Skocz do zawartości

Zdjęcie

Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 21.03.2005 - |13:29|

Jak nielubie tego typu filmów całych zrobionych w animakcji komputerowej to mi sie odziwo podobał.
  • 0

#22 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.03.2005 - |17:00|

Jak nielubie tego typu filmów całych zrobionych w animakcji komputerowej to mi sie odziwo podobał.

A wymień jakieś które były przed ? Oczywiście chodzi o zrobione w ten sposób .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#23 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 09.05.2005 - |03:48|

Final Fantasy - The Spirits Within obejrzałem nie znając w ogóle cyklu FF (nie mam Playstation i raczej nie będę miał) i byłem szczerze zachwycony. Film jest cudnie zrealizowany, historia jest bardzo sympatyczna (choć faktycznie przewidywalna) i do tego bardzo fajna muzyka. Czego chcieć więcej?

P.S. Przykro słyszeć, że zebrało to słabe recenzje - zupełnie niezasłużenie :angry: .

Użytkownik jooboo edytował ten post 09.05.2005 - |03:49|

• 0

#24 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.05.2005 - |09:38|

Final Fantasy - The Spirits Within obejrzałem nie znając w ogóle cyklu FF (nie mam Playstation i raczej nie będę miał) i byłem szczerze zachwycony.

Film z cyklem niema nic wspólnego poza tytułem - tak samo jak poszególne gry pomiędzy sobą :) .
A żeby poznać FF nie potrzebny jest ci PSX - starczy PC :).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 ^M^

^M^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 03.08.2005 - |20:07|

PS.  W wakacje ma wyjść Final Fantasy VII: Advent Children. Zapowiada się smakowity kąsek. :P

Wyświetl post

Tak, bedzie niezla uczta. Tzn. troche chyba rok Ci sie pomylil, ale ogolnie to przyznaje racje :P. Spirits Within swoja droga, ale czyste FF7 (na kolana :P) w nowym opakowaniu na duzym ekranie. Po naogladaniu sie wystarczajacej ilosci trailerow suszyc mnie juz zaczelo ;).

Jeszcze kwadratowi niby przez zwykly 'zbieg okolicznosci' na E3 puscili tech demo FF7 w nowej oprawie na ps3 i, ze niby nic nie bedzie i w ogole cisza. Cos czuje, ze jednak za duzy to zysk, zeby pozostawic na tym pieczatke 'denied'.
  • 0

#26 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.09.2005 - |18:22|

JA bym powiedział że gdyby w filmie niebyło tej całej gadki o "gaji"  tych obcych duchach  i wogle  tego cąłego badziewia mistycznego o tym że planeta żyje  ,a  zwykła historia  walki z  kosmitami to film by odnius sukces poprostu takie tematy odstarszają ludzi. Mimo wszystko Film mi sie podobał, animacjie poprostu zabierajace dech w piersi.

No cóż. Film powstał w stajni japońskiej z domieszkąamerykańskiej, a więc takie tematy są tam na topie. Zresztą to jest odwołanie do szerokiego nurtu tzw. New Age, który wyrósł w USA. Jakby na to nie spojrzał większość filmów animowanych z dziedziny SF sięga po te tematy. Pomijając otoczkę filozoficzno - religijnądla mnie jest to całkiem ciekawa propozycja. wielokrotnie do niego powracam. Może dlatego, że ukazuje inną postać obcych.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#27 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.09.2005 - |19:01|

No cóż. Film powstał w stajni japońskiej z domieszkąamerykańskiej, a więc takie tematy są tam na topie. Zresztą to jest odwołanie do szerokiego nurtu tzw. New Age, który wyrósł w USA. Jakby na to nie spojrzał większość filmów animowanych z dziedziny SF sięga po te tematy. Pomijając otoczkę filozoficzno - religijnądla mnie jest to całkiem ciekawa propozycja. wielokrotnie do niego powracam. Może dlatego, że ukazuje inną postać obcych.

Bardzo ciekawe stwierdzenie - stajnia . Chociaż bardziej pasuje wytwórnia .
Film powstał w wytwórni japońskiej , no chyba że ta domieszka to pieniądze od amerykanów i głosy postaci .
Czy to jest odwołanie do New Age - nie , niezgodzę się z tym , jest to po prostu bardzo ciekawe SF (które jako gra , zapewne by odniosło niesamowity sukces .
A co do otoczki filozoficznej - no , bez tego to by nie mogło by się nazywać Final Fantasy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#28 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 05.09.2005 - |20:58|

Stwierdzenie stajnia - zapożyczyłem. Spodobała mi się, choć w sumie w większości to stwierdzenie odnosi siędo Formuły 1.

Czy to jest odwołanie do New Age - nie , niezgodzę się z tym , jest to po prostu bardzo ciekawe SF (które jako gra , zapewne by odniosło niesamowity sukces .

Nie dokońca jest to prawda. Cała seria filmów animowanych poświęconych SF bardzo głęboko sięga do filozofii szeroko rozumianej jako New Age. A źródłem jest tu pomeszanie buddyzmu (oświecenie i przejście w inny stan), hinduizm (przeznaczenie) i sięganie ku pogańskim religiom (wiara w Gaję - Ziemię, ducha ziemi, Uranosa - kosmos; wiara, ze każde zwierzę i rośliny mają duszę; istnienie kosmicznej energii). A to przewija się w gatunku anime.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#29 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.09.2005 - |21:34|

Final Fantasy VII: Last Order - OAV - 2005

W sumie nic specjalnego , powiem tak , odrazdam . Osobiście uważam że ta produkcja jest nietrafiona , zupełnie inna od animacji jakie były w grze (nie wspominając o FF7AC) .

Final Fantasy VII: Advent Children - 2005
Dwa lata od zakończenia wydażeń z gry , świat zaczyna sie cofać , dzieci dotkneła choroba nazwana Geostigmą , w tym czasie troje młodych meżczyz zaczyna szukać głowy Jehovy by poprowadzic wszystkich do "zjednoczenia" .

Animacja - Advent Children jest zobiony dokładnie tą samą techniką co Spirith Within i mimo tego że momentami wygląda to jak wstawki z gry (w sumie ma się takie odczucie przez cały film - że zaraz pozwolą pograć ) , to animacja jest powalająca .

Muzyka - bardzo ciekawe połączenie muzyki rokowej (momentami chyba nawet Heavy metalu , churkami i muzyką poważną ) bardzo przyjemna , potęguje uczucia w czasię oglądania , jak i nadaję się do posłuchania po filmie - czy tez do wykożystania we własnych sesjach RPG .

Fabuła - Po prostu final Fantasy - co tu mówić wiecej - wciągneła jak diabli i człowiek strasznie żałuje że film trwa niecałe 90 minut ( wciąż mam nadzieje że w pewnym momęcie animacja sie skończy i dadzą pograć ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#30 ^M^

^M^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 26.09.2005 - |07:41|

Ogladalem juz tego AC nie mam pojecia ile razy :b. Czysta poezja, choc imo tylko dla fanow FF. Kto nie mial stycznosci z gra oprocz swietnych animacji praktycznie nic nie wyniesie z tego filmu. Tony smaczkow, epicka historia i po prostu ten finalowy kilmat :].

Osobiscie czekam na premiere europejska, choc raczej watpie, czy taki specyficzny tytul w ogole ukaze sie u nas w kinach (zawsze mozna miec nadzieje, doh).

Co do Last Order - to przeciez anime typowe jest, choc podobno dobrze wyjasnia kilka zaleglych spraw. Na razie nie widzialem, ale postaram sie nadrobic zaleglosci.
  • 0

#31 ChronoS

ChronoS

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.09.2005 - |15:46|

Co do Spirits Within - film był naprawdę piękny, zarówno oprawa graficzna jak i historia tam opowiedziana były najwyższych lotów, ale cóż, ja się nie dziwie że nie każdemu przypadł do gustu. Zdecydowanie to nie był film 'trendy' nie było jakieś krwawej jatki, super herosa który wszystkich kładzie na łopatki, czy innych badziewnych amerykańskich<hollywoodzkich> zagrywek. Film był poważny, zmuszał do przemyśleń a to nie każdemu pasi. Advent Children widziałem już 3x ,niestety zdecydowanie film jest za krótki, po przejściu gry n+1 razy ,oczekiwania miałem wręcz niebotyczne odnośnie filmu i muszę powiedzieć, że choć film nie zawodzi, to jednak chciałoby się pobyć z boheterami te parę chwil dłużej. Zapewne każdy fan<atyk> tej serii powie to samo. Teraz pozostaje czekać na remake FF VII, aczkolwiek Sqaure jak ma w zwyczaju niczego nie potwierdza, ale przynajmniej nie zaprzecza, że mogliby to zrobić. Powiedzieli jedynie, że jeśli zdecydowali by się wrócić do świata z ''siódemki'' zajęło by im to 5 lat, więc tak czy siak należy uzbroić się w cierpliwość i rozkoszować się kolejną , dwunastą częścią Final Fantasy ,która zapewne wyjdzie już na next-geny <Obi popraw mnie jeśli jestem w błędzie>. Uff, to tyle ode mnie. Pozdrawiam wszystkich fanów Final Fantasy
  • 0

"ChronoS - Uniwersum 4 Sojusz Stargate SG-1"

"I Find Your Lack Of Faith Disturbing"

#32 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.09.2005 - |16:15|

Osobiscie czekam na premiere europejska, choc raczej watpie, czy taki specyficzny tytul w ogole ukaze sie u nas w kinach (zawsze mozna miec nadzieje, doh).

W FF7AC bedzie miał europejską premierę , jednak pod wieklą niewiadomą jest jego premiara w Polsce . Aczkolwiek obserwując to co zaczyna się u nas dziać -czyli kolejny Miyazaki w kinie oraz Appleseed (a w zapowiedziach że Alita też bedzie ) , to trzeba mieć nadzieje że przy pozytywnym odbiorze na zachodzie Europy , FF bedzie i u nas .

więc tak czy siak należy uzbroić się w cierpliwość i rozkoszować się kolejną , dwunastą częścią Final Fantasy ,która zapewne wyjdzie już na next-geny <Obi popraw mnie jeśli jestem w błędzie>.

Powiem ci szczeże , że z tego co słyszałem ostatnio , to FFXII bedzie na PS2 . Aczkolwiek mogę się mylić .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#33 ^M^

^M^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 26.09.2005 - |16:47|

która zapewne wyjdzie już na next-geny <Obi popraw mnie jeśli jestem w błędzie>. Uff, to tyle ode mnie. Pozdrawiam wszystkich fanów Final Fantasy

Wyświetl post

Japonska premiera bedzie (ma byc ;b) w styczniu 2006, oczywiscie na ps2, nie wiem skad wziales te next-geny :]. Pozostaje tylko zacisnac zeby, zeby znowu nie przesuneli daty ;b.

Co do remake'u - glowe daje, ze bedzie. Pytanie nie powinno brzmiec 'czy', tylko 'kiedy' jak to na gamspocie napisali. Square wie, ze to kura znoszaca zlote jajka. Ile im by to zajelo - nie mam pojecia, ale trzeba wziasc pod uwage, ze nie musza juz calej historii i calego swiata wymyslac od zera - solidne fundamenty juz maja, jeszcze tylko pozostalo by domek (a raczej wille ;b) postawic :D.

Niedosyt zawsze pozostanie - nawet jakby kwadratowi zrobili 5 godzinny film to by zadbali takze i o to :P.

Obi - no wlasnie ciekaw jestem jak to u nas przejdzie. W ogole to Spirits Within bylo w Polsce? Serio pytam :d.
  • 0

#34 ChronoS

ChronoS

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.09.2005 - |17:32|

W 2006 podobno <o ile nie przesuną> będzie również premiera PS3, ale racja, skoro już tyle napisali kodu gry na PS2 to raczej nie zmienią zdania, co do remake'u, wiesz, może i świat jest gotowy, załóżmy że otoczka fabularna w większej mierze także, ale chyba nie oczekujesz że wejście w grafikę 3D ,a przecież to jest prawie pewne że gra byłaby w 3D, nie pociąga za sobą olbrzymich zmian w scenerii ,Shinra mansion z FF7 na psx to już nie bedzie to samo co na PS3, grafikę muszą od nowa robić, z muzyką jest już trochę łatwiej bo w Advencie Nobuo nam zaserwował kolejną dawkę swoich możliwości, więc z tym nie powinno być problemu, tak jak pisałem, mówili że to praca nawet na 5 lat, oby tylko zdecydowali się <a może już to zrobli? >na rozpoczęcie prac. Dobra, znowu się rozpisałem, lecę oglądać A.C. po raz n-ty <tak codziennie po razie dopóki nie padnę :D > .
  • 0

"ChronoS - Uniwersum 4 Sojusz Stargate SG-1"

"I Find Your Lack Of Faith Disturbing"

#35 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.09.2005 - |18:59|

Obi - no wlasnie ciekaw jestem jak to u nas przejdzie. W ogole to Spirits Within bylo w Polsce? Serio pytam :D.

Oficjalnie nikt nie podjął się dystrybucji .
Jednak wiem , że jedno kino w warszawie , zrobiło taki drobny eksperyment i puściło 2 seanse - bo na tyle dostali pozwolenie od Francuzów (chyba o więcen nawet nie pytali) . Seanse były na tyle nieoficjalne że , zasadniczo poza niewielkim kawałkiem fandomu anime nikt nie wiedział - ale za każdym razem było po 90% zapełnionej sali .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#36 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 10.04.2006 - |18:21|

Final Fantasy - The Spirits Within mas świetnie zrobioną grafikę komputerową, niespotykana fabua.
Muzyka także świetnie dopasowana do scen.
Ogólnie polecam :)

--------------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych