Skocz do zawartości

Zdjęcie

NID

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#21 Madzia

Madzia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 25.08.2003 - |00:51|

NID gdyby chciała zlikwidować Maybourna to by to zrobiła - (najlepszym dowodem na to jest jego ucieczka na inną planetę) był on potrzebny w kolejnych odcinkach do połączenia fabuły, wcześniej zaś świetnie nadawał się na "kozła ofiarnego" by móc pokazać, że tylko kilku członków organizacji jest złych a całe NID służy dla dobra kraju.
  • 0

#22 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 25.08.2003 - |08:07|

...no to jak tych złych jest tylko kilku, to dlaczego ci dobrzy aby swobodnie porozmawiać muszą umawiać się w dziwnych miejscach...
  • 0

#23 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 25.08.2003 - |08:59|

popatrz na dzisiejszy świat a zrozumiesz
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#24 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.08.2003 - |16:26|

Ja też uważam, że Maybourne jest za dobry, aby go zakatrupili od razu. Jeśli chodzi o wątek NID w serialu to bardzo go lubię.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#25 zbzikowana

zbzikowana

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 76 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.08.2003 - |16:29|

Jeśli chodzi o wątek NID w serialu to bardzo go lubię.

Ja również. Chociaż mnie wkurza to go lubię. Dobrze jak jest jakiś przeciwnik SGC na Ziemi, a nie tylko wszyscy (co wiedzą) są za tym, żeby Wrota były pod kontrolą wojska. Co do Meybourna...hmm...niby zły a w sumie się trochę nawrócił. Ciekawy wątek. Zawsze lubiłam takie odcinki z nim.

Użytkownik zbzikowana edytował ten post 25.08.2003 - |16:33|

• 0
Vita sine libris mors est.

#26 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.08.2003 - |16:44|

Po "nawróceniu" jest nawet całkiem zabawny. :D
  • 0

#27 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 26.08.2003 - |10:53|

Z tego co słyszałem Maybourne miał wg scenariusza zginąć (chyba w 5 sezonie) ale miał zbyt dużą ilość fanów w ekipie kręcącej... :) No cóż muszę przyznać, że ja też lubię tego drania...
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#28 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 26.08.2003 - |12:40|

Maybourne byl troche upierdliwy jak dlamnie na poczatku ale jak go NID porzegnalo to nawet sie zrobily ciekawe odcinki z jego udzialem mi on nie przeszkadza moze sobie byc przynajmniej jakies nowe watki czasami wprowadza do serialu :)
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#29 Radek

Radek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 26.08.2003 - |19:02|

Mayborn wprowadził do SG (w późniejszych odcinkach) duzo dobrego chumoru np zjedzenie hotdoga Jacka :) Uważam że dobrze się stało że nie zginął w V sezonie...

--
Pozdrawiam
  • 0
Pozdrawiam
Radek

#30 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 26.08.2003 - |19:10|

NID można też przetłumaczyć jako National Intelligence of Developement (Państwowy Wywiad do spraw Rozwoju), chociaż to trochę głupio brzmi.
  • 0

#31 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.08.2003 - |19:28|

Jak to zostało powiedziane już ale rozszerze to trochę:

SPOILERS do 615

Maybourne początkowo pracował w NID (i w to części nielegalnej) która jest nadzorowana przez biznesmenów. Wielu członków tej organizacji (NID) było i jest przez nich sterowanych tylko po to by uzyskać władzę nad wrotami. Do nich należy także Kinsey.
I nagle Mayborune wpada do więzienia w 407. Dzięki zbiegowi okoliczności w 415 uzyskuje on także materiały które mogą przeszkodzić Kinseyowi w kampani wyborczej co sprawia że Kinsey swego rodzaju chroni Mayboruna wysyłając go na wyspy nad jakimś ciepłym morzem. Od czasu do czasu Maybourne chce dorabia sobie kasę sprzedając informacje o SG temu choremu na tą straszną chorobę (511). Potem jeszcze pomoga Jackowi próbując odkupić swoje grzechy w 514. W odcinku 614 zostaje niby wyeliminiowany Kinsey co postawiło otwartą drogą biznesmeną do zabicia Hammonda, a także złapania Mayborune. Jednak szybko sytuacja została opanowana i biznesmeni stojący za tym wsadzeni do więzenia. Teraz NID nie podległe między innymi Kinseyowi mogło sobie łapać Mayboruna dlatego on ucieka na inną planetę w 615.
Ogólnie poczynania NID i kradzież technologi nie jest tak jednoznaczna moralnie co pokazuje odcinek 520 i rozmowa w celi między tym pułkownikiem i Jackiem. Oni chcieli by ta technologia pomogła obronić Ziemię za wszelką cenę. Takie trochę zabawianie się w układy nie zawsze jest dobre. Owszem trafiliśmy na Thora który nam pomógł podpisać traktat pokojowy w 303, ale gdyby nie to to byłoby znami kruchu i niewiadomo czy poczynania NID nie byłby bardziej uzasadnione.

KONIEC

Co to tego co oznacza skrót NID. Zostało to raz wyjaśnione na stronie oficjalnej Scf-Fi Channel w opisie odcinak 614.
National Intelligence Division (NID)
Polecam ciekawy fanfic dotyczący tego problemu którego nie mam czasu tlumaczyć ;(
OPIS: 5 pijanych ludzi (zgadnijcie kto?) próbuje odpowiedzieć na proste pytanie!
http://homepage.ntlw.....Stand for.htm
Log65: Happy camper

#32 Radek

Radek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 26.08.2003 - |19:45|

NID to bardzo wścipska agencja wpuchająca nos we wszytki ważne sprawy narodowe. Jej celem jest pilnowanie bezpieczeńctwa USA. W naszym serialowym świecie panuje tam duża korupcja oraz zagmatwanie... nikt nawet wśrodku agencji sobie nie wieży... NID bardzo przydaje się w serialu, ciekawe wątki i inne rzeczy tworzące klimat sensacyjny. Ale jak ktoś powiedział Co za dużo to nie zdrowo..

Pozdr.
  • 0
Pozdrawiam
Radek

#33 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 27.08.2003 - |08:53|

...jak uczy historia i świat współczesny nie jest tak tylko w serialowym świecie, niestety... :(
  • 0

#34 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 29.08.2003 - |07:56|

Hmm, bardzo brakuje mi na razie watku NID w sezonie siodmym. Sama organizacja przypomina pod wieloma wzgledami Syndykat z X-Files (ten z kolei nawiazuje do teorii spiskowej i MIB), chociaz generalnie cele NID sa zupelnie inne - pozyskiwania za wszelka cene technologii mogacych wzmonic mozliwosci militarne. Niby to patriotyczne, ale wiele juz teraz wskazuje ze poszczegolni jej czlonkowie gotowi sa przede wszystkim realizowac wlasne cele, wiec i ewentualna konspiracja jest tam możliwa i bardzo niebezpieczna.
  • 0

#35 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.08.2003 - |08:42|

Mnie bardzo interesują te wszystkie sprfawy NID. Zresztą ten agent co razem z Carter szukał w jednym odcinku pewnych urządzeń był całkiem sympatyczny. Nawet go polubiłem.
  • 0

#36 MariuszL

MariuszL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 30.08.2003 - |12:13|

Jak każda organizacja, a szczególnie tajna nie jest zbyt lubiana przez resztę społeczności. Tak samo jest z NID. Ale cóż zrobić - oni są i nic na to nie można poradzić...
  • 0

#37 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 05.09.2003 - |16:23|

Jak każda organizacja, a szczególnie tajna nie jest zbyt lubiana przez resztę społeczności. Tak samo jest z NID. Ale cóż zrobić - oni są i nic na to nie można poradzić...

Nieprawda -SGC to tajna organizacja a sympatyczna :D :D

A odnosnie NID - to cywilna organizacja kontrolując tajne projekty wojskowe i prowdząca operacje mające na celu zapewnie bezpieczeństwa obywatelom USA, wszytkimi dostępnymi środkami

Na metody ich dziłania - nie do końca legalne - jest przymykane oko. Jaby ta orgnizacja była poza kontrolom. Z jednej strony jest to atut tej organizacji z drugiej jej słabość.
  • 0

#38 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.09.2003 - |16:22|

[...]Oni chcieli by ta technologia pomogła obronić Ziemię za wszelką cenę. [...]

No z tym to nie do końca bym się zgodził. To tylko ich takie wytłumaczenie. W rzeczywistości bardziej im zależy na zachowaniu tej technologii dla siebie, by móc na niej zarabiać (przez komercyjne wykorzystanie).
Co do samego NID, to też mnie oni zawsze wnerwiali, ale mimo to to dobry wątek. Dzięki temu nie zapominam (szczególnie w nowych odcinkach 6 7 sezonu), że to nie StarTrek, ale serial dziejący się w naszych czasach, w naszym swiecie, w naszej rzeczywistości.
  • 0

#39 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 19.09.2003 - |21:11|

A ja się zgodzę z Rexusem - oni bronią Ziemi tylko trochę inaczej i z większymi korzyściami dla siebie (no, bo co ma taki Jack? nowy samochód? własny samolot?),
  • 0

#40 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 19.09.2003 - |22:29|

A ja się zgodzę z Rexusem - oni bronią Ziemi tylko trochę inaczej i z większymi korzyściami dla siebie (no, bo co ma taki Jack? nowy samochód? własny samolot?),

Powiem ci co ma Jack i inni z SGC - satysfakcje, poczucie dobrze spelnionego obowiazku i czyste sumienie - staraja sie byc zawsze w porzadku az do bolu w przeciwienstwie do NID. Bardzo mi ta organizacja dziala na nerwy.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych