Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 034 - S03E01 - The Occupation

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (135 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (22 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

2. 9,5 (11 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

3. 9 (24 głosów [21.82%])

Procent z głosów: 21.82%

4. 8,5 (13 głosów [11.82%])

Procent z głosów: 11.82%

5. 8 (19 głosów [17.27%])

Procent z głosów: 17.27%

6. 7,5 (3 głosów [2.73%])

Procent z głosów: 2.73%

7. 7 (4 głosów [3.64%])

Procent z głosów: 3.64%

8. 6,5 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

9. 6 (3 głosów [2.73%])

Procent z głosów: 2.73%

10. 5,5 (1 głosów [0.91%])

Procent z głosów: 0.91%

11. 5 (5 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.91%])

Procent z głosów: 0.91%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 22.11.2006 - |20:04|

7/10

Pierwsze skojarzenie... Kara zwariowała :] Sam na sam z Cylonem w pięknie umeblowanym domu, na dodatek suto nakryty stół? - to może być tylko koszmar... Ale po chwili wszystko się wyjaśniło, miłe zaskoczenie kiedy wbiła mu pałeczki (?) w szyje :clap: No i powracający koszmar kiedy ''ukochany mąż'' wrócił ponownie do domu... Pierwsze co przyszło mi na myśl pytanie to ile razy już ta sytuacja mogła się powtórzyć...? Jeśli chodzi o Soula to szkoda mi gościa... Może i lubił sobie popić, ale to co go spotkało ;/ No i okazuje się że Elen nie jest wcale taka obojętna wobec męża... Widać każdy bohater wychodzi po pewnym czasie ''na prostą''. Odcinek niezły powoli wprowadzający nas w obecną sytuacje, widać że każdy na Caprice zajął się czymś pożytecznym... a jeśli nie to Cyloni się nim zajęli.

Użytkownik Jason edytował ten post 22.11.2006 - |20:07|

• 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#22 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.12.2006 - |17:23|

Świetny odcinek, można było się spodzieać ostrego wejścia, i takie dostałem.

Ocena: 9

PLUSY:

+ mistrzowski początek odcinki, czyli mix scen z życia ludności pod okupacją cylońską z piękną muzyką
+ Kara jako osobisty więzień Leobena? :blink: WOW, ten wątek był super. Leoben próbujący żyć jak układne małżeństwo, Stabuck jak niewolnica, i te notoryczne zabójstwa i odradzanie się :clap: Super scenka zabicia Leobena po raz piąty, gdzie po fakcie Stabuck siada za stłem i zaczyna jeść mięso
+ liczyłem, że Ellen odejdzie od męża i będzie służyć Cylonom, a tutaj niespodzianka, ona go naprawde kocha. Widać było z jakim obrzydzeniem uprawia sex z tym Cylonem, po to, aby pomóc mężowi. Tutaj Ellen zyskała u mnie plusa, bo wcześniej myslałem, że ona trzyma się tylko "korytka" i jak utraciła wpływy wynikające z faktu bycia żoną pułkownika, było pewne, że przejdzie do innego koryta. A jednak myliłem się.
+ rewelacyjna rozmowa admirała Adamy z Boomer-Cylonem :clap: Już kiedyś Adam zwrócił się do niej z chęcią przeprowadzenia prywatnej rozmowy, teraz chyba to jest kontynuowane. Zaskoczyła mnie szczerość Adamy, kiedy powiedział, jak czuje się samotny we flocie, ale dobrze jest mu pogadać sobie z Boomer. Ta dwójka zawiązała między sobą dość dziwne relacje
+ podoba mi się ten nowy ciężki klimat 3 sezonu, jeden wielki wszechogarniający pesymizm, ciągłe straty, nie ma perspektyw poprawy, ok 200 ludzi kolaboruje z Cylonami, flota nie daje znaku życia...aż tu nagle pojawia się gwiazdka na niebie, iskierka nadzieii na pomoc ze strony admirała i floty
+ fajnie było oglądać naradę cylonów, i to jak zróżniocowaną są oni grupą. Wcześniej wydawało się, że Cyloni są zwarta jedną rasą, sterowaną przez jkaieś kierownictwo czy coś w tym stylu. Teraz się okazuje, że wśród Cylonów panuje pluralizm poglądów :blink:

MINUSY:

- Lee grubaskiem? :blink: Co się z nim stało? Kiedyś był jednym z najlepszych bohaterów SG, teraz wygląda jak cień samego siebie. Oby szybko powrócił do dawnej formy (zarówno fizycznej jak i psychicznej)
- nie dość, że poprzedmio przeskoczono o rok, to teraz znów przeskakujemy o 4 miesiace :angry2: Coraz mniej mi się to podoba :(
- flota jak widać słaba jak chyba nigdy, wszystkim puszczają nerwy, kłótnie, problemy, brak kadr i chęci walki.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#23 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.01.2007 - |17:11|

Bradzo dobry, bardzo ciemny, bardzo przygnębiajacy epizod. Zarysowano chyba jednak szkic akcji na kilka następnych epizodów. Z każdym chyba będzie jaśniej.

Co do okupacji to jej klimat jest rewelacyjny, taki Irak tyle że jesteśmy z drugiej strony.

Ani Irak, ani z drugiej strony. Bradziej mi to przypomina okupację nazistowską Polski niż Irak, w którym konflikt rozgrywa się na zupełnie innej płaszczyżnie. Jedynym punktem wspólnym jest ten zamach samobójczy, który jest raczej wyjątkiem niż reguła.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#24 terekuku

terekuku

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Miastogdansk

Napisano 17.03.2007 - |22:44|

Bardzo dobry odcinek naprawdę poczułem się tak jak oglądałem 1 seson mroczny zastający i naprawdę trzymający poziom. Jak dla mnie przebija on cały 2 seson który był troszkę przynudnawy tak jakby zabrakło chłopakom pomysłu?. Po otwarciu jestem ciekawy kolejnych :evil: :clap:
  • 0

#25 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 06.03.2008 - |17:59|

Scenarzysci odrobili swoje zadania domowe, bo klimat panujacy w Nowej Kaprice zywcem wyjety z okupowanej Polski...
Naprawde.. I te plany Cylonow - zeby zamknac elity, rozstrzeliwac ludzi, zeby zapanowal strach.. Przerazajace.. Ale caly czas prawdzwie, bo to wszystko sie juz kiedys zdarzylo.

Dziwi mnie jedno.. Na cholere Cylonom wspolna egzystencja? Uwazaja sie za lepszych.. Za lepiej zbudowanych. Uwazaja sie za lepszych, bo wierza inaczej.. Po co im ta wspolna egzystencja.. Mysle, ze dla ludzi wystarczajacym zadoscuczynieniem byloby zaprzestanie scigania ich, a nie jakies bratanie sie, ktore konczy sie okupacja.. Widac wew. Cyloni garna sie do ludzi.. Tylko dlaczego?
  • 0

#26 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 20.01.2009 - |12:31|

Nowy sezon zaczyna się całkiem nieźle. Muszę jednak stwierdzić że webisody wiele nie wniosły. Ot pokazały działania ruchu oporu ale bez rewelacji.

Akcja trochę się posunęła do przodu. Cyloni mają jakieś dziwne metody bratania się z ludźmi. Wydaje im się że wosjko w miejsce i ogólny postrach wzbudzą w ludziach sympatię. Jak zwykle genialne.

Okupacja niestety podzieliła również ludzi, którzy teraz walczą również przeciwko sobie.

Kara trafiła do swojego ulubionego Cylona i zabawia się zabijając go co jakiś czas. Ciekawe kiedy skończy mu się cierpliwość.

Widać upływ czasu. Lee nieźle się utuczył ;) rozbawiło mnie to jak go zobaczyłem pierwszy raz.
  • 0
don't try

#27 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 22.03.2009 - |22:10|

Dobry, nawet bardzo dobry odcinek i otwarcie sezonu. Jak kończył się sezon 2 miałem sporo obaw ale jak się okazało niepotrzebnie. Serial jest lepszy niż kiedykolwiek. Oby tak dalej
  • 0
I've been waiting a long time for this...

#28 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 21.05.2010 - |10:12|

6/10

Oh my gods! Co się stało Z Lee, apollo się stacza...
Przygody na New Caprica są ekhm nudne, Starbuck ma urodzić najpewniej dziecko tego Cylona stad potrzebują "miłości" fajnie ze maszyny jej nie rozumieją, a tego nawet człowiek wyjaśnić by nie potrafił, te same problemy miała Cylonka podoba mi się ten motyw.
Krzewienie wiary to może być ciekawy motyw walki religijne? było by fajnie
poznaliśmy donosiciela na pre minut przed zamachem szkoda! było by lepiej gdyby pozostał w sferze spekulacji, a już miałem nadzieje ze to pan prezydent (niestety nadal uznaje że lepiej jest dać mu kulkę w łeb)
Odcinek słaby mam nadzieje ze to tylko początek na rozruszanie akcji
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#29 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.09.2010 - |12:25|

Dosyć spokojny początek, ale jak dla mnie tak musiało być, gdyż twórcy chcieli przedstawić jak potoczyły się losy głównych postaci serialu. Pokazanie czym się aktualnie zajmują i jak wygląda ich życie.
Najlepsza scena to ta w której Kara po zabiciu Leobana z zakrwawioną ręką zabiera się za jedzenie obiadu. Mistrzostwo!
Jak dla mnie dobre rozpoczęcie sezonu.
Ocena 8/10.

• 0

#30 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 27.11.2011 - |19:01|

Gęsty, mroczny klimat, dużo się działo, właściwie jednym zdaniem - dla mnie lepiej niż druga połowa 2 sezonu, tam było nudno i nieciekawie, tutaj zaciekawiło mnie od początku do końca, trochę nie widzę Tigha jako przywódcy rebeliantów, ale może się wyrobi. Dziwne zachowania Apolla, kłótnia z ojcem, ożenek z Duallą, coś mu "sodówka" uderzyła do głowy - 8/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#31 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 25.02.2012 - |21:53|

Gruby Apollo przypomina mi trochę Peggy z końca pierwszego sezonu Mad Men. ;) Bo to chyba jest sztuczne pogrubienie, aktor tak bardzo chyba do roli nie jest przywiązany, żeby realistycznie to odgrywać.

Ale wracając do reszty, webisody rzeczywiście były dobre. W przeciwieństwie do tego co na przykład serwowali Heroes, albo nic nie dające webisody Breaking Bad to tutaj okazało się to bardzo dobre. Do odcinka tło Jammera i Ducka by się nie zmieściło. A było nawet potrzebne, żeby koniec odcinka zobaczyć pod odpowiednim kątem.

Kat jako CAG, Helo jako XO, ciekawie się na Galacticie zrobiło. Po połączeniu obsady pewnie będą problemy ze stanowiskami. Może w końcu się doczekam straty Pegasusa w bitwie o Nowa Caprice? Kto wie.
  • 0

#32 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 08.03.2012 - |01:04|

Obrzydliwie mroczne - nawet kiedy ogląda się to ponownie. Dla nas te wątki partyzantki: małego sabotażu, eliminowania tzw granatowych są znane - ale w s-f raczej nie występowały. Kara jako Hannibal L. - i perfidia sytuacji, kiedy Leoben wraca i wraca. Sharon Agaton jako kumpelka admirała

Cylonki-bohaterki zapędzają swój gatunek w kozi róg. Miłość z woli Boga - na siłę?
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych