Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spory i kłótnie dotyczące Star Wars itp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#21 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.05.2006 - |06:29|

Zakładam, że chodzi Tobie o książkową adaptację "Powrotu Jedi" :) . W niej bowiem są opisane te wydarzenia.
Czy przytomnie? Nie określiłbym tak tego! ;) Oprzytomniał na widok przewodów wystających z mechanicznej protezy Lorda Vadera. Gdy na nią zobaczył - zdał sobie sprawę, jak podobny jest do istoty, którą nienawidził (Spojrzenie na kikut ręki Mrocznego Lorda i następnie na własną, mechaniczną protezę). Dotarło do niego, że jest bardziej podobny do osoby, która była niegdyś Anakinem Skywalkerem, niż by tego chciał...

Nie, to jest w książce późniejszej i chyba Luke komuś to opowiada.Nie pamiętam tytułu. Luke znał Anakina tylko z opowiadań Obiego i Yody (czyli mało). Luke użył gniewu bo zrozumiał, jak bezduszny jest jego ojciec kiedy powiedział "..że jeśli on (Luke) nie przejdzie na ciemną stronę to może ona (Leia) przejdzie", zrozumiał że przed obliczem Imperatora ojciec chce go zabić, a potym jak Luke go powalił i odmontował rączkę, dotarło do niego, że poprzez gniew chciał zabić własnego ojca (Anakina), którego kochał.

Rozgraniczanie CT od NT, IMO, mija się z celem. Przecież Nowa Trylogia powstała po to, aby wyjaśnić nam, jak doszło do wydarzeń ukazanych w Starej Trylogii. I chociaż pewne sprawy są kontrowersyjne - taka była wizja Makera (czyt. G.Lucasa) i nie mamy na to wpływu. :wacko:

San-Rall chciał żebym mu udowodnił że opierając się tylko na książkach i filmach ST można stwierdzić jednoznacznie że Palpi jest Sith'em.
  • 0
AVATAR ->Po lewej Leonek 1 rok 9 miesięcy, po prawej Pawełek 5 lat 4 miesiące.

#22 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 18.05.2006 - |08:47|

To i ja conieco dorzucę do dyskusji.
1. Kamień czy kryształ??
Pokażcie mi definicję kryształu.
Znajdźcie takową a dowiecie się że KAŻDY KRYSZTAŁ JEST KAMIENIEM.
Ale nie każdy kamień jest kryształem.
Z definicji używanej w chemii "kryształ jest kamieniem o uporządkowanej strukturze cząsteczek"
Stąd podział na kamienie zwykłe i kamienie szlachetne (kryształy).

2. Imperator był Sithem.
Argument?? Ma pseudonim "Darth Sidious"
A z tego co wiem to sprzątaczkom się takiego nie nadaje.
I chyba to wystarczy aby nazwać go Sithem.
Zresztą, obejrzyjcie dokładnie ROTS, co Palplatine mówi o swoim poprzednim nauczycielu???
Skoro nie był Sithem, to po co kształcił go inny Sith?

3. Kolory mieczy
Adepci szkoły Jedi mieli wybrać sobie kamień, którego użyją do wyrobu miecza.
Nigdzie i nikt im nie mówił jaki kamień mają wybrać.
Czyli liczyły się tylko ich własne preferencje.
Ponieważ kamieni szlachetnych w SW jest dość sporo ( w końcu to różne planety) więc i kolorów mają całą gamę.
  • 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#23 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.05.2006 - |10:24|

2. Imperator był Sithem.
Argument?? Ma pseudonim "Darth Sidious"
A z tego co wiem to sprzątaczkom się takiego nie nadaje.
I chyba to wystarczy aby nazwać go Sithem.
Zresztą, obejrzyjcie dokładnie ROTS, co Palplatine mówi o swoim poprzednim nauczycielu???
Skoro nie był Sithem, to po co kształcił go inny Sith?

Ale San-Rall nie uznaje NT więc ja udowodniłem to na podstawie książek i filmów ST.

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 18.05.2006 - |10:26|

• 0

#24 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 18.05.2006 - |10:39|

Ale San-Rall nie uznaje NT więc ja udowodniłem to na podstawie książek i filmów ST.

Nie wypowiem się gdzie mam co on uznaje, to jego sprawa.
Ja podałem dane za oficjałkami
http://en.wikipedia....i/Darth_Sidious
http://en.wikipedia..../Darth_Plagueis

http://en.wikipedia....ord_of_the_Sith

A jak nie uznaje NT to może i SW nie uznaje??
To po co miesza.

Użytkownik Zoisyte edytował ten post 18.05.2006 - |10:40|

• 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#25 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.05.2006 - |11:12|

No ja też mialem takie podejście, ale z nim się tak nie dogadasz.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#26 holger

holger

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWronki

Napisano 18.05.2006 - |11:26|

San-Rall chciał żebym mu udowodnił że opierając się tylko na książkach i filmach ST można stwierdzić jednoznacznie że Palpi jest Sith'em.

Zadajmy sobie pytanie: Jeśli Lord Sith tytułuje kogoś per "Mistrzu", to kim jest ta osoba? ;] Prosta analogia - jeśli ktoś uczy się zawodu, dajmy na to, ślusarza, to w jaki sposób zwraca się do swojego nauczyciela? Wnioski niech San-Rall wyciągnie sam.

Nie wypowiem się gdzie mam co on uznaje, to jego sprawa.
Ja podałem dane za oficjałkami (...)

Pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić. Oficjalna jest tylko jedna ;)
  • 0

#27 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.05.2006 - |11:36|

No ja też mialem takie podejście, ale z nim się tak nie dogadasz.

A ja znalazłem argumenty(z książek i filmów), które teraz zbiorę razem:

1. W ST są tylko Jedi i Sith innych pojęć dla mocowładnych (tj ciemni jedi, siostry nocy, wiedźmy z danthomiry itp) nie ma.

2. W/g ST SITH jest to mocowładny, który korzysta z mocy w celu osiągnięcia władzy absolutnej i czynienia zła (za przykład mamy Vader'a).Czy Vader pragnie władzy absolutnej??? Oczywiście w ESB proponuje Luke'owi zasiądnięcie u jego boku i władanie galaktyką (a żeby to się stało to Palpi won znaczy się trup)

3.Imperator używa mocy więc jest mocowładnym i widzimy to wtedy gdy chce za pomocą FORCE LIGHTNING (które jest domeną SITH'ów) zabić Luke'a czyli czyni zło.

Podsumowanie:

SITH

Chce władzy absolutnej
Używa mocy
Czyni zło

Imperator

Chce władzy absolutnej
Używa mocy
Czyni zło.

Matematycznie Imperator = Sith

I tylko osoba która nie rozumie sensu SW nie potrafi tego dostrzec.

San-Rall polecam jeszcze raz z uwagą obejżenie ST.

Zadajmy sobie pytanie: Jeśli Lord Sith tytułuje kogoś per "Mistrzu", to kim jest ta osoba? ;] Prosta analogia - jeśli ktoś uczy się zawodu, dajmy na to, ślusarza, to w jaki sposób zwraca się do swojego nauczyciela? Wnioski niech San-Rall wyciągnie sam.

Ja mu już to kiedyś napisałem

1. Imperator jest SITH'em, bo skoro Vader jest (a ty mówisz że to jest w książce) i zwraca się do Imperatora per mistrzu, to nikt inny nie może być mistrzem SITH'a jak SITH (ot taka prosta logika)

Nie wyobrażam sobie żeby mistrzem murarzy był spawacz bo to jest nie logiczne.

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 18.05.2006 - |14:17|

• 0

#28 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.06.2006 - |13:51|

Jedi Leonikus Twoje argumenty są rzeczowe i przekonujące. Jeżeli przyjmiemy jako wskaźnik uczynki Palpatina to tak wychodzi jak napisałeś Palpatine = Sith , jednak są na tym forum osoby, które bardzo wiernie odbierają każde słowo Lukasa :P W ST LUKAS nigdzie nie potwierdził oficjalnie statusu Palpatina jako sitha. Było Mroczny Lord / Lord Sith Darth Vader , Nie było Mistrz Sithów / Lord Sith / Dark Lord / Palpatine i tylko tego się czepiam nie było w starej jest w nowej !

Zamiast oglądać wolę czytać ST. Co i Tobie Jedi Leonikus polecam.

holger

Zadajmy sobie pytanie: Jeśli Lord Sith tytułuje kogoś per "Mistrzu", to kim jest ta osoba?

W Nowej Trylogii statystycznie najczęsciej ta osoba jest Mistrzem Jedi ;P
  • 0

#29 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 01.06.2006 - |14:13|

[quote]Zadajmy sobie pytanie: Jeśli Lord Sith tytułuje kogoś per "Mistrzu", to kim jest ta osoba?[quote]
no więc uważam, że jest to Mistrz Jedi, bo w mitologii Sith'ów nswoich nauczycieli (odpowiedników Mistrzów u Jedi) nazywa się Lordami... więc to chyba jest odpowiedź na to pytanie....
  • 0

Dołączona grafika

#30 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.06.2006 - |15:05|

no więc uważam, że jest to Mistrz Jedi, bo w mitologii Sith'ów nswoich nauczycieli (odpowiedników Mistrzów u Jedi) nazywa się Lordami... więc to chyba jest odpowiedź na to pytanie....

To nie tak . Zrwóć uwagę , że jako Lorda tytuowano tylko Vadera .
Zwróć też uwagę , że Palpatina w epkach IV-VI pokazao jako Imperatora i mistrza Vadera . a skoro Vader był Sithem , to jest rónoznaczne dla mnie ( i jak widze dla Leona też) że Palpatine , jego nauczyciel też jest Sithem .

jednak są na tym forum osoby, które bardzo wiernie odbierają każde słowo Lukasa jezyk.gif W ST LUKAS nigdzie nie potwierdził oficjalnie statusu Palpatina jako sitha.

Biorąć pod uwagę jak szybko zmieniają się słowa Lucasa , to podziwiam te osoby , że znają aktualne jego słowo :) . A Status Palpatina , nigdy w SW nie został dokładnie określony - wiadomo było , że jest Imperatorem i potrafi posługiwać się mocą , nigdy nie było powiedziane że jest Sithem , tak samo jak nigdy nie było powiedziane że nim nie jest .

Imperator używa mocy więc jest mocowładnym i widzimy to wtedy gdy chce za pomocą FORCE LIGHTNING (które jest domeną SITH'ów) zabić Luke'a czyli czyni zło.

Niekoniecznie , lightinga może użyć intuicyjnie nawet młody i niedoswiadczony osobnik operujacy mocą - trzeba tylko odpowiednio się zdenerwować , a potem samo jakoś leci .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.06.2006 - |15:08|

Niekoniecznie , lightinga może użyć intuicyjnie nawet młody i niedoswiadczony osobnik operujacy mocą - trzeba tylko odpowiednio się zdenerwować , a potem samo jakoś leci .

Ale ilekroć w filmach i ST i NT widzisz lightninga to używają go Sith'owie.

Jedi Leonikus Twoje argumenty są rzeczowe i przekonujące. Jeżeli przyjmiemy jako wskaźnik uczynki Palpatina to tak wychodzi jak napisałeś Palpatine = Sith , jednak są na tym forum osoby, które bardzo wiernie odbierają każde słowo Lukasa :P W ST LUKAS nigdzie nie potwierdził oficjalnie statusu Palpatina jako sitha. Było Mroczny Lord / Lord Sith Darth Vader , Nie było Mistrz Sithów / Lord Sith / Dark Lord / Palpatine i tylko tego się czepiam nie było w starej jest w nowej !

Zamiast oglądać wolę czytać ST. Co i Tobie Jedi Leonikus polecam.

Gdyby Lucas także Palpiego nazwał Sithem to widzowie i czytelnicy z '77 szukali by wyjaśnienia kto lub co to jest Sith a ksiązki były poźniej.
A gdyby to chciał wyjaśnić w np. w filmie to ANH miał by nie 2 h z kawałekiem tylko ze 3 h.

Książkę ANH czytałem wiele razy i mam w domu w swojej kolekcji, ale nie będę czytał bo czekam na Czarnego Lorda.., a jak przeczytam ANH to zaraz zacznę SOTE, ESB itd.... i nie wyrwę się z transu.

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 01.06.2006 - |15:18|

• 0

#32 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.06.2006 - |15:22|

Ale ilekroć w filmach i ST i NT widzisz lightninga to używają go Sith'owie

W filmie tak. Ale poza filmem jest naprawdę dużo ksiązek , oraz 2 wydane systemy Star Wars RPG ( i obydwa były sygnowane przez Lukasa ) . Oraz ileś tam gier na PC i inne konsole .

Użytkownik Obi edytował ten post 01.06.2006 - |15:23|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#33 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 01.06.2006 - |15:26|

A Status Palpatina , nigdy w SW nie został dokładnie określony - wiadomo było , że jest Imperatorem i potrafi posługiwać się mocą , nigdy nie było powiedziane że jest Sithem , tak samo jak nigdy nie było powiedziane że nim nie jest .

masz rację, jednak Luke w III epizodzi (nowej sagi) przypuszczał to... jednak to były tylko przypuszczenia :(
  • 0

Dołączona grafika

#34 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.06.2006 - |15:27|

W filmie tak. Ale poza filmem jest naprawdę dużo ksiązek , oraz 2 wydane systemy Star Wars RPG ( i obydwa były sygnowane przez Lukasa ) . Oraz ileś tam gier na PC i inne konsole .

Wiem wiem mam te dużo w domu :)

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 01.06.2006 - |15:27|

• 0

#35 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 01.06.2006 - |15:30|

Sprawa jest taka Jedi i Sith moga uzywac taki samych mocy np. Jedi tez moze uzywac Lightinga ale ilekroc to robi przybliza sie bardziej do ciemnej strony itd. Na tym polega wlasnie bycie Jedi - swiadomie wybiera sie droge trudniejsza znajac jednak potege ciemnej strony. Dlatego tez Jedi bardzo rzadko uzywaja lightinga by jak to sie mowi nie kusic losu (sitha :P)

Co do Palpatine czy jest sithem czy nie, powiem tak: KAZDY kto objawia zdolnosc do poslugiwania sie moca wczesniej czy pozniej staje albo po jasnej(jedi) albo po ciemnej(sith) stronie mocy, a Palpatine hmm raczej na jedi mi nie wyglada wiec droga eliminacji..
  • 0

Greed is eternal.

#36 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.06.2006 - |18:43|

Sprawa jest taka Jedi i Sith moga uzywac taki samych mocy np. Jedi tez moze uzywac Lightinga ale ilekroc to robi przybliza sie bardziej do ciemnej strony itd. Na tym polega wlasnie bycie Jedi - swiadomie wybiera sie droge trudniejsza znajac jednak potege ciemnej strony. Dlatego tez Jedi bardzo rzadko uzywaja lightinga by jak to sie mowi nie kusic losu (sitha :P)

Co do Palpatine czy jest sithem czy nie, powiem tak: KAZDY kto objawia zdolnosc do poslugiwania sie moca wczesniej czy pozniej staje albo po jasnej(jedi) albo po ciemnej(sith) stronie mocy, a Palpatine hmm raczej na jedi mi nie wyglada wiec droga eliminacji..

Zgadza się albo Jedi albo Sith.

masz rację, jednak Luke w III epizodzi (nowej sagi) przypuszczał to... jednak to były tylko przypuszczenia :(

Chyba pomyliłeś postacie, Luke w III epizodzie dopiero się urodził a na końcu tegoż epizodu ma ze 2 dni więc nie wiemy co przypuszcza.

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 02.06.2006 - |08:12|

• 0

#37 holger

holger

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWronki

Napisano 08.06.2006 - |20:03|

Zadajmy sobie pytanie: Jeśli Lord Sith tytułuje kogoś per "Mistrzu", to kim jest ta osoba?

W Nowej Trylogii statystycznie najczęsciej ta osoba jest Mistrzem Jedi ;P

Teoretycznie tak! Ale nie o to mi chodziło. Mówisz chyba o ogólnym zastosowaniu słowa "mistrzu" w formach grzecznościowych. Natomiast mi chodzi o to, jak nazywa ten, który wyszkolił owego Lorda Sith.

Przykład: Darth Maul (TPM) - zwraca się do Sidiousa per "Mistrzu".
Przykład 2: Darth Tyranus/Hrabia Dooku (AotC) - po rozróbie na Geonosis, w fabryce - "Moc jest z nami Mistrzu Sidious"
Przykład 3: Darth Vader (RotS) - po tym, gdy osobiście zgodził się zostać uczniem Sitha.
  • 0

#38 Sky_walker

Sky_walker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.06.2006 - |11:57|

Imperator używa mocy więc jest mocowładnym i widzimy to wtedy gdy chce za pomocą FORCE LIGHTNING (które jest domeną SITH'ów) zabić Luke'a czyli czyni zło.

Z tego co pamiętam, to w Rouge Planet, na samo zakończenie książki jest silnie zasugerowane, że młody (12sto letni) Anakin (pod skrzydłami Obiwana) używa Lightinga do zabicia głównego bossa (sorry, nie pamiętam jak mu tam - dawno, dawno temu czytałem tą książkę) - po ustąpieniu pyłu na ziemię pada okrwawiony boss... ewidentnie robota Lighting'a - bo jaka inna Moc może spowodować takie obrażenia (Anni był bez broni)?
  • 0

#39 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.06.2006 - |17:45|

Z tego co pamiętam, to w Rouge Planet, na samo zakończenie książki jest silnie zasugerowane, że młody (12sto letni) Anakin (pod skrzydłami Obiwana) używa Lightinga do zabicia głównego bossa (sorry, nie pamiętam jak mu tam - dawno, dawno temu czytałem tą książkę) - po ustąpieniu pyłu na ziemię pada okrwawiony boss... ewidentnie robota Lighting'a - bo jaka inna Moc może spowodować takie obrażenia (Anni był bez broni)?

Ja podałem to w kontekście Starej Trylogii bo o niej toczy się rozprawa na temat Imperatora

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 11.06.2006 - |17:45|

• 0

#40 Sky_walker

Sky_walker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.06.2006 - |17:11|

Ale to zawsze dowód na fakt, że też niedoświadczony Jedi może użyc mocy ciemnej strony.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych