalkulowane w ryzyko. Robili to jednak nie dla siebie, lecz dla dzeicka. Plan minimum: połączyć Shannon z dzieckiem. Plan maksimum: sprowadzić dziecko na Galacticę. Powiódł się maksimum. Mieli szczęście. No6 uwierzyła, ze potzrebna jest interwencja lekarza, a przeceiż najważneijszym jest by dziecko ochronić. W czyich jest rękach to już sprawa drugorzędna.

Tak na marginesie. Cykloni nei wykształcili sztuki medycznej. Uznali, ze nie bedzie im potraebna. popełnili bład. Nie pierwszy. Jak na superinteligentne komputery popełniaja ich wiele. Chyba tylko dla tego ludzkość przetrwa.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#22 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 23.01.2007 - |05:52|

jedyny większy minus to kolejna zdrada naszej parki, najpierw nie pozwalają zastosować broni biologicznej, a teraz narażają wszystkich i wszystko dla dobra swojego dziecka...

Jedym kogo narazili to Shannon, która mogła nigdy na Galactikę nie wrócic. To pewne jednak mieli wkalkulowane w ryzyko.

No chyba jednak nie tylko siebie - przecież Sharon jest oficerem i zna więcej szczegółów istotnych dla obrony floty niż szeregowi jej osobnicy. Z tym, że ją mogę zrozumieć. Mogę zrozumieć nawet Helo. Ale tolerowanie zachowania Helo i to po kolejnej wpadce - przecież nadal bierze udział w ważnych spotkaniach - to już przesada. Kim on jest, żeby mu puszczać płazem kolejne zachowania conajmniej nierozważne?

Cykloni nei wykształcili sztuki medycznej. Uznali, ze nie bedzie im potraebna. popełnili bład.

Chyba wykształcili - tylko swoją :). Łatwiej konserwować coś sztucznego.
  • 0

#23 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 23.01.2007 - |08:40|

Personalia Wielkiej Piątki będą najlepiej strzeżonym sekretem BSG. Tak przed nami jak i samymi szeregowymi Cyklonami. No3 została skasowana, gdyż odkryła ten sekret. Nie wiadomo nic o tej piątce. Nie wiadomo czy są unikalni (tego bym się spodziewał) czy mają wielokrotne kopie. Wiadomo jednak jedną rzecz. Nie mają historii dłuższej niż 40 lat. Adama i Tigh są weteranami pierwszej wojny z Cyklonami, więc istnieli (mają udekomentowaną) przeszłość. Tutaj raczej należy się spodziewać osoby młodszej niż 40, a już napewno o mało znanej i nieistotnej przeszłości.

No nie wiem. Ten wredny Cylon z "quantum leap" to juz raczej 40-stki nie ma :P Sadze ze to moze byc kazdy nawet Tigh czy Adama (mogli byc po prostu w jakims momencie podmienieni i nawet o tym nie wiedza jak Sharon w 1 sezonie).

Co do odcinka to byl fajny ale jak na BSG bez rewelacji. Dla mnie "tylko" 8.
  • 0

#24 Oprych

Oprych

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 23.01.2007 - |13:26|

Chyba przesadzasz z tym narażeniem. Jedym kogo narazili to Shannon, która mogła nigdy na Galactikę nie wrócic. To pewne jednak mieli wkalkulowane w ryzyko. Robili to jednak nie dla siebie, lecz dla dzeicka. Plan minimum: połączyć Shannon z dzieckiem. Plan maksimum: sprowadzić dziecko na Galacticę. Powiódł się maksimum. Mieli szczęście.

ona była oficerem znała hasła, taktykę itp. ryzykując dla woijego dziecka zaryzykowała życiem wszystkich na Galatice... jakbym był dowódcą odsunąłbym oboje, a co najwyżej wykorzystał Shanonn do siania dywersji, a nie jako pilota...
  • 0
Pozdrawiam
Oprych

#25 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |14:24|

No chyba jednak nie tylko siebie - przecież Sharon jest oficerem i zna więcej szczegółów istotnych dla obrony floty niż szeregowi jej osobnicy.

Te szczeguły sa już dobrze znane Cyklonom. W koncu ta Shannon, teo ejst kopia z capriki. Cykloni juz od dawna korzystają z wiedzy Shannon I, która byłoa oficerem floty bojowej przez długie lata. Jedyne co flota mogął stracić, to wykfalifikowanego pilota. Co zaś się tyczy dyscypliny, to Adama ma dośc specyficzne rozumienie tejże. Jak sam powiedział ma "soft touch". Na wiele swoimi podwąłdnym pozwala. Rozumie, ze nie jest to zwykła wojna, lecz walka o przetrwanie i tak naprawdę to chyba traktuje swoje wojsko jak grupę ochotników.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 23.01.2007 - |14:25|

• 0
Genesis

#26 Oprych

Oprych

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 23.01.2007 - |14:32|

Te szczeguły sa już dobrze znane Cyklonom. W koncu ta Shannon, teo ejst kopia z capriki. Cykloni juz od dawna korzystają z wiedzy Shannon I, która byłoa oficerem floty bojowej przez długie lata.

tu masz racje, tylko że przecież szyfry się zmieniają, taktyka walki się zmienia, a ona jako oficer zna aktualne ustawienia itp. Jeśli nie mają obecnie innych cylonów na pokładach, to ona byłaby doskonałym żródłem informacji a aktualnym stanie floty, morale, zaopatrzeniu itp....
  • 0
Pozdrawiam
Oprych

#27 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |14:43|

Smieszny cytat z omówienia ostatniego docinka na EW. O skasowaniu No3.

It's probably Baltar's fault. Apparently, going to bed with him renders most machines incapable of obeying their programming. (Don't let him near your dishwasher. Not if you want clean plates. I'm just saying.)
  • 0
Genesis

#28 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 23.01.2007 - |14:45|

Jestem zawiedziony bardzo odcinkiem z wielu powodów, które postaram się wymienić.

1. Nie dość, że nie odpowiedzieli na żadne pytanie (czyli odcinek praktycznie nic nie wnosi), to jeszcze pojawia się więcej pytań. Normalnie odcinek zniżył się do poziomu Losta, gdzie to jest normalka.

2. Ewakuacja w 40 sekund. Bez jaj, co to ma być? Zamiast mizdrzenia się Apollo i Starbuck ze swoimi partnerami, powinni pokazać misję ratunkową.

3. Mizdrzenie się Apollo i Starbuck?? Co to ma być?? Rozumiem zrobić kilka scen, ale to już się robi z tego główny wątek?! Co to, telenowela?

4. Ucieczka Sharon i Nr6. To też nie pokazali. Nie wierzę, że tak łatwo poszło... bez żadnego oporu

5. Nie pokazali żadnej twarzy z piątki, na co liczyłem. Nawet żadnej wskazówki...

6. Rozwiązanie tajemnicy oka jupitera. Poszli na łatwiznę. Sam fakt supernowej już jest dosyć intrygującym faktem... do tego nie trzeba było żadnej świątyni badać.

7. Tylor, nagle zrobił się religijnym ekspertem. Trochę tak to wyszło z kapelusza. (wiem, że jego rodzice byli religijni, ale to jeszcze za mało). To tak jakby się nagle w odcinku okazało, że Pani Prezydent jest mistrzynią w tańcu na rurze... :hehe:

Teraz trochę plusów:

+ ciąg dalszy
+ dzieciak, Baltar i Nr.6 na BSG :)
+ rozłamy wśród cylonów
  • 0
VeeDee

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |15:11|

Jestem zawiedziony bardzo odcinkiem z wielu powodów, które postaram się wymienić.

1. Nie dość, że nie odpowiedzieli na żadne pytanie (czyli odcinek praktycznie nic nie wnosi), to jeszcze pojawia się więcej pytań. Normalnie odcinek zniżył się do poziomu Losta, gdzie to jest normalka.

Zabawne bo ja znalezłem wiele odpowiedzi, a co do poziomu Lost, to raczej się podnosi niż zniża.

2. Ewakuacja w 40 sekund. Bez jaj, co to ma być? Zamiast mizdrzenia się Apollo i Starbuck ze swoimi partnerami, powinni pokazać misję ratunkową.

Przylecieli, zabrali, odlecieli. takich akcji widzieliśmy już wiele.

3. Mizdrzenie się Apollo i Starbuck?? Co to ma być?? Rozumiem zrobić kilka scen, ale to już się robi z tego główny wątek?! Co to, telenowela?

Dramat pomiedzy Starbuck i Apollo, jest jednym z głownych watków serialu i to juz do pierwszych epizodów. Istneinei melodramatycznego wątku nie implikuje, że jest to telenowela. Fakt w jaki sposób jest pokazany i jak jest wplaciony w całość akcji raczej wskazuje, ze mamy tu doczyneinia z bardzo dobrym dramatem filmowym.

4. Ucieczka Sharon i Nr6. To też nie pokazali. Nie wierzę, że tak łatwo poszło... bez żadnego oporu

Kto miał stawiac opór? Chyba niezbyt uważnie ogladasz serial. Na statkach cyklonów nigdy nie było zbyt zatłoczone. Duża ich grupa zaś odleciała z planetę badac swiątynię. Zresztą jak mogliśmy się zorientowac, Cykloni mają dośc duży margines wolności i jeden drugiemu w drogę nei wchodzi.

Cy5. Nie pokazali żadnej twarzy z piątki, na co liczyłem. Nawet żadnej wskazówki...

Myśle, że to dobrze. Film ma nas utrzymywac w napięciu a nei dawać odpowiedzi na wszytskie możłiwe pytania od zaraz. Być moze personalia piątki, nigdy nie zostaną ujawnione. Byc moze sa po prostu niestotne.

6. Rozwiązanie tajemnicy oka jupitera. Poszli na łatwiznę. Sam fakt supernowej już jest dosyć intrygującym faktem... do tego nie trzeba było żadnej świątyni badać.

Fakt pojawienia się supernowej jest zdarzeniem astronomiczny. Do tego by zrozumiec, ze wskazuje ona drogę na ziemię, trzeba było juz zbadąc świątynię.

7. Tylor, nagle zrobił się religijnym ekspertem. Trochę tak to wyszło z kapelusza. (wiem, że jego rodzice byli religijni, ale to jeszcze za mało). To tak jakby się nagle w odcinku okazało, że Pani Prezydent jest mistrzynią w tańcu na rurze... :hehe:

Tylor nie jest religijnym ekspertem i nikt tego nie powiedział. Fakt, ze spędził tam całe godziny i niczego z tych proroctw nie wyczytał najlepiej o tym świadzcy. Tak się zdarzyło, że spośród tych którzy się na tej planecie znależli, miał największa wiedzę religijna (jego ojciec był kapłanem), choć sam powiedział, że niewiele z tego wie.
  • 0
Genesis

#30 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 23.01.2007 - |15:45|

Dramat pomiedzy Starbuck i Apollo, jest jednym z głownych watków serialu i to juz do pierwszych epizodów. Istneinei melodramatycznego wątku nie implikuje, że jest to telenowela. Fakt w jaki sposób jest pokazany i jak jest wplaciony w całość akcji raczej wskazuje, ze mamy tu doczyneinia z bardzo dobrym dramatem filmowym

Dramat proszę bardzo i na początku tak było, ale to co ostatnio wyrabiają wywołuje pewien odruch, mało przyjemny. No bo niby co dzięki takiemy a nie innemu pokazaniu sprawy wiemy o nich nowego - nic. Co więcej ich wątek zajmuje sporo czasu a nie wnosi zbyt wiele, przynajmniej na razie, a inne są traktowane zbyt skrótowo.

Kto miał stawiac opór? Chyba niezbyt uważnie ogladasz serial. Na statkach cyklonów nigdy nie było zbyt zatłoczone. Duża ich grupa zaś odleciała z planetę badac swiątynię. Zresztą jak mogliśmy się zorientowac, Cykloni mają dośc duży margines wolności i jeden drugiemu w drogę nei wchodzi.

Niby tak, ale dopiero co zbuntował im się jeden model. Mają problem, wielka narada, jakieś drastyczne decyzje a z drugiej strony wraca córka marnotrwana, która nieźle im namieszała i kto ją wita? Dwa modele, które mają/miały słabość do ludzi. No sorry ale to jest jednak przegięcie.

Myśle, że to dobrze. Film ma nas utrzymywac w napięciu a nei dawać odpowiedzi na wszytskie możłiwe pytania od zaraz. Być moze personalia piątki, nigdy nie zostaną ujawnione. Byc moze sa po prostu niestotne.

Z pierwszym fragmentem się zgadzam (również nie przeszkadza mi, że nie pokazali). Ale z ostatnim nie - w końcu wyłączyli całą linię Cylonów bo jeden dostał manii na tym tle. Ciągle powtarzają, że nie mogą o nich mówić. Zatem jest to raczej istotniejszy element. Czy się dowiemy kto jest kto - jak nakręcą serial do końca to może :)
  • 0

#31 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 23.01.2007 - |15:59|

Co kto lubi. Ja tam lubię jak jest sporo tajemnic czy pytań i nie są one od razu rozwiązywane. Ale co do wątku Apollo i Starbuck to racja już mnie na wymioty bierze :buu: .

Co do odcinka to znów 10/10. Świetny powrót BSG. No i Mr. President powraca na Galacticę. Oj będzie się z nim trochę działo chyba ;).

Co do zamrożenia D'Anny to widocznie Xena za dużo inkasowała za gościnny występ w serialu i narazie ją odstawili ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#32 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.01.2007 - |16:04|

10

PLUSY:
+++++ Gaius Baltar, jego powrót na BSG, a także 6 oraz Atheny i dziecka
++++ przepowiednie, Bóg, świątynia, przeznaczenie, rysunek Sturbuck
++++ świetne efekty
+++ walka itd

Gaius is Back !! :D

Odcinek o tym co lubię najbardziej czyli Bogu, przepowiedniach, przeznaczeniu itd
Szykuje się WIELKI powrót Gaiusa Baltara tym razem w tandemie z 6.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#33 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |16:26|

Niby tak, ale dopiero co zbuntował im się jeden model. Mają problem, wielka narada, jakieś drastyczne decyzje a z drugiej strony wraca córka marnotrwana, która nieźle im namieszała i kto ją wita? Dwa modele, które mają/miały słabość do ludzi. No sorry ale to jest jednak przegięcie.

Sprawa z No3 jest bardzo skomplikowana. Ona nie zbutowała się. Ona była dość wierną, jeśli chodzi o linię polityczną. Caprica (No6 Baltara) i Shannon I, zrobiły dużo gorsze rzeczy - np podarowanie życia Andresowi i zabicie No3 na Caprice. Nic im sie nie stało, wręcz pzowolono im na eksperyment (koegzystencji-okupacji).

Problem z No3 był inny. Z jakiegoś powodu (błedu w oprogramowaniu) w czasie downlodowania, doświadczała wizji spotkania z wielka piątka, co wywołalo u niej obsesje odkrycie ich personaliów i serie samobójstw. W świątyni w końcu dokonała tego. Wcześniej gdy Gajusz dopytywał sie o nich dostał ostrą odpowiedź - "o nich się nie mówi". Ten model został skasowany, nie dla tego, że miał kłopotu z niesubordynacją, lecz miał niedopuszczalny bład wewnętrzny. Był bublem, brakiem, niedoróbką. Z punktu wizdenia Cyklonów niebezpieczną, naruszającą podstawy ich wierzeń.
  • 0
Genesis

#34 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 23.01.2007 - |17:49|

doslownie nie wiedzialem co to bedzie po takiej przerwie . ale widze ze nie mozna sie zawiesc na takim serialu. nie dosc ze co sie wjasnia ale tak naprawde rodza sie kolejne pytania.

nayzsza nota.

na kogo stawiacie ze jest skora?

- starbuck
- pani prezydent
-

gaius to za latwa odpowiedz
:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#35 Kristof128

Kristof128

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 23.01.2007 - |18:29|

++++ za przejecie Balatara :D
++ za niedopowiedzenia i nie ujawnienie twarzy ost 5
++ za nowa tajemnice ze Starbuck
++ za zablokowanie D'Anna (ciekawy watek, widocznie cyloni nie chca znac prawdy)
+ za Baltar+Caprica+Hera na pokładzie BSG
- - zbyt szybka akcja ratunkowa i malo realistyczny czas do dotarcia fali uderzeniowej do planety (w rzeczywistosci trwalo by to kolo 5 minut)

Watki miłosne w tym serialu nie sa zle ich jedyny minus to taki ze zabieraja czas epizodu.

Łaczna nota 9 + 0,5 za ogólna akcje = 9,5
  • 0
W oczekiwaniu na 2009 rok...
4.5 BSG....

#36 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |18:56|

- - zbyt szybka akcja ratunkowa i malo realistyczny czas do dotarcia fali uderzeniowej do planety (w rzeczywistosci trwalo by to kolo 5 minut)

Ta "fala uderzeniowa" to właściwie sfera wybuchajacej supernowej. Supernowe osiągają olbrzymie rozmiary, tak że nawet przy wielkiej prędkości fali, pięc minut to niezbyt wiele. W sumie nawet astronomowie nie wiedża jak to dkładnie jest, gdyż supernwoe obserwujemu z wielkiej odległosci, i takie pokazanie wybuchu było czysta fantazją scenarzystów. Nie ma co sie to czepiać.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 23.01.2007 - |19:03|

• 0
Genesis

#37 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 23.01.2007 - |19:13|

Czyżby Starbuck miała być tą, która poprowadzi flotę do Ziemi, choć sama tam nie dotrze?

Tak mi się w tej chwili wydaje, w końcu Roslin przezwyciężyła chorobę, więc nie pasuje już do niej ta przepowiednia tak jak pasowała kiedyś ;)
  • 0

#38 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 23.01.2007 - |19:30|

ja bym raczej stawial ze starbuck jest cylonem.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#39 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.01.2007 - |20:10|

ja bym raczej stawial ze starbuck jest cylonem.

To by było bardzo dziwne. Przecież Starbuck jest największym pogromcą (pogromczynią) Cyklonów. Myślę, że wielka piątke tworzą psotacie nam nie znane.
  • 0
Genesis

#40 .Fenix.

.Fenix.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoMałopolska/Łódzkie/Opolszczyzna

Napisano 23.01.2007 - |20:51|

Odcinek taki sobie - bywaly lepsze chodz ten nie jest najgorszy.Ciekawi mnie jak potocza sie losy nr.6 na pokladzie Galactici oraz dalsze losy Sturbuck bo wydaje mi sie ze jej zwiazek z okiem jupitera i pozostala 5 cylonow jest dosc znaczny.Doktorejk na galaktice tez zapowiada ciekawe akcje :) .Dosc splycone niektore watki.Tak jak ktos wczesniej zaznaczyl zbyt szybka ewakuacja zbyt latwa ucieczka z base shipa i za duzo romantyzmu - To serial Sf a nie telenowela Wenezuelska!!! Cyloni w siwatyni tez zbyt latwo i zbyt szybko sie znalezli.Czekam na nowy odcinek ktory ma nadzieje wiecej wniesie do calej akcji
Ogolna ocena jak dla mnie to 8
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych