Skocz do zawartości

Zdjęcie

Leviatany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Który Leviatan Ci sie najbardziej spodobał ? (51 użytkowników oddało głos)

Który Leviatan Ci sie najbardziej spodobał ?

1. 1. Moya (21 głosów [55.26%])

Procent z głosów: 55.26%

2. 2. Talyn (17 głosów [44.74%])

Procent z głosów: 44.74%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Tru Psajko

Tru Psajko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 24.07.2004 - |14:41|

Niedawno przeczytałem "Dysfunkcję Rzeczywistości" Hamiltona i tam kwestia żywych statków była chyba najlepiej rozwiązana. Były to statki stworzone dzięki zaawansowanej genetyce, wszystko było logicznie uzasadnione. Brak takiej podstawy jest jedną z nielicznych wad Fara.

tutaj nie jest podane dokładnie skąd się wzięły lewiatany.
książki o której piszesz nie czytałem, ale wydaje mi się, że rasa zdolna do pokierowania tak genetyką, poprostu nawet tych statków by nie potrzebowała.
i w farku tak właśnie było... w 1 odcinku poznajemy "budowniczych" lewiatanów, których moya uważa za swoich bogów, a z perspektywy inteligencji i zaawansowania lewiatanów, miano boga chyba znaczy bardzo wiele. nie jest tu powiedziane jak stworzono lewiatany i wg mnie to jest duży plus, a nie minus, bo to wykracza poza normalne myślenie takich prymitywnych istot jak my ;)
  • 0

#22 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.07.2004 - |14:43|

Co do Leviatanów, to jest to najbardziej nielogiczna rzecz w Farze.

Lewiatany są istotami żywymi , ich naturalnym środowiskiem jest przestrzeń kosmiczna . A jako że są żyjącymi , inteligentnymi istotami , nie musza być logiczne (tak jak nielogiczni są ludzie) .

Talyn jest lepszy, chociaż ma porąbaną psyche.

A ty nie miał byś porąbanej psyche jakby wpakowali w ciebie 30 kg elektroniki i mechaniki i broni . podejrzewam że tak. Na tym polegało nieszczęście Talyna - był hybrydą Lewiatana i statku bojowego. Biorąc pod uwagę , że Lewiatany to spokojne , nie agresywne istoty (normalne lewiatany) , to konflikt w jego psyche powodowała już sama broń .

Niedawno przeczytałem "Dysfunkcję Rzeczywistości" Hamiltona i tam kwestia żywych statków była chyba najlepiej rozwiązana.

Inaczej rozwiązana , ale bym się wstrzymał z hasłem najlepiej :) (aczkolwiek czarne jastrzębie są świetnie pomyślane).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#23 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 26.07.2004 - |19:18|

Lewiatany są istotami żywymi , ich naturalnym środowiskiem jest przestrzeń kosmiczna .

I tu jest problem. Osobiście trudno jest mi sobie wyobrazić ewolucję takiego gatunku... Co prawda jak pokazują oazy hydrotelmalne (tak się to chyba nazywa), życie może istnieć (co nie znaczy, że powstać)w bardzo niekorzystnych warunkach, to jednak należałoby założyć, że Lewiatany musiałyby mieć jakiś planetarny początek. A co potem? Katastrofa kosmiczna? Lewiatany jako forma życia występująca na gazowych gigantach (jak np. Jowisz)? Wydaje mi się (acz żadną Alfą i Omegą nie jestem), że jedynym LOGICZNYM rozwiązaniem, jest zaawansowana inżynieria genetyczna (jak w Dysfunkcji).Co do zaawansowania rasy to faktycznie w Dysfunkcji ludzkość by sobie poradziła bez Lewiatanów (zwanych tu Jastrzębiami), ale żeby wiedzieć o co chodzi trzeba przeczytać knipę (POLECAM!!!)

A ty nie miał byś porąbanej psyche jakby wpakowali w ciebie 30 kg elektroniki i mechaniki i broni .

Oczywiście, że tak i jako wątek filmu pomysł jest bardzo dobry. Chciałem jedynie powiedzieć, że Talyn jako flagowiec pozwalałby po prostu na więcej rozwiązań "siłowych" i może więcej bitew w kosmosie (mniam, mniam).

Na marginesie, w Amazonie zauważyłem książkę Hamiltona p.t. "Confederation Handbook" w której jest mnóstwo informacji o jastrzębiach. Ma to ktoś może? Pożyczy, zeskanuje? PLIZ!
  • 0

#24 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.07.2004 - |19:29|

I tu jest problem. Osobiście trudno jest mi sobie wyobrazić ewolucję takiego gatunku...

Przecież w 2 sezonie pokazana jest jedna z istot które stworzyły Leviatany .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 Tru Psajko

Tru Psajko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 28.07.2004 - |17:35|

Przecież w 2 sezonie pokazana jest jedna z istot które stworzyły Leviatany .

nooo... racja... pisałem już o tym, ale po co mnie słuchać ? w końcu psajko ;) hyhy
  • 0

#26 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 07.10.2004 - |20:21|

Ja oddałem swój głos na Talyna. Dla mnie bardzo się podobał sam pomysł hybrydy lewiatana i uzbrojenia. Pomysł niestabilnej psychiki w statku też jest ciekawy. Moim zdaniem jest to wynik kombinacji wielu czynników: młody wiek, kilku kapitanów w pierwszym okresie rozwoju (Aeryn Sunn, Crais i sama mamusia która stara się jak najlepiej) itp.
A jeśli się nie mylę to uzbrojenie na Talyn'ie powstało w sposób pseudonaturalny. Rozjemcy zmodyfikowali DNA powstającego zarodka w ten sposób, że wykształcił on uzbrojenie.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#27 Jarek

Jarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 12.10.2004 - |13:41|

Głosuję na Moyę bardzo mi się podoba zwłaszcza jak zaczyna proces odpalenia czy jak to się tam nazywa i to, że jest żyjącym statkiem w żadnym z seriali fantastycznych nie widziałem żyjącego statku, który by miał uczucia, własną wolę i urodzić dziecko w postaci statku.
  • 0

#28 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 12.10.2004 - |17:05|

Ja lubiłem oboje..... Btw. piekna byla scena jak Talyn umarł :( <----spoiler :]

Użytkownik Kermit83 edytował ten post 11.10.2005 - |10:41|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#29 RaNdaLL

RaNdaLL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 13.10.2004 - |16:38|

Ja lubiłem oboje.....Btw. piekna byla scena jak Talyn umarł :(

Niezły spoiler dałeś tym, którzy jeszcze serialu nie widzieli.
  • 0

#30 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 13.10.2004 - |20:43|

Niezły spoiler dałeś tym, którzy jeszcze serialu nie widzieli.

Akurat w tym przypadku uważam że czytają i głosują ludzie którzy obejżeli cały serial - głosowanie po obejżeniu tylko pierwszego i drugiego sezonu było by pomyłką .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 fiskomp

fiskomp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 26.10.2004 - |11:19|

Ogladajac ostatnio ST TNG w 3 seoznie jest odcinek Tin man i tam jest wlasnie taki statek zywy.. jako ze ST bylo pierwsze zastanawiam sie czy czasem wlasnie tego pomyslu nie skopiowano/podpatrzono. Glosuje na Moye :D

Biomechanicznymi statkami "naszpikowany" był serial Babylon 5 i to w bardzo dużej ilości :)

pozdrawiam,
  • 0

#32 Ishara

Ishara

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.07.2005 - |17:54|

Zagłosowałam na Moyę dlatego że jak to powiedział Rygel była ich: obrońcą, domem, towarzyszem i przyjacielem :).

Jeśli chodzi o pochodzenie to mam wrażenie że Budowniczowie wpierw zbudowali lewiatany potem dali im życie a one zaczęły się rozmnażać wkońcu to bioMECHANICZNE statki... Być może to tylko moje wrazenie, ale ja to tak interpretuję.

Według mnie najzabawniejszym żywym statkiem w SF był Lexx... To był dopiero niszczycielski statek...
  • 0

#33 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.12.2005 - |21:27|

Tych lewiatanów wcale nie było aż tak dużo by się zastanawiaćnad wyborem. NA pierwszym miescu jest oczywiście Moya. Sympatyczna istota - jeśli tak można ją określić. No a potem jej dziecko - Talyn, który choć początkowo był dziwnym dzieckiem, to potem okazał się całkiem honorowy i bohaterski.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#34 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 18.09.2006 - |02:00|

Zastanowila mnie jedna rzecz.W sweicie Farka sa 3 sposoby podrozwania na dlugie odleglosci
-Wormhole, wiadomo.

-"odpalenie" Leviatanow

-i trzeci, ktory prawdopodobnie uzywaja wszystkie inne statki.

I teraz tak,w serialu nigdy nie powiedziano w jaki sposob poruszaja sie jednostki z "opcji 3ej". Zakldama,ze za pomoca "odpalenia" ale w wesji dluzej trwajacej, czy jakiejkowliek roznicaej sie od sposobu Leviatanow.
Pytanie moje brzmi- Mam ja racje,czy niekoniecznie?
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#35 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.09.2006 - |07:50|

i trzeci, ktory prawdopodobnie uzywaja wszystkie inne statki.

Znaczy się leca na normalnym napędzie miedzygwiezdnym z punkty A do punktu B po prostej (zazwyczaj ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#36 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 19.09.2006 - |00:43|

To w czym odpalenie jest lepsze od napedu?

Bo nie zostalo to chyba w serialu wyjasnione
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#37 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.09.2006 - |07:08|

W czasie odpalenia , trwającemu - powiedzmy 2-3 minuty , lewiatan przebywa drogę , która normalnie by zajełą ( na normalnym napędzie ) kilkadziesiąt godzin (lub nawet dni) .
Tylko że należy pamiętać o tym , że do takiego odpalenia potrzebna jest spora ilośc energi , jak i róniez to że lewiatany zazwyczaj używają normalnego napędu .

Bo nie zostalo to chyba w serialu wyjasnione

Rada - obejżyj dokładnie raz jeszcze . jest powiedziane .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych