Skocz do zawartości

Zdjęcie

SGA - Przesyłanie Nuków?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#21 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 27.07.2006 - |06:54|

możliwe że chodzi o to, że by było za łatwo. ale i tak mi się wydaje, że pewnie im większy obiekt tym większa moc potrzebna do przeniesienia obiektu. ale i tak mnie to wkurza, że te wszystkie nasze wspaniałe osłony itd. itp. padają po kilku strzałach z HS.
A w odcinku SGA w którym się przenieśli w czasie było powiedziane, że każdy pojedynczy stateg pradawnych daje spokojnie radę HS-owi, tylko, że HS-ów było za dużo. a skoro tak niby było, to czemu orion tak szybko odpadł ??? :censored:
  • 0

#22 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 27.07.2006 - |07:34|

A więc tak Orion odpadł gdyż nie był w pełni sprawny :) i aby móc użyć dron musieli wyłonczyć osłony a po zniszczeniu 1 HS Orion miał już za dużo obrażeni żeby dało sie nim uciec czy zrobić cokolwiek :(
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#23 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 27.07.2006 - |10:46|

i tak twierdzę, że do d...y taki interes :(

bo te nasze ziemskie przecinki (wielkościowo przy HS'ach) to za dużo sobie nie podziałają

P.S. Dedal, to już powinien wyglądać jak 30 letni duży fiat tyle razy go łatali ;)
  • 0

#24 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 27.07.2006 - |11:09|

Plaski999 Masz racje ten interes nie jest za dobry:) wiesz wielkość tu raczej nie ma żadnego znaczenia bo te statki którymi dysponuujeemy mają bardzo dobry napęd i osłony tylko wielkim problemem jest uzbrojenie które tak jaby nie istnieje szczególnie jest to odczuwalne w walce przecie HS którym mimo wszystko jakieś tam obrarzenia zadaje tylko że zanim one będą na tyle poważne aby HS przestal istnieć to nasi muszą już uciekać bo osłony się już wyczerpały :( Dla mnie dalej jest zagadką czemu na bc-304 nadal nie ma broni energetycznej mimo że takową technologie posiadamy
  • 0

#25 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 27.07.2006 - |11:18|

Dla mnie dalej jest zagadką czemu na bc-304 nadal nie ma broni energetycznej mimo że takową technologie posiadamy

bo byśmy byli zbyt mocni i pewnie za szybko byśmy naszym wrogom dokopali ;) ;P i nie byłoby po co ciągnąć tego serialu dalej hehehehe

w końcu coś wymyślą, tylko ciekawe kiedy.
mam nadzieję, że niedługo, bo zaprawdę powiadam wam, że zaczyna mnie ten serial nużyć :( :o :mellow: :huh: :unsure: :blink: :bag:
  • 0

#26 uisats25

uisats25

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 28.07.2006 - |10:47|

O jakiej broni energetycznej mówimy bo jakieś nie kojarze z bzo, która by się nadawała na Dedala czy inny statek tego typu. O ile dobrze pamiętam to asgard dał nam tylko osny i transporter. Może dało by się coś wygrzebać z oriona ale niestety...
  • 0

#27 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 28.07.2006 - |11:35|

uisats25 Polecam obejrzeć SGA 1x20 The Siege - Part 2 tam jest mowa o tym e te dziaka energetyczne ktore ze soba prztargalii Ziemi byl orginalnie preznaczone dla prometeusza
  • 0

#28 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 28.07.2006 - |12:13|

uisats25 Polecam obejrzeć SGA 1x20 The Siege - Part 2 tam jest mowa o tym e te dziaka energetyczne ktore ze soba prztargalii Ziemi byl orginalnie preznaczone dla prometeusza

zgadza się, ale jak było widać w tych odcinkach, za bardzo się nie sprawdziły, bo coś słabawe były :( nawet darta ciężko zniszczyć było :bag:
  • 0

#29 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.07.2006 - |12:53|

To nie były dzialka energetyczne tylko korzystające z prawa Gaussa ploty.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#30 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 28.07.2006 - |12:57|

To nie były dzialka energetyczne tylko korzystające z prawa Gaussa ploty.

p-lotki p-lotkami, ale faktem jest, że za bardzo szans z HS-em nie mamy :(

ciekawe kiedy znajdą coś, co będą mogli logicznie wykorzystać przeciwko jak to ktoś ładnie określił "wampirkom"
  • 0

#31 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 28.07.2006 - |15:43|

Hans Olo masz może pod ręką jakiś opis tego ? bo nie mam pojęcia o czym mówisz i czym sie to różni od broni energetycznej

pozdro
  • 0

#32 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.07.2006 - |16:03|

Zasada działania jest prosta. Niewielkie pociski o odpowiednich właściwościach magnetycznych po wprowadzeniu do komory zostają poddane dzialaniu pola wytwarzanego przez cewkę elekryczną. Strumień powoduje odpychanie pocisku z jednej strony i przyciaganie z drugiej. Pocisk rozpędza się praktycznie bezodrzutowo do ogromnych prędkości. Ma sporą siłę przebicia mimo swej małej masy. Tak naprawdę jego największym atutem jest prędkość. Przy kilku mach zaczyna na swoim czole wytwarzać plazmowy stożek aerodynamiczny i to ten stożek tak właściwie powoduje największe zniszczenia. W przestrzeni kosmicznej oczywiście stożek nie powstaje, lecz energia kinetyczna samego pocisku i tak jest ogromna (przynajmniej dla nas, szarych człowieczków:)).

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.07.2006 - |16:05|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#33 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 28.07.2006 - |18:54|

Niewielkie pociski o odpowiednich właściwościach magnetycznych

A nie można po ludzku napisać, że pociski są stalowe ?
Po prostu powrót do pierwszych dział (np. tych spod Grunwaldu) gdzie miotano żelazne kule... :D
Tylko napędzane są polem magnetycznym a nie ładunkiem wybuchowym (prochowym itp.)
Dzięki temu uzyskują takie własności jak opisał to Hans Olo. :)

Natomiast broń energetyczna (jak rozumiem) wystrzeliwuje porcje energii (cokolwiek by to znaczyło) np. laser jest przykładem broni energetycznej.

PS
Tak przy okazji jest pewien bug w serialu.
O ile świecące pociski lecace z tych dział w atmosferze są sprawą oczywistą to w kosmosie powinny być
niewidoczne. Brak tarcia a co za tym idzie świecenia :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 28.07.2006 - |18:57|

::. GRUPA TARDIS .::

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.07.2006 - |22:26|

ile świecące pociski lecace z tych dział w atmosferze są sprawą oczywistą to w kosmosie powinny być
niewidoczne. Brak tarcia a co za tym idzie świecenia smile.gif

czepiasz się, a tak jest we wszystkich sci-fi :P

swoją drogą, te działka są zamontowanego na bc 304 widać to nie raz zarówno w SGA jak i SG1, wystarczy tylko popatrzeć...

#35 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 29.07.2006 - |05:12|

Kurcze ja sądziłem żę na bc-304 są zainstalowane zwykłe działka takie jakie używamy obecnie na naszej planetce :) Tak że te to nie jest zbyt efektywna broń w walce z HS a o statkach ORI to nie ma co wspominać:)
  • 0

#36 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 31.07.2006 - |07:17|

No i to jest właśnie problem :( powinniśmy wymyślić (my jako ziemianie w SG ;) ) coś w stylu niemieckich 88-ek z IIWW, które dawały radę wszystkim ówczesnym czołgom :D (nie chodzi mi o tym broni, tylko o coś co będzie rozwalało wszystko ad A-Z nieważne na HS-ie :)
  • 0

#37 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.07.2006 - |08:32|

:( Dla mnie dalej jest zagadką czemu na bc-304 nadal nie ma broni energetycznej mimo że takową technologie posiadamy

Przypomnij mi w którym odcinku mamy broń energetyczną ?? Bo nie kojarzę. Mamy wogóle broń energetyczną wymyśloną przez ludzi??
Wiem że mamy drony, asgard ma broń energetyczną (ale się nie podzieli),Jaffa w Hatak-ach mają a poza tym nie kojarze takiego faktu.
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#38 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 31.07.2006 - |09:15|

Przypomnij mi w którym odcinku mamy broń energetyczną ?? Bo nie kojarzę. Mamy wogóle broń energetyczną wymyśloną przez ludzi??
Wiem że mamy drony, asgard ma broń energetyczną (ale się nie podzieli),Jaffa w Hatak-ach mają a poza tym nie kojarze takiego faktu.

w każdym odcinku SGC kiedy używamy zatów lub stafów ;) hehehe

a tak na serio, to chyba na naszych statkach mamy tylko torpedy, rakiety i działka nie przypominam sobie laserów na którymkolwiek BC
  • 0

#39 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.07.2006 - |11:03|

No ale skoro posiadamy np. Staffy czy Zaty to chyba nie problem rozłożyć takiego na części i wykombinowac jak on funkcjonuje. Potem wystarczy zbudować "większa wersje", w pełni zautomatyzowaną, którą można by zamontować na statku... Jeśli chodzi o większa moc to posiadamy już bardzo wydajne reaktory naquedah, które sprostałyby takiej duzej ilości energi...

Pomyślcie tylko 3 strzały z takiego dużego zata i nie ma HSa ;)

Użytkownik Badas edytował ten post 31.07.2006 - |11:06|

• 0

#40 Visus

Visus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.07.2006 - |15:21|

Ja myślę, że w innych wątkach poruszany był ten temat, ale nie zauważyłem żeby ktoś powiązał ze sobą te wątki więc spróbuje własnych sił.
Nasze statki klasy dedal. Oprócz napędu, który napędzany jest naquadrią.
Zasilane są albo energią atomową, albo generatorami naquadach.
Źródła te są daleko w tyle za tym co mogą zapewnić sobie pradawni lub chodzby Asgard.
Daltego jak myślę tarcze asgartu się nie sprawdzają skoro są pewnie nie wystarczająco zasilane.
Wprawdzie statki klasy dedal są znaaaaaaacznie mniejsze niż statek asgadru, ale mimo wszystko.

A to że Asgard nie chce nam dać źródła zasilania to wiemy od dawna, po energetycznej broni Asgardu też nam pewnie nie wiele bo nie mamy jej czym zasilić.

Myślę, że taktyka strzelania w hangary dartów to rewelacyjne rozwiązanie. Która się sprawdziła. I myślę że należałoby ją 'eksploatować'.

W kwestii taktyki obrnoonej Wraich przechwytywanie nucków przez darty oraz pewnie i dron ( za czasów walk z pradawnymi ) to znakomite rozwiązanie w walce z przewyszającą mocą ataku. takich nuców jest ograniczona ilość jak i dron, a są podejżewam znacznie 'cenniejsze' niż życie odobnika najniższej kasty + dart.

Jak jest każdy widzi.
Ja od samego początku Atlantis nie mogę doczekać się starcia Rydwanu Thora z Hive Ship.
To będzie piękny pokaz możliwości.
Dziwie się dotego że Asgard nie jest zainteresowany wizytą na Atlantis.
Ale to już zupełnie inna historia.

Visus.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych