Final Fantasy: The Spirits Within (2001)
Napisano 21.03.2005 - |13:29|
#23 Gość_jooboo_*
Napisano 09.05.2005 - |03:48|
P.S. Przykro słyszeć, że zebrało to słabe recenzje - zupełnie niezasłużenie .
Użytkownik jooboo edytował ten post 09.05.2005 - |03:49|
Napisano 09.05.2005 - |09:38|
Film z cyklem niema nic wspólnego poza tytułem - tak samo jak poszególne gry pomiędzy sobą .Final Fantasy - The Spirits Within obejrzałem nie znając w ogóle cyklu FF (nie mam Playstation i raczej nie będę miał) i byłem szczerze zachwycony.
A żeby poznać FF nie potrzebny jest ci PSX - starczy PC .
Napisano 03.08.2005 - |20:07|
PS. W wakacje ma wyjść Final Fantasy VII: Advent Children. Zapowiada się smakowity kąsek. :P
Tak, bedzie niezla uczta. Tzn. troche chyba rok Ci sie pomylil, ale ogolnie to przyznaje racje :P. Spirits Within swoja droga, ale czyste FF7 (na kolana :P) w nowym opakowaniu na duzym ekranie. Po naogladaniu sie wystarczajacej ilosci trailerow suszyc mnie juz zaczelo ;).
Jeszcze kwadratowi niby przez zwykly 'zbieg okolicznosci' na E3 puscili tech demo FF7 w nowej oprawie na ps3 i, ze niby nic nie bedzie i w ogole cisza. Cos czuje, ze jednak za duzy to zysk, zeby pozostawic na tym pieczatke 'denied'.
Napisano 01.09.2005 - |18:22|
JA bym powiedział że gdyby w filmie niebyło tej całej gadki o "gaji" tych obcych duchach i wogle tego cąłego badziewia mistycznego o tym że planeta żyje ,a zwykła historia walki z kosmitami to film by odnius sukces poprostu takie tematy odstarszają ludzi. Mimo wszystko Film mi sie podobał, animacjie poprostu zabierajace dech w piersi.
No cóż. Film powstał w stajni japońskiej z domieszkąamerykańskiej, a więc takie tematy są tam na topie. Zresztą to jest odwołanie do szerokiego nurtu tzw. New Age, który wyrósł w USA. Jakby na to nie spojrzał większość filmów animowanych z dziedziny SF sięga po te tematy. Pomijając otoczkę filozoficzno - religijnądla mnie jest to całkiem ciekawa propozycja. wielokrotnie do niego powracam. Może dlatego, że ukazuje inną postać obcych.
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 01.09.2005 - |19:01|
Bardzo ciekawe stwierdzenie - stajnia . Chociaż bardziej pasuje wytwórnia .No cóż. Film powstał w stajni japońskiej z domieszkąamerykańskiej, a więc takie tematy są tam na topie. Zresztą to jest odwołanie do szerokiego nurtu tzw. New Age, który wyrósł w USA. Jakby na to nie spojrzał większość filmów animowanych z dziedziny SF sięga po te tematy. Pomijając otoczkę filozoficzno - religijnądla mnie jest to całkiem ciekawa propozycja. wielokrotnie do niego powracam. Może dlatego, że ukazuje inną postać obcych.
Film powstał w wytwórni japońskiej , no chyba że ta domieszka to pieniądze od amerykanów i głosy postaci .
Czy to jest odwołanie do New Age - nie , niezgodzę się z tym , jest to po prostu bardzo ciekawe SF (które jako gra , zapewne by odniosło niesamowity sukces .
A co do otoczki filozoficznej - no , bez tego to by nie mogło by się nazywać Final Fantasy .
Napisano 05.09.2005 - |20:58|
Czy to jest odwołanie do New Age - nie , niezgodzę się z tym , jest to po prostu bardzo ciekawe SF (które jako gra , zapewne by odniosło niesamowity sukces .
Nie dokońca jest to prawda. Cała seria filmów animowanych poświęconych SF bardzo głęboko sięga do filozofii szeroko rozumianej jako New Age. A źródłem jest tu pomeszanie buddyzmu (oświecenie i przejście w inny stan), hinduizm (przeznaczenie) i sięganie ku pogańskim religiom (wiara w Gaję - Ziemię, ducha ziemi, Uranosa - kosmos; wiara, ze każde zwierzę i rośliny mają duszę; istnienie kosmicznej energii). A to przewija się w gatunku anime.
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 25.09.2005 - |21:34|
W sumie nic specjalnego , powiem tak , odrazdam . Osobiście uważam że ta produkcja jest nietrafiona , zupełnie inna od animacji jakie były w grze (nie wspominając o FF7AC) .
Final Fantasy VII: Advent Children - 2005
Dwa lata od zakończenia wydażeń z gry , świat zaczyna sie cofać , dzieci dotkneła choroba nazwana Geostigmą , w tym czasie troje młodych meżczyz zaczyna szukać głowy Jehovy by poprowadzic wszystkich do "zjednoczenia" .
Animacja - Advent Children jest zobiony dokładnie tą samą techniką co Spirith Within i mimo tego że momentami wygląda to jak wstawki z gry (w sumie ma się takie odczucie przez cały film - że zaraz pozwolą pograć ) , to animacja jest powalająca .
Muzyka - bardzo ciekawe połączenie muzyki rokowej (momentami chyba nawet Heavy metalu , churkami i muzyką poważną ) bardzo przyjemna , potęguje uczucia w czasię oglądania , jak i nadaję się do posłuchania po filmie - czy tez do wykożystania we własnych sesjach RPG .
Fabuła - Po prostu final Fantasy - co tu mówić wiecej - wciągneła jak diabli i człowiek strasznie żałuje że film trwa niecałe 90 minut ( wciąż mam nadzieje że w pewnym momęcie animacja sie skończy i dadzą pograć ) .
Napisano 26.09.2005 - |07:41|
Osobiscie czekam na premiere europejska, choc raczej watpie, czy taki specyficzny tytul w ogole ukaze sie u nas w kinach (zawsze mozna miec nadzieje, doh).
Co do Last Order - to przeciez anime typowe jest, choc podobno dobrze wyjasnia kilka zaleglych spraw. Na razie nie widzialem, ale postaram sie nadrobic zaleglosci.
Napisano 26.09.2005 - |15:46|
"ChronoS - Uniwersum 4 Sojusz Stargate SG-1"
"I Find Your Lack Of Faith Disturbing"
Napisano 26.09.2005 - |16:15|
W FF7AC bedzie miał europejską premierę , jednak pod wieklą niewiadomą jest jego premiara w Polsce . Aczkolwiek obserwując to co zaczyna się u nas dziać -czyli kolejny Miyazaki w kinie oraz Appleseed (a w zapowiedziach że Alita też bedzie ) , to trzeba mieć nadzieje że przy pozytywnym odbiorze na zachodzie Europy , FF bedzie i u nas .Osobiscie czekam na premiere europejska, choc raczej watpie, czy taki specyficzny tytul w ogole ukaze sie u nas w kinach (zawsze mozna miec nadzieje, doh).
Powiem ci szczeże , że z tego co słyszałem ostatnio , to FFXII bedzie na PS2 . Aczkolwiek mogę się mylić .więc tak czy siak należy uzbroić się w cierpliwość i rozkoszować się kolejną , dwunastą częścią Final Fantasy ,która zapewne wyjdzie już na next-geny <Obi popraw mnie jeśli jestem w błędzie>.
Napisano 26.09.2005 - |16:47|
Japonska premiera bedzie (ma byc ;b) w styczniu 2006, oczywiscie na ps2, nie wiem skad wziales te next-geny :]. Pozostaje tylko zacisnac zeby, zeby znowu nie przesuneli daty ;b.która zapewne wyjdzie już na next-geny <Obi popraw mnie jeśli jestem w błędzie>. Uff, to tyle ode mnie. Pozdrawiam wszystkich fanów Final Fantasy
Co do remake'u - glowe daje, ze bedzie. Pytanie nie powinno brzmiec 'czy', tylko 'kiedy' jak to na gamspocie napisali. Square wie, ze to kura znoszaca zlote jajka. Ile im by to zajelo - nie mam pojecia, ale trzeba wziasc pod uwage, ze nie musza juz calej historii i calego swiata wymyslac od zera - solidne fundamenty juz maja, jeszcze tylko pozostalo by domek (a raczej wille ;b) postawic :D.
Niedosyt zawsze pozostanie - nawet jakby kwadratowi zrobili 5 godzinny film to by zadbali takze i o to :P.
Obi - no wlasnie ciekaw jestem jak to u nas przejdzie. W ogole to Spirits Within bylo w Polsce? Serio pytam :d.
Napisano 26.09.2005 - |17:32|
"ChronoS - Uniwersum 4 Sojusz Stargate SG-1"
"I Find Your Lack Of Faith Disturbing"
Napisano 26.09.2005 - |18:59|
Oficjalnie nikt nie podjął się dystrybucji .Obi - no wlasnie ciekaw jestem jak to u nas przejdzie. W ogole to Spirits Within bylo w Polsce? Serio pytam .
Jednak wiem , że jedno kino w warszawie , zrobiło taki drobny eksperyment i puściło 2 seanse - bo na tyle dostali pozwolenie od Francuzów (chyba o więcen nawet nie pytali) . Seanse były na tyle nieoficjalne że , zasadniczo poza niewielkim kawałkiem fandomu anime nikt nie wiedział - ale za każdym razem było po 90% zapełnionej sali .
Napisano 10.04.2006 - |18:21|
Muzyka także świetnie dopasowana do scen.
Ogólnie polecam
--------------------
Pozdro "Alfa"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych