Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 039 - S03E06 - Torn

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: OCena odcinka (130 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (24 głosów [20.69%])

Procent z głosów: 20.69%

2. 9,5 (23 głosów [19.83%])

Procent z głosów: 19.83%

3. 9 (25 głosów [21.55%])

Procent z głosów: 21.55%

4. 8,5 (17 głosów [14.66%])

Procent z głosów: 14.66%

5. 8 (12 głosów [10.34%])

Procent z głosów: 10.34%

6. 7,5 (6 głosów [5.17%])

Procent z głosów: 5.17%

7. 7 (4 głosów [3.45%])

Procent z głosów: 3.45%

8. 6,5 (1 głosów [0.86%])

Procent z głosów: 0.86%

9. 6 (1 głosów [0.86%])

10. 5,5 (1 głosów [0.86%])

11. 5 (1 głosów [0.86%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (1 głosów [0.86%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 05.11.2006 - |17:21|

Również lubię takie odcinki, szukanie oryginalnych tematów, a nie przekładanie problemów 'ziemskich' na język BG jak to miało miejsce NewCaprica/Irak, odcinek zawiązujący nowe wątki, więc nie mógł być tak efektowny jak poprzednie, podoba mi się, że sporo czasu spędzamy u Cylonów, wieje tam sporo mistycznych wiatrów, co pogłębia samą wymowę BG, niestety nadal jest dużo niejasność w tym temacie i liczę, że nie zaserwują nam w przyszłości jakiego płytkiego newageu, że będzie to w miare oryginalne.
  • 0

#22 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.11.2006 - |18:09|

Elegancki odcinek. Dla mnie 8,5. Zmiana klimatu chociarz na chwilę dobrze serialowi zrobi.

Plusy:
+ dużo scen na Basestarze
+ powrót do watku Ziemi
+ Starbuck nareszcie ścięła włosy :P
+ świetna jedna z końcowych scen, w której Adama opieprza Starbuck i Tigha
+ hybryda

Minusy:
- muzyka jakoś nie przypadła mi do gustu
- kiepski ten nick dla Sharon
  • 0

#23 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 05.11.2006 - |20:25|

Minusy:
- kiepski ten nick dla Sharon

A jaki byś chciał ? Tak jak ktoś na sali palnął: "Toster" ? :-D Przecie jak szóstka kiedyś powiedziała to jest rasistowkie określenie :D BTW. Wszystkie propozycje które tam padły były shit'owate ale cóż :P

Użytkownik ()))FPPfan))> edytował ten post 05.11.2006 - |20:27|

• 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#24 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 05.11.2006 - |22:45|

Podobał mi sie ten odcinek. Poznaliśmy kilka szczegółów dotyczących głównych wątków:
1. W końcu poznajemy Cylonów od strony "technicznej".
2. Przepowiednia o 13 kolonii powoli zaczyna się urzeczywistniać.

Jeśli chodzi o Baltara to jestem skłonny poprzeć wersje że "6" w jego głowie może mieć coś wspólnego z pozostałą piątką nieznanych nam Cylonów. Z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów. Jestem także ciekaw czy poznamy kiedykolwiek stwórce "ludzkich" tosterów, a może nawet zobaczymy ich planetę.

Obstawiam, że Adama wyśle ekipę zwiadowczą do Basestara i natkną się oni na ta boje, a to oznacza więcej informacji o Ziemi :)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.11.2006 - |23:11|

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
zobaczymy w s3, zdradził to w wywiadzie Jamie Bamber czyli Apollo

Użytkownik SGTokar edytował ten post 06.11.2006 - |13:32|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.11.2006 - |23:35|

Bogowie wysluchali mojego stękania na forum i Starbuck sciela wlosy. I ciekawe ostatnie 2 minuty filmu. Reszta znowu nudna. Tylko 6.5pkt.
  • 0
Dołączona grafika

#27 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.11.2006 - |13:54|

Niby wszytko na dobrej drodze do prowadzenia ciekawego postaci ale coś mi nie gra . W końcu dostawała od życia w tyłek już nie raz i zawsze była Starbuck - a teraz mamy kogoś zupełnie innego.

Odebrali jej WLASNE dziecko, zastanow jakbys ty sie w takiej sytuacji czula.
Prawda ze to nie jej dziecko, ale ona na NC uwierzyla ze to jej dziecko, dla niej (zeby ja uratowac) wyznala milosc Cylonowi co wniskujac z "The Resistance" bylo totalnym ugienciem sie pod jazmem cylonow dla niej. Zlamali ja na NC, zlamali wykorzystujac dziecko, a teraz okazuje sie ze to dziecko nie jest nawet jej.

Niby wszystko już było i będzie znowu - ale żeby pamiątki po kolonistach były bronią na Cylonów. Lekka przesada. Chyba, że ich bogowie to poprzednia wersja Cylonów Wcale by mnie to nie zdziwiło.

O tym ze Bogowie Kolonistow to Cyloni to latalo mi po glowie juz od czasu sezonu pierwszego. Teraz mam dowod ze moje przypuszczenia sa uzasadnione.

Baltar jako Cylon - nie kupuję tego. Baltar to... Baltar. Widzi tylko swoje korzyści i tyle, czego najlepszy przykład w tym odcinku.

Po dzisiejszym odcinku jestem zdania ze u Cylonow nastapil jakis rozpad. 12 modeli rozniolo sie od siebie pogladami. Moim zdaniem nieznana 5tka chciala w ukryciu dostac sie do populacji ludzkiej i zyc jak ludzie. 7emka ktora zostala chciala zemscic sie na ludziach.

Bo to tworzy wątek zaawansowanych ZIEMSKICH przodków, coś ala Atlantyda.

Musieli byc zaawansowani, przeciez mieli technologie pozwalajaca swobodnie podrozowac w kosmosie.
To akurat bylo wiadomo od poczatku.

Ciekawe czy Athena się zarazi, bo znalazła się tak blisko BS

Moim zdaniem ... NIE.
Mysle ze Boja to swego rodzaju nadajnik wytwarzajacy okreslone "promieniowanie" na okreslonym obszarza. Jak tylko Sharon wydostanie sie z tego obszaru bedzie cala i zdrowa.

Wiadomo żyje się teraźniejszością, jednak jakiś szacuneczek dla tych ludzi trza mieć.

Szacunek i pozwalac im tak sie zachowywac? Nie! Moim zdaniem zachowanie Adamy bylo dobre, nalezalo nimi wstrzasnac by zobaczyli jak sie zachowuja i jak daleko moga sie posunac.
Na Starbuck to podzialalo, Tigh zareagowal inaczej, on nie chce sie otrzasnac jak narazie.

Dalem 8.
  • 0

#28 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 06.11.2006 - |15:02|

Modes napisał:
O tym ze Bogowie Kolonistow to Cyloni to latalo mi po glowie juz od czasu sezonu pierwszego. Teraz mam dowod ze moje przypuszczenia sa uzasadnione.

Hmm ? Jak Cyloni moga być bogami kolonistów jak to koloniści ich stworzyli (pierwotne wersje) ? Bardziej mi by pasowało że bogami ludzkich Cylonów są ich stworzyciele czyli pierwotni Cyloni...ale to zaś się kłóci z ich wiarą w JEDNEGO boga...
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#29 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 06.11.2006 - |15:51|

Hmm ? Jak Cyloni moga być bogami kolonistów jak to koloniści ich stworzyli (pierwotne wersje) ?

No chyba że historia się powtarza od pewnego czasu:)
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#30 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.11.2006 - |16:07|

o chyba że historia się powtarza od pewnego czasu:)

ludzie, nie za dużo Matrixa?

#31 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.11.2006 - |18:25|

Bogowie wysluchali mojego stękania na forum i Starbuck sciela wlosy

Akurat Kiera lepiej wyglądała w długich :P ;)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#32 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.11.2006 - |18:29|

Wolniejszy odcinek . Mozna chwilę odetchnąc :D , przed następnymi .

Modes - jakie ? Podziel sie z nami swoimi przypuszczenaimi .

Na Starbuck to podzialalo, Tigh zareagowal inaczej, on nie chce sie otrzasnac jak narazie.

Myślę ze na Tighta tez podziała . Przeciez on juz się raz pogodził ze smiercią Elene . Teraz jest trudniej bo zgineła z jego ręki .

7 odemnie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#33 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.11.2006 - |21:02|

Hmm ? Jak Cyloni moga być bogami kolonistów jak to koloniści ich stworzyli (pierwotne wersje) ?

W swietych zwojach kolonistow jest wspomniane ze przed wiekami Bogowie i Ludzie zyli razem na jednej planecie. W pewnym momencie 13 plemie zbuntowalo sie przeciwko Bogom i zostalo wygnane z Raju. Po tym fakcie reszta ludzi takze postanowila odejsc z Raju.
O ile dobrze pamietam to jest mocno skrocona wersja ich historii wedlog swietych zwojow.

Moim zdaniem tymi Bogami byli Cyloni. To nie byly dokladnie ci Cyloni ktorych znamy, tamci Cyloni-Bogowie odeszli (wymarli?), lecz wygladaja tak samo.

Modes - jakie ? Podziel sie z nami swoimi przypuszczenaimi .

"Latarnia" ktora Cyloni znalezli.
Nie byla ona konstrukcji zadnego z 12 plemion Kobolu, to jest pewne poniewaz:
1. Oni dopiero odkrywaja droge do ziemii, gdyby ta latarnie tam umiescili to ostatnie 2 sezony nie mialy sensu bo mogli odrazu tam skoczyc.
2. Gdyby posiadali technologie mogaca zabic Cylonow to juz dawno Cyloni by nieistnieli.

Tak wiec pozostaja tylko 4 mozliwosci:
1. Latarnia zostala porzucona przez "obcych" - raczej malo prawdopodobne biorac pod uwage rozwoj fabuly w BSG
2. Latarnia zostala porzucona przez Bogow - takze malo prawdopodobne
3. Latarnia zostala porzucona przez Cylonow - moze maja tam jakis Cylonow terrorystow u siebie :D:D
4. Latarnia zostala porzucona przez 13 kolonie.

Jesli bylaby to 4 odpowiedz to by znaczylo ze 13 plemie znalo Cylonow i mialo technologie bvy ich pokonac, a to prowadzi do 1 z 2 mozliwosci:
1. 13 plemie samo duzo wczesniej mialo wojne z Cylonami i ich pokonalo oraz przewidzieli ze w 12 koloniach bedzie podobna sytuacja wiec ustawili ta latarnie jako ostrzezenie dla Cylonow by sie nie zblizali.
2. Po wygnaniu z raju 13 plemie obawialo sie ze Cyloni-Bogowie beda ich scigac wiec jako ostrzezenie umiescili na trasie latarnie jako znak ze wiedza jak ich pokonac.

Cala dotychczasowa strona serialu na temat podrozy na Ziemie opierala sie na mistycyzmie ich swietych zwojow, watpie by nagle teraz obralo to przeciwny kierunek, czysto technologiczny.

DLatego uwazam iz legendarni Bogowie Kobolu to byly istoty podobne do Cylonow oraz "Latarnia" zostala umieszczona tam przez 13 plemie by odstraszyc ewentualny poscig.
  • 0

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.11.2006 - |21:31|

a ja sądzę, że latarnia jest zasilana przez co promieniotwórczego - pamiętacie jeszcze pilot i stację RAGNAR ???

wcale nie musieli znać Cylonów.. wystarczy że coś ze starej technologii im szkodzi... nie widzę tu sensu na takie Matrixowe dywagacje... szczególnie, że już w pilocie jest pokazana broń na Cylonów...

#35 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 06.11.2006 - |21:41|

Co do wywodu Modesa to jest kilka za i przeciw.

Za teorią, że Cyloni są skojarzeni z bogami kolonistów przemawia jeszcze kilka (oprócz cytowanych wcześniej) elementów:
- fakt, że Cyloni bardzo dobrze znają ich religię mimo tego, że jej nie uznają i konsekwencje tego - wypowiedź Szaron na Kobolu, kiedy mówiła o śmierci bogajże Ateny i określiła bogów kolonistów "czymkolwiek byli" może wskazywać na związek między nimi
- powtarzający się motyw, że wszystko jest powtórką wcześniejszych zdarzeń - czyli wcześniej ktoś/coś podobnego musiało istnieć
- gdzieś się spotkałam, ze stwierdzeniem, że bogów kolonistów jest 12 - tyle ile modeli

Przeciw:
- ludzie skonstruowali Cylonów - to nie podlega dyskusji i to raptem 40-50 lat wcześniej. To jest bardzo mocny argumentem przeciw
- skoro zwoje tyle mówią o tym co było czemu nie ma w nich mowy o Cylonach. Z cytowanych opisów nie można nawet niewprost bogów przyrównać do Cylonów
- skoro Cyloni sami bardzo dobrze znają religię i chcą przynajmniej podporządkować sobie ludzi dlaczego nie używają tego argumentu. Szybciej zyskali by posłuch w ten sposób na przykład na NC niż stosując "zamordyzm"

A co do boji - również dobrze może to być przypadek. Trochę jak otwarcie grobowców faraonów i wysoka umieralność wsród tych którzy tego dokonali :D
  • 0

#36 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 06.11.2006 - |22:36|

A co do boji - również dobrze może to być przypadek. Trochę jak otwarcie grobowców faraonów i wysoka umieralność wsród tych którzy tego dokonali

W sumie to moze byc taka puszka Pandory :blush: Co do tego, to moze Cyloni by chcieli uwazac się za Bogów dla ludzi. 12 kolonii, jako 12 bóstw - jeżeli tych bóstw jest tyle co kolonii. A to, ze ta boja tak oddziałowuje na cylonów, moze byc jedynie przypadkiem, choć oczywiście wcale nie musi. Zauważcie także, ze kiedy Baltar rozmawia z 6, to ona mu odpowiada na pytanie, czy niechce czy nie może opowiadać o pozostałej piątce, że nie może. I możliwe jest, że tamta piątka działa albo w opozycji, albo już jej niema :/ Lub cyloni są wyraźnie podzieleni.
  • 0
Dołączona grafika

#37 heyst

heyst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 06.11.2006 - |23:18|

ten odcinek znów pokazał pewne "płycizny" BSG, z jednej strony boja, działanie baseshipów, a z drugiej znów "rodzinne" rozmowy w załodze bsg. jak ktoś pisał wcześniej za dużo jest rzutowania współczesności. szczególnie jeśli chodzi o relacje międzyludzkie, przez co człowiek ogniskuje się na jakiejś tandetnej psychologii, którą widziało się już w tylu amerykańskich produkcjach... schodzi z horyzontu falloutowsko-starcraftowy klimat. przez co raz na pięć odcinków dowiadujemy się czegoś zupełnie nowego o tym uniwersum.
  • 0

#38 Cylon33

Cylon33

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07.11.2006 - |11:00|

Podoba mi sie to, ze Galactica w trzecim sezonie stawia nam coraz wiele pytan, na ktore naturlanie odpowiedzi pojawia sie w szostym sezonie ;)

To, ze Gaiusowi nic sie nie stalo na zainfekowanym BS nic nie oznacza - przeciez byl chroniony przez skafander, helm etc - moim zdaniem nie wyklucza to tego, aby moglby byc jednym z 5 nieznanych nam "ludzkich" Cylonow - choc ja osobiscie w to nie wierze. Gaius ma co prawda "projekcje" ale to raczej z tego powodu ze jest nieco niezrownowaony psychicznie a nie tego ze jest Cylonem.

Cyloni po prostu potrzebuja go do znalezienia Ziemi i innych przemyslen - wydaje mi sie, ze korzystajac z nastepnej okazji Gaius ucieknie naszym Cylonom i uda sie do ludzi, gdzie bedzie czekal go lincz, przed którym uchronia go Adama i Roslin.

Ciekawy motyw z ta Hybryda - naturalnie jak juz zauwazali wspolforumowicze, pomysl z Raportu Mniejszosci, nie chce mi sie wierzyc tylko ze ta dosc milo wygladjaaca osoba ;) pochwalila cyz wrecz nakazala mord miliardow ludzi - czy to aby zgodne ze wskazaniami Boga Cylonow?

Widać, żę Kara wezmie sie w garsc, na to samo mimo wszystko licze u pulkownika (choc bardziej prawdopodobne wydaje sie jego samobojstwo), choc przyznaje mu sporo racji w tym co mowi - ci "na dole" mieli sto razy gorzej (choc nie jestem za tym aby sklocac zaloge)

Apollo bez botoksu! Ogladalem momenty z krecenia filmu i smiac mi sie chcuialo jak cierpliwie Bamber (swoja droga co to za nazwisko? ;) znosil nakladanie warstw plastiku na twarz.

Serial jest swietny - przyznam ze gdy zaczynalem przygode z pilotem jakis czas temu wydawal mi sie nieco smieszny, ale potem to juz polecialooooo

pozdrawiam wszystkich
  • 0

#39 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 07.11.2006 - |11:46|

To, ze Gaiusowi nic sie nie stalo na zainfekowanym BS nic nie oznacza - przeciez byl chroniony przez skafander, helm etc

Athena mimo ze byla na kompletnie innym statku zostala "zainfekowana", wiec skafander nie ma nic do rzeczy.
  • 0

#40 mrrisin

mrrisin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 07.11.2006 - |13:05|

Witam,
pozdrawiam wszystkich, bo ja pierwszy raz tutaj...

mam kłopot, występują dwa tłumaczenia słów Ateny w końcówce:

[25361][25385]Nagle osłabłam.
[25385][25405]Nie wiem czy dam radę.

[25361][25383]Oni się obudzili.
[25385][25403]Nawet wszechmogący upadnie.

Obydwa sciągnąłem z HATAKA, to drugie jako uaktualnienie. To kompletnie różne tłumaczenia! Mój angielski nie jest na tyle dobry by samemu rozsądzać, sle nie słyszę tam nic raczej o żadnym wszechmogącym. Czy ktoś znający dobrze angielski mógłby tego posłuchać w oryginale i się wypowiedzieć? Inne tłumaczenie końcówki zmienia dość znacząco sens tego odcinka, wprowadza sporo zamieszania, zwłaszcz u kogoś, kto jak ja oglądał z pierwszą wersją.
Będę wdzięczny za pomoc.

Użytkownik mrrisin edytował ten post 07.11.2006 - |13:06|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych