Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 45 - S03E05 - Progeny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (197 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (47 głosów [28.14%])

Procent z głosów: 28.14%

2. 9,5 (24 głosów [14.37%])

Procent z głosów: 14.37%

3. 9 (41 głosów [24.55%])

Procent z głosów: 24.55%

4. 8,5 (15 głosów [8.98%])

Procent z głosów: 8.98%

5. 8 (18 głosów [10.78%])

Procent z głosów: 10.78%

6. 7,5 (4 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

7. 7 (6 głosów [3.59%])

Procent z głosów: 3.59%

8. 6,5 (3 głosów [1.80%])

Procent z głosów: 1.80%

9. 6 (4 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (3 głosów [1.80%])

Procent z głosów: 1.80%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.60%])

Procent z głosów: 0.60%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.60%])

Procent z głosów: 0.60%

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 13.08.2006 - |15:20|

Może przeceniam Rodney'a, ale w wersji naciąganej zakładam, że znał szczegóły z ziemskich raportów nt Replikatorów. Zna też sposób programowania Pradawnych. W moim naciąganym rozumowaniu, sądzę, że sam program nie różnił się aż tak od innych tworzonych przez Pradawnych. A jedynie Asuranie mieli zakaz modyfikowania go?
Stąd potrzebowali pomocy Ziemian, a w szczególności McKay'a, który mógł się w tym w miarę połapać.
Tym bardziej, że znalazł sposób na "zamrożenie" ich na "+/- 7 minut"

weźmy bardzo dobrego ziemskiego programistę daj mu zdekompilowanego Windowsa(o ile się nie mylę jest to 80 mln linijek kodu w przypadku 98) i niech zmodyfikuje jedną jedyną opcję; toż mu tygodnie zajmie znalezienie funkcji, a cóż dopiero zmodyfikowanie(oczywiście jeśli sam nie jest twórcą tego kodu, który modyfikuje); a my mówimy tu o sofcie bardziej złożonym i napisanym przez cywilizację wyprzedzająca nas o miliony lat; aż śmiać się chce :D
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#22 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 13.08.2006 - |17:03|

inwe ooooj czepiasz sie. Wychodząc z ząłożenia "tego się nie da zrobić" mielibyśmy koniec na początku pierwszego sezonu :P
  • 0

#23 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 13.08.2006 - |17:13|

ja poprostu chciałbym czegoś więcej od scenarzystów niż założenie, że jak zamieszamy to McKay/Carter coś wymyślą, a jak się to nie będzie kupy trzymało to trudno...;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#24 kabut

kabut

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoP3X-774

Napisano 13.08.2006 - |18:36|

Bardzo ciekawy odcinek. Jeden z lepszy w ogole. Z przebiegu akcji wynika, ze juz calkiem niedlugo Atlantis bedzie musialo prowadzic walke na dwoch frontach z dwoma znacznie mocniejszymi przeciwnikami. Zobaczymy co z tego wyniknie. Tymczasem odcinek pobil na glowe nowe SG-1, ktory to z kolei byl wedlug mnie jednym z najgorszych w calej historii serialu.
  • 0

#25 Ori

Ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13.08.2006 - |20:01|

Odcinek niczego sobie. Miasto Replikantów bylo powalajace.
Urozmaicenie musialo kiedys nastapic, nie mozna przeciez walczyc z tym samym wrogiem w kazdym sezonie. Osobiscie "powrot" replikatorow mi nie przeszkadza, zwlaszcza dlatego, ze ubrano ich w zupelnie inne pochodzenie i cel istnienia.
3 ZPM wysadzone blisko Atlantis, to faktycznie mala niekonsekwencja, ale mimo wszystko to tylko film.
Szkoda tylko, ze tak dlugo trzeba czekac na nastepny odcinek:)
To moj pierwszy post, wiec
pozdro4all
  • 0

#26 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 13.08.2006 - |20:25|

Swietny odcinek. Daję 9,5 i idę ogladać jeszcze raz.
  • 0

#27 mary

mary

Szeregowy

• Email
  • 4 postów

Napisano 13.08.2006 - |22:03|

wszyscy chwalą odcinek ale temat to naprawdę odgrzewany kotlet z super nowym sosem w postaci błyskotliwych dialogów i surer efektów specjalnych ocena 4

zpm o którym mówiła samanta był podrasowany przez baala super minerałem naqada bez minerału mógł wysadzić tylko planetę
  • 0

#28 Depth Finder

Depth Finder

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 14.08.2006 - |09:57|

Ocena 9.

Piękne miasto robocików i latajace drugie Atlantis, zapewne z fabryką ZPM skoro mają ich ogromną ilość. Do tego plan zniszczenia całkowitego Wraight. No i żebyśmy nie odkryli robocików pewnie w najbliższym czasie nie musieli byśmy się martwić o Wraight, a tak na swoją zgubę pokrzyzowalismy ich plan pewnie niszcząc ich latające miasteczko :angry:

Wkurza mnie natomiast to, że nigdy nie zdołają zdobyć ZPM.
  • 0

#29 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 14.08.2006 - |10:18|

Trudno powiedzieć, czy ten "plan zniszczenia Wraith" to nie była jenda wielka lipa zaserwowana naszym bohaterom (co też podjerzewali)

Irytuje mnie natomiast jedno- Czemu oni muszą sondować umysł w taki sam sposób jak "nasze" replikatory?!
  • 0

#30 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 14.08.2006 - |11:58|

Jeden z lepszych odcinków Stargate Atlantis.
Dużo akcji, zajefajne efekty specjalne.
Niesamowite miasto zbudowane przez replikatorów.
Elementy humorystyczne takie jak rozmowy Shepardda z Mackeyem.

Moja ocena 10
  • 0

#31 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 14.08.2006 - |12:08|

Odcinek naprawde kapitalny dałem 9,5

I znowu przez pradawnych mamy kolejnego silnego wroga do pokonania najpierw ORI teraz NANITY a napewno nam nie pomogą.

Imponująco wygląda planeta nanitów dobudowali sobie kilka budynków i wygląda wspaniale

Jak zwykle świetne dialogi Sheepard vs Mckay

No i to co najważniejsze LATAJĄCE MIASTO coś pięknego nawet NIAM zaprosił resztę aby zobaczyła jak MIASTO wchodzi w hiperprzestrzeń miodzio

Znowu wszystkie fundusze poszły na Atlantis i mamy cudowny odcinek natomiast SG-1 :blink:

Moment w którym WRAITH rozwalają nasze miasto już myślałem że to naprawde że robociki nasłaly WRAITH na nas aż mi się łza w oku zakręciła myślę sobie i co teraz może ukradną miasto nanitom...
ale na szczęście to była tylko iluzja

Oby więcej takich odcinków

Użytkownik kozuch edytował ten post 14.08.2006 - |12:09|

• 0

#32 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 14.08.2006 - |12:27|

10/10 Nic innego nie mogłem dać:) Kompletnie nie spodziewałem się że zniszczenie atlantydy było nieprawdziwe – przewidywałem że samozniszczenie dojedzie do 0 i się nie włączy i coś będzie dalej:D

Myślałem o tym wybuchu 3 ZPM`ów i mam teorie dlaczego nie został zniszczony cały układ słoneczny. Wydaje mi się że w odcinku z Goauldem na atlantis było mówione że siła wybuchu ZPM`a zależy od tego jak bardzo jest przeciążony. Gdyby Mckay zabrał np 2 ZPM`y i zostawił jeden to siła wybuchu była by nieporównywalnie większa bo 'aktywne systemy' o wiele bardziej by przeciążyły tego jednego ZPM`a (obciążenie zostało podzielone na 3 więc z trzema obciążenie każdego było o 70% mniejsze). Czyli 1 ZPM mocno przeciążony wybucha mocniej niż 3 ZPM`y lekko przeciążone (czyli siła wybuchu rośnie geometrycznie w zależności od poziomu przeciążenia).
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#33 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 14.08.2006 - |14:25|

Odcinek świetny, mimo, że Niam kubek w kubek jak Piąty i znowu to wnerwiające oszukiwanie i brak zaufania, kłamanie.. Przynajmnije tym razem chociaż go wzięli ze sobą..:)
Co do Mc'Kaya, moze mu pokazał Niam, gdzie jest kod do zmiany, pokazał mu partie kody do nadpisania, a McKay tylko zrobił to, co mu kazano. Raczej Nanity miały dostęp do swojego kodu, nie mogły to tylko zmieniać. A reszta gadania to ściema, żeby skombinować to unieruchomienie. Swojąd rogą, o ile widziałem, to tam ktorys stał za McKayem, az dziw bierze, ze nie zauwazyl co on tam robil..
Chyba znalazlem błąd. Kiedy weszli do sterowni, tydziez siłowni, wszystkie trzy ZPM'y były wysunięte, a przecież w ten sposób nie działają. Jak wtedy Mc'Kay wkładał ZPM, zeby włączyć oslony w 2x01, musiał go wpechnąć do śodka... Więc jak miasto leciało? :P
Jestem cieakwe, czy to będzie stały wróg, czy tylko jakiś przerywnik, nawiązujący do SG1
  • 0

#34 Ctrls

Ctrls

Szeregowy

• Email
  • 7 postów

Napisano 14.08.2006 - |16:00|

Popieram odcinek super, odpowiada na mase pytan ale i prowokuje kolejne, wiecej napisalem w temacie o replikatorach ;)
  • 0

#35 Ronni

Ronni

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.08.2006 - |16:24|

kurde to rzeczywiscie jest denerwujace gdy sie otrzymuje prawie kompletna kalke 6x12 sg1 :/

to ze nie sa powiazane z replikatorami z naszej Galaktyki to troche dziwne...gdy uslyszalem pierwszy raz w odcinku ze ta sa replikatory od razu mi sie skojarzylo ze pewnie garstka uciekla i znalazla miasto Pradawnych ktore z czasem dzieki nauce udalo im sie odbudowac..z nawiazka :)

a tu po raz kolejny dowaidujemy sie ze Pradawni to [beeep] wolowe..najpierw jakims cudem( jak na razie nie wiadomo) "stworzyli" Wraith - bo to ponoc bylo przez nich a teraz jakiej replikatory ( i do tego gorszej jakosci od tych z sg1)...to jest zenujace...to jakim cudem oni ascendowali?? mozna sie zastanawiac...chyba zeby uciec przed tym co sami zmajstrowali :/

Apropo odcinka gdybym pierwszy raz na oczy zobczyl taki watek nie watpliwie bylby to odcinek na ocene 10 jednak ja to juz widzialem tak wiec ocena bedzie

8,5 bo odcinek sie swietnie oglada...jezeli nie zwraca sie uwagi na "odgrzewanie" kotleta :P

chociaz juz wole ogladac replikatory again niz po raz setny wiesniacka wioske atakowana przez bezmozgie Wraith
  • 0

#36 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.08.2006 - |16:49|

Dałem 9,5

Odcinek mi się podobał. Na duży plus zasługuje Miasto Replikatorów. Po prostu fajne (czyli brak wieśniaków). No niestety replikatory nie są łatwe do pokonania i zastanawiam się jak to tu zrobią. Mają adres atlantydy. Być może osłony pochłoneły część wybuchu w mieście Replikatorów, wg mnie jedyne sensowne wytłumaczenie że nie rozwaliło całego układu.

Bardzo mnie zaskoczyła głupota McKaya. Wiedział że są robione update-y między replikatorami. Znał częśtotliwość. Czemu nie zablokował tego w kodzie ? Ewentualnie mógł zablokować to w kodzie tego jednego co z nimi poszedł.

Ciekawe czy replikatory mogą ascendować ??
Chciałbym widzieć wtedy mine pradawnych gdy do ich grona dołączyłby replikator.

Z textem "hej pamietacie nas, chcieliście naszej zagłady ale spapraliście sprawe, teraz macie totalnie przeje....e"

Mówili że mieli wiele ZPM-ów mogli po drodze zabrać z jeden.
No nic moze ten jeden ascenduje będąc w tym zimnym kosmosie.

Mam nadzieje że scenarzyści nie pogrzebali się tym odcinkiem. Dwóch poważnych wrogów w Pegazie to może być za dużo. A jak narazie nic o replikatorach w bazie nie ma.
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#37 ic3man1982

ic3man1982

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14.08.2006 - |18:06|

Jak juz ktos wspomnial ZPM z SG-1 byl zmodyfikowany przez Baala i dletego mial taka sile razenia !!!!

Nie pamietam zeby Pradawni stworzyli Wraith, ale moze to bylo w którymś odcinku, a ja nie pamietam. Ale tak czy inaczej to wydaje mi sie, ze Wraith w takim wypadku musieliby sie rozmnazać jak Zergi, zeby przewyższyc liczebnie Lantian inaczej zostaliby rozniesieni jak Nanity.

A tak wogole, to nie wydaje Wam sie logiczne, że na Atlantis powinna być jakaś wytwórnia ZPM. W końco to jest miasto i powinno być samowystarczalne. Zreszta, kto wie, moze jeszcze znajdą na Atlantis podsystem do wytwarzania ZPM.

I na koniec powiem co mi sie ostatnio bardzo podoba w Atlantis w porownaniu z SG-1. Może zauważyliści, że w sg-1 ciegle robią jakieś debilne błędy (w ciagu serialu takich niewybaczalnych bylo conajmniej kilka). Najsmieszniejsze jest to, że zwykle wszystko dzieje sie z winy Carter (az dziw mnie czasami bierze, ze jeszcze pracuje w SGC). Przykład na to był np tydzień temu, gdy Carter "myślała", że Baal nie zdola uciec z informacjami, no coż .... indyk myślał. W Atlantis natomiast nie wachaja sie czasami podejmować dwóznaczne moralnie decyzje żeby przetrwać. Przyklad: zbombardowanie bezbronnych Wreith na planecie, pozwolenie na dosc okrutny test dzialania gazu przemieniajacego Wreith w ludzi itd. W SG-1 tego nie ma, tam wypuszcza Baala z waznymi informacjami, no bez jaj, a podobno Carter jest inteligentna. n/c.

Pozdrawiam
  • 0

#38 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 14.08.2006 - |20:01|

Hmm odcinek bardzo fajny, na pewno jeden z lepszych ostatnio. Szkoda tylko, ze już od samego początku wiedziałem kim są ci Asurajczycy :(

Ocena: 9

PLUSY:

+ narzekaliśmy na "wieśniaków" a wiec doczekaliśmy się wreszcie jakiejś rozwiniętej rasy :D Jak dla mnie to swietna wiadomość, ze w serialu zagości ktoś nowy; rozwinięty i zarazem wrogo nastawiony
+ piękne widoki planety replikatorów, wiać graficy się napracowali
+ świetna scena uruchomienia silnikow miasta i jego odlotu, a następnie wejścia w nadprzestrzeń. Ładnie to wyglądało i od razu zacząlem się zastanawiać, kiedy Atlantis poleci gdzieś
+ super były scenki ataku Wraith na Atlantydę, szybka decyzja o ewakuacji, ciągle nadciągające nowe statki Wraith i decyzja Shepparda o pozostaniu na "statku" jako ostatni, niczym kapitan
+ brawo McKay, ładnie to wykombinował z tym unieruchomieniem robocików, dodatkowo podobały mi się utarczki słowne jego z Sheppardem o "czas", np. te 7 minut i 31 sekund :D
+ plus za nowe informacje o Padawnych i ciekawe scenki które ten replikator pokazywał dr Weir, szczególnie bombardowanie

MINUSY:

to ze nie sa powiazane z replikatorami z naszej Galaktyki to troche dziwne...gdy uslyszalem pierwszy raz w odcinku ze ta sa replikatory od razu mi sie skojarzylo ze pewnie garstka uciekla i znalazla miasto Pradawnych ktore z czasem dzieki nauce udalo im sie odbudowac..z nawiazka :)

- Pomyślałem podobnie :/ Według mnie to jedna wielka bzdura, bo niby w jaki sposób w dwoch oddzielnych galaktykach powstałyby replikatory. W naszej galaktyce powstały przypadkowo przy pomocy tej dziewczyny (niepamiętam jej imienia), a w galaktyce Pegaza ich genezą bylo stworzenie broni przez Lantian. Ja bym już wolał, aby te replikatory które pojawiły się w Pegazie po prostu tam przyleciały z naszej galaktyki, znalazły miasto i zaczęly się rozwijać w nim. A tak mamy mocno naciągane powstanie replikatorów niezależnie od siebie w dwóch galaktykach w dwoch różnych formach, ale np. nazwę mają taką samą.
- drugi minus to kolejny bezsens, jaki stworzyli scenarzyści, bo niby ci replikatorzy żyli sobie w tym mieście ponad 10 000 lat a co się okazuje - zatrzymali się w rozwoju. To jest kompletnie niedorzeczne, aby cywilizacja licząca ponad 10000 lat mieszkała cały czas w tym samy mieście, które wygląda dokładnie tak samo jak 10 wieków wcześniej, używała technologii, architektury i ubiorów takich samych jak kiedyś. A co jeszcze głupsze, to robią to nie ludzie, ale replikatorzy, ktorzy jak wiemy z SG-1 mają zakodowane ciągłe rozwijanie się, ciągły wzrost rozwoju technologicznego, samoudoskonalanie i dążenie do perfekcji. No chyba, ze te kilkanaście tysiecy lat temu, stwierdzili, ze są już doskonali i nie ma sensu sie rozwijąc. No ale w takim wypadku, to nie są relikatory, tylko coś podobnego. I tak chyba trzeba ich traktować. Tylko wtedy trzebaby było wymyślić im inną nazwę.

Użytkownik Halavar edytował ten post 14.08.2006 - |20:05|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#39 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 14.08.2006 - |20:18|

Chwila, chwila nasze repliaktory, zawansowane stały się dzięki Asgardczykom (SG-1 06x12 Unnatural Selection). Gdyby nie Asgard to by same robale łaził po naszej galaktyce. Źródłem replikatorów w naszej galaktyce są pradawni. Jeden z pradawnych stworzył Reese. Ona natomiast stworzyła „robale”. W pegazie proces ten wyglądał inaczej. Pradawni się przyczynili do stworzenia ludzkich replikatorów. Proces ewolucji długo trwał tak samo jak w naszej galaktyce. To Asgardzczycy ze swoim urządzeniem, przyspieszyli czas (notabene miało być inaczej) i dzięki temu mieliśmy ludzkie repliaktory.
Więc było tak
Nasza galaktyka:
- Pradawny
- Reese
- Robale
- Piąty i ekipa

Pegaz
- Pradawni
- Nano roboty
- Repliaktory.

I na koniec. Nasze repliaktory są dzieckiem replikatora
Więc zachowanie repli z naszej galaktyki i z pegaza może być zupełnie inne.
Tak samo struktura z czego są zrobione

Uf, ale namieszałem. :police:
  • 0

#40 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.08.2006 - |20:19|

Na poczatku bylem zalamany, MALP przejezdza przez wrota... zaraz zobaczymy wiesniakow, a tu nagle SZOK. na ekranie nie ma zadnej wioski i ludzi wystraszonych przez sonde! Pomyslalem ze to nie moze byc SGA, a jednak! Odcinek GENIALNY, znow SGA lepsze od SG-1!

Dodatkowy plus to oczywiscie humor i napiecie do samego konca. Szkoda jedynie, ze zalapalismy kolejnego wroga. Marzy mi sie jakis niezly sojusz z wysoko rozwinieta rasa.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych