Broń
Napisano 28.08.2003 - |07:20|
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 07.12.2003 - |12:32|
Moja ulubiona broń... MP5...
Napisano 07.12.2003 - |12:35|
Wiesz Apo . Coś mi się niezgadza w twojej wypowiedzi . Najpierw twierdzisz iż koszmarem byłoby noszenie broni przez normalnego obywatela na ulicy . A zachwilę wypowiadasz się że podoba ci się MP5. Jak nielubimy broni to od początku do konca .Broń? Nie chciałbym aby każdy człowiek na ulicy trzymał w rękach karabin maszynowy, a na dachach snajperzy... i sceny jak w GTA 3 lub GTA: Vice City!
Napisano 07.12.2003 - |13:08|
Wiesz Apo . Coś mi się niezgadza w twojej wypowiedzi . Najpierw twierdzisz iż koszmarem byłoby noszenie broni przez normalnego obywatela na ulicy . A zachwilę wypowiadasz się że podoba ci się MP5. Jak nielubimy broni to od początku do konca .Broń? Nie chciałbym aby każdy człowiek na ulicy trzymał w rękach karabin maszynowy, a na dachach snajperzy... i sceny jak w GTA 3 lub GTA: Vice City!
Lubię broń... ale nie na ulicy...
Napisano 07.12.2003 - |13:14|
Jak w większości jego postów.Coś mi się niezgadza w twojej wypowiedzi .
Ale nie o tym chciałem pisać. Na starym forum założyłem kiedyś taki temacik:
Broń kleryków Grammatonu - http://www.gwrota.co...p?showtopic=853. Nie ma chyba sensu zakładać podobnego na nowym, więc piszę tutaj.
Przydałyby mi się schematy i fotki Beretty 92F, najlepiej z przodu, a jeszcze lepiej jak by to była przeróbka z Equilibrium (tylko z przodu bo od boku mam). Próbuję wymodelowac w maxie tą broń.
Napisano 07.12.2003 - |18:08|
Teraz wyobraźmy sobie taką sytuację. Wracamy w nocy z jakiejś imprezy. Nagle przed nami staje jakiś smarkacz i mierzy do nas z broni. Żąda od nas pieniędzy. Strasznie się denerwuje tym, że możemy mieć bron i ją wyciągnąć. My wyciągamy portfel, ale jemu wydaje się że to pistolet. Albo po prostu sobie przypadkiem kichnął. I co z tego że dostał dwadzieścia lat? Nam to już wszystko jedno.
Napisano 08.12.2003 - |00:05|
Oto kilka fotosow:
- www.gwrota.com
Napisano 09.12.2003 - |07:07|
Użytkownik mathix edytował ten post 09.12.2003 - |07:07|
Napisano 09.12.2003 - |15:28|
nie zaprzcalnym plusem przy płenym dostępie do broni jest to że można byłoby sobei kupic broń i czuć sie w ten sposób bardziej bezpiecznym.
minusem zaś to że byle [beeep] (czyt. człowiek) miałby dostęp do broni.
chociaż przy obecnych przepisach użycia bvroni przez legalnego jej posiadacza, ogulny do neij dostęp pogorszyl by jeszcze sprawe. Bo co z tego ż ekażdy moż eją mieć skoro zanim oddasz strzal musisz wyrecytowac formułke, potem oddać strazł ostrzegawczy i dopiero możesz strzelac (z tym że i tu nie tak żeby zabić).
osobiście jestem jednak za ogulnym dostępem do broni, ale pod pewnymi warukami:
1 może ją posiadac osoba pełnoletia, ale nie karana
2 zezwolenie na zakup broni było by poprzedzone testem psychologicznym i ukończeniam kursu jej obsługi (ale nie tak rygorystycznym jak dotej pory )
3 pozwolenie trzymani broni i jej użycia obowiązywało by tylko na terenie mieszkania lub podwórka a jej przenoszenie na miejsca takie jak strzelnica były jasno sprecyzowane (czyli nie w kieszeni i z załadowanym magazynkiem)
4. oczywiście pozwolenei nie dotyczyło by broni wojskowej.
w takim razie ktoś może spytac poco mi broń jak neimoge jej zesobą nosić... ano między innymi po to żeby muc odstrzelić dupe jakiemuś dresowi kótry wpakuje nam sie z kaumpali na podwórko po samochód czy lodówke tak tak woiem zemsta kumpli ale czy typowy dres (czyt. bandzior) będzie chcial zaczynac z kimś kto trzyma wdomu obrzyna i nie wacha sie go użyć?
gdzybac można ale tak dokońca nie będziemy wiedzieli jak to będzie dopuki tego nie wprowadzimy i nei przekoanmy na własnej skuże.
Mimo to jestem za, ale nie przed reforma przepisów użucia broni.
a teraz możecie mnie linczować
co do moich ulubionych zabawek to mam ich kilka :
Beretta 93R
Hk P7
PM-y i broń woskowa
Barett Light Fifty
Calico M-900S
SWD Dragunow
Enfield
Marlin Model 375 (kto sie oprze winchesterom
Stayer AMR 5075 (anti-material karabin, ten sie niektórym powinien spodobać z dystansu 800 metrów przebija 40 mm panceż)
Fn-P90
Hughes Chain Gun
Negev
Singapurski Ultimax 100
Spectre M-4
Steyr TMP
strzelby:
Jackhammer Combat
normalna 2 rurka
to by było narazie natyle chyba że sobie oczymś przypomne.
nieprzytoczyłem tu jeszce 3 broni dlatego że niapamiętam jak sie one dokłądnie nazwyały
1 z nich to gatling (typowa kosiarka)
2 to normalny łamany jak dybeltówka 40 mm granatnik chyba M207 ale niejestem pewien
3 to karabin wyborowy w układzie bulpup nazywał sie chyba WO coś tam
Resztę dopisze jak mi sie przypomni...
Napisano 11.12.2003 - |23:23|
Ja podomnie jak Katharn gustuje w karabinach snajperskich.
Fajne cacka, pozwolenia na broń raczej na takie cos nie dostaniesz, ale jakbym juz miał miec takie cudeńko to janprawdopodobniej byłby to Barett Modell M82 lub Walther Wa 2000, tez z nimi biegałem w ghost reconie i chyba najlepiej mi sie z nich zabijało , w innych grach tez biegam przeważnie ze snajpą, jezeli takowa jest dostepna (w SoF 2 MP Test demo lubie pobiegać z PSG-1).
Moje zainsteresowanie bronią nie kończy sie tylko na broni palnej, interesuje mnie tez nowoczesna technika lotnicza(wojskowa) i nie tylko.
Uważam że Polskie przepisy sa zbyt rygorystyczne jezeli chodzi o posiadanie broni, i powinno się je troche złagodzić, ale badania psychologiczne powinny być przeprowadzane przynajmniej co pół roku jak nie częsciej. Jeżeli delikwent nie zjawiłby sie na takim badaniu to powinno mu sie cofnąć pozwolenie i odebrać broń.
Pozdróóffka
Napisano 11.12.2003 - |23:49|
Technika Magnum 96 Destroyer najwiekszy karabin snajperski na swiecie
Dane techniczne:
kaliber 14,5mm
długość lufy: 1500 mm
długość: 1870mm
masa: 26 kg
magazynek: wymienny 5 nabojów
samopowtarzalny ( naszczęście )
- www.gwrota.com
Napisano 12.12.2003 - |03:01|
Skąd wziełeś te dane bo umnie przy karabinie "destroyer" jako producent występuje "Istvan Fellegi, Węgry" a i dane sie troche ruznią "długość 1358mm (53,15 cala) Masa 17 kg (37,5 funta) " ?
Ja i tak swojego faworyta nie zmienie, jest nim Steyr AMR 5075. zresztą niebędę sie rozpisywał jeszcze znów coś mi przystawią...sami zobaczcie. http://www.wapahani.com/addenamr.html
http://world.guns.ru/sniper/sn46-e.htm
Napisano 12.12.2003 - |09:47|
- www.gwrota.com
Napisano 12.12.2003 - |11:08|
Hmmm..... Wiesz milosnikiem to ja jestem ale nie przepadam za czyms co samo wazy 26 kg ze nie wspomne o amunicji. Nie jest to bron typowo snajperska - a pelni funkcje karabinu AP (przeciwpancernego) do likwidowania czolgow (nie smiac sie - calkiem powaznie to mowie - celem jest podstawa wiezy lub zbiorniki z paliwem) i pojazdow tak opancerzonych jak i innych wszelakiej masci.Tacy milosnicy broni snajperskiej a zapomnieliscie dodac:
Dane techniczne:
kaliber 14,5mm
Nie wyobrazam sobie snajpera z czyms takim na plecach. Zreszta dobry snajper j jednej lokacji oddaje gora 3 strzaly - dzieje sie tak bardzo rzadko. Najczesciej walka dobrego snajpera (podczas wojny) polega na polowaniu na oficerow strony przeciwnej (czesto w tym miejscu myleni sa ze snajperami zolnierze piechoty wyposazeni w bron z celownikami optycznymi - nie sa to snajperzy - maja jedynie podstawowe przeszkolenie w poslugiwaniu sie bronia tego typu; snajper zas to ktos kto ukonczyl specjalna szkole snajperow) - niezwykle rzadko zabija szeregowcow - a wyglada to tak, czatowanie na wybranym punkcie, do momentu pojawienia sie celu, strzal, i zmiana pozycji. I jak w tej sytuacji wyglada facet z karabinem wazacym 26kg i amunicja wazaca z 10, dodajmy do tego pozostaly ekwipunek - no zapomnialbym o dlugosci 1,87 m.
Ja lubie karabiny snajperskie - interesuje sie bronia tego typu - ale nie wszystkie sa moje ulubione - i tylko takowe tu wymienilem.
.....HK PSG-1 czy HK PSG-9.....
W gwoli scislosci dodam iz jedynie pierwszy z nich jest typowym karabinem snajperskim - drugi zas to hybryda. Ma prawie jednakowa dlugosc co PSG-1 ale posiada wiekszy magazaynek i jest przystosowany do prowadzenia ognia pojedynczego (snajperka) i ciaglego (karabin szturmowy z celownikiem optycznym). Nie musze chyba dodawac iz przy ogniu ciaglym snajperka to juz nie jest - najwiekszy problem to wyrzutnik lusek.
Majac na uwadze celnosc snajperek - mozna powiedziec jeszcze ze najlepsze pod tym wzgledem sa karabiny polautomatyczne (nie wiem czy to dobre okreslenie) - czyli takie ktore maja co prawda magazynek ale bez wbudowanego wyrzutnika lusek - po kazdym strzale nalezy samodzielnie bron przeladowac.
To tyle
Użytkownik Katharn edytował ten post 12.12.2003 - |11:10|
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 12.12.2003 - |11:21|
A ja nie lubię tego gnata. Jak trafić z czegoś wielkości pistoletu, co strzela seriami. No chyba, że się zamontuje kolbę, ale wygląda z nią komicznie .Beretta 93R
Beretta 93R z kolbą
M79?2 to normalny łamany jak dybeltówka 40 mm granatnik chyba M207 ale niejestem pewien
Napisano 12.12.2003 - |11:25|
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 12.12.2003 - |11:30|
Napisano 12.12.2003 - |12:06|
To Katharn
takie karabiny pełnią funkcję ciężkich karabinów snajperskich przeznaczonych do niszczenia sprzętu wojskowego a nie zabijania ludzi. obsługe tego karabiny stanowi zazwyczaj dwóch żołnoiezy, a scenariusz przewidziany co do wykożystani atego typu karabinów wyglada następujaco:
dwóch żołnieży zajmuje pozycje w odległości 1000-1500 m (zależnie od zasiegu) od np. lotniska bądz stacji radarowej i kilkoma celnymi stzrałami niszczą sprzet wroga. potem wrazie czego mogą zostawić karabin na miejscu i uciekać bez niego. mozna sobie pozwolić na strate karabinyu za 1000$ przy zniszczeniu maszyn wroga za kilka milionów dolarów. pozatym z racji odległości mogą sobie oni pozwolić na oddanie wiecej niż 3 ztrzałow a i zmiana pozycji przy dwóch członkach obsługi nie jest kłopotliwa.
Odwiedz stronke
http://world.guns.ru/sniper/sn46-e.htm
To Mathix
strzela sie z niej (beretta 93 R) tak jak z innego pm-a który też niezawsze ma kolbe.
pozatym seria została ograniczona do 3 strzałow wieć niejest zbyt trudna do opanowania przy strzale. co innego Bushman IDW ma on niewiele większe rozmiary niż pistolety samopowtarzalne i szybkostrzelność 450 strzałów na minute, przyczym wszystkie mieszczą sie w obrębie celu
tak to ten granatnik prawda ze ładny ?
Napisano 12.12.2003 - |12:40|
Hmm typowo, co znaczy typowo. Jest to brons snajpersa o troszke innym zastosowaniu niz nieco mniejsze wersje.Hmmm..... Wiesz milosnikiem to ja jestem ale nie przepadam za czyms co samo wazy 26 kg ze nie wspomne o amunicji. Nie jest to bron typowo snajperska - a pelni funkcje karabinu AP (przeciwpancernego) do likwidowania czolgow (nie smiac sie - calkiem powaznie to mowie - celem jest podstawa wiezy lub zbiorniki z paliwem) i pojazdow tak opancerzonych jak i innych wszelakiej masci.Tacy milosnicy broni snajperskiej a zapomnieliscie dodac:
Dane techniczne:
kaliber 14,5mm
Fakt faktem jest to bron przeznaczona do niszczenia jednostek pancernych. Wedlug danych producenta z odleglosci 1km mozna ta bronia przebic blache grubosci 25mm. NIe trzeba sie zastanaiac jak by wygladal czlowiek trafiony z tej broni . Co niektore zrodla donosza ze jest jeszcze wersja o kalibrze 20mm, calkiem ciekawa propozycja.
W kazdym razie jest to iscie bron snajperska, tym cos ie interesuja nie musze tlumaczyc czym charakteryzuje sie owy typ broni. A ze cel jest troche inny, to juz inna bajka.
PS. Mi sie jeszcze podoba "Barrett M82" fakt faktem ze tez jest niemilosiernie duzy
- www.gwrota.com
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych